Jdi na obsah Jdi na menu
 


Našli jste kočku?

Motto:
"Svět se nezmění, když zachráníš jednu kočku,
ale pro tuto kočku se svět změní navždy…"

 

 

Našli jste opuštěnou kočku?

Našli jste opuštěnou, nemocnou, hladovou nebo dokonce zraněnou kočku? Zavolali jste do všech okolních útulků a řekli vám, že mají plno a nemohou kočku přijmout? Když budete chtít, kočce nebo i koťatům můžete pomoci i vy sami.

 

bezdomovec400.jpg


1. Ze všeho nejdříve zajeďte k veterináři, nechejte kočku prohlédnout zda není nemocná nebo zraněná, nechte kočku odblešit a odsvrabit a domluvte se na kastraci, u koťat na vakcinaci.

2. Pokud máte doma své vlastní kočky, nechejte zpočátku zachráněnou kočku, koťata v jiné místnosti, někdy postačí i koupelna, v létě pro koťata kůlna, zahradní domek. Dejte jí tam všechno co potřebuje, to znamená krmivo, vodu, pelíšek a WC. Většina nalezených koček bývá tak unavená a hladová, že první dny pouze odpočívají a krmí se.

3. Kočku vyfoťte a vyrobte letáčky s kontaktem na sebe a rozneste je po okolí. Třeba se někomu ztratila. Pokud se jedná o celý vrh koťat, majitele ani nehledejte, ve většině případů se jedná o koťata, kterých se zbavují nezodpovědní majitelé, kteří nekastrují.

4. Pokud se majitel nenajde, máte dvě možnosti - buď kočičce dáte domov nebo začněte kočce hledat domov pomocí internetové inzerce, FB, poproste na FB kočičích útulků o sdílení apod. Poptejte se rodiny, známých a kamarádů, zda by se jim nehodil kočičí kamarád. Můžete inzerovat na internetu na různých inzertních stránkách, můžete sdílet na FB v různých kočičích skupinách.

5. Pokud se vám tímto způsobem podaří najít kočce domov, nezapomeňte nového majitele upozornit, že kočku musí v novém domově držet měsíc doma a nepouštět ven! Kočka si musí na nový domov dobře zvyknout, jinak bude mít tendenci vrátit se na původní místo kde žila a může se ztratit a bude z ní znovu kočičí bezdomovec.  Více zde:

https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/zasady-premisteni-kocek.html

6. Nebojte si říct novému majiteli o peníze, které jste vynaložili na léčbu, případně i kastraci kočky! Každý, kdo má s kočkou dobré úmysly to pochopí a vám se tak podaří z potencionálních zájemců vytřídit ty, kteří to nemyslí tak úplně dobře (koťátko na "hraní" pro děti, nedostatek financí - kdo nemůže zaplatit veterinu a kastraci, bude mít dost na to, aby kočku kvalitně krmil (?), atd., atd.)

nasli275.jpg



Nebojte se, že to nepůjde nebo že to nezvládnete!
My to neděláme jinak - kočku, koťata necháme ošetřit, vezmeme k sobě domů, zpočátku do karantény, necháme vykastrovat a potom hledáme domov přes internet - stránky, facebook a inzerci.
A dříve nebo později se vždy domov kočkám najít podaří. A vás to bude těšit a hřát u srdce, že jste tomu krásnému tvorovi, jakým kočka je, pomohli, třeba i zachránili život a našli mu domov.


Nestačí vám výše uvedené informace?
Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nalezený kocour

(Magda, 15. 12. 2023 19:33)

Dobrý den,
našli jsme na ulici velkého kocoura, ale nemůžeme si ho nechat, protože napadá naše domácí kočky (žijeme v bytě). Odčervila jsem ho, odblešila, hledala mu nový domov, ale neúspěšně. Situace u nás doma začíná být kritická, poradíte?

Re: Nalezený kocour

(Kočky SOS, 15. 12. 2023 22:40)

Dobrý den,
takto na dálku se těžko radí, nenapsala jste úplně všechny důležité informace.
Odčervila jste ho, odblešila, a co kastrace? Nebo on už byl kastrovaný?
Jak je u vás dlouho?
Proč napadá vaše kočky, kdy, za jaké situace?
Jak jste je seznamovala? U koček je totiž potřeba čas a je nutné dodžet určtý postup.
Napište nám na email kocky.sos@seznam.cz

Kočka přivedla koťata

(Soňa , 2. 10. 2023 6:01)

Dobrý den,
Cizí kočka, kterou jsme u nás nikdy neviděli, si přivedla k nám 3 koťata. Ty jsou v dobrém stavu a kondicí, matka se o ně dobře stará. Na koťata jsme nesahali. Je jím tak měsíc. Odnese si kočka koťata domů? Co s něma, když zůstanou? Jsme ochotní si je nechat, ale jen jako venkovní kočky. Co máme dělat, pokud si je neodnese.
Děkuji

Re: Kočka přivedla koťata

(Kočky SOS, 2. 10. 2023 19:57)

Dobrý den,
tak v těchto případech si obvykle kočka koťata nikam neodnese, zejména proto, že obvykle žádný domov nemá, jinak by porodila doma.
Pokud říkáte, že jste ochotni si je nechat, tak je to dobře a musíte KRMIT a KASTROVAT.

Začněte kočku s koťaty přikrmovat, aby byla koťata zdravá, dobře rostla už jim nebude stačit jen kojení, musíte začít krmit kočičí konzervou, kvalitními granulemi, ke kterým by měla mít kočka neomezený přístup + ke granulím misku s vodou. Kočce ani koťatům nedávejte mléko! Sice jim chutná, ale mají z toho střevní problémy a velké průjmy, protože kočky neumí zpracovat laktózu.
Co se týká kastrace, můžeme vám kočku vykastrovat, pokud jste z Hodonínska - podívejte se do rubriky Kastrační program. Později i všechna koťata, aby se vám na pozemku nadále nemnožili. Kočka by se kastrovala až budou koťata samostatná a vydrží den či dva bez matky, takže až tak za měsíc. Takže potom se nám ozvěte na 724 142 463.
Jestli jste ale odněkud zdaleka, musíte si na internetu vyhledat kastrační programy s celorepublikovou působností jako je Kaspro nebo Feliti kastruje a oni vám s kastracemi pomůžou.

Snizek

(Silvie, 6. 7. 2022 21:24)

Dobry den utekl me kocour dne 28.6. vecer je celi bily a kazde oka ma jine modre a zelene je kastrovany a nemocny ma kocici astma kazdy den ho hledam a stale nic mockrat dekuji

Re: Snizek

(Kočky SOS, 6. 7. 2022 23:32)

Co dělat když hledáte kočku najdete vlevo v MENU v rubrice "Ztratila se vám kočka?"

- musíte po okolí roznést letáky s kontaktem na sebe, aby se vědělo, že se kocour hledá

- musíte chodit a volat v noci, problém ale je, jestli je kocour hluchý

- hledejte v noci a sviťte baterkou pod auta, keře

- nechte všude v okolí misky s granulemi a vodu

Kocourek ze Strážnice

(Veronika, 18. 10. 2021 19:08)

Dobrý den, již dlouhodobě se kolem firmy Zdravé Stravování ve Strážnici potuluje vyhublý kocourek. Zaměstnanci ho jakž takž krmí, ale i tak je vyhublý. Je moc krásný, mazlivý, vděčný. Ale bojím se o něj. Hlavně teď, když se blíží zima. Sama mám doma 4 kočky a kdyby to bylo možné, hned bych si jej vzala. Ale 4 jsou pro nás už bohužel srop. Kocourek vypadá dospěle nebo jako odrostlé kotě.
Nenašlo by se u Vás, prosím, místečko pro jednoho kocourka? Jsem z Hodonína, do Strážnice dojíždím vlakem. Nemám jej jak a kdy vzít ani. Kontaktovala jsem již před časem útulek v Bzenci, ale neozvali se mi. Děkuji a přeji hezký zbytek dne.

Re: Kocourek ze Strážnice

(Kočky SOS, 18. 10. 2021 19:44)

Na naší titulní stránce jste určitě viděla, že máme STOP STAV.
Nejsme schopni nadále přijímat další kočky o které se staráme ve vlastních domácnostech, bytech, nemáme žádné zvláštní prostory.

Přesto by se mělo kocourkovi pomoci, ale bude potřeba vaší spolupráce.
Kocourek se musí vzít na veterinu, vykastrovat, odčervit, a možná je i nemocný, takže přeléčit antibiotiky. To vše můžeme zaplatit a udělat, ale je potřeba, aby i vy jste pomohla.
Pokud máte doma kočky, jistě máte přepravku. Přivezte kocoura do Hodonína, musíte předem zavolat na 724 142 463 a můžeme se domluvit, počkat na vás a kocourka si na nádraží vyzvednout.

Po kastraci a léčbě ho však musíme vrátit, nemáme místo.
Jak víte, že ho krmí? Můžete se s nimi ve firmě domluvit, aby mu tam někde dali polystyrénovou boudičku (dodáme), aby ho krmili?
Nebo můžete zkusit mu pomocí inzerce hledat domov. Když pošlete fotky, můžeme to zveřejnit i my.

Nalezena kočička

(Nikola, 11. 10. 2021 17:06)

Dobrý den,
včera jsme našli kočičku, která už není malé koťátko, ale není asi ani dospělá kočka.
Nechala se pohladit, vzít, sice byla vystrašená, ale po příchodu domů zjistila, že ji žádné nebezpečí nehrozí a najedla se. Dokonce se potom začala hezky mazlit. Máme jí doma skoro 24h a stále nešla na záchod. Nevíme zdali nesouvisí s tím stres nebo její zdravotní stav. Jde vidět, že kočička není 100% v pořádku, má problém s očíčkem. Jednu zorničku má stále roztaženou. Určitě zajdeme na veterinu, ale můj dotaz je, jestli se naučí časem chodit na kočkolit. A jestli vůbec by ji venku nebylo lépe. Moc děkuji.

Re: Nalezena kočička

(Kočky SOS, 11. 10. 2021 18:58)


Dobrý den,
doporučuji zajít na veterinu co nejdříve! Obzvláště pokud se vám jeví, že není všechno v pořádku (oko, vyprazdňování).
A i kdyby byla kočka úplně zdravá, je potřeba jí podat Stronghold - kapku za krk proti vnějším a vnitřním parazitům.
S veterinářem si zrovna domluvte termín kastrace, to je moc důležité i v případě, že kočka nebude mít přístup ven. Informace najdete v rubrice "Kastrujte".

Kočka se na kočičí WC učit nemusí, je to zvíře čistotné a pokud jí dáte kočičí WC s kočkolitem tak, aby ho viděla nebo lehce našla, tak ho použije hned na poprvé.

Pokud se kočička mazlí, venku by ji lépe určitě nebylo a je dobře, že jste si ji vzali domů. Venku se nechávají po kastraci pouze kočky plaché, to jsou takové, které odmítají kontakt s člověkem.
Pokud bydlíte v bytě, je potřeba dát pozor, aby kočka nevypadla z okna nebo balkonu. Podívejte se do naší rubriky "Síťujte".
Pokud bydlíte v domku a kočka by mohla časem i chodit ven, určitě to nezkoušejte hned, nejdříve si u vás musí zvyknout a to trvá minimálně měsíc - podívejte se do rubriky "Zásady přemístění koček".

Re: Re: Nalezena kočička

(Nikola, 12. 10. 2021 9:00)

Dobrý den, děkuji za radu. S kočičkou určitě zajdeme, s radou známého veterináře se může jevit o glaukom.
Včera večer se kočička už vyčurala, mimo záchod. Stihla jsem ji vzít a dat na záchod. S tím, ze jsem trochu počítala, ze to možná pochopí. Dnes ráno jsem našla její vykaly, taky mimo zachudek. Z kockolitu utíká. Nevím, jestli to není tím, ze byla třeba déle venku. Mám dojem, ze to bude chtít hodne času a trpělivosti a snad se to naučí :) .

Re: Re: Re: Nalezena kočička

(Kočky SOS, 12. 10. 2021 10:50)

Rozhodně to není tím, že byla venku. Jak jsem psala, kočka je čistotná a použít kočičí WC je pro ni přirozené a nemusí se učit.
Pokud se ale stane to, co popisujete, tak je něco špatně.
Možná se jedná o špatný výběr steliva, nemáte silikátové? To hodně koček nemá rádo, změňte za bentonitové, hrudkující.
Dále - nemáte kryté WC? Některým kočkám vadí ta bouda a dvířka. Stačí oddělat ta dvířka pryč. Pokud ani to nepomůže, dát pryč celý vršek a nechat záchod otevřený.

Re: Re: Re: Re: Nalezena kočička

(Nikola, 12. 10. 2021 11:57)

Stelivo máme právě hrudkující. A zachudek je nekryty. Možná vyzkoušet opak?

Re: Re: Re: Re: Re: Nalezena kočička

(Kočky SOS, 12. 10. 2021 12:31)

Ne, hrudkující stelivo a odkrytý záchod, to použije každá kočka. To je v pořádku.
Potom může být příčinou určitá nervozita a nebo nemoc.
Nervozita z nového prostředí, nové situace ... ale to nebývá moc časté, zvláště pokud je kočka "na lepším", je v teple, má jídlo ... projevuje se u vás jak? Mazlí se s vámi? Tak to by nervozní a ve stresu nebyla.
Kočka, pokud má nějaké problémy, něco ji bolí, tak "volá o pomoc" také tímto způsobem, že vykonává potřebu mimo WC.
Takže doporučuji tu veterinu, aby se na ni veterinář podíval, jestli je vše v pořádku, zmiňte mu i tento problém.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nalezena kočička

(Nikola, 12. 10. 2021 12:44)

Dobře, uvidíme co nám řeknou na veterině. Mockrát vám děkuji za rady. Přeji krásný den :)

Re: Re: Nalezena kočička

(Nikola, 12. 10. 2021 9:00)

Dobrý den, děkuji za radu. S kočičkou určitě zajdeme, s radou známého veterináře se může jevit o glaukom.
Včera večer se kočička už vyčurala, mimo záchod. Stihla jsem ji vzít a dat na záchod. S tím, ze jsem trochu počítala, ze to možná pochopí. Dnes ráno jsem našla její vykaly, taky mimo zachudek. Z kockolitu utíká. Nevím, jestli to není tím, ze byla třeba déle venku. Mám dojem, ze to bude chtít hodne času a trpělivosti a snad se to naučí :) .

vyhozená kočka bude mít koťata

(Jaroslav , 26. 9. 2021 10:46)

Dobrý den, našli jsme na zahradě stále mňoukající snad ještě velmi mladou kočku, která bude mít pravděpodobně v nejbližší době koťata .Nevíme co s ní udělat ,stále mňouká a dožaduje se potravy. Je očividně hladová a nikdo se o ni nestará. Začali jsme ji krmit, ale kočky máme dvě ,taky jsme je našly a už další nemůžeme přijmout .Mohli bychom ji přivézt do vaší stanice? Můžete nám poradit? Děkuji.

Re: vyhozená kočka bude mít koťata

(Kočky SOS, 26. 9. 2021 10:51)

Zavolejte nám na 724 142 463.

Kočička před panelákem

(Matyáš, 31. 1. 2021 22:49)

Dobrý den, pár dní vídám před panelovým domem odrostlejší kotě, přítulné, mazlivé. Bylo mi řečeno, že pobývá za domem s dalšími 2 koťaty v betonových konstrukcích. Bydlím v bytě s 11letou Jack Russell Terriérkou. Chci se tedy zeptat, zda je dobrý nápad si alespoň jedno kotě ochočit (jen to jediné se ukáže vždy před domem a vypadá to, že v noci dokonce spí pod autem) a vzít jej k sobě. Případně pokud ano, je nějaký způsob, jak pejska naučit žít s kočičkou a naopak? Moje fenka v minulosti byla zvyklá na kočku a dá se říci, že byli velmi dobrými kamarády (spávali spolu v pelíšku, hráli si..), ale může se to opakovat? Děkuji

Re: Kočička před panelákem

(Kočky SOS, 31. 1. 2021 23:09)

Dobrý den Matyáši,
samozřejmě se to může opakovat, kočka si se psem na sebe zvyknou, mohou být kamarádi, to není problém.

Ale v čem vidím problém je, že chcete pomoci pouze tomu jednomu kotěti.
Pokud je za panelákem skupina tří koťat, někdo je tam vyvezl, aby se jich zbavil, z nebe určitě nespadla.
Ta koťata potřebují pomoc všechna. Kdo je krmí? Kde se schovají před mrazem? Pokud přežijí zimu, co se stane na jaře až se začnou mrouskat? Narodí se tam další koťata, živořícím oslabeným kočkám ...

Ta koťata se musí odchytat všechna, pokud jsou ta druhá bázlivější, tak pomocí odchytové klece. Nepíšete odkud jste, pokud z našeho okolí, napište nám na email, pomůžeme. Pokud z jiného koutu republiky, zjistěte, kde je nejbližší útulek a požádejte je o pomoc.

Chápu na co jste se ptal, a ano, můžete vzít kotě a nechat ho na veterině ošetřit, odblešit, naočkovat a doma ho zvykat na psa.
ALE co ta koťata, která tam zůstanou, kdo pomůže jim? Na ně nebudete myslet pokaždé, když se podíváte na to kotě, co máte doma a kterému jste pomohl?