Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kocour při hrách zakusuje malé kotě

19. 6. 2010

Dotaz:
"
Máme 5letého kocoura (britský modrý), k němuž jsme si teď pořídili koťátko (kočka domácí). Vypadá to, že si spolu hrají, ale kocour kotě kouše za krk a někdy je to pro kotě asi bolestivé, protože naříká a bojí se ho. Je to pro kocoura jenom způsob hry, nebo to znamená něco jiného? Zatím když nejsme doma, tak jsou odděleně, ale bojím se, že až budou ve společném pokoji v naší nepřítomnosti, aby se kotěti něco nestalo."

Naše odpověď:
Toto bohužel není dobrá kombinace - kotě je malé a ke hrám potřebuje stejně starého parťáka. Na druhé straně dospělý kocour pro to nemá pochopení, takže se dá říct, že chování obou je zcela normální a já bych je prozatím spolu nenechávala o samotě, ale jen pod vaším dozorem.
Je kocour vykastrovaný? Pokud je, tak by to měla být určitě hra.
Staršího kocoura zkuste zklidnit např. pomocí  přípravku do zásuvky, který uvolňuje do vzduchu látky, které odstraňují stres a napětí. Přidávám odkaz, aby jste měli představu o co se jedná, jinak můžete pohledat a zjistit si ceny i u jiných firem, takže např. zde
nebo se dá staršímu kocourkovi pořídit antistresový feromonový obojek.

Další velmi důležitou věcí při příchodu nového kočičiho člena je přidat další kočičí WC! Uvádí se, že by doma mělo být tolik záchodků, kolik je koček + jeden na víc! Takže toto nepodcenit!
Jinak staršího kocoura za napadání mladšího netrestejte, pokud k tomu dojde, snažte se pomocí hraček odvést jeho pozornost a nezapomínejte mazlit a protěžovat staršího, aby neměl pocit, že ho chcete vyměnit za toho "malého vetřelce".
Jak kotě poroste, dá se předpokládat, že bude později rovnocenným partnerem vašemu kocourovi, jen ten začátek bude trochu komplikovaný.

dva-koc-350.jpg


Obecně se dá říct, že je lepší pořizovat kočičího kamaráda podobného stáří. V útulcích čeká spousta koček na nové domovy, podle jejich věku a povahy jistě vyberete toho správného kamaráda pro svou kočku.

Pokud si pořizujete kotě, pořiďte si rovnou dvě! Koťata potřebují ke svým hrám parťáka, potřebují se mít ke komu přitulit při spaní a nebude jim tolik smutno po kočičí mámě. Více zde.

O kočičích rvačkách najdete zajímavý článek zde.

 

Nestačí vám výše uvedené informace?

Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přehled komentářů

Re: Kocour kouše kočku

(Kočky SOS, 19. 9. 2021 22:36)

Dobrý den,
pokud jste si přečetla článek výše, tak už víte, že pořizovat k 6leté kočce kotě není dobrá volba.
Kotě potřebuje stejně starého parťáka a ani se raději neptám, jak se tak malé kotě vaší kočce zamlouvalo ..., a teď když kocour vyrostl, tak potřebuje stejně mladého, "bujného" společníka, který by jeho hry opětoval.
Škoda, že jste se nezeptala u nás dříve než jste kotě pořídila.
K 6 leté kočce bychom vám vybrali plně dospělou kočku klidné povahy a nemusela jste teď řešit tento problém.

Pokud se kocour začal ke kočce takto dominantně chovat, doporučujeme vám najít mu nový domov, protože on s tím nepřestane, obzvláště, pokud už pochopil, že se ho kočka bojí. Nemá k sobě nikoho jiného a jeho pozornost bude zaměřena na ni. Vaše kočka se může dostat do stresu, ze kterého onemocní.
Domov doporučuji hledat nejraději v domku se zahradou, aby vybil přebytečnou energii, a jako jedináčkovi. Do bytu kocourka nedávejte, bude se tam sám nudit a mohly by vzniknout nové problémy, kdy z nespokojenosti třeba bude čurat mimo WC apod.

Nevím z jakého útulku máte kocoura, ale pokud jste podepsala adopční smlouvu, jsou tam určité podmínky a měla byste informovat o této situaci především je, měli by s vámi spolupracovat a inzerováním na svých stránkách vám pomoci s hledáním nového domova.
Ještě upozornění - po přemístění kocoura do nového domova musí být první měsíc jen doma! je nutné, aby si na nové místo nejdříve zvykl, přečtěte si vlevo v MENU "Zásady přemístění".

Re: Re: Kocour kouše kočku

(Kočky SOS, 20. 9. 2021 22:40)

A ještě bych dodala - pokud ji až takto kouše, že jí způsobuje zranění, nenechávejte je společně pokud nejste doma a nemůžete je ohlídat, oddělte je, zavřete kočku v jedné místnosti (kam jí samozřejmě dáte WC, jídlo).

Protože předpokládám, že nový domov kocourkovi se vám nepodaří najít ze dne na den, bude to nějakou dobu trvat a kočka by se vám mohla stresem "sesypat".
Podpůrně vám doporučuji použít pro oba feromonový obojek, na který najdete odkaz ve článku výše.

Druhý kocour v bytě - seznamování

(Helena, 12. 6. 2021 13:49)

Dobrý den, prosím o názor. Mám skoro 8-letého kastrovaného kocoura, žije u mě asi 4 měsíce. Je hodný, naprosto nekonfliktní, rád si hraje, rád se mazlí. Má trochu bojácnou povahu, ale snazím se ho socializovat, a myslím, že se mi to daří.
Před týdnem jsem mu přinesla kamaráda, 4-letého kastrovaného kocourka. Je trochu nevycválaný, ale rale raky hodný a nekonfliktní. V útulku, kde chvíli žil (zemřela mu majitelka) byl velmi přátelský ke všem kockám, o nově příchozí se staral.
Kočičáci se neprali, jen původní asi 3 dny syčel. Ale jinak problémy nebyky. Všude nového pouštěl, neútočil na něj. Jen bylo vidět (a pořad je), že mu vadí, když si nivý hraje s jeho hračkami nebo se zapojí do naši hry. Nový po starém občas sekne packou u žrádla nebo u dobrůtek.
Snažím se oba stejně mazlit, s oběma si hrát, mají stejná pravidla, fyzicka žádného netrestám. Včera se začali prát. Neviděla jsem to, jen slyšela. Nevím, jestli šlo o hru nebo jestli jeden tajně napadá druhého. Jinak spolu vychazi, zdá se, dobře. Chodí mě spolu vítat, ráno taky oba spolu čekají, než vstanu. Spí v jedné místnosti (mají tu spoustu jiných možností). Dokonce chodí jeden za druhým po bytě.
Jak dlouho by mohlo trvat, než z nich budou kamarádi? Dělají mi starosti ty rvačky, ale neviděla jsemani jednu, nevím, jestli to nebyla hra.

Re: Druhý kocour v bytě - seznamování

(Kočky SOS, 12. 6. 2021 17:37)

Dobrý den,
k 8letému kocourovi přidat 4letého je docela fajn kombinace (pokud byste pořídila kotě, bylo by to špatně ... o tom je vlastně i příspěvek, pod který píšete), počáteční syčení je také normální, vy si také počínáte moc dobře.

Nového kocourka máte týden, to je velmi krátká doba, takže tomu dejte čas. Kamarádi takoví, že třeba budou spát v jednom pelíšku, vzájemně se olizovat, hrát si spolu na honěnou - tak to vždy nefunguje u všech koček, ale ničemu to nevadí. Důležité je, aby se tolerovali, aby mezi společně bydlícími kočkami byl klid a mír. To je úplně dostačující.
Špatné je, když je jedna kočka dominantní, když třeba druhou šikanuje, napadá ji, nebo třeba probíhá i psychická šikana (např. kočka jde na WC a druhá kočka si sedne před WC a pozoruje ji), potom taková šikanovaná kočka může i začít vykonávat potřebu mimo WC. V takových situacích je nejlepším řešením dvojici rozdělit, stres má velice negativní dopad na pronásledovanou kočku, která může i onemocnět.

Z toho co popisujete nic nevypovídá, že by něco nebylo v pořádku. Nevím čemu říkáte rvačka, ale nešlo tedy spíše o hru? Byly i toho hlasité projevy? Našla jste chomáčky chlupů, které jeden kocour vyrval druhému? Pokud ne, šlo o hru.
Kdyby jeden z kocourů napadal druhého, myslím, že byste už pozorovala nebo velmi brzy uvidíte změnu v chování, poznáte, pokud se jeden z nich bude bát druhého.
Pokud chodí jeden za druhým po bytě - zase, může jít o zájem o kontakt, o pozorování se, zkrátka normální součást seznamování a je to tak v pořádku.
A nebo druhá možnost - chodí vždy jen ten určitý a tomu druhému je to nepříjemné, že za ním kocour jde. To by bylo špatně, ale věřím, že to byste poznala.

Na usnadnění celému procesu lze použít feromonové obojky proti stresu, pokud napíšete na email, pošlu vám odkaz o jaké se jedná, ale podle vašeho popisu situace zatím nic nenasvědčuje tomu, že byste je potřebovala, zdá se vše v pořádku.

Re: Re: Druhý kocour v bytě - seznamování

(Helena, 12. 6. 2021 19:20)

Moc děkuji! Zvažovala jsem spíš něco do zásuvky, než obojek.
Ohledně rvačky : slyšela jsem jen zvuky rvačky, pomňoukávání, ale když jsem tam šla, nový ležel v lavoru a starý seděl metr od něj a bylo vidět, že je trochu uhoněný. Podobné to bylo i večer předtím - slyšela jsem jen zvuky, když jsem přišla, tvářili se, jako že nic.
Zkusím je tedy ještě tak týden pozorovat, a uvidím. Doufám, že žádný z nich na toho druhého tajně neútočí.

Ohledně věku : upřímně řečeno jsem si myslela, že to bude 7 a 5. Ale těsně před příjezdem nového se ukázalo, že starému bude v červenci 8, a u nového se v útulku spletli v roce narození, a jsou mu 4. Ale pořád dobrý, že?

Re: Re: Re: Druhý kocour v bytě - seznamování

(Kočky SOS, 12. 6. 2021 19:48)

Ano, i zklidňující hormony to zásuvky fungují.
Ale opravdu to vypadá, že je nepotřebujete. Pokud ležel v lavóru, je to dobré. :-)

Že je něco v nepořádku poznáte - ten co se bude bát, bude se druhého kocoura stranit, postupně bude častěji a častěji vrčet, jen co se druhý kocour objeví v jeho blízkosti.
Pokud vše dobře probíhá, tak vrčení a syčení je naopak jen v začátku a postupně ho ubývá.

Ohledně věku: opravdu dobré, to už tak nevadí, jestli 4 roky nebo 5, důležité je, že jsou to plně dospělí jedinci s podobnou aktivitou.
Mnoho lidí dělá obrovskou chybu, když pořizuje několikaměsíční kotě ke starší nebo už i staré kočce.
Tam je obrovský rozdíl v aktivitě, stará kočka má jiný denní program, hodně času prospí. Kotě je velmi aktivní.
Kotě obvykle nemá žádný strach, respekt, jakmile vidí kočku, chce si hrát, podobně jako bylo zvyklé s matkou nebo sourozenci. To starší kočka nelibě nese a nedává jí to žádný čas si na nový přírustek zvyknout. Když k dospělé kočce pořídíte dospělou kočku, ta se v novém prostředí nejdříve bojí, je schovaná, opatrná a vzniká tím prostor na to, aby si domácí kočka zvykla.

Obecná rada pro všechny - ke kotěti kotě, k dospělé kočce dospělou kočku a ke kočičímu seniorovi raději nic. :-)

Re: Re: Re: Re: Druhý kocour v bytě - seznamování

(Helena, 13. 6. 2021 2:55)

Právě Vaše články zde mi pomohli mým kočkám lépe porozumět. Děkuji za ně!
Jinak se ukázalo, že šlo opravdu jen o hru. Starý dnes začal vyzývat nového ke hře takovým zvláštním vrkáním. Honili se spolu po bytě. Něco málo jsem i viděla - vzpřímené ocasy, jeden se schovává a číhá, a pak vyrazí. Starý úplně stejným vrkáním dřív vyzýval ke hře i mě, typicky taky z jiné místnosti.
Mám radost, že si kočičáci rozumí. Musím teda říct, že to je hodně díky tomu, jak je nový kocourek inteligentní a jak moc se celý týden snaží o dobré vztahy se všemi v domácnosti. Taky starého hodně napodobuje, například způsoby jeho hry.

Re: Re: Druhý kocour v bytě - seznamování

(Helena, 12. 6. 2021 19:29)

Ještě jeden důležitý poznatek : nový pár dnů spal v přepravce starého. Starý v ní nespí nikdy. Včera nový spal v pelíšku ve škrabadle, a dnes se tam uvelebil starý - to je úplně poprvé, co v něm spal delší dobu, navíc je škrabadlo v mé ložnici, kde starý má hned dvě sva místa na spaní, která aktivně využívá. Myslím si, že to je dobré znamení. Co si myslíte Vy? Mohlo by případně jít o snahu zabrat novému místo na spaní (nový má i jiná oblíbená místa)?

Re: Re: Re: Druhý kocour v bytě - seznamování

(Kočky SOS, 12. 6. 2021 19:50)

Je to dobré znamení! Výměna pachů, informací ... :-)

Nový kocour

(Jiří, 18. 11. 2020 23:21)

Dobrý den, mam doma 3 letého kocoura, minulý týden jsem si nechal nalezeného kocoura, rekl bych o neco mladší, ihned jsem ho nechal kastrovat. Nic méně kocouři se občas po bytě nahánějí a ten nový toho druheho jakoby obejme a kousne do krku, ten druhy většinou reaguje tím, že jenom leží a kouká ani nevymnoukne, jedna se o nějaké znaky dominance, agrese nebo čisté hry ?

Re: Nový kocour

(Kočky SOS, 19. 11. 2020 21:35)

Dobrý den,
já myslím, že půjde o hru.
Z vašeho popisu usuzuje, že je to takové naznačení kousnutí, ne? Drží ho sice, ale nestiskne, kdyby stiskl zuby pořádně, tak ten druhý kocour si to určitě jen tak nenechá líbit a nebude ležet ...

Kdyby se jednalo o nějako agresi, tak to poznáte tak, že ten agresívní bude toho druhého pronásledovat i při jiných příležitostech .. např. bude po něm sekat packou u jídla, bude ho šikanovat a zabraňovat mu třeba aby po vykonání potřeby mohl vyjít ze záchodu apod.
Pokud se mezi nimi nic takového neděje, tak tipuji, že jde o hru.
Podívejte se i na článek o kočičích rvačkách, na který jsem nově přidala odkaz ve příspěvku výše.

Re: Re: Nový kocour

(Jiří Vaněk, 19. 11. 2020 23:42)

Dobrý den, děkuji za odpověď, u jídla jsou v pořádku, když jí oba současně vedle sebe, tak jsou oba v klidu. Když jí "ten domácí" sám, má ten nový tendenci mu očichávat a lízat pod ocasem" jen mám pocit, že ho zatím nenechává moc chladným, například ho občas při spánku pozoruje a tak

Re: Re: Re: Nový kocour

(Kočky SOS, 20. 11. 2020 0:13)

To všechno jsou seznamovací rituály! Máte nového kocoura krátce, tak si postupně zvykají, pozorují se...
A to, že si domácí kocour nechá očichat pod ocasem, to je dobrá zpráva, nechává ho seznámit se svým pachem, budou z nich kamarádi. Pod ocasem, genitálie je choulostivé místo, které se nepříteli nebo tomu, koho se kočka bojí, neukazuje.
Takže - dobré to bude ... :-)
Kdyby mu nový kocourek vadil, nikdy by to nedovolil

Re: Re: Re: Re: Nový kocour

(Jiří, 20. 11. 2020 1:05)

Ještě jednou mockrát děkuji :)

Kocour a 2 kočky z útulku

(Lucka, 14. 10. 2020 11:25)

Dobrý den,

v dubnu jsme adoptovali 3 kočky. Jako první k nám přišel cca 9 měsíční hluchý kocour a jen o 1 den později k nám přišly dvě 7 měsíční kočky. Všichni jsou kastrovaní a prý už spolu žili, když byli maličká koťátka. Máme velký dům se zahradou, kočky pouštíme ven, ale kococura jen na vodítku, aby se mu nic nestalo. Místa je to pro všechny 3 víc než dost.

Bohužel se nám ale stává, že kocour kočky honí a kouše je do nohy nebo do krku tak, že kočky řvou a prskají. Jedna se dokonce z toho šoku i počůrala. Zezačátku to nebylo nijak hrozné, ale začíná to být čím dál horší. Je nám jasné, že by to mohl být znak dominance, ale kočky trpí a neskutečně řvou, takže to takhle už nejde. Když si všimneme, že je kocout opět atakuje, postříkáme ho vodou, to se lekne, a vzápětí běží k druhé kočce a začne ji dělat to stejné. Můžete nám pomoci?

Re: Kocour a 2 kočky z útulku

(Kočky SOS, 14. 10. 2020 16:15)

Dobrý den,
správně tušíte, že kocour je dominantní a to nepomůže ani kastrace, mají to tak "nastavené v hlavě".
Kocour nemůže nadále s kočkami zůstat, to nikdy nepřestane, problémy a útoky budou přibývat a kočky by z toho stresu mohly začít vykonávat potřebu mimo WC nebo stresem i onemocnět, případně pokud chodí volně ven se mohou přestat domů i vracet ...

Kocourovi musíte najít domov jen a pouze jako jedináčkovi, bez dalších koček, to je jediné řešení.

Ptáte se, zda vám můžeme pomoci? Jak pomoci? Myslela jste vzít kocoura do útulku?
Musí vám být přece jasné, co by takový kocour udělal za problémy v útulku, kde je velké množství koček, to nepřichází v úvahu. Umístit kocoura do nového domova musíte přímo od vás. Poptejte se rodiny, známých, inzerujte.
Píšete, že jste kočky postupně adoptovala, odkud? Z nějakého útulku? Obraťte se na ně s žádostí o pomoc, ať vám kocoura inzerují na jejich stránkách.
Tuto možnost vám nabízím i já - když pošlete pěkné fotky kocoura na náš email, mohu ho na našem FB zveřejnit.

Jako první pomoc, než kocourovi najdete domov vám doporučuji všem kočkám dát obojek proti stresu, který uvolňuje napětí, zklidňuje. Napište nám na náš email a já vám pošlu odkaz na obojek.

kocour a kotě

(Hana, 18. 9. 2020 20:04)

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,může kocour zakousnout měsíční kotě?kočky jsou venkovní.Děkuji

Re: kocour a kotě

(Kočky SOS, 18. 9. 2020 21:22)

Dobrý den,
ano může! Obzvláště u nekastrovaného kocoura je to velmi pravděpodobné. Kocouři si chrání své teritorium a zbavují se tak budoucích soků.
Kočky s koťaty vezměte domů, jsou venku v nebezpečí.

A doporučuji kočku, jakmile odchová koťata, dát kastrovat, koťat je všude tolik, že se jim ani nedají najít domovy, není třeba množit ....

Pořízení nového kocourka

(Jenny, 17. 6. 2020 8:05)

Dobrý den,
Pořídily jsme si včera nového 2 měsíčního kocourka Timmyho k našemu 4 ročnímu Coreyskovi. Hned při příjezdu domů jsem přišla k našemu staršímu kocourkovi, pomazlila ho a nechala ho očichat pach nového kocourka. Coreysek vrněl a ani jsem nespozorovala nějakou nejistotu, tak jsem přizvala přítele s Timmym v přepravce a nechala je očichat se přes přepravku. Nebylo žádné syčení ani nějaký náznak nejistoty, zlosti či naštvanosti. Tak jsme malého vypustili ven, kluci se čumáčky očichali nejdříve ocásky a potom se přiblížili čumáčky a začali si očichávat “obličeje” a čumáčky. Žádná špatná reakce, jen starší kocourek si šel lehnout pod škrabadlo a chvilku ho pozoroval. Malý začal lítat po bytě a začal si hrát, starší kocourek přiběhl a začal ho pozorovat z blízka a pak si lehl kousek od něj aby ho mohl pozorovat. Zase jsem nic nevycítila špatně, tak jsem je jen pozorovala a nechala je být. Starší kocourek furt potřebuje pozorovat malého, ale pozoruje ho v klidu a když Timmy (maly) najednou zmizi, tak Corey mnoukne a jde ho hned hledat, a kdyz ho nemuze najit, tak zacne zalostne mnoukat. Pak ho najde, tak za nim chvilku lita a pozoruje ho. Obcas ho pozoruje ze na nej kouka jak na neco, co muze lovit a obcas zase jak kdyby se bal aby se mu neco nestalo. Když se Timmy po byte nekde zatoula, tak zacne pomnoukavat a Corey ho jde hned hledat a zacne mnoukat taky a kdyz ho najde, tak zacne povrkavat, jak kdyby mu vyhuboval ze tam nema lezt. Kdyz jsme sli spat, tak jsme zvykli, ze Coreysek spinka s nami v posteli, tak jsme Timmyho vzali taky do postele. Lezeli vedle sebe, Timmy hned spinkal a Corey ho chvilku pozoroval. Corey vetsinou kdyz usnem, tak odkraci, ted ale odkracel asi po 10minutach a lehl si vedle postele na tasku, tak jsme ho chvili nechali a pak si ho dali zpet do postele, aby se necitil ukrivdene. Timmy se vzbudil a pritulil se k ocasku coreyho, corey trochu znejistil, ale pak usl. Dnes citim trochu uvolnenejsi oba kocourky, ale stále nevím, co si o tom mam myslet. Obcas jak Timmy Coreyho provokuje, tak se corey trochu pohne a mnoukne, protoze se mu to uz nelibi, ale kdyz Timmy odejde, tak ho po chvilce zacne hledat nebo si od nej dozadovat pozornosti. Pak se od nej zase strani nebo je netikavka a naopak. Teď si Corey poprve k nam lehl na gauc (i kdyz ti lezi i Timmy) jak je zvykly, jinak do predchvile mi prislo, ze trosku trucuje a radsi si lehne na zem kousek od nas. Ja do ted rozumela Coreymu, co chce, co ho trapi ale spise byl spokojeny, jen byl zavislak na nas.. ale ted jak mame nove Timmyho, tak mu vubec nerozumim. Nevim, jestli ho prijal dobre a nebo ho bere spis jako soka a zarli. Zatim nebyly zadne problemy, oba dostavaji vsechno stejne, davame jim najevo lasku oboum stejne, ale nevim. Co si o tom myslite vy? Cekala jsem, ze to bude tak, ze budeme muset spat minimalne tyden oddelene aby se neco nestalo a seznamovani probehne tak, ze se vysyci a budeme je chvili muset drzet od sebe, protoze Corey zatim s cizimi zviratky moc nevychazi, krome pejska nasich rodicu, kdy je ten vztah ve fazi, ze se po roce zacali respektovat a po 4 letech dokazi lezet kousek od sebe, ale furt si drzi odstup. Myslite, ze by se Corey s Timmy mohli casem brat jako partaci a ze se neco jeste nesemele? Predem moc dekuji za odpoved a pripadne nejakou radu. Kdybyste mi nechtel odpovidat tu, tak mi muzete poslat odpoved do mailu jennyjoeyofficial@gmail.com

Re: Pořízení nového kocourka

(Kočky SOS, 17. 6. 2020 12:29)

Dobrý den,

abych pravdu řekla, ani nechápu, na co se ptáte ... :-)
To, jak to u vás probíhá, je to nejlepší, co se mohlo stát, vzhledem k tomu, že jste se dopustila určitých chyb.

Především kotě ve 2 měsících má být ještě u mámy a to až do 3 měsíců! Nařizuje to i zákon. Ještě celý měsíc měl pít mlíčko od mámy ... Čtěte zde:
https://www.modrykocour.cz/rady/prvne-s-kocourem/kdy-odebrat-kote-od-kocky

Další chybou je, k dospělému kocourovi pořizovat tak malé kotě. Nakonec o tom je celý ten příspěvek, pod který píšete. Kdybyste se zeptala před pořízením kotěte, rozhodně bychom vám to nedoporučili, ke 4letému kocourovi je dobré pořizovat kamaráda již dospělého.
4letý kocour už má své zvyklosti, svůj režim dne a takto maličké kotě, které mělo být ještě u mámy, bude se chtít s kocourem hrát, bude se k němu chtít tulit místo své mámy. Většina kocourů na kotě syčí, kotě se pak bojí, pokud už si kocour hraje, není šetrný jako by byla kočičí máme, kotě pláče, může mu i ublížit. V 90 % tyto vztahy nedopadají dobře a proto se tato kombinace nedoporučuje.
Vy ale patříte k těm zbývajícím, kteří mají to štěstí a kocour se chová dobře, tak buďte opravdu ráda a to co popisujete - vždyť je vše v pořádku. Dospělý kocour kotě pozoruje, nechá ho k sobě přiblížit, nechá ho u sebe spát, tak nemáte co řešit. Nepozorujte tak moc svého kocoura, "neřešte ho" a když odejde z postele a lehne si jinam, tak ho prostě nechejte. Proč píšete, že mu nerozumíte? Podle mě je všechno v pořádku, vždyť je u vás kotě krátce, kocour pozoruje, zvyká si ...

Ještě - dvouměsíční kotě je tak malé, že nemusí najít včas záchod, když to potřebujeme, takže bych doporučila přidat záchody do všech místností, kde se kotě pohybuje, kotě se zahraje a najednou potřebuje čurat a pokud nemá záchod "pod nosem" bude vám čurat všude. Jak dospěje, tak je samozřejmě můžete dát pryč, ale i tak musíte mít záchodky dva.