Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč jsou dvě kočky lepší než jedna

20. 4. 2007

Stává se, že se nám ozve člověk, který by se rád ujal kočky z našich depozit, ovšem chce mít jen jednu.
Jak jej přesvědčit, že kočka je tvor společenský a její život je mnohem veselejší, má-li zvířecího kamaráda?

20210421_081633.jpgPokud člověk s kočkami tráví všechen svůj volný čas a má ve svém bytě více koček, má velmi dobrou příležitost pozorovat, jak se uvnitř kočičího kolektivu vytvářejí kamarádství, jak často k sobě kočky, které do depozita přišly jako koťata z jednoho vrhu, mají i v dospělosti mnohem blíže než ty, které spolu nevyrůstaly, či jak si poté, co je jeden sourozenec umístěn, ten druhý začne hledat nového kamaráda. Moc dobře víme, že i kdyby se člověk snažil sebevíc, kočičí hry svému kočičímu jedináčkovi nikdy nenahradí. Přesto se většina lidí zdráhá pořídit si dvě kočky a jsou přesvědčeni, že je to jen věc zvyku a jejich kočce bude dobře i samotné.

O něco lépe samotu snáší starší kočky, i ty jsou však smutné, když je jejich páníček celé dny v práci a ony jsou doma samy. Jistě, zvyknou si, ale připadá nám, že vedou mnohem smutnější život než ty, které odešly do nového domova spolu. Co asi vede lidi k tomu, aby se tak bránili druhé kočce? Jakoby měli strach, že pokud budou mít dvě kočky, budou jich mít najednou plný byt a na ně už tam pak nezbyde místo. Ovšem nezapomínejme, že kočka velmi ráda odpočívá, sice se ráda proběhne a zařádí si, ale pak si o to raději zdřímne a pokud jí pak zbude chvilka, polehává a pozoruje okolí. Přitom ještě než se uloží ke spánku, pořádně si umyje kožíšek. Když jsou kočky dvě, jsou jejich honičky možná intenzivnější, o to déle pak však odpočívají. Pokud je kočka sama, neznamená to automaticky, že je doma větší klid. Naopak: pokud se nudí, upozorňuje na sebe, shazuje věci s poliček, po nocích honí „virtuální“ myšky a na svou lidskou rodinu je mnohem více fixovaná, v důsledku čehož pak na jakoukoliv změnu v domácnosti reaguje mnohem citlivěji. Není tedy nic neobvyklého, když kočka jedináček, jejíž páníček si přivede domů návštěvu nebo jejíž mladým majitelům se narodilo miminko, začne svůj protest proti vetřelci dávat patřičným způsobem najevo (nejčastěji tak, že začne svou potřebu konat tam, kde nemá).

Tento příspěvek rozhodně neznamená, že zásadně neumísťujeme kočky k lidem, kde žádné jiné zvířátko není. To vždy záleží na konkrétních okolnostech - jak často bývá zájemce doma, zda žije sám nebo s více lidmi, zda bude mít kočka v novém domově výběh atd.
Navíc - existují kočky, které druhé kočky nemají rády. Takže pokud chcete jedináčka, vybírejte z nich. Budeme-li vám však tvrdit, že kočička, kterou jste si u nás vybrali, potřebuje mít v novém domově kamaráda, věřte nám.


takr-a-pipi.jpg

Takr a Pipi

Je skvělé, že se chcete ujmout kočky z útulku a chcete jí dát domov. Jistě máte v úmyslu postarat se o ni co nejlépe a zajistit, aby se u Vás cítila co nejšťastnější. Přijměte proto radu, kterou vám při umísťování dáváme, a vezměte z útulku i jejího kamaráda či kamarádku. Až je budete pozorovat, jak si spolu hrají, navzájem se omývají a pak spolu spokojeně usínají ...

Agátka a Alfréd odešli do nového domova společně ...

img_0407.jpg


Poznáte, že Vaše rozhodnutí bylo správné.

Chápeme, že podobné argumenty, zvláště pocházejí-li od nás, mohou vyznít jako manipulace ve snaze umístit co největší počet koček. Věřte však, že kdybychom u některých koček – zvláště koťat – netrvaly na tom, že je dáme jen ve dvojicích, byly bychom na tom co do celkového počtu umístěných mnohem lépe. A že když se vás snažíme přesvědčit, abyste si vámi vybrané kotě vzali společně se sourozencem nebo s kamarádem, je to jen proto, že chceme, aby se u vás cítilo skutečně spokojeně. V rubrice Naši v novém domově naleznete spoustu zpráv od lidí, kteří doma dvě kočky mají.

Někteří si vzali dvě (nebo rovnou tři) najednou a teď si libují, jak se spolu jejich kočky zabaví ...

Jiní si druhou kočku pořídili ke své první kočce později a po příchodu druhé kočky s  radostí zjišťují, jak jejich první kočka ožila. Věřte nám - dva vrnící kožíšky za to rozhodně stojí.

Ale pozor!
Pozor na věk koček - nemůžete starší kočce pořídit jako společníka kotě! Takové nápady opravdu dobře nekončí, kotě si chce hrát, běhat a kočičí senior podřimovat, to opravdu v 90% neskončí přátelstvím. Kamaráda pořizujte kočce vždy v podobném věku! Ke kotěti kotě a k dospělé kočce dospělou kočku.
Kočičím seniorům kamaráda pořizovat nedoporučujeme. Máte spolu se svou kočkou své zvyky, rituály, které budou nováčkem narušeny. Kočičí senior může žárlit, být ze situace ve stresu, který je následně spouštěčem nemocí. Nechte kočičího seniora v klidu dožít a až po jeho odchodu přemýšlejte o novém přírůstku nebo raději dvou naráz.

  V našem depozitu pečuje Terezka o nemocnou Ságu ...
   

Ještě stále nevěříte? Přečtěte si reakce na tento článek na webu Kocky-online.cz.


Pokud doma již jednu kočku máte a chcete jí pořídit kamaráda, přečtěte si o seznamování dvou koček. Ne vždy probíhá seznamování tak hladce a rychle, jak bychom si přáli - o pár takových případech si můžete přečíst zde.

 

 

A jak jste na tom vy?

Chcete pořídit své kočce kamaráda, ale přitom jste na své kočce závislí a tak moc ji "milujete", že nejste schopni tolerovat, že vaše kočka může být první dny, ba i týdny:

  • naštvaná (syčet na vetřelce)
  • nebo se bát (schovávat se)
  • nebo třeba trucovat (přestane se s vámi mazlit, nepřijde za vámi na zavolání ani do postele)?

POKUD NE, NEBERTE SI NOVOU KOČKU! TA VAŠE BY SE URČITĚ S NÍ SPŘÁTELILA, ALE VY JÍ TO NEDOVOLÍTE!
Všechny tyto projevy se dají eliminovat použitím prostředků proti stresu, nám se osvědčily feromonové obojky, je dobré je v těchto případech dát oběma kočkám. Dají se použít Bachovy kapky, dají se použít i feromony do zásuvky, vše lze libovolně kombinovat.

Nejste schopni tolerovat, že nová kočka obsadí pelíšky a oblíbená místa vaší kočky?
POKUD NE, NEBERTE SI NOVOU KOČKU! TA VAŠE BY SE URČITĚ S NÍ SPŘÁTELILA, ALE VY JÍ TO NEDOVOLÍTE!
Obsazování pelíšků je normální, nová kočka zkoumá nové prostředí, cití pach vaší kočky ... Přidejte před příchodem nové kočky další pelíšek či dva navíc, stříkněte do pelíšků kozlíkový spray.
Přidejte před příchodem nové kočky další WC, informujte se, na jaké stelivo byla kočka zvyklá, zda používala WC kryté nebo otevřené, předejte tak problémům.

Pokud to vaše kočka dovolí, uklidňujte ji, mazlete a dávejte jí najevo, že ji máte rádi a nevyměnili jste ji za novou. Někdy se kočky nespřátelí tak, že budou spolu spinkat v pelíšku, olizovat se, ale v drtivé většině případů se naučí vedle sebe spokojeně žít, a i to, že může jedna pozorovat druhou, že kočka není v bytě po dobu vaší nepřítomnosti sama, je pro kočku přínosem. Mějte trpělivost.

 

Pro ty, kteří dvě kočky mají a ty si zrovna nesednou, věřte, že řešením může být kočka třetí! Přečtěte si o Koblížkovi.

Těm, které náš článek nepřesvědčil, část dopisu, který jsme dostali 9.8.2015

Vážení  "zachraňovatelé" z útulku,
všechny Vás po nějaké době zdravím. Vaši práci sledujeme stále i když Evelínka, kterou jsme měli od Vás je již v kočičím nebíčku. Občas jsem potřebovala poradit a Vy jste nikdy pomoc neodmítli, naopak se snažíte lidem pomoct a o to víc si Vás a Vaší práce vážím. 
...  pochopila jsem, jak nádherné je mít dvě kočičky, které jsou spolu šťastné. Moc mě naplňuje štěstím, když vidím tu jejich vzájemnou lásku, jak se jedna neobejdou bez druhé, jakmile jedna zmizí druhé z dohledu, tak druhá už ji zoufale volá.... to je opravdu nádherné. Nikdy jsem takovou zvířecí lásku nezažila a je opravdu úžasné to sledovat.
Pochopila jsem i to, že i když bude samotná kočička od páníčka rozmazlovaná i tak jí to nikdy nemůže nahradit ty kočičí hrátky, které spolu kočičky podnikají. Zkrátka jsem si potvrdila, že jedna kočka je opravdu málo, alespoň v naší domácnosti. Vím, že jsou výjimky, jako naše Lucka, které jsou spokojené samy v jedné domácnosti, ale ony vlastně netuší oč vlastně přichází. Takže jsem plně pochopila, proč rádi doporučujete vzít si ne jednu, ale rovnou dvě kočičky z Vašeho útulku. Když se zdržíme v práci, nemám pak takové výčitky svědomí, že je tam kočička chudák sama doma. Jak jsou dvě, jsem mnohem klidnější. :-) Když jsme s kočičkami začínali v roce 2010, tak jsme si u Vás žádali kočičku, která by byla spokojená sama, neb jsme nikdy dříve nechtěli více než jednu kočičku. Získali jsme tehdy od Vás Evelínku z depozita z Bojanovic. Moc jsme si ji zamilovali. Pak k nám přišla zatoulaná Lucka asi 5-ti měsíční. Tehdy ji Evelínka zuřivě odmítala, ale po čase ji nakonec přijala, spolu žily spokojeně přes 3 roky. Evelínka pak zemřela a zůstala nám Lucka, která se spokojila s tím, že je jediná. Jen jsem chtěla napsat, že nikdy by mě nenapadlo, že naše láska ke kočičkám naroste tak, že nakonec budeme mít v domácnosti kočičky tři !!  :-)
Beáta D.


Agátka a Alfréd, více zde.


 

Nestačí vám výše uvedené informace?
Zavolejte nám na telefon 724 142 463,
rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přehled komentářů

Přijetí druhé kočky - jak dlouho po kastraci

(Liduš, 20. 5. 2022 18:11)

Dobrý den,

pořídila jsem si kočičku z útulku (její kamarád těsně před adopcí umřel) a chci ji pořídit kočičí kamarádku, protože je na společnost zvyklá.
Mám už vybranou povahově podobnou kočičku,ale bylo mi doporučeno, si ji vzít až po kastraci té, kterou mám doma, že tu novou lépe přijme.
Jen tak nějak netuším, jak dlouho po kastraci už je vhodné kamarádku přivézt.
Dokázali byste mi poradit?

Re: Přijetí druhé kočky - jak dlouho po kastraci

(Kočky SOS, 20. 5. 2022 18:25)

Dobrý den,
určitě až po kastraci, to je správné doporučení, protože nekastrované kočky mezi sebou přátelství neuzavírají, mají teritoriální chování a mohla byste hned na začátku všechno pokazit.
Doporučuji asi dva týdny po kastraci. Jednak si kočka po zákroku potřebuje v klidu odpočinout a také nějakou dobu trvá než se sníží hladina hormonů v krvi.

I tak počítejte, že seznamování koček nějakou dobu trvá a určitě proběhne i syčení a vrčení. Pro nově příchozí kočku připravte na první dny samostatnou místnost - podívejte se tady na stránce vlevo v MENU do rubriky "Pořídili jste si kočku z útulku", tam najdete potřebné rady.

2 kocky

(Kateřina , 13. 11. 2020 17:26)

Dobrý den chci se zeptat. Pořizují 2 kočky holku a kluka sourozence. C jc i s e zeptat zda kluk nebude značkovat po holce a kdy je nejlepší je kastrovat

Re: 2 kocky

(Kočky SOS, 13. 11. 2020 17:51)

Značkují pouze dospělí jedinci.
Takže pokud necháte kocoura včas vykastrovat, značkovat nikdy nebude.
Kocouři se kastrují v 6 měsících věku, kočku můžete i dřív, ale vzala bych je na kastraci společně.
Podívejte se vlevo v menu do rubriky KASTRUJTE! na článek "Kdy a jak kastrovat?"

Dotaz

(Lenka, 25. 10. 2020 19:43)

Zdravím a potřebuji moc poradit, máme 12tiletého kadtrovaného kocoura, před půlrokem mu odešel za duhový kost psí kamarád který ho vychoval a byl jeho společník, od té doby je kocour na tom hodně špatně zdravotně. Uvažujeme nad pejskem, stejnou rasu(trpasličí pudl) jenže štěně bude tak v unoru a tak zvažujeme pořídit mu kočičího kamaráda. Pejsky kocour zná ( dcery tu s jokšírama občas přijedou) ale nevíme jak bude reagovat na kotě,ale co zde čtu asi bude lepší starší kočičák. Prosím moc o názory a zkušenosti. Moc děkuji

Re: Dotaz

(Kočky SOS, 25. 10. 2020 20:09)

Dobrý den paní Lenko,

tak jak jste si mohla přečíst v této nebo i dalších rubrikách je opravdu kotě absolutně nevhodné!
12letý kocour je prostě senior, který má naprosto rozdílný životní rytmus, kotě se chce hrát, bude to na vašeho kocoura zkoušet jako na kočičí matku, honit ho, přepadat, chytat mu ocas, váš kocour se může dostat do stresu a vážně onemocnět. Nešťastné v této nesourodé dvojici bude i kotě, protože se nebude mít s kým vydovádět a ze strany kocoura bude přicházet jen vrčení, syčení a odmítání ...

Dospělá kočka by musela být starší, ale ve vašem případě ani tady není záruka nějakého uspokojivého výsledku, protože vás kocour v kočičí společnosti nikdy nežil.

Co tím myslíte, že kocour je na tom špatně zdravotně? Jestli má i nějaké fyzické potíže, nějakou diagnózu tak bychom změnu v podobně nového člena rodiny vůbec nedoporučovali.
Jestli tím myslíte, že má potíže psychické, jakože je mu smutno po kamarádovi, tak snad přichází v úvahu jako kamarád opět pejsek, ale nevím, zda i v tomto případě je vhodné štěně? Které je hravé, dovádivé ... proč tedy ne raději pejsek dospělý, klidnější, z dobrého útulku, kde vám i řeknou, zda je zvyklý na kočky?

Re: Re: Dotaz

(Lenka, 25. 10. 2020 20:44)

Moc děkuji za odpověď, ano bylo by to stresujici, to mi řekla i p.veterinařka. Ze stresu kocour dostaval zánět močových cest a má diagnos. FLUTD. Je vidět jak je strašně smutný, nic jej nebaví, ještě že chodí ráno na pul hodinky ven a večer tak na 2hod. To je jediná jeho záliba. Jinak jen spinká. Bydlíme na domečku na vesnici, manžel nechce psa z utulku, mě by to nevadilo, kocour je obyčejný mourek,ale je to muj miláček. Tak to vypadá,že bude už jen sám. Zkusim se poptat v útulku a snad se nejaký hafík najde. Moc děkuji s hezký večer

Re: Re: Re: Dotaz

(Kočky SOS, 25. 10. 2020 21:58)

Tak opravdu nechejte kocourka samotného a ještě vám doporučuji - kupte mu obojek proti stresu, dobré zkušenosti máme se značkou Max Calm Collar
https://www.juko-krmiva.cz/cz/max-calm-collar-cat-obojek-proti-stresu-zklidnuje-13644-2631

A také si najděte stránky o Bachových kapkách a doporučuji použít i ty.

Re: Re: Re: Re: Dotaz

(Lenka, 26. 10. 2020 17:25)

Děkuji za rady,
Bachovou květinovou terapii-ztráta a smutek jsem dnes už aplikovala a i zakoupila obojek,sice ne ten co jste doporučila, ale u nás měli jen Beaphan No stress.
Ten jsem mu dala k pelíšku, odmítá to mít na krku. Snad to trošku pomůže. Opravdu děkuji za doporučení aby se nepořizoval další mazlík. Nemohli jsme se rozhodnout a dnes mi to doporučil i veterinář. Přeji hezký večer

Prosím o odpověď :)

(Eli, 21. 4. 2020 14:23)

Ahoj, zdravím všechny.
Mám doma 2 ročního kocourka chtěla bych si pořídit kotě (nevím proč jsem to neudělala už dávno). Náš kocourek je taková trubka hodná, všechny má rád. Ale je na nás hodně fixovany, a jakmile odejdeme do práce, tak je u dveří a mnouka.
Hlavně proto jsme se rozhodli pro dalšího ctyrnoheho člena rodiny :-).
Chci se zeptat, je lepší si pořídit kocoura nebo kočku a nebude vadit, že ti bude kotě?
Dekuju moc za názory :)

Re: Prosím o odpověď :)

(Kočky SOS, 21. 4. 2020 14:44)

Dobrý den,
ano je to velká škoda, že váš kocourek neměl kamaráda v době, kdy to nejvíc potřeboval, koťata nemají vyrůstat sama,... a právě i proto, že může dojít ke zvýšené fixaci na člověka. Ale nikdy není pozdě vše napravit! :-)
Ke dvouletému kocourkovi bych úplně maličké kotě nepořizovala, ale takový kočičí puberťák jaké máme u nás, okolo 7 - 8 měsíce věku už by určitě vhodný byl. Jestli je to kočka nebo kocourek je celkem jedno, pokud tedy předpokládám, že ten váš je kastrovaný.
Pokud máte zájem, napište nám na email, pošlu vám typy na kočky vhodné k vašemu kocourkovi a můžete si vybrat.

Dotaz

(Kačka, 23. 8. 2018 23:46)

Pořídila jsem si kočičku a spolubydlící pochopitelně taky,bylo ji líto že je sama a ze nemá žádného mazlíčka. Je tomu rok co žijí v jedné domácnosti a ted naszal problém. Spolubydlící se stěhuje do v vlastního bytu a chce si svou kočičku vzít sebou. Já si stojím za tím ze ny se ty dvě kočky už neměly chybět d sebe oddělovat. Jaký je na to váš názor????

Re: Dotaz

(Kočky SOS, 24. 8. 2018 0:14)

Velmi záleží, jak se kočky k sobě chovaly. Pokud kočky "jen" vedle sebe žily ale nevyhledávaly vzájemně společnost té druhé, klidně je rozdělte. Pokud ale byly kamarádky, to znamená - spaly spolu, olizovaly se, hrály si spolu, tak je opravdu nerozdělujte, může jedna druhou hledat, bude jim smutno.
Asi bude pro vás těžké se v tomto případě rozhodnout, která z vás si kočky ponechá, ale určitě se domluvíte a ta která zůstane bez kočičky se zrovna může podívat do naší nabídky a dát některé další kočičce domov. :-)

Smrt kamaráda :(

(Alena Nová, 25. 9. 2012 19:03)

Dobrý den, měla jsem dvě kočičky ( kocourka a kočičku). Oba byli tři roky starý a vyrůstali spolu od mala. Před 14-ti dny mi kocourek na nemoc zemřel a druhá kočička ho pořád hledá :( Bohužel jí nemohu pořídit nového kamaráda ( je bacilonosič pro kočky) Jak dlouho jí bude trvat, než na něj zapomene? Jestli vůbec... děkuji

Re: Smrt kamaráda :(

(Kočky SOS, Petra, 25. 9. 2012 19:37)

O jakou nemoc se jedná, Aleno? Zavolejte prosím paní Tomalové na tel.č. 724 142 463, probere to s Vámi.

Re: Re: Smrt kamaráda :(

(Alena Nová, 26. 9. 2012 10:05)

Byla to leukemie. Mám kočičku tři roky a za tu dobu to je druhý kocourek co mi zemřel na tuhle nemoc :( Toho prvního jsem měla jen pul roku. Veterinář řekl, že ta malá je jedna kočka ze sta, která je bacilonosič a zároveň imunní. Nosí v sobě vir, který se přenese a rozvine se v leukemii. :( byla jsem u dvou veterinářů a ty mi to potvrdili :( Je mi líto, že se ta malá trápí a hledáho. Myslíte, že na něj zapomene? prvního kocourka jsme hned nahradili, ale teď už nemůžem.

Re: Re: Re: Smrt kamaráda :(

(Kočky SOS, Petra, 26. 9. 2012 10:37)

Jestli na něj někdy zapomene, to Vám samozřejmě říct nemůžeme, protože to samy nevíme.. Ale zkuste zavolat do útulku Tibet, tam takto nemocné kočky mají a drží je v izolaci - kdybyste mu vzala takovou kamarádku, tak by spolu žít mohli, aniž by se zároveň ohrozili. Kontakt: http://www.utulektibet.cz/cs/

Re: Re: Re: Smrt kamaráda :(

(Alena, Kočky SOS, 26. 9. 2012 12:03)

Dobrý den paní Nová,
leukemie- neboli leukoza-FeLV je ifekční virus,laicky se tomu říká nemoc přátelských koček, která se přenáší mimo jiné i slinami. Jelikož mám doma taky kočky, které občas chodí ven, tak mi naše paní doktorka doporučila provést očkování na leukozu vakcinou Purevax Felv, a to hlavně z toho důvodu, že by se mohli venku setkat s pozitivní kočkou. Mohli by se čumáčkovat, nebo taky porvat..První očkování se provádí 2x a každý rok se musí přeočkovat. Já osobně si myslím, že pokud by jste si k Vaší kočičce vzala nějakou zdravou starší kočičku s dobrou imunitou a hlavně naočkovanou proti leukoze a pravidelně nechávala přeočkovat, tak by nemělo nebezpečí hrozit.
Za dobu působení našeho útulku jsme se setkali, že jsme umístili 2 kočičky a po nějaké době se u jedné kočičky rozjela leukoza. Majitelé nechali testovat i zdravou kočičku,která byla negativní, tu pak 2x naočkovali a po dobu přeočkování izolovali. Ted jsou obě kočičky spolu více jak 2-3 roky a v pořádku. U nemocné kočičky se občas nějaké oslabení objeví, ale tu druhou zdravou to už neohrozí.
Vaše kočička očividně kamaráda nebo kamarádku potřebuje a proto tak teskní. Z mé zkušenosti některé kočičky teskní i měsíc, některé přestanou i jíst. Pokud by jste měla zájem to vše probrat a o další kočičce začala uvažovat zavolejte prosím paní Tomalové na telefon 724 142 463, pomůže Vám vybrat vhodného kandidáta a nechala by Vám kočičku proti leukoze 2x naočkovat. Naše kočičky proti leukoze běžně očkované nejsou. Snad jsem Vám to aspoň trochu objasnila a pomohla s rozhodnutím.

Re: Smrt kamaráda :(

(Eva, 27. 7. 2016 16:34)

Naše už teskní 2 roky, pořídili jsme jí kámošku, ale není to ono. Smutnila hodně, pořád se cpala, mňoukala, s druhou číčí je to lepší, ale ta "odchozí" jí pořád chybí...

přinesené koě

(klára, 8. 11. 2015 20:56)

dnes 8.11.2015 nam přinesla sousedka kotě že ho našli tak jsme si ho vzali. radši jsme ho dali ven protože by se z naším psem zabili. klára