Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč koťata dvě?

U některých koček (a u koťátek vždy), které hledají domov a jsou v naší nabídce, najdete větu "Nevhodný/á jako jedináček".

Proč? Co to znamená?

Máme dost zkušeností, abychom mohli říct, že kočka není samotářské zvíře a většina má ráda společnost druhých koček. Mezi kočkami jsou i vyjímky, které ostatní kočky nesnáší, ale většina koček potřebuje kočičí společnost, kterou jí člověk nedokáže nahradit. Více informaci najdete zde.

p1040073.jpgU koťat toto platí bez vyjímky. Koťata vždy potřebují stejně starého parťáka. Představte si, že kotě žije u své matky a se svými sourozenci a nebo i pokud je bez matky, je u nás obklopeno stejně starými koťátky. Všichni navzájem se spolu hrají, přepadají, zakusují, honí a pozorují. Až jsou unavené, přitisknou se jeden k druhému, navzájem se olizují a pak spolu spinkají. Nikdy nenajdete kotě, která spinká osamoceně, pokud se má ke komu přitulit.

Když se takové kočičí mimino ocitne samo v novém domově, bude mu velice smutno - nebude se mít s kým prohánět, nebude mít s kým spinkat. Půjdete do práce a co koťátko bude samo doma dělat? A i kdyby jste byli celý den doma, nemůžete kotěti nahradit společnost druhého kotěte.

 

6.jpgNechceme, aby kotěti bylo smutno, aby plakalo, proto říkáme, že je nevhodné jako jedináček. Kotě, které nemá parťáka také více "zlobí", nudí se a bude častěji lozit a šplhat kde nemá, bude shazovat věci, bude v noci plakat. Kotě, které si nemůže hrát a zakusovat stejně starého kamaráda, obrací tuto nevybitou energii proti člověku a může být při hře s vámi agresívní, může kousat a používat drápky! KOTĚ NENÍ HRAČKA PRO DĚTI!

Pozor!
Parťákem ke hrám není ani starší a už dospělá kočka nebo kocour.
Mnoho lidí tuto chybu dělá a pak se na nás obrací o radu co dál, že kotě je moc divoké, kočku přepadává a ta ho za to nesnáší nebo naopak, že starší kocour si s kotětem hraje velmi nešetrně, kouše ho až kotě naříká a oni se bojí je nechat spolu o samotě. Čtěte zde (obzvláště komentáře na stránce dole).

Také nedoporučujeme kotě ke starým lidem - kotě je živel, a myslíme si, že každá babička nebo dědeček spíše uvítá klidnějšího společníka, který se rád pomazlí na klíně, bude s nimi sledovat televizi a zkrátka dělat společnost. Kotě toto očekávání rozhodně nesplní. Navíc takoví starší lidé, kteří chtějí jednu kočičku, mohou pomoci těm kočkám, které u nás velmi trpí a jsou ve stresu z velkého množství koček. Taková kočka je pak v novém domově svým lidem velmi vděčná.

Video LuckyCats

10 důvodů proč dvě  ... podobný příspěvek očima chovatelské stanice najdete zde!
Kočičího parťáka člověk nikdy nenahradí ...


10.jpgTady si přečtěte příběh jednoho "zlobivého" kotěte, kterému chyběl kočičí kamarád:
Před časem se na nás obrátila paní Lucie s žádostí o radu.
Vloni našla venku kotě a vzala ho domů. Teď má kočička 8 měsíců a dělá jí starosti:
" ... Kočka je hodně aktivní a pořád vyžaduje pozornost, mňouká a neustále dělá vše pro to abych si jí všímala. Denně se jí věnuji, hraju si s ní každé ráno odpoledne i večer když zrovna ona chce. Spí se mnou v posteli a poslední dobou začala do postele močit ..."

Jednoznačně jsme doporučili pořídit kočičce kamarádku. Volba padla na Rose a už po 9 dnech jsme dostali od paní Lucie email, z kterého vybíráme:

"... Víte, jen je mi líto, že jsem nepořídila naší kočce kamarádku dříve, bylo by to pro ni mnohem snažší, kdyby věděla jak se má chovat v kočičím světě a ne jen v tom lidském....naštěstí ještě není úplně pozdě, tak se určitě naučí.
Prostě je vidět už i po tom týdnu, že je mnohem spokojenější, nechodí od ničeho k ničemu, nemňouká z nudy, dokonce už mi ani nečůrá do postele. I když nejsme doma, je to super a kdybych to měla napsat jako samostatný příběh, určitě by to měl být příklad toho, jak se to nemá dělat, že vážně když je kočka sama, není šťastná a mělo by to být poučením pro všechny lidi, kteří si mylně myslí, že kočka si zvykne, že jí samota nevadí a že lidi jí k životu stačí.
Jsem ráda, že tady Rose máme a i když je to divočina tak bych neměnila.
Přejeme pěkné svátky a dáme vám o nás zase vědět, s pozdravem Lucie, Rose a Číča"

Celý příběh najdete zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář