Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zásady přemístění koček

Při umísťování kočky do nového domova klademe novým majitelům na srdce, aby kočku, která u nich bude mít výběh, první 3-4 týdny nepouštěli ven. Často se setkáváme s dotazy, zda je takové opatření opravdu nutné. Ano, je to nutné, a to nejen když si přivezete domů novou kočičku, nýbrž i v případě stěhování či dovolené na chatě.

Předně je třeba se na celou problematiku dívat nikoliv z pohledu našeho, nýbrž z pohledu naší kočky.
Kočka prostě někde žila, ať už u lidí, nebo na nějakém jiném místě, kde byla zvyklá. Svůj domov má spojený právě s tímto místem: zná to tam, má tam skrýš, do které se schová, když se cítí ohrožena atd. A najednou ji někdo převeze jinam, na místo, kde to nezná. V takovém okamžiku kočka neví nic o důvodech, ze kterých se tam octla, nečekejte, že bude uvažovat jako člověk a bude si říkat: Aha, sem mě dali, protože tady mi prý bude líp, tak já to chápu a budu tady. Jediná věc, na kterou myslí, je, že se musí zase vrátit „domů“, tedy na své staré místo. Pokud jí otevřete, aby se šla proběhnout a seznámit se se svým novým prostředím, půjde „domů“. A nemusí najít cestu zpátky, protože k novému prostředí ji nic neváže a staré prostředí nenajde.

Co se může stát, když kočku pustíte v novém domově brzy, to si přečtěte zde. Příběh Čertíka, který 3 měsíce putoval z Ratíškovic zpátky domů, do Hodonína má sice dobrý konec, ale většinou to takto nekončí a kočka skončí ztracená, opuštěná a žije krušný život kočičího bezdomovce!
Pokud dáte na naše rady a kočka nebude mít možnost se vrátit na místo, kde byla zvyklá, tak za dobu 3-4 týdnů si na toto nové místo zvykne a bude ho považovat za svůj domov. Odtud potom nemá tendenci utíkat. Najde si za tu dobu novou skrýš a taky bude vědět, že tam dostává krmení a že ten nový člověk ji pohladí. Je samozřejmě nutné, aby po tuto přechodnou dobu měla k dispozici kočičí záchod se stelivem, jaký používají kočky žijící v bytě. Až bude mít přístup ven, bude pravděpodobně svou potřebu vykonávat venku, jak to dělají všechny kočky, které mají tu možnost. Koťata až do kastrace by ven chodit neměla! Kotě nemá zkušenosti, nemá orientační smysl, stačí, když jej děti při hře odnesou o dům dál a kotě cestu zpět nenajde!

bezdomovci.jpgVězte, že tato zásada nevyplývá z od reality odtržených teoretických výmyslů chovatelů, kteří se chtějí dělat důležitými a z chování kočky dělají zbytečnou vědu. Je důsledkem praktických zkušeností lidí, kteří znají etologii (chování) koček a moc dobře vědí, jak to dopadá, když se po pár dnech (někdy dokonce hodinách) pobytu na neznámém místě pustí jen tak volně z domu. Velmi se snažíme, aby tuto zásadu lidé dodržovali, aby se kočka zbytečně neztratila a mohla ve svém novém domově spokojeně žít. Kočka žije 15-17, někdy až 19 let. Takže 3-4 týdny v jejím životě, kdy bude mít omezený pohyb, stojí za pěkný život, který pak u vás dostane.

Na toulání koček má velký vliv i skutečnost, zda jsou kastrované. Kastrace je velmi důležitá už jen z toho důvodu, že v současné době se nejen v České republice nachází velmi vysoký počet nechtěných koček. Pokud někdo svou kočku nevykastruje a má v úmyslu - v tom lepším případě – si koťata ponechat, pak by se měl raději ujmout koťat již narozených, která čekají v útulcích na nový domov. Kastrace je v každém případě nutná, všechny prastaré názory, že kočka by měla mít alespoň jednou za život koťata, jsou nesmyslné, nepodložené a mají naopak za následek právě současné přemnožení a další nekontrolované množení nechtěných koček.

Ale vraťme se k tomu, jaký vliv má skutečnost, že kočka nebyla kastrována, na její možnou ztrátu: Pokud kočky/kocouři nejsou kastrováni, jejich chování velmi ovlivňují hormony, které jim velí vydat se hledat partnera – přitom vzdálenost zde nehraje roli, takže se vydávají mnohem dál než za hranice vaší zahrady a své teritorium si přitom neustále zvětšují. Pářící se kočky jsou mnohem méně obezřetné vůči hrozícímu nebezpečí než kočky kastrované – je zde tedy mnohem větší riziko, že je přejede auto nebo že jim ublíží lidé, kterým ječí v noci na zahradě při páření či kterým rozhrabou čerstvě zasazené záhonky.
Vykastrované kočky a kocouři se oproti tomu po včasné kastraci drží v blízkosti svého bydliště a potřebu toulat se prostě nemají. Proto se neztratí. Ovšem opakuji: včasné. Pokud už se vám začali toulat, ani kastrace na tom nic nezmění a budou se vám toulat dál, protože si cesty už pamatují a budou po nich dál chodit. Ideální věk pro kastrace je u kočky 5,5-6 měsíců, u kocoura 6 měsíců. Většina veterinářů sice kastraci doporučuje až kolem 1 roku zvířete, ovšem jakmile je zvíře již pohlavně vyspělé, není důvod dál čekat. To vše máme opravdu prakticky vyzkoušené, takto to funguje.
Pohlavní vyspělost u kočky se projevuje mrouskáním. Často ještě vypadá jako odrostlé kotě a má teprve 5,5 měsíců, ovšem můžeme vidět, jak se nastrkuje kocourovi, hlasitě mňouká, začne mu charakteristicky vonět pro páření a můžete si stokrát říkat, že je ještě malá, i tak malá zabřezne! Kocour v 6-7 měsících začne produkovat též hormony, děje se u něho to stejné a pokud ho v tuto dobu nevykastrujete, je jen otázkou času, kdy se vám domů nevrátí. Často můžete od lidí slyšet, že se jim kocour ztratil. Ano, protože nebyl (včas) vykastrován. Na včasné kastraci záleží, jak velkou šanci na přežití vaše kočka má.

Když se ujmeme nalezené kočky, je většinou i nemocná a je tedy třeba ji vyléčit. Pokud si přečtete
Zprávy o naší činnosti, uvidíte, že je to spousta práce a starostí: vyléčit, odblešit, odčervit, zbavit ušního svrabu. Plus návštěvy veterináře, kvůli tomu všemu.

Ke každé z našich kočiček máme vztah, protože skoro každou z nich jsme takto více či méně "dávaly dohromady". Nemůžete se nám tedy divit, že velmi pečlivě prověřujeme, zda se o ni její noví majitelé budou dobře starat, a že nás velmi mrzí, když se pak kočička ztratí proto, že nám lidé nevěřili a vypustili ji po pár dnech ven. Když po vší té péči, s kterou jsme ji dávaly dohromady, pak může skončit ztracená a hladová kdoví kde, živořit jako štvanec a v zimě v mrazech znovu onemocnět…

Aktualizováno 1.10.2020


Nestačí vám výše uvedené informace?
Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vzít venkovní kočičku do bytu ano ne

(Lucie, 21. 9. 2023 14:17)

Dobrý den,dlouho k nám chodí do práce kocour, který si na nás zvykl. Kocour je kastrovaný,je mu 5 let, kdysi ho paní měla u baráku a k nám se chodil jen projít při obchůzce, jenže paní se odstěhovala a jeho si nevzala,tak přilnul k nám v práci,ale samozřejmě se o něj mohu takto starat jen přes den a mně je líto, že spí někde venku a natož pak v zimě, trnu strachem o něj. Chodí s ním i kočička,ale ta je vůči lidem plachá. Chtěla bych mu dát domov u mě a mých dalších dvou koček,ale nechci nadělat víc škody než užitku. Zvykne si v bytě,nebude utíkat z bytových dveří-mohl by se v panice ztratit-nebo si vymýšlím zbytečně hororové scénáře? Co ta druhá venkovní kočička,bude ho hledat, přežije sama ? Co moje dvě bytové kočky,jak si zvyknou,jak je nejlépe seznámit,aby nepřišly k úhoně po zdravotní ani psychické stránce, přece jen venkovní kocour není očkovaný,ale vypadá zdravě? Nebo bude lepší venkovkám dát na zimu polystyrenovou bedýnku, starat se o ně jako dosud a nechat venkovní kočky venkovními? Děkuji za případné rady.

Re: Vzít venkovní kočičku do bytu ano ne

(Kočky SOS, 21. 9. 2023 17:43)

Dobrý den Lucie,
že se majitelka kocura odstěhovala a jeho nechala na místě, je hnusné. Ještě že má kocour vás.
Musím říct, že všechny vaše otázky jsou správné a důležité. Tak to vezmu od začátku.

Zda vzít venkovního kocoura do bytu je otázka, na kterou se nedá jednoznačně odpovědět. Jsou kočky, které tuto změnu velice dobře přijmou (proč taky ne, teplý pelíšek pravidelná strava, to nejedna venkovka kvituje s povděkem). Ale jsou také kočky, které z této změny nemusí být nadšené a mohou svou nespokojnost dávat najevo poblematickým chováním, třeba močením mimo WC.
Ale toto samozřejmě nezjistíte, dokud kocoura nezkusíte vzít domů.

Tady potom přichází na řadu další vaše otázka - co na to vaše kočky?
No seznamování musí proíhat velice opatrně a postupně. Nelze hned kocoura vpustit do celého bytu, musí být nejdříve sám zavřený v jedné místnosti. Celý postup bych tu musela dlouze rozepisovat, ale jak seznamovat kočky najdete tady v menu, v rubrice "Pořídili jste si kočku z útulku" tak tam se podívejte a nebo také existuje bezvadné video, kde najdete dobré rady: https://www.youtube.com/watch?v=Ugzd-C8W2RA
Co se týká zdraví - samozřejmě by bylo dobré před tím než kocoura vezmete domů zajít na veterinu na prohlídku, přinejmenším dát pipetu proti blechám, odčervit. Pokud se dobře postupuje, je člověk trpěivý a dáte tomu čas, většina koček si jedna na druhou zvykne.

Jenže píšete, že s ním chodí i kočička. A to by mohl být problém. Pokud ona se ho drží, je vidět že spolu kamarádí, zůstala by tam sama, tak ho hledat bude. Toto se mně na dálku špatně posuzuje, ale asi by mně kočičky bylo líto a z tohoto důvodu bych tam kocourka nechala, pořídila jim boudičky a krmila je takto v práci oba. Co je ale důležité - jestli kočka není kastrovaná, co nejdříve se postarat o její kastraci. Jestli se nedá odchytit dobrovolně, je natolik plachá, že by třeba nestačilo jí několik dní dávat jídlo do přepravky dozadu (dvířka si nechat na jedné straně v pantech) a pak ji v přepravce rychle zavřít, tak si musíte někde půjčit sklopec (nejbližší útulek, obecní policie).
Jestli se chcete ještě na něco zeptat, pište na email kocky.sos@seznam.cz

Nebezpečný pes u sousedů

(Michal, 5. 7. 2023 10:59)

Dobrý den,
pořídili jsme si dvě koťata a už jsou s námi přes měsíc. Jsou na nás už dobře zvyknuté a chceme je pomale učit chodit ven (vím, že doporučujete až po kastraci, ale ta vychází až na podzim a to je dost dlouhá doba). Na zahradě ani v přilehlém okolí jim nehrozí žádné nebezpečí kromě z jedné strany sousedovic psa. Mým dotazem tedy je, jestli jde kočkám nějak vštípit, že aby tím směrem přes plot vůbec nechodily, případně jak je před ním ochránit? Je třeba ideální až bude dorážet na plot je na vodítku provést po dvoře, aby se vystrašily a nechodily tam? Bohužel nějaká spolupráce zahrnující ony sousedy nepřipadá v úvahu.

Mockrát děkuji

Re: Nebezpečný pes u sousedů

(Kočky SOS, 5. 7. 2023 19:11)

Dobrý den Michale,
všechno co jste na našich stránkách našel platí. Jednoznačně doporučujeme kočky pouštět ven až po kastraci, od 6-7 měsíce věku. Je to proto, že do té doby jsou jako "děcka", nemají dost zkušeností, nemají orientační schopnosti a 3leté dítě taky nenechá nikdo samotné venku. Museli by být venku jen s vámi a to tak, že je máte stále na dohled, což nevím, zda se dá vždy zvládnout. A stačí chvíle nepozornosti a pokud se kotě dostane mimo zahradu, neumí se vrátit, netrefí ...
Vím, že vám může zdát, že je to škoda, že jsou při pěkném počasí doma, ale berte to tak, že pokud je teď nevystavíte nebezpečí, tak si léto a vaši zahradu užijí ještě mnoho příštích let, takže se vyplatí počkat. To měsíční zvykání které tady zmiňujeme v příspěvku výše postačuje kočce plně dospělé, která změnila místo svého bydliště.

Další část vašeho dotazu, pes za plotem.
Píšete, že koťatům na vaší zahradě nehrozí žádné nebezpečí, kromě sousedovic psa. A to teda je podle nás nebezpečí dost velké.
Ne, nedokážete kočkám vštípit, ani je naučit, aby tam nechodili. A to se jich bude týkat i když budou dospělé. Kočky jsou prostě zvědavé a jednoho dne vám k tomu sousedovi vlezou a nedopadne to dobře.
Nevím jak máte velkou zahradu a jestli je to ve vašich možnostech, ale jediný možný způsob je zabezpečení plotu pomocí bavolet a sítě, aby se kočka nedostala mimo váš pozemek ... a nebo teda zabezpečit aspoň tu část plotu se sousedem kde je pes. Najděte si u nás rubriku "Kočičí architektura" a v ní příspěvek "Jak zabezpečit plot" ... najdete tam odkaz na album s fotkami.

https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/kocici-architektura/jak-zabezpecit-plot.html

osvojení kočky

(Marcela, 14. 7. 2022 15:20)

Dobrý den,
prosím o radu, po 12 letech nám umřela naše kočička, kterou jme našli jako 3 měsíční kotě opuštěnou na chatě. Přes zimu s námi trávila čas v paneláku a od jara do října na chatě. Pak se situace opakovala a přišla další kočička, té jsou nyní 4 roky, je moc hodná, bezproblémová, není dominantní a my nyní přemýšlíme, zda jí neopatřit dalšího kočičího kamaráda. Mezi ní a tou starší kočičkou byl rozdíl 8 let, což bylo dost, ale prostě to tak přišlo. Té starší trvalo dost dlouho, než si tu mladší oblíbila, ale nakonec si na sebe zvykly a i si spolu hrály. My s manželem tu ztrátu neseme hodně těžko, a tak jsem myslela, že bychom s dalším členem rodiny přišli alespoň trochu na jiné myšlenky a zároveň bychom ještě někomu mohli poskytnout domov. Myslíte, že byste nám poradili, která kočička nebo kocourek by se k té naší z vaší nabídky hodil? Jsme z Prahy a přes jaro, léto na chatě kousek za Prahou. Asi bych upřednostňovala černou kočičku nebo černého kocourka. Děkuji Dvořáková tel: 777820061

Re: osvojení kočky

(Kočky SOS, 14. 7. 2022 17:51)

Dobrý den paní Dvořáková,
bude lepší, když nám napíšte na náš email kocky.sos@seznam.cz abychom si nedopisovali tady na stránkách.
Děkujeme.

Nová kočička

(Martin, 2. 6. 2022 13:23)

Dobrý den chtěl jsem se zeptat, máme doma novou kočičku je ji 7 let, předchozí majitelka ji musela dát z domu, kočičku jsem přivezl domu, ale hned po tom zalezla pod postel a je tam už celý den, chtěl jsem se zeptat jak mám postupovat, jestli ji mám nechat čas aby se sžila s novým domovem nebo ji pomoci nějak jinak děkuji za radu :)

Re: Nová kočička

(Kočky SOS, 2. 6. 2022 15:32)

Dobrý den Martine,
určitě kočka potřebuje čas, aby si v novém prostředí zvykla. To, že zalezla pod postel je úplně normální.
Ale protože se bojí a ve vašem bytě to nezná, je nutné jí hned k posteli dát kočičí WC a kousek dál jídlo a vodu.
Místnost zavřete, aby měla klid, aby třeba vystrašená nevyběhla a nenacpala se vám např. za kuch. linku nebo za pračku apod.
Takto ji nechte i několik dní, podle toho, jak rychle si bude na vás zvykat, choďte za ní, mluvte na ni, nalákejte ji na něco dobrého k jídlu.
Je výborné také použít kolík nebo šantu, to u koček uvolňuje napětí.
Teprve až se kočka přestane bát a naváže s vámi nějaký kontakt můžete nechat otevřeno, aby se vydala na průzkum bytu.
Dávejte pozor - okno nesmíte nechávat otevřené na ventilačku! Kočka by se mohla snažit dostat ven a ve ventilačce uvíznout.
V bytě byste měl mít okna zabezpečené síťkami proti hmyzu, jinak kočka může vypadnout. Jestli máte balkon, nechejte si ho zasíťovat. Pokud bydlíte v domku a kočka by mohla i ven, na zahradu, nesmíte ji pustit dříve, jak po měsíci.

Podívejte se i do rubriky "Pořídili jste si kočku z útulku?" - vlevo v Menu.
Když budete potřebovat poradit, můžete i zavolat na 724 142 463.

Micka po rodičích

(Hanka, 24. 8. 2021 11:23)

Dobrý den,
můžete nám prosím poradit jak se zachovat v dané situaci?
Rodiče vždy přes léto pobývali na chaloupce, kde se zhruba před 10ti lety začali starat o zatoulane kotě. Teď už je to člen rodiny. Víme,že je vykastrovaná, ale nikdy ji nenechali očkovat!? Vzhledem k tomu, že se na chaloupce nedá pobývat celoročně, vždy na zimu, cca 7M ji měli ve svém bytě. Nyní nám zemřel tatínek a mamku jsme museli ze zdravotních důvodů umístit do LDN s tím, že už se nám domů pravděpodobně nevrátí

Re: Micka po rodičích

(Kočky SOS, 24. 8. 2021 14:33)

Dobrý den paní Hanko,
pokud tomu dobře rozumím, tak kočička byla zvyklá pobývat jak venku na chalupě, tak v zimě byla s rodiči v bytě a je tedy i na pobyt v bytě zvyklá.
Pak by neměl být žádný problém, obzvláště pokud vás kočka zná a má vás ráda.
Takže si ji přesně tak, jak to dělali vaši rodiče, na konci léta vezměte k sobě do bytu. Cestování je samozřejmě možné pouze v dobře uzavřené přepravce, po cestě neotvírat ani kdyby se kočička třeba počurala nebo pokadila, je mnoho nešťastných případů, kdy tímto způsobem kočka utekla třeba na benzínce a už ji nikdy nenašli.

Doma u vás v bytě by kočka měla mít připravené WC nejlépe s bentonitovým stelivem, hrudkujícím, které nejvíce připomíná písek, silikátové stelivo může některá kočka odmítat. No určitě měla u rodičů nějaký pelíšek, hračky, to vše byste jí mohla vzít, aby na tom cítila známé pachy.
V bytě byste měli mít v oknech síťky proti hmyzu, aby při větrání mohla pozorovat okolí, ale náhodou nevypadla.
Pokud je kočka v bytě, měl by být zasíťován i balkon, o tom se dočtete v rubrice "Síťujte", ale pokud u vás bude kočka v bytě jen přes zimu a pak ji zase vezmete na chalupu, asi síťovat nemusíte, ale kočičku na balkon nepouštějte. Pokud ale kočku už chcete mít v bytě celoročně, tak balkon určitě nechte zasíťovat, bude to pro výborná pozorovatelna, bude tam ráda ležet.

Na kšírky ji určitě neučte, ven ji neberte.
Svými 10 lety už vstoupila do řad seniorů, v tomto věku kočka už není tak aktivní, více i spí, pokud má vás, nebude jí venek nikterak chybět. Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, kdy jsem před mnoha lety krmila v práci kočku, která tu žila na zahradě. Když se pracoviště rušilo, nedovedla jsem si představit, že bych ji tu jen tak nechala a odvezla jsem ji k sobě domů, do bytu. Měla tehdy 9 let. Přijala to úplně bez problémů, venku už nikdy nebyla a dožila se krásných 17 let.

Pokud ještě máte nějaké dotazy, napište raději na email kocky.sos@seznam.cz
Hodně štěstí!

Toulavá kočka

(Lenka Bernášková, 7. 4. 2021 12:38)

Dobrý den,
před čtyřmi dny jsme si přes inzerát přivezli domů asi ročního kocoura. Až na místě nám pán řekl, že kocour není očkovaný, žádná vyšetření, bez kastrace, žijící pouze venku, prostě toulavý kocourek, že ho krmí od mala. Řekla jsem si dobře, vše zařídíme (měli jsme to takhle také s kočičkou před tím, ale té bylo 5 měsíců). Bohužel kocourek se před námi schovává, syčí na nás, což je normální, protože se bojí. Akorát my bychom ho potřebovali vykoupat a dát mu pipetu proti blechám a klíšťatům (furt z něho padají) a nevíme jak. Partnera pokousal, když ho chtěl chytit. Odvést ho na veterinu by se nám asi nějak povedlo, ale co tam s ním, když jen syčí a škrábe. Mohu poprosit o radu jak máme postupovat? Mockrát dekuji za odpověď

Re: Toulavá kočka

(Kočky SOS, 7. 4. 2021 14:02)

Dobrý den,

prosím vás, co vás to napadlo, brát si kocoura, který se k někomu přitoulal a žil si spokojeně svůj kocouří život venku a chodil si na misku krmení?
Proč jste ho brali, když jste se toto dozvěděli?

Zbytečně jste kocourovi způsobili stres, vytrhli jste ho z jeho známého prostředí. On může být i plachý, k lidem nekontaktní, tomu napovídá i to, že vás pokousal.

Koupání je nesmysl, to není potřeba. Pokud se vám podaří ho naložit do přepravky, objednejte ho na kastraci a nechte mu zrovna dát pipetku proti klíšťatům i blechám, víc nepotřebuje.
Píšete pod rubriku o přemístění kočky, takže jistě jste si přečetla, že se vám nesmí dostat ven. Jelikož se tak hodně bojí, bude se pokoušet v nestřežené chvíli utéct, proto velký pozor! Pozor také na okna a ventilačky!
Pokud jste v domku poprvé můžete kocoura pustit ven až po měsíci, doufám, že nejste v bytě a nevzala jste do bytu venkovního kocoura.

Dospělý kocour žijící venku jistě i značkuje, bohužel může to začat dělat i u vás, a po kastraci může delší dobu trvat než s tím přestane.
Opravdu to nebyl dobrý nápad a zvažte po kastraci i jeho vrácení na původní místo.
Pokud se chcete na něco zeptat, můžete mně zavolat na 724 142 463.

Stěhování s 16tiletým kocourkem

(Kočky SOS, 7. 9. 2020 17:01)

Stěhování s 16tiletým kocourkem
(Hana Pazderková, 7. 9. 2020 0:03)

Dobrý den paní Pazderková,
chápu vás, že máte obavy, přece jen je kocourovi už 16 roků, je to kočičí senior.
To přestěhování samo o sobě by nemuselo být takovým problémem (jako by třeba bylo, když kočka v tomto věku musí najít nový domov u cizích lidí), ve vašem případě je důležité a výhodou, že vy jdete s ním, že má vás. Vezměte mu i všechny jeho věci, deky, pelíšky na kterých bude mít pach svého domova.
Předpokládám, že v bytě u rodičů budete mít svůj pokoj a proto doporučuji kocourka nevpustit hned do celého bytu (aby se neukryl na nevhodném místě, za pračkou, pod vanou, za linkou apod.), ale umístěte si ho k sobě se vším co potřebuje (i WC). A až ty další dny, až bude sám chtít, mu necháte pootevřené a necháte na něm, kdy se bude chtít podívat dál.
Dost by kocourkovi mohl pomoci OBOJEK PROTI STRESU Max Calm, který mu nasaďte už před cestou. Jeho vůně kočky uklidňuje a vydrží 3 - 4 týdny.
https://www.juko-krmiva.cz/cz/max-calm-collar-cat-obojek-proti-stresu-zklidnuje-13644-2631

Nezapomeňte, že v oknech by měly být sítě proti hmyzu, aby se nemohlo stát, že vypadne ven, ale zároveň i mohl pozorovat. Pokud je v bytě balkon, asi při tomto věku kocoura nebude chtít investovat do síťování (nebo nevím), ale buďte opatrná, sám by na nezabezpečený balkon neměl chodit.

Samozřejmě tuto situaci může komplikovat to štěně, které bude asi hravé, rozjívené a správně předpokládáte, že starý kocour by toto mohl špatně snášet. Starý pes by jistě vyl problémem menším.
No v tom už vám asi moc neporadím.
Jedině snad - abych pravdu řekla, dost mě překvapilo, že rodiče v tomto věku mají štěně. Jistě musela mít vaše rodina plán, co bude s pejskem, když se rodiče o něj nebudou moci postarat, kdo ho vezme k sobě. A tak pokud by to aspoň trochu šlo, bych se přimlouvala, zda by štěně už teď nemohlo najít domov u někoho ve vaší rodině. To by stoprocentně situaci se zvykáním kocoura na nové prostředí usnadnilo.

2 Koťata

(Jan , 24. 6. 2017 21:56)

Dobrý den. Před týdnem jsme si pořídili 2 koťata. Připravili jsme jim místo na spaní kam jim dáváme jídlo a pití. Už jsi tam zvykli, sami se tam chodí najíst a odpočinout. Ven je pouštíme jenom když jsme s nimi. Je to správně nebo by jsme je neměli pouštět ven zatím vůbec? Děkuji ta odpověď.

Re: 2 Koťata

(Kočky SOS, 24. 6. 2017 23:19)

Dospělá kočka musí být měsíc pouze doma, než jde poprvé ven, tak jak je to v článku, ale koťata by neměla chodit vůbec ven, a to až do kastrace! Pokud je berete ven pod vaším dohledem, tak snad ... na chvíli, ale buďte velmi opatrní, kotě se může něčeho polekat, psa, nějakého zvuku a je v mžiku pryč a už ho nemusíte najít. My jsme pro to, aby se až do kastrace ven koťata nepouštěla.