Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kocour při hrách zakusuje malé kotě

19. 6. 2010

Dotaz:
"
Máme 5letého kocoura (britský modrý), k němuž jsme si teď pořídili koťátko (kočka domácí). Vypadá to, že si spolu hrají, ale kocour kotě kouše za krk a někdy je to pro kotě asi bolestivé, protože naříká a bojí se ho. Je to pro kocoura jenom způsob hry, nebo to znamená něco jiného? Zatím když nejsme doma, tak jsou odděleně, ale bojím se, že až budou ve společném pokoji v naší nepřítomnosti, aby se kotěti něco nestalo."

Naše odpověď:
Toto bohužel není dobrá kombinace - kotě je malé a ke hrám potřebuje stejně starého parťáka. Na druhé straně dospělý kocour pro to nemá pochopení, takže se dá říct, že chování obou je zcela normální a já bych je prozatím spolu nenechávala o samotě, ale jen pod vaším dozorem.
Je kocour vykastrovaný? Pokud je, tak by to měla být určitě hra.
Staršího kocoura zkuste zklidnit např. pomocí  přípravku do zásuvky, který uvolňuje do vzduchu látky, které odstraňují stres a napětí. Přidávám odkaz, aby jste měli představu o co se jedná, jinak můžete pohledat a zjistit si ceny i u jiných firem, takže např. zde
nebo se dá staršímu kocourkovi pořídit antistresový feromonový obojek.

Další velmi důležitou věcí při příchodu nového kočičiho člena je přidat další kočičí WC! Uvádí se, že by doma mělo být tolik záchodků, kolik je koček + jeden na víc! Takže toto nepodcenit!
Jinak staršího kocoura za napadání mladšího netrestejte, pokud k tomu dojde, snažte se pomocí hraček odvést jeho pozornost a nezapomínejte mazlit a protěžovat staršího, aby neměl pocit, že ho chcete vyměnit za toho "malého vetřelce".
Jak kotě poroste, dá se předpokládat, že bude později rovnocenným partnerem vašemu kocourovi, jen ten začátek bude trochu komplikovaný.

dva-koc-350.jpg


Obecně se dá říct, že je lepší pořizovat kočičího kamaráda podobného stáří. V útulcích čeká spousta koček na nové domovy, podle jejich věku a povahy jistě vyberete toho správného kamaráda pro svou kočku.

Pokud si pořizujete kotě, pořiďte si rovnou dvě! Koťata potřebují ke svým hrám parťáka, potřebují se mít ke komu přitulit při spaní a nebude jim tolik smutno po kočičí mámě. Více zde.

O kočičích rvačkách najdete zajímavý článek zde.

 

Nestačí vám výše uvedené informace?

Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přehled komentářů

Prosím o radu

(Lenka, 9. 12. 2019 19:17)

Dobrý den, moc prosím o radu. Bydlíme v RD, před pár lety začal k nám chodit sousedský kocour a jelikož mám ráda zvířata čas od času jsem ho krmila, pak k nám zatoulal další kocourek a u nás i zůstal, jsme ho vykastrovaly a jeto náš miláček, já a manžel máme ho rádi, ale poslední dobou je hodně vystresovaný, sousedský kocour ne něj strašně útočí, já v rámci své možnosti snažím chodit s ním ven, ale stačí nechat jen na chvíli, ten sousedský hned vedle. Prosím poradit jak mám ubránit své zlatíčko. Sousedský kocour není kastrovaný a sousedka nehodlá ho kastrovat. Předem děkuji za radu.

Re: Prosím o radu

(Kočky, 9. 12. 2019 21:34)

Dobrý den,
moc možností není. Tou nejbezpečnější, ale ne nejlevnější je, zabezpečit si pozemek, plot zajistit pomocí bavolet a sítí tak, aby se k vám kocour nedostal a zároveň to ochrání i toho vašeho, nedostane se mimo váš pozemek, nehrozí, že mu někdo ublíží, srazí ho auto apod.
Nějaké rady najdete v rubrice vlevo v MENU v příspěvku Kočičí architektura.
Další možností je nepouštět kocoura vůbec ven nebo mu udělat v návaznosti na váš dům voliérku, podívejte se ve stejné rubrice na příspěvek Venkovní voliéra pro kočky.
https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/kocici-architektura/venkovni-voliera-pro-kocky-s-pruchodem-z-domu.html
A potom je tady ještě možnost tajně odchytit sousedova kocoura a nechat ho kastrovat a dělat, že o tom nic nevíte ...:-)

Novy kamarad

(Bublina a Johny, 22. 9. 2016 20:42)

Dobry den. Poprosila bych o radu. Mame doma 6 mesicni kocicku ragdoll a ted jsme ji poridili 2 mesicni kamarada perskou cincilu kocourka. Myslela jsem ze kdyz jsme poridili tak brzo k ni kote tak si zvykne rychleji ale utoci na neho a ted treti den co ho mame tak ho zacala i kousat a vice na neho utocit. On si chce jen hrat ale ona zatim ne. Nemuze mu nejak ublizit? Zatim jsme doma s obema ale bojime se je nechat samotne doma at mu neublizi. Chvilkama to vypada jak kdyby si hrala i ona ale pak zautoci vic a kocourek az mnoukne. Dekuji za rady

Re: Novy kamarad

(Kočky SOS, 23. 9. 2016 9:17)

Dobrý den, věkový rozdíl kočiček není velký a jistě se z nich časem stamou kamarádí, ale 2měsíční kotě je zatím opravdu moc malinké, takže hry 6měsíční kočky mohou být pro něj drsné. Jak kotě poroste stane se z něho rovnocenný parťák. Kočka mu neublíží, ale pokud nejste doma, mohla by ho prohánět víc než je tak malému kotěti milé, ono ještě potřebuje hodně spinkat a tak bych je možná ve vaší nepřítomnosti raději oddělila a sami uvidíte, kdy se situace zlepší a budou moci zůstat spolu.

Re: Re: satan

(Čičina, 2. 8. 2019 13:32)

Mám doma osmiletého černeho kocoura je to docela exemplář od koťete řádný flegmatyk a asi mu to zůstalo mame mezi sebou obrovské přátelství je napůl venkovní takže na něj z okna volám jako na pejska ale je na mě fixovanej tak jako jedna kočka na druhou a tak jsem mu přivedla domů 3 letou kamarádku kterou přijal druhý den už měly u sebe mysky a dokázaly ležet na jednom kanapi ale nevím zda li je to tím že byla asi nemocná kdyz jsem přijela po 14 dnech z odpolední ležela ochrnutá od krku dolů říkaly že se to děje 1 kočce z 50ti po roce jsem si pořídila kotě taky kocourka mikous si ho očichal a nějak neublyžoval ale ten malej ďábel ho nenechal ani projít místností vždycky se na mě podíval lítostovim pohledem to kotě doslova utočilo jako moucha muselo jít ke kamarádce má celou zahradu pro sebe.po roce teď momentálně z dalším bezdomovcem koťátkem čtrnáct dní už spolu spí celou noc a jsou chvíle kdy mikouše začne rasit..tak jsem malímu zastřihla drápky je to hodně velký rozdíl místo šikany olizovaní a hraní

Kotě 11 měsíců a kotě 3měsíce

(Darina, 29. 4. 2019 14:16)

Dobrý den,
vím, měla jsem se zeptat dřív, ale bohužel jsem se ptala jen chovatelky.Máme 11měsíců starého,vykastrovaného kocourka Sphynx, před třemi dny jsme dovezly 3měíčního kocourka Sphynx a mysleli si, že to bude fajn.Starší, ale útočí,nenchává mu prostor, žárlí tak, že na sebe od nás nenechá sáhnout, ikdyž jsem starost ostaršího nechala na sobě a o mladšího se stará dcera.Snažíme se je nerozdělovat a dávat jim vše stejně, ale starší je pořád dost agresivní a teritoální.Dá se jim nějak pomoci? Mám je oddělovat? Děkuji za radu

Re: Kotě 11 měsíců a kotě 3měsíce

(Kočky SOS, 29. 4. 2019 23:32)

Dobrý večer,
no věkově jsou kocourci k sobě fajn, to by neměl být problém, tady spíš půjde o to, že to nejsou obyčejné kočky, ale Sphynx.
Toto plemeno je povahově velmi závislé na člověku, majetnické a žárlivé, takže toto bude ten problém.

Přesto si myslíme, že by to mělo jít, jen to bude potřebovat víc času a trpělivosti.
Staršího kocourka ve všem upřednosťujte, s malým se před ním nemazlete, zkrátka nezavdávejte příčiny k žárlivosti.
Oozději je zkuste sbližovat pomocí hry, tahaním provázku chvilku jednomu a pak druhému, aby se viděli.
Také doporučuju staršímu kocourkovi koupit feromonový obojek proti stresu, my kupujeme u firmy JUKO - Max Calm Collar Cat-obojek proti stresu.

Chce to trpělivost a čas. Hodně štěstí.

Sphynx + nový parťák

(Jakub, 4. 7. 2016 20:02)

Dobrý den,

máme 5 letého sphynxe Gluma který je kastrovaný.

v sobotu ráno jsme jeli pro nového kocourka také sphynx, jsou mu tři měsíce.

Když ho Glum poprvé viděl hrozně vrčel a syšel na něj furt.

další den už skoro nesyčel ale kam se pohne malej Dobby tak on hned běží taky.

často se honí a často i malej odežene velkého :)

dneska ale malej utíkal a on za ním aby si hráli a skočil na něj a jakoby ho kousl za krk - malej ani nepípl a neměl ani otisk ale pro jistotu jsem je rozendal od sebe.

Jedná se záměrnou snahu ublížit a nebo pouze forma hraní a malej je na to ještě prostě malej ?

Starší Glumík ho často jde zkontrolovat, a sem tam když si hrajou mu dává takové ty výchovné pohlavky, bez drápků - asi si jen buduje respekt.

Dnes je neděle a lítají spolu ale občas furt Glum syčí.. .třeba když jí z misky a on k němu přijde malej a nebo když si zaleze pod deku a malej leze za ním.

Mohl bych se zeptat jestli to pohlavkování, kousání atd je normální?

Máme je stále na očích od soboty a beru si kvůli nim ještě čtvrtek pátek homeoffice abych na ně mohl dohlížet.

Chtěl bych se zeptat zkušených jestli to je normální a jestli to z mého popisu vypadá dobře, jestli si na něj Glum zvykne a přijme ho za součást rodiny a třeba mu povolí si i spolu lehnout do pelechu.


opravdu moc děkuji za radu - jsem z toho docela unavený :)

Re: Sphynx + nový parťák

(Kočky SOS, 4. 7. 2016 20:31)

Dobrý den, hrozně mě štve, že se nejdříve nesnažíte sehnat informace a až pak jednat (vy všichni, co jste sem psali v podstatě bez rozdílu to samé). Kdyby jste se nejdříve informoval, zjistil byste, že k 5 letému dospělému kocourovi je kotě NEVHODNÉ a plynou z toho potíže o kterých píšete. Přečtěte si pozorně ČLÁNEK VÝŠE, pod který jste napsal svůj komentář a tam je zodpovězeno opravdu všechno.

Ano, jak malý poroste, pravděpodobně z nich po čase budou kamarádi, ale je to spojeno s problémy, které popisujete, daleko lepší by bylo, kdybyste svému kocourovi pořídil stejně starého kamaráda. Teď už se ndá nic dělat, musíte mít trpělivost a zatím je bez dozoru nenechávat spolu. Nemůžu pochopit, že vám toto neřekli v chovné stanici, my bychom naše "obyčejné" kotě z útulku k 5 letému kocourovi nedali. Kotě potřebuje stejně starého parťáka. Hodně štěstí.

Nový kocourek

(Petra, 22. 6. 2016 19:45)

Dobrý den, máme doma dva roky starého, vykastrovaného kocourka, a dnes jsme pořídily další koťátko opět kocourka je starý cca měsíc. Náš starší kocourek, ale na ,,NOVÁČKA" syčí, vrčí, a občas prská, ale kdykoli může snaží e k němu přiblížit, a očichávat nebo ho pronásledovat chci se zeptat jestli se mám bát nebo je to normální a kdy se to změní? Děkuji za odpověď Petra

Re: Nový kocourek

(Kočky SOS, 22. 6. 2016 21:28)

Dobrý den, jste si jistá, že je kotěti teprve měsíc?? Takové kotě patří ještě ke kočičí mámě, potřebuje být kojené, neumí ještě samo dobře přijímat potravu. Koťata se odstavují od matky až ve 3.měsíci života!
K vašemu dotazu:
I kdyby kotě mělo ty tři měsíce, k dospělému kocourovi je to nevhodné. Není to dobrá kombinace - kotě je ještě moc malé a potřebovalo by mámu a jak poroste, bude si s vaším kocourem chtít hrát tak, jak by to dělalo s kočičí mámou nebo se stejně starým kotětem.
Na druhé straně dospělý kocour pro to nemá pochopení, takže já bych je prozatím spolu nenechávala o samotě, ale jen pod vaším dozorem. Myslím si, že kotě se musí u vás cítit opuštěně, nemá mámu ani stejně starého parťáka na hraní a přitulení se a spinkání. Vašemu kocourovi jste měli pořídi podobně starého kamaráda, vybrat třeba v útulku, kde by vám poradili i podle toho jaká je povaha kocoura apod.

Re: Re: Nový kocourek

(Nový kocourek, 22. 6. 2016 21:38)

Jistá si nejsem je to koťátko které jsme našli, asi bude starší jelikož běhá, hraje si i samo papá, ale nechali jsme si ho, jelikož tam kde bylo nalezeno by ho asi nikdo nehledal. Spíše byc mě zajímalo jestli si na sebe třeba zvyknou, když ho starší kocour oučuchává, a nevadí mu být v jeho blízkosti. Sem tam na něj zasyčí nebo zaprská, ale kdykoli kotě někam utíká on běží za ním. Děkuji za odpověď.

Re: Re: Re: Nový kocourek

(Kočky SOS, 22. 6. 2016 22:06)

Zvyknou, určitě si zvyknou. A jak kotě poroste budou si časem rovnocenými partnery. A podle toho co píšete, bude kotě starší, ale jak jsem prve psala, zatím je spolu samotné nenechávejte, až budete mít jistotu a ustane syčení a vrčení. Na druhou stranu, pokud jste doma a máte situaci pod kontrolou, tak je neoddělujte, ať si na sebe mohou zvykat.
Pokud jste koťátko takto zachránila, pečujete o něj a nesnažíte se ho dát do útulku . je to od vás moc pěkné a děkujeme za to. Hodně štěstí!

Re: Re: Re: Re: Nový kocourek

(Nový kocourek, 22. 6. 2016 22:11)

Ano kocourek byl nalezen v popelnici na papír, a už jsme si ho ponechali. Jsem pořád doma, takže mám situaci pod kontrolou. I já moc děkuji. Pomohli jste mi :)

Mňoukaní

(Lucka, 27. 5. 2016 20:44)

Prosim vas kocou je mu už přes rok začal celý den strasne rvat po zahradě a znackovat si území nevíme co máme dělat přestal se se bát i psů

Re: Mňoukaní

(Kočky SOS, 27. 5. 2016 20:57)

Nechat kocoura ihned vykastrovat.

Jak dlouho to bude trvat?

(Lenka, 11. 2. 2016 13:41)

Dobrý den,
Máme doma 2- letého kocourka a stejně starou kočičku(sourozence) mainské mývalí kočky oba kastrovaní a moc hodní, dnes k ním přibyl 4 měsíční kocourek bengálský(také kastrovaný).
Věděla jsem,že kočky se musí nejprve otrkat, nicméně mě reakce kocoura mě zarazila,s kočkou to šlo- na malého 3x zasyčela postupně se ale přibližovala, když vedle mě kotě usnulo,sama mi vyskočila na klín a po pomazlení usnula,musela jsem se zvednout, tak jsem ji jen odložila na druhý konec sedačky a i s koštětem poblíž klidně spala, po probuzení už na něj nesyčela,ale tak nějak ho napůl ignoruje, zároveň si však hlídá jeho aktuální polohu ;-),tak snad to mezi nimi bude dobré, ovšem kocour na něj vrčí syčí a vyloženě řve... Už jsem musela i zasáhnout... Nezlobila jsem se na něj, mazlím se s ním mnohem více i ostatní členové rodiny,na noc jsem malého raději zavřela jinam...od Vás bych potřebovala prosím vědět, jak dlouho tato situace může trvat a jak jinak ještě můžeme pomoci aby se zkamarádili. Moc Vám děkuji za odpověď .Lenka

Re: Jak dlouho to bude trvat?

(Kočky SOS, Iva, 11. 2. 2016 15:07)

Dobrý den paní Lenko,
na to se nedá jednoznačně odpovědět. Z rozdílné reakce kočky a kocoura vidíte, že každá kočka je úplně jiná, jinak reaguje na nové situace a jinak snáší další kočky.
Nezbývá vám nic jiného, než počkat, jak se bude situace vyvíjet. Pokud uvidíte každý den třeba i malý pokrok, zlepšení, tak to znamená, že se situace bude postupně lepšit a vyčkejte třeba i měsíc, dva. Ale pokud už během týdne, dvou neuvidíte sebemenší zlepšování, naopak se může objevit destruktivní chování kocoura, může močit mimo WC, může trucovat a zcela odmítat vaši pozornost, pohlazení - v tom připadě je možné, že váš kocour kotě nepřijme a budete muset situaci řešit hledáním nového domova kotěti, i to se bohužel stává.
Děláte velmi dobře, že kocoura mazlíte, upřednostňujete a dáváte mu najevo, že on je pro vás ten nejdůležitější a žádné kotě to nezmění :-) V žádném případě ho netrestejte, nezvyšujte hlas. Pro jistotu ale ať seznamování probíhá pouze ve vaší přítomnosti, nenechávejte kotě s kocourem bez dozoru, dokud si nebudete jistá, že mu neublíží.
Přeji, ať to dobře dopadne.

Je lepší vykastrovat i kočičku?

(Věra, 29. 12. 2015 12:43)

Dobrý den.Prosím o radu.Mám kocourka starého 16 měsíců.Nechtěla jsem aby býval sám když jsem v práci.Pořídila jsem mu tedy 13 měsíční kamarádku.Kocourka jsem nechala vykastrovat jenže kočička teď mrouská a náš kocourek ji nejdřív olizuje a pak na ní útočí (kouše za krk dává jí facky) kočička mu facky občas oplatí.Prosím tedy o radu jestli tím že nechám vykastrovat i kočičku zabráním těmto útokům.Majitel mi kočičku prodal ve zbídačeném stavu.Děkuji předem za pomoc

Re: Je lepší vykastrovat i kočičku?

(Kočky SOS - Iva, 29. 12. 2015 17:01)

Dobrý den paní Věro, raději se ani neptám, proč byla kočička ve zbídačeném stavu a proč jste ji kupovala...
Ale k vašemu dotazu: ANO, je nutné nechat vykastrovat i kočku. Kočka, která není chovná a neplánují se koťata se pravidelným mrouskáním vysiluje, když kočky mrouskají a nemůžou zabřeznout, jsou velmi nešťastné a frustrované, nervozní, na vaječnících se jim dělají cysty, na děloze velké jizvy. Mrouskání je pro kočky vysilující a vyčerpávající, kočka může mít i bolesti. Nechejte kočku vykastrovat a uvidíte, že to bude k jejímu prospěchu!
Kocoura navíc její nezvyklé chování provokuje k nepřiměřeným hrám a kočku tak vystavujete dalšímu trápení - co nejdříve ji nechejte vykastrovat! Na této stránce ve sloupečku vlevo najdete rubriku -KASTRUJTE!- tam si přečtěte další důležité informace.