Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč jsou dvě kočky lepší než jedna

20. 4. 2007

Stává se, že se nám ozve člověk, který by se rád ujal kočky z našich depozit, ovšem chce mít jen jednu.
Jak jej přesvědčit, že kočka je tvor společenský a její život je mnohem veselejší, má-li zvířecího kamaráda?

20210421_081633.jpgPokud člověk s kočkami tráví všechen svůj volný čas a má ve svém bytě více koček, má velmi dobrou příležitost pozorovat, jak se uvnitř kočičího kolektivu vytvářejí kamarádství, jak často k sobě kočky, které do depozita přišly jako koťata z jednoho vrhu, mají i v dospělosti mnohem blíže než ty, které spolu nevyrůstaly, či jak si poté, co je jeden sourozenec umístěn, ten druhý začne hledat nového kamaráda. Moc dobře víme, že i kdyby se člověk snažil sebevíc, kočičí hry svému kočičímu jedináčkovi nikdy nenahradí. Přesto se většina lidí zdráhá pořídit si dvě kočky a jsou přesvědčeni, že je to jen věc zvyku a jejich kočce bude dobře i samotné.

O něco lépe samotu snáší starší kočky, i ty jsou však smutné, když je jejich páníček celé dny v práci a ony jsou doma samy. Jistě, zvyknou si, ale připadá nám, že vedou mnohem smutnější život než ty, které odešly do nového domova spolu. Co asi vede lidi k tomu, aby se tak bránili druhé kočce? Jakoby měli strach, že pokud budou mít dvě kočky, budou jich mít najednou plný byt a na ně už tam pak nezbyde místo. Ovšem nezapomínejme, že kočka velmi ráda odpočívá, sice se ráda proběhne a zařádí si, ale pak si o to raději zdřímne a pokud jí pak zbude chvilka, polehává a pozoruje okolí. Přitom ještě než se uloží ke spánku, pořádně si umyje kožíšek. Když jsou kočky dvě, jsou jejich honičky možná intenzivnější, o to déle pak však odpočívají. Pokud je kočka sama, neznamená to automaticky, že je doma větší klid. Naopak: pokud se nudí, upozorňuje na sebe, shazuje věci s poliček, po nocích honí „virtuální“ myšky a na svou lidskou rodinu je mnohem více fixovaná, v důsledku čehož pak na jakoukoliv změnu v domácnosti reaguje mnohem citlivěji. Není tedy nic neobvyklého, když kočka jedináček, jejíž páníček si přivede domů návštěvu nebo jejíž mladým majitelům se narodilo miminko, začne svůj protest proti vetřelci dávat patřičným způsobem najevo (nejčastěji tak, že začne svou potřebu konat tam, kde nemá).

Tento příspěvek rozhodně neznamená, že zásadně neumísťujeme kočky k lidem, kde žádné jiné zvířátko není. To vždy záleží na konkrétních okolnostech - jak často bývá zájemce doma, zda žije sám nebo s více lidmi, zda bude mít kočka v novém domově výběh atd.
Navíc - existují kočky, které druhé kočky nemají rády. Takže pokud chcete jedináčka, vybírejte z nich. Budeme-li vám však tvrdit, že kočička, kterou jste si u nás vybrali, potřebuje mít v novém domově kamaráda, věřte nám.


takr-a-pipi.jpg

Takr a Pipi

Je skvělé, že se chcete ujmout kočky z útulku a chcete jí dát domov. Jistě máte v úmyslu postarat se o ni co nejlépe a zajistit, aby se u Vás cítila co nejšťastnější. Přijměte proto radu, kterou vám při umísťování dáváme, a vezměte z útulku i jejího kamaráda či kamarádku. Až je budete pozorovat, jak si spolu hrají, navzájem se omývají a pak spolu spokojeně usínají ...

Agátka a Alfréd odešli do nového domova společně ...

img_0407.jpg


Poznáte, že Vaše rozhodnutí bylo správné.

Chápeme, že podobné argumenty, zvláště pocházejí-li od nás, mohou vyznít jako manipulace ve snaze umístit co největší počet koček. Věřte však, že kdybychom u některých koček – zvláště koťat – netrvaly na tom, že je dáme jen ve dvojicích, byly bychom na tom co do celkového počtu umístěných mnohem lépe. A že když se vás snažíme přesvědčit, abyste si vámi vybrané kotě vzali společně se sourozencem nebo s kamarádem, je to jen proto, že chceme, aby se u vás cítilo skutečně spokojeně. V rubrice Naši v novém domově naleznete spoustu zpráv od lidí, kteří doma dvě kočky mají.

Někteří si vzali dvě (nebo rovnou tři) najednou a teď si libují, jak se spolu jejich kočky zabaví ...

Jiní si druhou kočku pořídili ke své první kočce později a po příchodu druhé kočky s  radostí zjišťují, jak jejich první kočka ožila. Věřte nám - dva vrnící kožíšky za to rozhodně stojí.

Ale pozor!
Pozor na věk koček - nemůžete starší kočce pořídit jako společníka kotě! Takové nápady opravdu dobře nekončí, kotě si chce hrát, běhat a kočičí senior podřimovat, to opravdu v 90% neskončí přátelstvím. Kamaráda pořizujte kočce vždy v podobném věku! Ke kotěti kotě a k dospělé kočce dospělou kočku.
Kočičím seniorům kamaráda pořizovat nedoporučujeme. Máte spolu se svou kočkou své zvyky, rituály, které budou nováčkem narušeny. Kočičí senior může žárlit, být ze situace ve stresu, který je následně spouštěčem nemocí. Nechte kočičího seniora v klidu dožít a až po jeho odchodu přemýšlejte o novém přírůstku nebo raději dvou naráz.

  V našem depozitu pečuje Terezka o nemocnou Ságu ...
   

Ještě stále nevěříte? Přečtěte si reakce na tento článek na webu Kocky-online.cz.


Pokud doma již jednu kočku máte a chcete jí pořídit kamaráda, přečtěte si o seznamování dvou koček. Ne vždy probíhá seznamování tak hladce a rychle, jak bychom si přáli - o pár takových případech si můžete přečíst zde.

 

 

A jak jste na tom vy?

Chcete pořídit své kočce kamaráda, ale přitom jste na své kočce závislí a tak moc ji "milujete", že nejste schopni tolerovat, že vaše kočka může být první dny, ba i týdny:

  • naštvaná (syčet na vetřelce)
  • nebo se bát (schovávat se)
  • nebo třeba trucovat (přestane se s vámi mazlit, nepřijde za vámi na zavolání ani do postele)?

POKUD NE, NEBERTE SI NOVOU KOČKU! TA VAŠE BY SE URČITĚ S NÍ SPŘÁTELILA, ALE VY JÍ TO NEDOVOLÍTE!
Všechny tyto projevy se dají eliminovat použitím prostředků proti stresu, nám se osvědčily feromonové obojky, je dobré je v těchto případech dát oběma kočkám. Dají se použít Bachovy kapky, dají se použít i feromony do zásuvky, vše lze libovolně kombinovat.

Nejste schopni tolerovat, že nová kočka obsadí pelíšky a oblíbená místa vaší kočky?
POKUD NE, NEBERTE SI NOVOU KOČKU! TA VAŠE BY SE URČITĚ S NÍ SPŘÁTELILA, ALE VY JÍ TO NEDOVOLÍTE!
Obsazování pelíšků je normální, nová kočka zkoumá nové prostředí, cití pach vaší kočky ... Přidejte před příchodem nové kočky další pelíšek či dva navíc, stříkněte do pelíšků kozlíkový spray.
Přidejte před příchodem nové kočky další WC, informujte se, na jaké stelivo byla kočka zvyklá, zda používala WC kryté nebo otevřené, předejte tak problémům.

Pokud to vaše kočka dovolí, uklidňujte ji, mazlete a dávejte jí najevo, že ji máte rádi a nevyměnili jste ji za novou. Někdy se kočky nespřátelí tak, že budou spolu spinkat v pelíšku, olizovat se, ale v drtivé většině případů se naučí vedle sebe spokojeně žít, a i to, že může jedna pozorovat druhou, že kočka není v bytě po dobu vaší nepřítomnosti sama, je pro kočku přínosem. Mějte trpělivost.

 

Pro ty, kteří dvě kočky mají a ty si zrovna nesednou, věřte, že řešením může být kočka třetí! Přečtěte si o Koblížkovi.

Těm, které náš článek nepřesvědčil, část dopisu, který jsme dostali 9.8.2015

Vážení  "zachraňovatelé" z útulku,
všechny Vás po nějaké době zdravím. Vaši práci sledujeme stále i když Evelínka, kterou jsme měli od Vás je již v kočičím nebíčku. Občas jsem potřebovala poradit a Vy jste nikdy pomoc neodmítli, naopak se snažíte lidem pomoct a o to víc si Vás a Vaší práce vážím. 
...  pochopila jsem, jak nádherné je mít dvě kočičky, které jsou spolu šťastné. Moc mě naplňuje štěstím, když vidím tu jejich vzájemnou lásku, jak se jedna neobejdou bez druhé, jakmile jedna zmizí druhé z dohledu, tak druhá už ji zoufale volá.... to je opravdu nádherné. Nikdy jsem takovou zvířecí lásku nezažila a je opravdu úžasné to sledovat.
Pochopila jsem i to, že i když bude samotná kočička od páníčka rozmazlovaná i tak jí to nikdy nemůže nahradit ty kočičí hrátky, které spolu kočičky podnikají. Zkrátka jsem si potvrdila, že jedna kočka je opravdu málo, alespoň v naší domácnosti. Vím, že jsou výjimky, jako naše Lucka, které jsou spokojené samy v jedné domácnosti, ale ony vlastně netuší oč vlastně přichází. Takže jsem plně pochopila, proč rádi doporučujete vzít si ne jednu, ale rovnou dvě kočičky z Vašeho útulku. Když se zdržíme v práci, nemám pak takové výčitky svědomí, že je tam kočička chudák sama doma. Jak jsou dvě, jsem mnohem klidnější. :-) Když jsme s kočičkami začínali v roce 2010, tak jsme si u Vás žádali kočičku, která by byla spokojená sama, neb jsme nikdy dříve nechtěli více než jednu kočičku. Získali jsme tehdy od Vás Evelínku z depozita z Bojanovic. Moc jsme si ji zamilovali. Pak k nám přišla zatoulaná Lucka asi 5-ti měsíční. Tehdy ji Evelínka zuřivě odmítala, ale po čase ji nakonec přijala, spolu žily spokojeně přes 3 roky. Evelínka pak zemřela a zůstala nám Lucka, která se spokojila s tím, že je jediná. Jen jsem chtěla napsat, že nikdy by mě nenapadlo, že naše láska ke kočičkám naroste tak, že nakonec budeme mít v domácnosti kočičky tři !!  :-)
Beáta D.


Agátka a Alfréd, více zde.


 

Nestačí vám výše uvedené informace?
Zavolejte nám na telefon 724 142 463,
rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přehled komentářů

Re: přinesené koě

(Kočky SOS, Lucka, 8. 11. 2015 21:09)

To jste mu v nouzi opravdu hodně pomohli. Třeba až budete potřebovat pomoct, šoupne vás někdo taky ven..., kéž se vám ta péče někdy vrátí. Nevím co vás vede sem psát tuhle informaci.

Re: přinesené koě

(Iva, 8. 11. 2015 23:17)

Proč jste si to kotě brali? Je jasné, že si kotě s cizím psem nepadne hned kolem krku, je potřeba je na sebe pomalu zvykat! Proč jste malé kotě dali ven, co tam bude dělat, opuštěné, hladové, v zimě? To, co jste udělala, není pěkné a tak nevím, proč se s tím tady chlubíte :-(

Smrt kamaráda :(

(Alena Nová, 27. 9. 2012 10:54)

Moc všem děkuji za rady. Zvážím vše s přítelem a uvidíme. Moje kočička dostala včera průjem, tak doufám, že to nebude nic vážného :( Možná jen ze smutku :(

Re: Smrt kamaráda :(

(Alena, Kočky SOS, 27. 9. 2012 11:49)

Držím palce, at to není nic vážného.. Zkuste nasadit dietu, vařené kuřecí maso, nebo přemražené syrové hovězí maso, a 3x denně dejte stříkačkou kočičce trochu smekty s vodou. Když to do 2 dnů nepřejde tak bych doporučila veterináře. Pokud se pro dalšího kočičího kamaráda rozhodnete musíte počítat s odběrem až za měsíc kvůli očkování..

příchod druhého kočičáka

(Milena, 26. 9. 2012 8:58)

Hezký den, pře měsícem jsme si domu vzali asi ročního kocourka nalezence, rychle si u nás zvykl, dali jsme ho vykastrovat, vše v pořádku.
Minulý pátek jsme mu přivezli 4 měsíční kočičku
stále se seznamují, nejdříve chtěl blbnout on, ta na něj prskala, teď chce řádit ona a on je dost naštvaný, změnil se hrozně v chování, nechce se mazlit a nevrní, vydává zvuky které jsme před tím neznali, tak jako mrmlá a nadává, jestli není možné že ji bere jako sexuální oběť, aby nakonec oba nějak netrpěli... Děkuji

Re: příchod druhého kočičáka

(Kočky SOS, Petra, 27. 9. 2012 10:48)

Mileno, určitě se časem skamarádí. Máte kočičku teprv pár dní.. Kocoura rozmazlujte, věnujte se mu, ujišťujte ho, že on je pořád jednička.:) Časem se to srovná. Přečtěte si příběhy jiných - odkaz je ve článku výše -, u nichž seznamování taky nebylo úplně jednoduché. A uvidíte, že jediné, co potřebujete, je jen trpělivost a čas.. Dejte po čase vědět, jak to vypadá.

A co mám dělat ...

(Michal S., 23. 2. 2012 13:14)

... když bydlím v 1+kk v 6. patře (asi 30m2) a kocour výběr nemá? Pro další kočku přece nebude místo!

Re: A co mám dělat ...

(Kočky SOS, Petra, 23. 2. 2012 14:07)

Jestli máte pocit, že kocour je moc temperamentní a v bytě je nešťastný, tak bude za kamaráda rád i v malém bytě (já mám v bytě 33 m2 4 kočky + psa - pravda, mají výběh, ale v zimě jsou taky pořád doma). Spíš pak je řešení byt trochu přizpůsobit - škrabadlo a poličky na stěnu, kde by taky mohly být, tím jim jejich prostor rozšíříte.

Re: A co mám dělat ...

(Romana, 30. 5. 2012 19:38)

Samozřejmě. Do takto malého bytu bych si další kočku taky nepořizovala. My máme kocourka jedináčka, teď měl 7 měsíců a žádné dopady toho, že je sám na něm nepozoruju, ba naopak. Je rád středem pozornosti. Od malička je zvyklý být po dobu, kdy jsme v práci sám doma. Tu dobu prospí - po příchodu domů ho budíme :-) Když jsme náhodou přes den doma, tak je celý nevrlý, že nemá klid na spánek....Já bych to tak neprožívala.

Re: Re: A co mám dělat ...

(Zuzana, 6. 8. 2012 22:03)

Dopady vidět nemůžete, ty poznáte v budoucnosti......Vám osobně přeju, aby jste je pocítila co nejsilněji, kocourkovi přeju jen to nejlepší, což asi bohužel nemá.....

Re: Re: Re: A co mám dělat ...

(Romana, 11. 9. 2012 21:06)

Ale no tak, proč hned tolik zášti. Myslím, že pro každé nechtěné kotě je lepší, když se dostane do milující rodiny, kde dostane první poslední, než aby se potulovalo po ulicích nebo se ho lidé zbavovali (věřte mi, že je pořád dost takových, kteří koťata například topí). Já samozřejmě respektuji chovatele, kteří mají doma více koček, respektuji jejich postoj a totéž očekávám od nich - že budou naopak tolerovat ty, kteří z jakéhokoliv důvodu chtějí mít doma jedináčka. Například náš kocour by druhé zvíře doma těžce nesl (pokoušeli jsme se o to). Jak už jsem psala, je rád rozmazlovaným a opečovávaným jedináčkem a druhé zvíře bere jako konkurenci. V tomto směru tedy o něho opravdu nemám obavy. Přeji Vám hodně radostných chvil ve společnosti chlupatých mazlíků.

Re: A co mám dělat ...

(Jitka, 9. 8. 2012 15:43)

Nemyslím, že malý byt je v něčem problém. Měla jsem v 1kk manžela, syna, 3 psy a kocoura. Vždy je to jen o tom chtít si to nějak zařídit a přizpůsobit se. Nyní jsme už sice ve větším, ale čekáme druhé dítě a po jeho narození a zaběhnutí chci kočičákovi okamžitě pořídit jednoho či dva kamarády. :-)

Re: A co mám dělat ...

(Lucka, 10. 8. 2012 20:45)

Já mám v garsonce dvě kočky, vejdou se tam pohodlně, vyřádí se, vyběhají a jsou šťasné (garsonka má 25 metrů čtverečnách)

Kocour jedináček

(Andrea, 9. 8. 2012 14:26)

Já mám doma kocoura jedináčka, kterej je na mě strašně závislej! Chodí se mnou i na návštěvu k sousedům a tam si hraje s jejich kocourem. Občas ho ale musím nechat doma samotného třeba týden (teď se to stává čím dál tím častěji) a vím, že mu je smutno a teskní po mě! Vždycky když se vrátim, tak na mě visí a chodí za mnou jak ocásek. Určitě by kamaráda uvítal, jen já si nedokážu představit, že bych měla ještě jednu kočku!

Re: Kocour jedináček

(Kočky SOS, Petra, 9. 8. 2012 14:34)

Andreo, mít dvě kočky není rozhodně tak hrozné jako být týden zavřený v prázdném bytě. Měla byste o něco méně myslet na sebe a o něco více na svého kocoura. To, co tu popisujete, už téměř hraničí s týráním!!!

Re: Kocour jedináček

(Darja, 9. 8. 2012 15:51)

Andreo, opravdu necháváte svého kocourka celý týden doma samotného? To je pro mě neuvěřitelné a nepřijatelné.
Samozřejmě že je na vás kocour závislý, jste celý jeho svět, jste jeho rodina a jediný živý tvor, s kterým je ve styku. A vy ho necháváte opakovaně tak dlouho samotného...Malé dítě byste taky takto nechala? Dítě, které je na vás fyzicky i psychicky závislé? Kocourek je na úrovni takového dítěte - plně odkázaný na svého "rodiče", nemohoucí nic změnit a ani říct svůj názor.
Nechápu, proč si někteří lidé z bytových koček vyrábí závislé deprivované jedináčky. Nemyslím, že by pro kočku byla přirozená takto silná psychická závislost na člověku, pro kočku je pak její člověk střed vesmíru a pokud se v tom vesmíru něco začně měnit, kočká nechápe a problém je na světě. Ale vždy je to chyba majitele, nikdy bytové kočky, která svou životní situaci nemůže ovlivnit.
Do 30 m2 bytu se dvě kočky pohodlně vejdou, samozřejmostí jsou škrabadla, aby měly dost vertikálního pohybu, ale ten musí mít přirozeně i kočka jedináček. Dvě kočky nezaberou víc místa, neznamenají ani víc starostí a krmivo a stelivo je stejně mnohem výhodnější kupovat ve větších baleních...
Já mám od začátku koček víc, je to ve všech směrech pro ty kočky lepší, zabaví se, nepraktikují na mě své bojové hry a nejsou zbytečně neurotické ohledně změn v denní rutině.
Prosím všechny majitele bytových kočičích jedináčků, aby zvážili pořízení kočičího kamaráda, nejlépe z domácího depozita, kde kočkodámy umí poradit vhodného parťáka ke konkrétní kočičce.
A pokud nelze pořídit kamaráda, věnujte se maximálně svým jedináčkům, nejen mazlením, ale i hrami.
A nejlépe si kočku nepořizujte do nevyhovujících podmínek (časté dlouhodobé cesty atd.), jsou to živí tvorové, kteří si zaslouží a potřebují péči a pozornost.

Re: Kocour jedináček

(Lucka, 10. 8. 2012 20:53)

Andreo já si neumím představit že bych své kočičky nechala doma týden samotné. Dříve jsem také měla jen jednu-chtěla se se mnou pořád mazlit, hrát si, snažila jsem se ji věnovat na maximum ale bylo vidět že ji to nestačí. Nakonec jsem ji pořídila kočičí kamarádku. Musím říct, že s ní byla opravdu šťastná. Ze začátku jsem sice měla strach jak zvládnu péči o dvě kočičky, ale nakonec jsem zjistila, že mnohem víc starostí zabere kočička jedináček. A když teď vidím své čičiny jak si spolu hrají, musím říct, že už nikdy bych si nepořídila jen jednu, prostě-dvě jsou lepší než jedna :)

2 jsou vzdy lepsi nez jedna

(Jana Choudhry, 9. 8. 2012 17:13)

Kdyz jsme si v breznu 2010 poridili nasi prvni kocicku, velice rychle se z ni stal nas naprosty milacek. Cely den jsem v praci myslela na ni, nemohla se dockat az budu doma s ni, nechtela chodit po praci do posilovny jak jsem mela zvykem jen abych byla co nejdrive s ni. Kdyz jsem domu dorazila, kocicka byla velmi pritulna, vsude za mnou chodila, chtela se mazlit a travit se mnou hodne casu. Bylo to sladke a ja nase chvile spolu milovala. Ale rovnez jsem si uvedomila, ze se takto chova, protoze se pres den citi sama a je ji smutno. Prestoze jsem to neplanovala, vypravila jsem se do utulku znovu o tri mesice pozdeji a vybrala ji kamaradku. Pak me cekalo umornych 14 dni drzet je oddelene a postupneho seznamovani, protoze nase starsi kocicka z noveho prirustku nadsena nebyla. Trvalo to 14you dni nez se poprve setkaly cumacek k cumacku a asi 2jen mwsice nez ji nase starsi kompletne prijala. Dnes ta starsi neni tak upnuta na me, stale je zlaticko, ale urcite uz nemusi vsechen cas travit se mnou a nevyzaduje stale mazleni. Nekdy mi to chybi, ale vim, ze me rozhodnuti bylo spravne, protoze obe jsou stastnejsi, maji kamaradku na hrani, spani i na obcastne neshody :-)
Ja stale specham z prace domu, stale na ne myslim,a le vim, ze nejsou samy a maji jedna druhou.
pokud nemam nekoho, kdo za nimi prijde 2xa denne nakrmit a vycistit bedynku, nikam nejedu. Nastesti mam spoustu pratel a tak nekoho jsme zatim vzdyudelaji nasli. Pokud by se ale nekdy stalo, ze nekoho nenajdeme a i tak musime odjet, urcite bych je samotne nenechala. Sly by do kociciho hotylku. Stoji to penize, ale jejich stesti a bezpeci je dulezitejsi.

Dvě a více kočiček!

(Dáša, 24. 4. 2007 20:15)

To je svatá pravda!Když vidím, jak se spolu mazlí, olizují si kožíšky a dovádějí, tak jsem i já moc spokojená!

Dvě kočky

(Markéta, 20. 4. 2007 16:12)

Autorka článku má pravdu. V soukromém kočičím depositu, kde pečovatelky svoje svěřence dokonale znají máte jedinečnou příležitost pořídit si dokonale sehranou kočičí dvojici. Na fotkách vidíte kolik radosti a lásky je mezi nimi:-)
Pečovatelkám z Hodonína přeju, aby jim jejich umístění svěřenci posílali co nejvíce takových fotek.