Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kocour při hrách zakusuje malé kotě

19. 6. 2010

Dotaz:
"
Máme 5letého kocoura (britský modrý), k němuž jsme si teď pořídili koťátko (kočka domácí). Vypadá to, že si spolu hrají, ale kocour kotě kouše za krk a někdy je to pro kotě asi bolestivé, protože naříká a bojí se ho. Je to pro kocoura jenom způsob hry, nebo to znamená něco jiného? Zatím když nejsme doma, tak jsou odděleně, ale bojím se, že až budou ve společném pokoji v naší nepřítomnosti, aby se kotěti něco nestalo."

Naše odpověď:
Toto bohužel není dobrá kombinace - kotě je malé a ke hrám potřebuje stejně starého parťáka. Na druhé straně dospělý kocour pro to nemá pochopení, takže se dá říct, že chování obou je zcela normální a já bych je prozatím spolu nenechávala o samotě, ale jen pod vaším dozorem.
Je kocour vykastrovaný? Pokud je, tak by to měla být určitě hra.
Staršího kocoura zkuste zklidnit např. pomocí  přípravku do zásuvky, který uvolňuje do vzduchu látky, které odstraňují stres a napětí. Přidávám odkaz, aby jste měli představu o co se jedná, jinak můžete pohledat a zjistit si ceny i u jiných firem, takže např. zde
nebo se dá staršímu kocourkovi pořídit antistresový feromonový obojek.

Další velmi důležitou věcí při příchodu nového kočičiho člena je přidat další kočičí WC! Uvádí se, že by doma mělo být tolik záchodků, kolik je koček + jeden na víc! Takže toto nepodcenit!
Jinak staršího kocoura za napadání mladšího netrestejte, pokud k tomu dojde, snažte se pomocí hraček odvést jeho pozornost a nezapomínejte mazlit a protěžovat staršího, aby neměl pocit, že ho chcete vyměnit za toho "malého vetřelce".
Jak kotě poroste, dá se předpokládat, že bude později rovnocenným partnerem vašemu kocourovi, jen ten začátek bude trochu komplikovaný.

dva-koc-350.jpg


Obecně se dá říct, že je lepší pořizovat kočičího kamaráda podobného stáří. V útulcích čeká spousta koček na nové domovy, podle jejich věku a povahy jistě vyberete toho správného kamaráda pro svou kočku.

Pokud si pořizujete kotě, pořiďte si rovnou dvě! Koťata potřebují ke svým hrám parťáka, potřebují se mít ke komu přitulit při spaní a nebude jim tolik smutno po kočičí mámě. Více zde.

O kočičích rvačkách najdete zajímavý článek zde.

 

Nestačí vám výše uvedené informace?

Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přehled komentářů

Ještě pořád nevím co mám doma

(Vera , 12. 11. 2023 16:00)

Koupila jsem si na inzerát kocourka Mainského ale když mi ho paní předávala tak se mi zdál úplně obyčejný.je krásnej černej ale nevím jak poznat jestli to není třeba jen poloviční.teď by mu měly být 4mesice a zdá se mi dost velký.jak poznat jestli není poloviční a podle čeho.dlouhý chlup nemá,packy má sice dlouhý ale nemá je mohutný a štětky na uších také nemá.tuším že jsem naletěla.vera

Re: Ještě pořád nevím co mám doma

(Kočky SOS, 12. 11. 2023 16:21)

Mainského kocourka (jakékoliv čistokrevné kotě) si můžete koupit je v chovné stanici! Při jeho předání dostanete průkaz původu.
Pokud jste nenakupovala v chovné stanici a nemáte průkaz původu, tak samozřejmě, že máte "obyčejného" kocourka. Podpořila jste nějakého množitele. :-(

Teď už nemá smysl to řešit, mějte kocourka ráda, ať už má předky jakékoliv, on si to určitě zaslouží. Nezapomeňte v 6 měsících kastrovat.

Koťata

(Prosím o radu , 31. 10. 2023 10:03)

Našel jsem 3 malý koťata, je jím maximalne měsíc a jsou bez maminky. Muži je rozdělit od sebe ?

Re: Koťata

(Kočky SOS, 31. 10. 2023 15:46)

Pokud jsou koťata bez matky a je jim teprve měsíc, tak určitě nerozdělovat!
Když už se stalo, že přišla koťata o matku, je pro ně moc důležité, aby byla spolu, aby se měla ke komu přitisknout, aby se mohla navzájem zahřívat (nikdy nenajdete koťata spinkat odděleně, vždy na hromádce, na jednom místě) a až trošku povyrostou, aby se mohla společně hrát, je to pro ně moc důležitá socializace.
Podívejte se prosím i do rubriky "Proč koťata dvě?" ... kterou najdete vlevo v menu.

Takže rozhodně nechat spolu, a to minimálně do 10-12 týdnů.
Pokud mají opravdu jenom měsíc, tak další 2 týdny je doma mějte v menším prostoru (zavřené v malé místnosti, třeba i koupelně), protože v prostoru celého bytu se nedokáží orientovat, budou jeden druhého hledat, nenajdou zachůdek. Pak je můžete pouštět, ale zase na noc nebo pokud nejste doma, zavřít. Hodně štěstí.

Prosím o radu

(Petr, 15. 12. 2022 8:24)

Dobrý den,

máme doma dva kastrované kocoury (téměř dva roky a dva roky). Byli pořízení tři měsíce od sebe. Když jsme přinesli domů mladšího, tak to ten starší nemohl dlouhou dobu vystát, dorážel na něj, kousal moc tvrdě (a často).. postupem času se to obrátilo k lepšímu, fungují spolu, jí vedle sebe, hrají si/nahání se (provokují se navzájem)..
Nyní jsme se rozhodli pořídit si třetí kočku - tentokrát kotě (kočičku). Přinesli jsme si ji před čtyřmi dny ve věku 4 měsíce, už vykastrovanou. Po příjezdu jsme ji hned zavřeli do jí přidělené místnosti. Kocouři byli ale zvědaví, co to tam je, a stalo se, že mladší proběhnul do místnosti - vše ale vypadalo v pohodě, očichal si ji, nic se nedělo, ona párkrát zasyčela, protože měla strach. Během těch pár dní bylo vše v pohodě, on k ní chodil, čichal jí k zadečku, ona se před ním schválně nakrucovala a vystrkovala zadek. Měli jsme strach ze staršího, ten na ni od začátku syčel, nechtěl ji ani cítit, natož vidět. (dokonce se oháněl i na nás a na maldšího kocoura).. Po třech dnech ale už to bylo bez sykotu - maximálně, když se dostala příliš blízko, a třeba ho bouchla packou do ocasu, to teda zasyčel. Jinak na ni číhá, vyskočí na sedačku, kde je ona, ona se naježí, přikrčí, a potom mu to třeba oplatí, ale ještě ji ani jednou nekousnul - když se on dostane blízko, tak ona zasyčí, zavrčí.
Teď ale přicházím k problému: ten mladší kocour, se kterým to vypadalo od začátku ideálně, tak ji včera několikrát naháněl, přikleknul ji, a kousal do krku (v pár případech ale následovalo olízání, tak nám to přišlo jako hra...). Po dnešní první společné noci, kdy všichni tři spali s námi na posteli (každý v jednom pelechu) to vypadalo ráno už v pohodě (koťátko prošlo pod starším zespodu - od břicha - tak to teda zavrčel, ale nic hrozného neudělal..), a měli jsme v plánu je nechat už o samotě (poprvé otevřené všechny místnosti). Jenže před odchodem do práce se ten mladší zase rozhodl kotě pronásledovat, a zakleknul ji několikrát, a kousal do krku. Naposledy tak silně, že malá kvičela bolestí - proto, ač nerad, jsem ji musel zavřít na pracovní dobu do její místnosti, kde ty tři dny spala s jedním z nás, protože jsem dostal strach, že by jí mohl něco udělat.
Proto bych se chtěl zeptat, jestli je takové chování v pořádku? Víte, ona mu (tím, že jí nic neudělal, jen ji čichal, a pořád za ní chodil, dokonce spolu jednou spali opření o sebe) věřila, a teď jí začal dělat toto, co jí nevyhovuje, a prostě jí to bolí.. a my máme strach, aby se jí něco od něj nestalo..

Moc děkuji za odpověď.

Re: Prosím o radu

(Kočky SOS, 15. 12. 2022 21:20)

Dobrý den pane Petře,
takové chování je a zároveň není v pořádku. V pořádku je ze strany kocoura, je to hra. V pořádku není, že jste dvěma dospělým kocourům pořídili kotě.
Píšete pod příspěvek, ve kterém je to vše vysvětleno, pročtěte si to. Pokud nestačí příspěvek, doporučuji přečíst si komentáře níže, obzvláště naše odpovědi na ně.

Prostě a jednoduše - ke dvěma dospělým kocourům jste neměl pořizovat kotě. Není to jejich "váhová kategorie", hry dvou mladých dospělých kocourů jsou prostě drsnější, ale když to udělá jeden druhému, že víc přitlačí, silněji kousne, tak druhý kocour mu to brzo vrátí. Ale pro kotě je toto velmi bolestivé, nedokáže opětovat stejnou silou, navíc má z kocoura přirozený respekt, takže to dopadá tak jak to píšete ...
Jak je výše psáno, k dospělé kočce je lépe pořídit dospělou kočku /už kdyby měla třeba okolo 8-10 měsíců, tak by na ně stačila/, vždy je prostě lepší pořizovat další kočku přibližně stejného věku.

Zatím je nesmíte nechávat společně, oni jsou dva, mohli by ji usurpovat, ona by ze strachu mohla být pak celý den, než se vrátíte, být někde schovaná, vztah by se mohl natolik narušit, že by se kocourů kočička už bála trvale, mohla by ze stresu čurat mimo WC apod. (ale to už jsou ty nejčernější scénáře).
Budete muset počkat, až kočička povyroste a bude jim stačit, bohužel to pro kotě znamená, že místo aby dovádělo se stejným kotětem, bude muset být část dne zavřené samo.
Pak je tu ještě jedna možnost - pořídit kočičce stejně staré kotě, pak jim zavřeným v jiném pokoji nebude smutno.

Takže ...
- bez vaší přítomnosti kotě musí zůstávat zatím zvlášť
- spolu je nechávejte pouze pod vaší kontrolou, sledujte, při podobné situaci jakou popisujete, kocoury netrestejte, oni za to nemůžou, ale snažte se situaci vyřešit tím, že kocoura upoutáte hrou, udičkou, mávátkem, zkrátka něčím co víte že ho zaujme a odpoutá pozornost od kotěte, použít kozlík, šantu
- kocourům bych zatím koupila feromonové obojky, které je trochu zklidní, jsou to přírodní feromony, my kupujeme značku Max Calm Collar.
- spolu budou moci být, až kotě trochu povyroste, sami poznáte, kdy už se s nimi dokáže "vypořádat" a síly jsou v rovnováze

koťata se perou až kvičí

(Lucie, 5. 9. 2022 16:32)

Dobrý den, prosím o názor. Vzali jsme si tříměsíční kotě, které se narodilo kočce, která se vyskytuje u nás v práci a kočkomilní zaměstnanci ji krmí a postavili jí tu i domeček. Kotě bylo poslední odchycené z deseti (kočky tu porodily dvě skoro ve stejnou dobu) a bylo tudíž zvyklé si hrát s ostatními. Dva dny nato jsem si k němu přinesla další kotě z dočasky, které dle popisu mělo být stejně staré, ale bylo trochu větší, prý asi 4 nebo 4,5 měsíce. To snad není až tak velký rozdíl. V dočasce byla také koťata. Oba jsou kocourci. První noc u nás to menší kotě celou promňoukalo, což je pochopitelné, jakmile však přišel druhý kocour, tak mňoukání nadobro ustalo, okamžitě vylezlo z díry, očuchali si čumáčky a nebyl celkem žádný problém. Jen menší kotě to větší pořád stopovalo a chodilo za ním, to už teď nedělá. Postupně na větší začalo dorážet ve hře. Bohužel to starší po 24 hodinách onemocnělo a třetí den bylo na týden hospitalizováno, teď je to 14 dní, co už je zase zpátky v pořádku doma. Seznamování pokračovalo, kocouři se zpočátku občas trochu pošermovali tlapkami, ale jak si na sebe více zvykli, tak se začali už opravdu prát. V současnosti se to má tak, že se hrozně rádi honí a perou se, úplně se obejmou a hryžou a kopou zadními. Baví je to víc než hračky. Ale problém je trochu v tom, že ten starší většinou začne po chvíli toho mladšího až moc hryzat, protože ten menší začne kvičet a následně syčet a vrčet. Ale když ho jdu zachránit, tak neudělá nic jiného, než že se vrátí a skočí zase na toho staršího. Tyhle pranice vyvolávají oba asi stejně, možná ten menší trochu víc. Vždycky se snaží toho druhého kousnout do zadku, do packy, nebo ho obejme a začne kousat. Rozhodně ani jeden nevypadá, že by se toho druhého bál. Občas si k sobě i lehnou, ale to jen sporadicky. A ten starší během kousání toho mladšího třeba i chvíli olizuje a pak zase přejde na kousání. Myslím si, že je to jen hra, ale netušila jsem, že koťata si hrají až tak divoce. Myslíte si, že je to normální? Obě koťata rostou hrozně rychle, hlavně ten mladší, občas už vypadají skoro stejně velcí. Pro úplnost dodávám, že jednu z koček matek už se podařilo konečně odchytit a vykastrovat, o což se neúspěšně snažíme asi už dva roky, kdy se tu první jedna již březí kočka objevila poprvé. Děkuji za odpověď.

Re: koťata se perou až kvičí

(Kočky SOS, 5. 9. 2022 17:50)

Dobrý den,
je to naprosto v pořádku.
Koťata a obzvláště kocourci jsou draci a bude to ještě "horší", jak porostou, honičky a rvačky v 6 - 7 měsíci bývají opravdu drsné, ale že je vše tak jak má být vidíte i v tom, že když se snažíte tomu zabránit, tak nakonec ten menší, který před tím "volal o pomoc" znovu staršího kocourka napadá ... :-)

Když se vám to zdá moc, klidně něčím bouchněte ve vzduchu nebo silně tleskněte, aby se lekli a šli od sebe a na chvilku se zklidnili, a nebo odveďte jejich pozornost k hračce, třeba udičce nebo šantové myšce, ale to je tak všechno, co můžete udělat ...

Dejte kocourky včas kastrovat (v 6.měsíci) jinak s nastupující dospělostí by už hra mohla přestat být hrou, nohli by vám i začít značkovat.

Doufám, že se vám kočku podaří co nejdříve odchytit (máte sklopec?), něco hodně voňavého na ni naličte, protože bohužel, některé kočky stihnou ještě jednou mrouskat a koťata se pak rodí ještě v říjnu i listopadu.

Re: Re: koťata se perou až kvičí

(Lucie, 6. 9. 2022 8:23)

Děkuji za odpověď, uklidnila jste mě i vyděsila. Já se snažím je od toho urputného kousání odpoutat, ale komlikuje mi to skutečnost, že oni toto nejvíce provozují v době, kdy jdeme my lidé spát (asi tak od deseti večer do půlnoci) a pak brzo ráno (po půl šesté) a dopoledne. Náš veterinář nám už v minulosti říkal, že máme kocourky kastrovat nejdříve v devíti měsících, aby jim nezůstala zůžená močová trubice, která by mohla dělat v budoucnu problémy, pokud by měli močové kameny. Ohledně odchytů se to má tak, že některá koťata jsme pochytali sami, část koťat nám chytila jedna slečna spolupracující s místním útulkem a na ty dospělé se zavolala odchytová služba. Problém je, že ty dospělé kočky se tu skoro vůbec nezdržují, jen se sem chodí nažrat. Pokud však mají koťata, tak to je jiná, mají tady takovou školku a tráví tu všechen čas. Je to tu pro koťata totiž bezpečné, protože je tady taková uzamčená zahrádka, kam nemůžou cizí lidé ani psy, kočky se protáhnou zídkou z děravých tvárnic. To je pak příhodné začít chytat, ale nechceme odchytit mámy a nechat tam koťata samotná.

Re: Re: Re: koťata se perou až kvičí

(Kočky SOS, 6. 9. 2022 11:15)

Nechtěla jsem vás děsit, není čeho se bát. Opravdu si s tou jejich hrou nedělejte starosti ... :-)
Je to hra, i když může kousnutí od druhého zabolet a kocourek zapiští, nikdy si skutečně neublíží. Kdyby jste viděla opravdovou rvačku plně dospělých nekastrovaných kocourů, tam teče krev, dojde k prokousnutí, vyškrábnutí oka apod. tak je to něco nesrovnatelného. A ano, ty honičky pozdě v noci nebo brzy nad ránem, to známe všichni. :-)

Kastrovat v 9 měsících je pozdě.
Tady se právě může stát, že kocuři v tuto dobu již plně dospělí, vám tu hru změní na opravdovou rvačku, kdy budou bojovat o své postavení, své teritorium a pokud se takto znepřátelí tak už ani tou pozdní kastrací to nevrátíte zpátky. Nemluvě o tom, že vám u toho budou zapáchající močí značkovat byt.
Podívejte se do naší rubriky "Kastrujte" (vlevo v menu) a tam najdete k tomuto tématu článek. Souvislost kastrace s močovou trubicí nebyla nikdy prokázána a většina schopných veterinářů, kteří se během své praxe dovzdělávají, nemá s včasnou kastrací kocourů problém. Podívat se můžete i na stránky jiných odborníků, třeba na stránky pražské kliniky Metropolevet.cz
https://www.metropolevet.cz/service/kastrace-kocoura-praha/
My kastrujeme už bezmála 20 let kocoury v 5,5 měsících bez nejmenších problémů, nikdo nikdy žádné potíže neměl. Rozhodně zkuste oslovit jiného veterináře.

Co se týká odchytu dospělých koček ke kastraci, na to je právě nejlepší doba, kdy se u vás kvůli koťatům zdržují. Kastrovat můžete ale až od dvou měsíců věku kotěte, v tuto dobu už kotě samo dobře přijímá potravu a den bez matky zvládne. My kočky (plaché, z odchytu venku) necháváme po kastraci 24 hodin odpočinout v karanténí kleci, pak se pouští zpět a ony dál o koťátka pečují, kojí je ... Stehy se musí dát vždy samorozpadací, aby se kočka už nemusela chytat znovu.

Prosím o radu

((Tereza Kola, 27. 6. 2022 1:33), 10. 7. 2022 17:02)

Dobry den prosím o radu.
Máme doma 3 měsíční kotě (holku) a vzhledem k tomu, že jsme s přítelem začali bývat více v práci jsme se rozhodli pořídit si kotě ještě jedno aby se tu ta druha nenudila a nic ji tu u nás nechybělo.
Sehnali jsme si inzerát a jeli si pro nové kotě.
Na místě nám pan ukázal koťátka, která se nám zdála opravdu malinká ale pan nám tvrdil, ze už jsou dost stará na to, aby šli od matky. Při preventivní prohlídce jsme se dozvěděli, ze kotě má pouhý měsíc a půl a ze mělo ještě u mamky zůstat. :-(

Kotě jsme již ale zpátky nevrátilo, protože by stejně skončilo u dalšího majitele hned co bychom ho vrátili a tak jsme se rozhodli se o něj postarat a nechat si ho. Kotě baští samo a všechno je v pořádku až na to když jsou ty dvě spolu pohromadě. Starší kotě se to mladší snaží furt jakoby zakousnout za krkem, silou na něj skáče a fackuje ho. Jsem si jista, ze si chce starší kotě jen hrát ale vypadá to opravdu děsivě. :-( menší kotě už občas vážně bolestí zapláče a my jsme z toho nešťastní, pokaždé co jsme v práci je nechávám oddělené a pokaždé co jsme doma je snažíme co nejvíc sbližovat ale ta starší to furt ne a ne pochopit:( a bojím se, aby to nebylo špatně, ze je takto oddělujeme ale riskovat se mi to vazbě nechce:( nevíte, co by mohlo zabrat? A jaká je vhodná doba na to je nechat ještě oddělené?

Re: Prosím o radu

(Kočky SOS, 10. 7. 2022 17:03)

Dobrý den,
co na to říct, všechno špatně hned od začátku.
Prostě mně to nedá a zrovna vám napíšu, že tím, že berete koťata od lidí co jsou nezodpovědní a nekastrují (jsou to množitelé), tak je v jejich činnosti ještě podporujete. Oni potom vidí, že koťata vždy rozdají a nic je nenutí k tomu, aby si konečně dali kočku kastrovat.
Navíc sebrat tak maličké kotě od matky, to je prostě otřesné, ono ji tolik potřebuje, dnes už je na to zákon a kotě smí od matky až ve věku 3 měsíců.

Nejde mně do hlavy, proč jste si nevzala kotě (koťata) z útulku. Pomohla byste a kotě byste dostala 3 měsíční, odčervené a očkované a mohla jste být dnes bez starostí. Kdybyste např. oslovila nás, hned byste se dozvěděla, že kotě samotné nedáváme, protože prostě potřebuje stejně starého kamaráda, jinak je mu doma smutno. Podívejte se vlevo v menu na rubriku "Proč koťata dvě".

Takže ano, koťata dvě, ale stejně stará! Jinak se stane to co popisujete.
Takže co s tím ...
To starší kotě nemá co "pochopit", nedělá nic špatného, hraje se tak, jak to k jeho věku patří a kdyby mělo stejně starého parťáka, tak se "porvou" navzájem (někdy je to fakt až drsné), ale je to v pořádku, oni se tou hrou učí.
Bohužel, v takové kombinaci to nefunguje, to maličké kotě se takto ještě hrát nedovede, není rovnocenným partnerem a proto skutečně nezbývá nic jiného, než to co děláte - oddělovat je.
Takto jste pro své kotě tedy parťáka nepořídila a budete muset počkat, až to mladší doroste, aspoň aby mělo ty 3 měsíce. Do té doby pokračujte v tom, co děláte - spolu je nechávejte jen pod vaším dozorem, hru kontrolujte, a pokud je hra drsná, přerušte ji, odveďte pozornost hračkou, např. staršímu kotěti kupte většího plyšáka, kterého mu (když je hodně rozdováděné) nabídnete k zakusování ... určitě ho nijak netrestejte, jak říkám, nedělá nic špatného.
Ono je zkrátka lepší se nejdříve poradit a teprve potom jednat. Proto i rovnou napíšu - koťata dejte kastrovat po ukončení 5. měsíce věku. Nenechte se pomýlit nějakými hloupými "radami" že až po prvním mrouskání apod., ptejte se jak veterinář kastruje a kastrujte jenom tam, kde odebírají celou dělohu i s vaječníky, odoperování vaječníků nestačí! Projděte si naše rubriky "Kastrujte" a "Síťujte".
Hodně štěstí.

Roční kocour a 3.mesicni kotě

(Lucie, 2. 8. 2021 6:16)

Dobrý den.
Prosím o radu. Před týdnem jsem si domů z útulku přivezla kotě, holčičku. Doma mám ročního kastrovaného kocourka. Je to mazel, je na mě hodně fixovany, obzvlášť, když jsem celý den v práci a on je doma sám. V noci občas přišel ke mě spinkat, jinak jsem ho měla pořád za zadkem. Samozřejmě mě to nevadilo, spíš mi ho bylo líto jak byl často sám. Proto jsem pořídila druhou kočičku. První seznámení mě velice překvapilo. Žádné syceni, nejdříve ji ocuchal, všude sledoval, dokonce papali i z jedné misky. Pak ji stále pronásledoval a začal ji jakoby lovit. Povali ji, drží packama, začne lízat ale i kousat. Malinké se to nelíbí, protože mnouka a pak uteče se schovat. Přitom jsou i chvíle kdy si malá hraje a on jí jen sleduje. Nebo k ní přijde a začne lízat. Vim, že je ještě brzy na to, aby byli kamarádi. snažím se kocourka upřednostňovat, davam jemu první napapat, dobrutky.. také si k němu sednu hladím ho a snažím se je zapojit do hry udici s myskou. Dnes je to týden, co je malá doma a to jeho lovení stále probíhá. Chytne ji mezi packy a okusuje.Tohle dělá i s hračkami. Ma ji tedy jako hračku? Bojím se, aby ji neublížil. Ona je malinká a on má 5kg. Ona vždy mnouka a začne na něj sycet i vrcet a uteče se schovat, kam na ni nemůže. On pak chodí po bytě a začne jakoby naříkat.
Děkuji za radu.

Re: Roční kocour a 3.mesicni kotě

(Kočky SOS, 2. 8. 2021 12:17)

Dobrý den Lucie,
nic ve zlém, ale odpověď přece máte v tom článku, pod kterým píšete, ne? Zkuste si tu modrou část přečíst ještě jednou.

Prostě jste mu kamarádku pořídila pozdě. Kdybyste si vzala tehdy koťata rovnou dvě, jak my doporučujeme (podívejte se do rubriky "Proč koťata dvě?" vlevo v menu) a nebo jste mu tu kamarádku pořídila když měl 5 - 6 měsíců, tak byste se těmto problémům vyhnula.
Dnes už máte doma dospělého kocoura a pořídila jste k němu miminko, tak to nemohlo jinak dopadnout. Kdybyste se poradila před pořízením kotěte, tak vám doporučíme pořídit kocourkovi stejně starou kamarádku, roční kočičku (a že jich u nás v útulku je ...).

Vždy platí, ke kotěti kotě, k dospělé kočce dospělou kočku a ke kočičímu seniorovi raději už nic.

Jak je výše psáno, chování obou je normální, ale jsou nesourodá dvojice. Váš kocour se hraje, nemyslím, že kotěti chce ublížit, ale vzhledem k tomu, že je to maličké kotě, hraje si nevhodně, je moc "drsný", kotě to může opravdu i zabolet, může se ho i začít bát.
Stejně velká roční kočka nebo kocourek by si s jeho hrou poradili a opětovali by ji stejnou silou.

Dobrá zpráva je, že vás nenapadlo (jako mnohé) pořídit kotě k třeba 7 letému kocourovi, který celý život prožil jako jedináček. Protože to že je váš kocour mladý, roční a že kotě poroste dává dost dobrou šanci, že se nakonec všechno srovná.

Doporučuji koupit uklidňující prostředek Feliway do zásuvky a dát ho do místnosti, kde se kočky nejvíce zdržují. Koupíte ho např. na Zoohitu:
https://www.zoohit.cz/shop/kocky/hygiena/chovani_dobry_pocit

Pokud se vám zdá, že to chování kocoura je opravdu drsné, možná byste je měla držet odděleně, když nejste doma. Ale to spíše v krajním případě, protože si dovedu představit, že kotě zavřené bude plakat. Uvidíte, jak zapůsobí tem Feliway, mělo by to pomoct.
Pokud se vám bude zdát, že to nepomáhá, zkuste ještě k tomu koupit kocourovi feromonový obojek pro kocoura, Max Calm Collar, nasadila byste mu to na 3 - 4 týdny, pak se vyhodí.
https://www.juko-krmiva.cz/cz/max-calm-collar-cat-obojek-proti-stresu-zklidnuje-13644-2631
Do měsíce už by se situace mohla zlepšit.

Re: Re: Roční kocour a 3.mesicni kotě

(Lucie, 2. 8. 2021 13:16)

Děkuji za vaši odpověď. Difuzér mám od soboty. V útulku mi každopádně řekli, že k ročnímu kocourkovi kotě není žádný problém, ba naopak, by ho mohl lépe prijmout, nez stejně starého jako je on. Ale chápu,jak to myslíte vy. Ona je opravdu ještě malinká a on je na ni velký obr. Doufám, že se to srovná a budou kamarádi.
Přeji hezký den.

Re: Re: Re: Roční kocour a 3.mesicni kotě

(Iva, 10. 7. 2022 1:58)

Dobrý den, můžu se prosím zeptat jak to dopadlo? Řeším podobnou situaci.
Moc děkuji za případnou odpověď a přeji hezký den:)

Re: Re: Re: Re: Roční kocour a 3.mesicni kotě

(Kočky SOS, 10. 7. 2022 15:17)

Dobrý den,
paní už vám asi neodpoví, to je rok starý dotaz a tady nejde někoho označit jako na FB, aby mohl reagovat.

Nicméně - pokud máte podobný problém, nezbyde vám nic jiného, než kotě s dospělou kočkou (kocourem) nenechávat bez vašeho dozoru, hrát si spolu mohou, jen když jste u toho, pokud hra začne být hodně drsná, odveďte pozornost kocoura pomocí mávátka apod.
Kotě budete muset oddělovat do doby, než doroste a bude se dokázat "bránit", při hře přitvrdit.

Je to tu napsáno v článku výše, je to tu mnohokrát zopakováno v odpovědích - prostě platí pravidlo
- ke kotěti pořizujte stejně staré kotě
- k dospělé kočce i když mladé, kočku dospělou
- a k seniorovi nepořizujte další kočku vůbec.

Dotaz

(Tereza Kola, 27. 6. 2022 1:33)

Dobry den prosím o radu

Kocour kouše kočku

(Barbora, 19. 9. 2021 22:03)

Hezky den, mam 6 letou kocicku a o Vanocich jdme k ni poridili kote kocourka. Vypada to, ze kocour, ktery uz celkem vyrostl, davq kocce najevo, ze je tady panem a to, co vypadalo z jeho strany jako hra, jsou ted kousance do krve na hlavě, krku a brise. Co s tim? Kocka je z nej dost vystresovana a ja nechci aby ji takhle ublizoval. Dekuji predem za radu.

Re: Kocour kouše kočku

(Barbora, 19. 9. 2021 22:05)

Jeste dodam, ze je kocour uz asi 3 medice kastrovany a je mu zhruba rok. Vzali jsme si ho z utulku jako cca 2,5 mes. Kote.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

následující »