Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bohužel situace v Hodoníně je taková, že Hodonín nejenže nemá kočičí útulek, kam by se daly opuštěné kočky dát s tím, že o ně bude dobře postaráno a časem by byl pro ně nalezen nový domov, v září 2006 přišel komunální odbor MÚ Hodonín navíc s článkem Nekrmte toulavé kočky, který byl zveřejněn v měsíčníku Hodonínské listy 9/2006: pod hrozbou pokuty hodonínské občany vyzývá, aby nekrmili volně žijící kočky, protože prý tak napomáhají šíření jejich nemocí a množení. Tento článek vyvolal řadu reakcí: nejen naši, nýbrž i řady jednotlivců a organizací. Několik z nich zde uvádíme. (Při otevírání a zavírání souborů mějte prosím chvilku strpení, je možné, že to půjde o něco pomaleji než otevírání běžných příspěvků.)

K tomu bychom snad chtěli stručně dodat, že Městský úřad v Hodoníně má jakožto "příslušný státní orgán" dle § 135 občanského zákoníku POVINNOST se o opuštěná zvířata (slovy zákona "věci") starat. A přestože Kočky SOS tuto jeho povinnost činí za něj, MÚ Hodonín nejenže jejich činnost nepodporuje (např. permanentně odmítá poskytnutí prostor pro zřízení kamenného útulku či finanční podporu - pomineme-li ovšem grant v r. 2006 ve výši 4.000 Kč určený výhradně na osvětu), nyní navíc pod hrozbou pokuty hodonínské občany vyzývá, aby nekrmili "toulavé" kočky. Jako hlavní argumenty zákazu přitom uvádí šíření nemocí, nekontrolované množení koček a potažmo i potkanů. Všechny tyto argumenty jsou nesmyslné:

- všechny volně žijící kočky neustále monitorujeme, očkujeme a KASTRUJEME. Kastrované kočky se, jak známo, nemnoží;

- pokud bude kočka hladová, bude mít sníženou imunitu a bude náchylnější k nemocem. Pokud se tedy chceme bavit o přenosu chorob, toto riziko je naopak větší právě tehdy, pokud se kočky nekrmí;

- kočka je přirozeným nepřítelem potkana. Je-li v dobré kondici (tj. zdravá a sytá), potkany loví, a tak lze sotva očekávat, že by ho pouštěla ke své misce a dělila se s ním o krmení. Naopak - bude potkany lovit a postará se o jejich regulaci;

- a konečně za čtvrté: neměli by se trestat ti, kteří se snaží pomáhat, ale ti, kteří nekastrují své kočky a vyhazují je (často i s koťaty) na ulici.

O všech těchto našich argumentech jsme chtěli s představiteli města Hodonín diskutovat. Žádost o zveřejnění svých příspěvků k tomuto tématu opakovaně zaslali i ochránci hospodářských zvířat. Vše marné, radnice bohužel zveřejní jen to, co je v jejím zájmu, a tak všechny příspěvky a vyjádření zveřejňujeme alespoň zde:  

Nekrmte toulavé kočky!
(článek zveřejněný v HL 9/2006)

Reakce Kočky SOS + Odpověď MÚ Hodonín + Odpověď MÚ Hodonín v HL 10/2006 + Dopis OHZ z 31.10.2006

Trestní oznámení
(trestní oznámení na neznámého pachatele z Odboru komunálního hospodářství MÚ Hodonín ze dne 13.9.2006) + Vyjádření Policie ČR


Dopis od OHZ (Dopis starostovi Hodonína od organizace Ochránců hospodářských zvířat) + Odpověď MÚ Hodonín z 17.10.2006 + Odpověď OHZ z 31.10.2006 + Odpověď MÚ Hodonín z 21.11.2006 aneb "v žádném případě nikomu nezakazujeme krmit zvířata" + Žádost OHZ o zrušení zákazu + Dopis OHZ z 3.1.2007 + Dopis OHZ ze 7.3.2007 k tzv. "preventivním opatřením" MÚ Hodonín (text byl následně z webových stránek MÚ Hodonín vymazán) + Odpověď MÚ Hodonín

Manipulace obyvatelstva nepravdami
(příspěvek od paní Mgr.M.S.Mileny Wahlen, autorky řady osvětových materiálů pro První společnost za práva koček)

Velmi děkujeme OHZ za jejich intervenci u MÚ Hodonín. Díky ní MÚ Hodonín konstatoval, že "v žádném případě nezakazuje krmit zvířata".

Namísto odvolání zákazu, jehož existenci MÚ Hodonín popírá, vyšel v dubnovém vydání Hodonínských listů článek s názvem Nekrmte potkany!. Přestože nám je jasné, že tento článek je v podstatě obdobou článku Nekrmte toulavé kočky!, avšak tentokrát bohužel nenapadnutelný, nenechaly jsme jeho zveřejnění bez reakce a napsaly jsme e-mail paní ing. Mrkosové. Neodpověděla.

Bohužel do dnešního dne komunální odbor MÚ Hodonín svůj zákaz nezrušil a ani nezveřejnil žádný z dopisů OHZ či své odpovědi na ně. Hodonínští občané tak stále žijí v domnění, že zákaz platí, a mnozí z nich vyhrožují dobrovolníkům, kteří nám pomáhají s krmením plachých volně žijících koček, udáním na policii a následnými pokutami.

Obrazek
Jedno z míst v centru Hodonína, kde krmíme plaché venkovní kočky - i zde, na tomto krásném místě, považuje městský úřad misku s krmivem pro kočku za "znečišťování veřejného prostranství"... 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Neskutečné :-O

(Lidé jsou zlí, 14. 11. 2012 19:45)

Aby se přestal krmit ten blbeček? To je málo!!! Každého vola, kterých je na světě spousta, nekrmit! To by se nám ulevilo. To by bylo řešení. Kočičky jsou nevinné, nikomu neubližují a i tu trošku krmení, které se jim dostane od malé skupinky dobrých lidí, by jim nejraději sebrali. Za to lidí sviní je hodně a ti by potrestat hladovkou zasloužili. Proč ubližovat nevinným a tolerovat sviňárny kreténům. Na každého jednou dojde.

Medializace

(Mirka, 14. 11. 2012 10:16)

Je pravda, co tu napsal jeden přispěvovatel, proč se neobrátíte s problematikou na televizi? Já vím, že medializace není příjemná ale když se podíváme na pár jiných případů, kdy úřady nereagovaly, tak poté co na ně uhodila media se začalo i něco dít (visící hrozba špatné pověsti dělá divy, hlavně před volbama :)). Myslím, že za pokus by to stálo. Mám od vás kocourka a vaši práci moc fandím :)

Re: Medializace

(Eva, 14. 11. 2012 11:13)

Bohužel ani pro televizi většinou kočky nejsou zajímavé. TV Nova sice pravidelně ve zprávách mluví o vyhozených psech, což je jistě záslužné a mnohým tak pomohli najít domov, ale kočky je nezajímají. Třeba v případě kocoura Dráteníčka (kocoura, kterého jako kotě někdo omotal drátem a on jak rostl, drát se mu zařezával do kůže, byl divoký a až na pokraji sil se nechal odchytit) byla oslovena média, ale případ je nezaujal.

Odchyt plachých koček

(Kočky SOS, Petra, 20. 10. 2010 13:21)

Blanko, odchyt plachých koček není tak složitý, určitě byste jej zvládla i sama. Zde najdete návod, jak na to: https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/zeptali-jste-se-nas/Odchyt

Kočky Orlová

(Alena, 20. 10. 2010 10:52)

Paní Blanko, v Orlové se o opuštěné kočky stará paní Jarka Kielkovská. Zkuste se obrátit na ni, třeba Vám poradí a pomůže s kastracemi. Možná když se spojíte, třeba se ledy hnou. Na zimu pořidte kočičkám polystyrenové boudičky, aspon tak je trochu ochráníte proti mrazu.

toulavá kotˇata

(Blanka Bonczková, 20. 10. 2010 9:53)

Také u našeho domu jsou toul.kotˇata.Krmíme je kvalítním krm.,aby nehledala potravu v kontej.někteří obyvatelé ulice vyhrožují dokonce fyzickým násilím,když je budeme krmit.V Orlové se kočky neodchytávají ani nekastrují.Psala jsem na různé inst.,ale nic.A co teď,zima je tady a oni se nemají kam schovat.Ještě dnes jsem psala na různé odbory tak uvidím jestli se někdo ozve.

Neuvěřitelné !!!!!!!!

(Linda-majitelka Drobka :-), 30. 9. 2010 18:16)

To si dělají srandu ne? Co to je? Neměli co dělat tak začali rýpat do koček.Kdyby místo toho radši přispěli víc než tu jejich almužnu na osvětu, koupili pytel granulí a pokusili se zřídit nějaký ten útulek. Navíc nesnáším lidi co nekastrují, a kočky jim vesele pobýhají po venku , no co je to proti přírodě to kastrování-ale ty mimina utopit to je asi OK. Nebo když se nám to namnoží tak je hodíme těm ženskej do útulku-oni se o ně postarají (kdo jim dá peníze a jídlo, osušky, peníze na vakcinaci a kastraci apod.) to nás nezajímá - my to neplatíme, ale i přesto kočku nevykastrujeme - je to moc drahé :-//////////////////////ú já mám doma 3 vobludky:) a jsem za ně vděčná, a venku když se mi tam prochazejí kočky občas mám u sebe ty granulky a dám jím. Hlavně jim je asi taky zima když je venku mínus deset. Lidi jsou opravdu idioti.

NECHODILI DO SKOLY

(DAGMAR, 28. 1. 2010 22:34)

MAM POCIT,ZE U VAS z MU,Hodonin,nechodili do skoly!!!Jinak by si pamatovali,ze vsechna hladova zvirata se musi krmit aby byla odolna a zdrava a tak nepodlehala nemocem.to se uci deti v 2,tride.a k tomu vasemu obrazku jak je povazován za odkládaní potravin pro venkovní kocky?Zírám!Jednak zádné odkládání potravin pro venk.kočky nevidím,ale vidím bordel a lhostejnost od lidí v cem jsou schopni žít.Kocka by si takový hnus ve svem dome nikdy neudelala,kocka je narozdíl nas lidí od prírody cistotna a jen tak neco nesní.Kdezto clovek,kdyz to ma zadarmo,tak at ho to i potrha,lidé jsou velmi líní,prezraní a hlavne závistiví,nez by meli nekomu pomoct tak o cloveku,který leží na zemi radeji reknou,ze je opilý aby k nemu nemuseli a presvedcili se.A o zvireti aby ho nemuseli nakrmit a omluvit si svoji blbost,tak radeji reknou,ze prenaseji nemoce.Doufam,ze s tímto svedomím se jim vecer dobre chodí spat???zabývám se venkovnima kockama 10let.a ze mi jich proslo rukama,nikdy!!!jsem od zádne kocky nebyla nemocna ikdyz kocicka potrebovala veteriare,ale pokud nejaká lidska ubohost prede mnou kýchne nebo zakasle nachlazeným kaslem bez zakrytí huby,tak zarucene do 2dnu jsem tam kde puvodce bacilu.Tak kdo prenási nemoce?vzpomente na kliky u dverí,peníze, sklenice v rest.kosíky v marketu atd.A kdyz se dívam na ten vas obrázek se sbírkou odpadu po lidech NE po zvíratech,tak je mi hnusne z lidí,Vidím,ze by potrebovali PROSIM NEKRMIT!!!!!! Vesela

To se mi snad zdá!

(Hanka, 4. 11. 2009 0:37)

Jak se říká, tohle je prostě Česká Republika. Dost jsem se pobavila při čtení odpovědí paní místostarostky, které bych především doporučila doplnění základního vzdělání v oblastech JČ a obchodní korespondence, v jedné z jejích odpovědí se nachází 20 chyb - to je tedy koncentrace. Co se věcného obsahu týče, rozumí tomu místní výkonná moc jako koza "náklaďáku". Sama se starám o dvě kočky a utrpení opuštěných tvorů mi není lhostejné. Nejsmutnější na této kauze je, že to není ironický vtip, ale skutečnost. Zmíněná úřednice nejen postrádá potřebné znalosti pro řešení této problematiky, ale i jistou dávku zdravého rozumu, jinak by se reakce MÚ navzájem nevetovaly. A to je smutné. Za chvíli budou zakazovat lidem nosit v zimě boty...

I u nás je to takové

(Vlaďka, 2. 5. 2008 8:36)

Dobrý den, dostala jsem se na tuto stránku a nevěřím vlastním očím, nejsem z Hodonína, ale ze Šumperka a blízko mé ulice mezi paneláky žije sedm toulavých koček a z toho jsou řtyři březí, jelikož v okolí není kočičí útulek sháním pomocí dopisů a lidí peníze , alespoň na vykastrování těchto koček, protože toto léto jich tam bude nepočítaně a lidé z okolních paneláků už začínají být krutí. Už jsem si vzala z okolí tři toulavé kočky a s mojí kočičkou je má ubytovací kapacita naplněna. Je to hrozné jak jsou někteří lidé neteční A přitom stačí tak málo.

Takové zákazy odmítám akceptovat.

(Nikola, 17. 4. 2008 13:42)

Osobně doma chovám kocourka a zabere mi dosti času,ale najdu si i čas na kočky venku.Nesnesu pohled na hladovějící zvíře-ať je to kočka,pes či jakýkoliv jiný druh.Narozdíl od lidí si hladová kočka ve městě jen z těží najde potravu.Lidé na úřadech se tváří jako zvířomilové a na druhou stranu vydávají zákazy...Pokud město nedisponuje útulkem,je to především ostuda radních,že ve vyspělém státě kde se vyhazují miliony a investuje se do hloupostí,nejsou schopni zajistit takovou službu,jako je útulek.Toulavé zvířátka budu krmit i nadále i přes zákazy.

Nejen v Hodoníně

(Noja, 3. 3. 2008 11:02)

Podobně stupidní názory mají nejen úředníci a nejen v Hodoníně. V Ivančicích na sídlišti pobíhá několik koček, které jsou již potomky x té generace. Bylo mě jich líto a tak jsem jim začala večer dávat u domu na misku potravu. Do rána byla miska prázdná, nezůstávali žádné zbytky, ráno jsem misku uklidila. Se zlou jsem se ale potázala u důvěrnice domu, která mi výslovně řekla, že si to obyvatelé našeho domu nepřejí a že tím podporuji množení potkanů a jejich stěhování k domu.Misku jsem dala mezi smrky nedaleko domu a "tajně" jako zloděj ve svém konání pokračuji. Kočičky už čekají.
Na úřadě v Hodoníně sedí asi podobné "ventry", jako v našem baráku.
Já je krmím řádně do misky, ale ostatní obyvatelé, kteří se bojí podobních invektiv, zbytky volně pohazují, což mám zmapované,když chodím s pejskem.
Důležité je nenechat se od takových "všeználků" otrávit, na což asi čekají.




Nafackovat

(DeeDee, 18. 12. 2007 13:50)

Těm lidem na městě nafackovat a nakopat jim ř.ť. Opravdu se divím, že někdo může vůbec takhle jednat natož veřejný činitelé. Ale v příštích volbách by se to mohlo dát změnit, když většina populace nebude stejně tupá jako jejich volení zástupci. Zajímalo by mě, jestli by se taky neměli krmit homlesáci, kterým se dokonce dostává i ubytování přes zimu, i když ti jakožto Homo sapiens sapiens mohou se svými osudy něco udělat narozdíl od koček a plachých venkovních koček, které jsou plaché stejně kvůli zlým lidem.

Co se to tady děje?

(Monika, 15. 11. 2007 12:58)

Posledním dobou mám pocit že to co je možné u nás, snad nikde jinde existovat nemůže.
Místo aby bylo město rádo, že starost o opuštěné kočky nenápadně hodilo na Vás a nemusí se tím pádem o nic starat, jak finančně tak i jinak, bude Vám to vše ještě zhoršovat. Tohle je neuvěřitelné. Bohužel vše je o lidech.

No prostě humage

(HunterReddragon, 23. 7. 2007 22:05)

no popravdě řečeno bych se na ně vys**...pokuta nepokuta...kolik lidí to respektuje?já bych je nejradši hodil místo těch koček.Aby si to zkusili...

Lidská blbost nevyhyne

(Gamboová Ester, 27. 6. 2007 13:16)

Docela mě šokuje že někdo zakazuje krmění opuštěných zvířat...zachvíli zřejmě zakážou pomáhání starým lidem.Je to docela Kocourkov!
Myslím že by to chtělo kontaktovat nějaký místní tisk a nebo rovnou televizi a nějaké protestní a petiční akce by také neškodily...pak už to půjde myslím velice rychle..a ty primitivové pracující za peníze danových poplatníků, kteří něco takového schválili se třeba chytí alespon za nos,..když už mají hlavu jen k tomu aby jim neteklo do krku když prší!

Kozel úřednínikem

(Roman, 19. 6. 2007 17:51)

Poptejte se také po vzdělání,odborných předpokladech a lidských hodnotách úřednice z MěÚ Hodonín,která vlastně vyzývá k týrání zvířat a k nedodržování zákonů!!!Vše jakoby řekla Aga Grey na svých stránkách www.felinogrey.estranky.cz.

MĚÚ Hodonín

(Janina, 31. 5. 2007 20:21)

HANBA HODONÍNU!!!!!!!!!!!! To je fakt nesmysl číslo jedna!!! Takový lidi bych kopala!!! Chudáčci kočičky!

take

(Teserka, 7. 1. 2007 21:22)

bydlim sice na slovensku no i u nas uz takovy zakaz plati... ja osobne jsem se chtela pridat do "macky SOS" tj slovenskeho hledace ubohych kocek :D no nejsem plnoleta takze by mi to pusobilo jiste komplikace.... ja osobne pod nasim barakem prikrumuju kocky a i kdyz ziji ve skolce coz neni moc vhodne no zabranit se tomu neda, mi spolubydlici i ti ve skolce priznali ze od toho okamziku se zde prestali mnozit potkani.... diky me ochote take naslo uz hodne kocek svuj domov... a ted takovehle zakazy.... podle mne je to dost nespravedlive a zcea souhlasim s tim ze trestat by se meli nezodpovedni majitele a ne to co se snazi pomoct....

Hnus

(Jirka, 6. 12. 2006 13:47)

Mila Lido plne s vama souhlasim!!! Jen by me zajimalo ten kdo to napsal jak by se citil kdyby sam byl bezdomova a na ulici sam by potom zebral jidlo ! Ale ta kocicka si o jidlo rict lidem neumi!!!! Je to smutne ze jsou lidi takhle kruti!!!!Jirka.