Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pořidili jste si kočku z útulku?

Rady, které v tomto článku najdete, platí obecně, to znamená, nemusí se jednat o kočku z útulku ... Zkrátka jste si pořídili kočku a nebo jste pomohli opuštěné kočce z ulice nebo jste se ujali kočky po zemřelém majiteli ...


Pokud máte i další kočky, nikdy nesmíte jako první krok vpustit novou kočku mezi ty vaše! Novou kočku musíte umístit do místnosti zvlášť a k seznamování musí probíhat postupně. Podívejte se na video ZDE.

Pamatujte, že vždy s další novou kočkou musíte pořídit další WC!


My zachraňujeme kočky z ulice, ale ty pak potřebují zachránit ještě jednou - před životem v útulku. Potřebují nový domov a ten jste jim dnes dali vy.
Některá z koček je "všudezdejší" a už teď se s vámi spokojeně povaluje na sedačce ..
Ale některé kočky mají bázlivější povahu nebo mají za sebou z venku nějakou negativní zkušenost, některé prožily v útulku dlouhou dobu nebo zde dokonce vyrostly od kotěte, takže počítejte s tím, že se u vás mohou bát. Počítejte s tím, že první dny může kočka odmítat potravu i vodu, někdy ani nepoužije WC.
U bázlivějších koček se může stát, že kočka bude v noci naříkat, mňaukat a že se špatně vyspíte. Nedivte se jí, nechápe proč je na tomto pro ni cizím místě, neví, co ji tady čeká, bojí se a její smutno po jejím bývalém domově. Nevzdávejte to, prosím!
Kočka neví, že u vás jí bude stokrát líp, než v útulku s šedesáti dalšími kočkami, kde není dost času na mazlení a hlazení, ona potřebuje čas, aby to zjistila.

Zajistěte okna sítěmi, neotvírejte ventilačky, jsou pro kočku nebezpečné a pokud bude moci kočka u vás chodit ven, nezapomeňte, že poprvé to může být až po měsíci pobytu u vás!

Mějte trpělivost, dejte kočce čas a ona vám to po zbytek života stonásobně vrátí.
Děkujeme.

Než se rozhodnete opatřit si kočku z útulku je důležité si uvědomit, že prvních pár dnů a někdy i týdnů může být náročných.

Většina těchto koček má za sebou z venku nějakou negativní zkušenost, některé prožily v útulku dlouhou dobu nebo zde dokonce vyrostly od kotěte, takže počítejte s tím, že se u vás budou bát.
Není tedy dobrý nápad otevřít přepravku a vypustit kočku do celého bytu! Kočka strachy vyhledá nejbližší úkryt a vleze vám za skříň, za pračku apod. a nebude chtít úkryt opustit.

Proto se na příchod kočky připravte.
zuz-domek-300.jpgVyberte klidnou místnost, většinou to bývá ložnice a připravte tady kočce zázemí - přehoďte přes stolek, židle, křeslo apod. deku a udělejte kočce stan, domeček, jaký si staví přo hře děti. Dejte jí do úkrytu pelíšek, jídlo, vodu a WC (nebo do blízkosti tohoto úkrytu). Při příjezdu domů se s kočkou v této místnosti zavřete a teprve ji vypusťte z přepravky. Klidně na ni mluvte, pokud se nechá, pohlaďte ji.

Od této místnosti nechte pootevřené dveře, aby kočka mohla slyšet zvuky vaší domácnosti, případně z úkrytu vše pozorovat. zuzanka300.jpg
Choďte kočku "navštěvovat", vždy na ni promluvte, pohlaďte ji. Nevadí, když na návštěvu zajdou i vaše domácí kočky.
Počítejte s tím, že první dny může kočka odmítat potravu i vodu, někdy ani nepoužije WC. Pokud máte děti, vysvětlete jim, že zatím musí kočičku nechat v klidu a počkat až sama za nimi přijde.

zuz-domek-350.jpgNěkdy je lepší si kočky nevšímat, nechodit za ní a nehladit. K takovým kočkám patřil i Mick. Přečtěte si zprávy po jeho příjezdu od 22.6.2015 zde.
Určite poznáte sami, zda kočku stojí o pohlazení a kontakt s vámi. Také se podívejte, jak si vedl v novém domově Fido, kterému jeho noví majitelé říkali "tajný agent", protože kocour se jim vůbec neukazoval, jedl a hrál si s druhým kocourem pouze v noci, zprávy od 20.4.2014 najdete zde.

Může se stát, že kočka bude v noci naříkat, mňaukat a že se špatně vyspíte. Nedivte se jí, nechápe proč je na tomto pro ni cizím místě, neví, co ji tady čeká, bojí se a její smutno po jejím bývalém domově. Pozor na okna (ventilačky!) - kočka se může snažit hledat cestu ven! Síťujte!
Aby si u vás zvykla, musí být měsíc doma, teprve pak může poprvé ven, více zde.
V noci se asi odváží z úkrytu a bude zkoumt váš byt, nezlobte se na ni, když se jí podaří něco shodit.

zuza350.jpgJsou kočky (obzvláště mladé a koťata), které se hned budou chovat jako doma a nebudete mít žádné potíže. To je ta ideální varianta.
Ale jsou i ty, které při přemístění do nového domova potřebují čas a vaši trpělivost. Ony neví, že u vás jim bude stokrát líp, než v útulku s šedesáti dalšími kočkami, kde není dost času na mazlení a hlazení, ony potřebují čas, aby to zjistili.

Velmi dobře si počínali noví majitelé Zuzanky (z jejich alba jsou i fotky v tomto článku), přečtěte si celý příbeh zde.

Naše tipy:
trixie180.jpgMějte doma připravený kozlíkový spray, který můžete stříknout do připraveného domečku nebo na pelíšek, kočku tato vůně velmi uklidňuje a navozuje příjemné pocity. My ho kupujeme v ZOOHITu, ale měl by být k dostání ve všech obchodech s potřebami pro zvířata.
Výborný je také feromonový obojek - Max Calm Collar Cat, který uvolňuje přírodní feromony a ty kočku uklidňují. A nebo použijte do zásuvky Feliway.

Děkujeme, že jste si vzali kočku z útulku a chcete jí dát domov. Proto se nevzdávejte hned na začátku, vydržte a kočka vám to stonásobně vrátí svou láskou. A co je pár týdnů proti všem těm létům, které s ní pak prožijete. O tom jak usnadnit příchod nové kočce si můžete přečíst i zde.

z350.jpg

Zuzanka už úkryt nepotřebuje, spinká na klíně ...
 

A takto si zvykala Alenka:

alenka-zvykani.jpg


Děkujeme všem, kdo dali některé z koček nový domov.

Nestačí vám výše uvedené informace?
Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nová kočka do bytu

(Hana, 9. 10. 2019 20:10)

Dobrý den, už asi 5 let máme u nás v práci přitoulanou kočku Zrzečku, poslední rok je se mnou pořád v kanceláři (poté, co asi na týden zmizela,se vrátila otřesená a odmítala dál chodit ven), takže docela závislák. Bohužel, po novém roce už nebude možné ji mít takto u sebe (stěhování pracoviště) a čistě venkovní už taky být nemůže, tak si ji chci vzít domů. Ale: byt mám jen 2+kk, v něm dvě 10-leté kočky, navíc jedna z nich je pěkný kočkožrout, bojím se, že Zrzečku bude šikanovat. Myslíte, že i za této situace má cenu do toho jít, nebo mám raději Zrzečce hledat nový domov, dokud je na to ještě dost času? Děkuji.
Všechny příspěvky dole jsem si pozorně pročetla ;-)

Re: Nová kočka do bytu

(Kočky SOS, 9. 10. 2019 21:32)

Dobrý den paní Hano,
nevadí i tato rubrika je pro vás fajn, protože tady je postup, jak byste to měla udělat i se Zrzečkou - tedy nevypustit ji hned do bytu, to by právě vznikla mela a nepřátelství mezi kočkami.
Takže postupovat pomalu, nový přírůstek nejdřív sám zavřený, třeba jen v koupelně, zároveň doporučuji všem třem hned /těsně před akcí/ dát protistresové obojky, my máme dobrou zkušenost s těmi z JUKA:
https://www.juko-krmiva.cz/max-calm-collar-cat-obojek-proti-stresu-zklidnuje-13644-ean13644-skup51.php
Je to vůně, která kočky uklidňuje a navíc si budou stejně vonět.

Jinak, těžko říct jak to dopadne, vždy záleží na povaze koček. Věkově jsou k sobě dobré (např. kotě by mohlo být pro 10leté kočky obtěžující).
Na hledání nového domova bude čas, až to nevyjde, já bych to nejdříve určitě zkusila.

Kdyby jste potom musela nový domov hledat, pozor na umístění do domku, kočky nesmí první měsíc ven, máme to v rubrice "Zásady přemístění koček".
Kdybyste něco potřebovala poradit, klidně napište i na email.

Re: Re: Nová kočka do bytu

(Hana, 10. 10. 2019 9:02)

Dobrý den, děkuji za odpověď a odkaz na obojky, určitě je objednám. Zatím kočky začnu na něco na krku pomalu zvykat, všechny doteď chodily "naostro". Taky úkryty už pomalu rozmýšlím, aspoň v rámci daných možností. Moc bych si přála, aby všechno dobře dopadlo - Zrzečka je po těch letech už jako moje a moc nerada bych ji dávala někomu jinému. A kdyby přece jen nebylo zbytí, tak asi už jen do bytu a po superdůkladné lustraci :-)
Kdyžtak na jaře dám vědět, jak vše dopadlo. Zatím děkuji a zdravím

Nová kočka do bytu - dodatek

(Hana, 9. 10. 2019 20:17)

Eh, příspěvky jsem si přečetla, ale v jiné rubrice, a sem jsem to dala omylem. Ale snad se najdem :-)

Kočka od 14.8.z utulku

(Jaroslava, 19. 8. 2019 12:19)

díky článku od vás už nemám nervy že zatím nejí a nechodí na záchod ale už koukala z okna

Kočka od 14.8.z utulku

(Jaroslava, 19. 8. 2019 11:57)

díky článku od vás už nemám nervy že zatím nejí a nechodí na záchod ale už koukala z okna

Nová kočka z depozitu

(Helena , 13. 8. 2019 13:10)

Děkuji za Váš super článek. Zrovna předevčírem jsme si přivezli z depozitu 1.5letou kočku, která byla v minulosti pravděpodobně týraná. Je odtažitá, velice plachá a bojácná. Vše jsem připravila tak, jak popisujete v článku. Adaptuje se v samostatném pokoji, kde má vše potřebné, několik pohodlných úkrytu, které obměňuje, ale obvykle je neopouští. Mimo pokoj zatím nechodí. Hladit natož chytit se nenechá, nestojí o kontakt, couvá před pohlazením a při doteku prská. V noci hlasitě naříká, takže nemůžeme spát. Chápu to tak, že je ve stresu z nového prostředí a že potřebuje hlavně čas k adaptaci. Cítím to tak, že kočička potřebuje klid a být sama, nanejvýš si s ní chodím povídat, nehladim, nechytam. Naštěstí nemá problém s příjmem potravy ani chozením na WC. Paní z depozitu, odkud jsme kočičku brali, mi však doporučovala přesný opak - kočku i proti její vůli chytit a hladit, aby si zvykla, že jí nic nehrozí. U nich v depozitu nemňaukala, hrála si. U nás naopak. Jsem na pochybách, zda v ní spíše neposílim agresi a negativní emoce, když budu dělat něco proti její vůli. Jak dlouho může trvat adaptace? Jaký postup by jste doporučili vy? Děkuji moc.

Re: Nová kočka z depozitu

(Kočky SOS, 13. 8. 2019 13:41)

Paní Heleno,
kočka se může bát, může v noci naříkat, některé kočky s přemístěním problém nemají, jiné si na nový domov zvykají déle a chce to hodně trpělivosti.
Rada, kterou jste dostala je podle nás špatná. Nikdy kočku neberte, nehlaďte proti její vůli, nemá to smysl a může do skončit kousnutím nebo poškrábáním!
Kde dávají takové rady, odkud máte kočku?
Snažte se ale u kočky trávit hodně času, prostě jen být s ní, klidně na ni mluvit, nebo jen aby vás mohla pozorovat, aby si a vás zvykala a nebála se.
Existují však i kočky plaché, které se nikdy pohladit nedají a pomazlit nepřijdou, takové kočky my do nových domovů neumísťujeme a nevím jestli jste nebyla třeba podvedena, takto ze začátku se to rozlišit nedá - kočka i mazlivá se může takto bát, ale pokud to není plašanka, bude se to postupně lepšit.
Pokud budete potřebovat poradit, napište nám na email kocky.sos@seznam.cz
Škoda, že jste si nevybrala kočičku u nás ...

Průjezd

(Iveta Majerová, 7. 10. 2017 15:52)

Dobrý den.
Byla by možnost mít kočičku v prvním měsíci v průjezdě/garáži? Je tu samozřejmě i možnost koupelny, ale byt nepřipadá v úvahu, protože máme zakrslého králíčka.
V zimě je zde velké chladno, v létě je tu ale příjemně. Šel by tedy i průjezd, v teplejších časech?
Děkuji za odpověď, přemýšlíme nad adopcí. :)

Re: Průjezd

(Kočky SOS, 7. 10. 2017 17:41)

Dobrý den,
tak to se nám moc nelíbí. Proč v průjezdě? Co tam bude sama dělat?
Naše kočky jsou kontaktní, stojí o to být s člověkem, mazlit se a hrát si, v průjezdě by jí bylo smutno a snažila by se dostat ven, mohla by utéct a ztratit se.
A proč v průjezdě, kam by vlastně po měsíci z toho průjezdu šla, jen na dvůr a do bytu domu by nesměla?

Re: Re: Průjezd

(Iveta, 9. 10. 2017 11:04)

Takhle jsme to udělali už s dvěma kočkama, maminka je doma, aby se starala o postiženou sestru, takže u kočičky byla pečená vařená, měla veškerou péči.
A kočky doma zásadně nemáme, máme venkovní, které v případě nutném (chvíle po kastraci, po jiné operaci) máme v koupelně, průjezd mají otevřený. Drží se u nás a necourají, opravdu mají veškerou péči, o to se nebojte.

Máme obrovskou zahradu a za ní zahradu dvakrát větší, která patří sousedovi, a kočičky na ní velice rády chodí. Ale jak už jsem řekla, spíš se pořád drží u domu, kde mají pelíšky, dřevěné domečky, žrádlo i čerstvou vodu z čtyř různých zdrojů... A hlavně mnoho lásky!
Sousedovy kočky závidí. :D

Poděkování za Vaši práci

(Kateřina Klimčáková , 7. 9. 2017 17:52)

Jelikož už s útulku jednu kočku máme tak bych klidně vzala další ale máme doma ještě dožívajícího pejska. Klaním se Vám o Vaši starost to je k nezaplacení a pokud nám Terezka odejde po 14 letech určitě se ozvu. Kateřina Klimčáková, Ostrava. Magdalenka naše kočka by potřebovala parťačku.

Děkuji!!

(Jana, 4. 6. 2017 21:42)

Přivezli jsme si kočičku z depozitu včera večer a touto dobou už jsme všichni "na prášky". Jasně, že je za skříní, jasně že se nejde ani najíst, napít, na píseček...Neumíte si představit, jak se nám po přečtení ulevilo. Posuňte v nabídce hned pod podmínky osvojení :) Děkujeme!

Re: Děkuji!!

(Kočky SOS, 4. 6. 2017 22:59)

Škoda, že jste si nevzali kočičku od nás, všechny tyto informace byste dostali předem. Pokud je kočka pořád za skříní, připravte jí v klidné místnosti zázemí a kočku zpoza skříně vytáhněte, třeba i za kůži na krku a přeneste ji. Nebo pokud to nepůjde, odsuňte skříň co nejvíc, ať tam má trochu pohodlí a dejte ke skříni stolek nebo křeslo a přehoďte deku. Do ukrytu dejte záchod, jídlo, vodu. Mějte trpělivost. Hodně štěstí.

Re: Re: Děkuji!!

(Jana, 5. 6. 2017 20:37)

Máme to k vám z ruky, jsme od Plzně. Udělali jsme už včera všechno, co píšete, jen jsme jí nevytáhli ven (ale odtáhli skříň). V noci už byla venku, i se napila, já myslím, že ještě trochu trpělivosti a zvládneme to. Tu minulou jsme měli 17 let. Díky za váš čas a přístup!

Re: Re: Re: Děkuji!!

(Kočky SOS, 5. 6. 2017 22:24)

Aha, tak z Plzně to máte k nám opravdu daleko :-) Určitě to zvládnete, může to trvat, ale dejte kočičce tolik času, kolik potřebuje. Jestli jste v domku a máte v plánu pouštět kočku ven, tak až po měsíci! Čtětě prosím Zásady přemístění koček - vlevo v menu.

Kdyby...

(Vlaďka, 9. 5. 2016 19:39)

Tohle kdybych si přečetla před 5 lety, netrčel by Mišan pod knihovnou 2 dny a následně na lednici týden...člověk se snaží ho nějak přesvědčit o své náklonnosti, ale kočka to vidí jinak. Super návod, který prosím opakovaně publikujte aspoň 2x ročně nebo i před umísťovačkami, asi bych ho dala i přímo na Váš web:-)

Re: Kdyby...

(Kočky SOS, 9. 5. 2016 22:23)

Děkujeme za pochvalu! Ano, máme v plánu toto opakovaně připomínat a na umísťovacích výstavách natiskneme a dáme každému majiteli. Ke zpracování tohoto problému nás právě přivedlo opakování chyb nových majitelů a hlavně nedostatečná trpělivost některých lidí. Tak doufáme, že toto pomůže.

SKVĚLE

(Jitka, 29. 4. 2016 11:11)

Dobrý den všem,
naprosto důležitý, zásadní článek!
Veliké díky za všechny zájemce o adopci kočiček.
S přáním "ať se daří", Vaše Jitka.