Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kocour při hrách zakusuje malé kotě

19. 6. 2010

Dotaz:
"
Máme 5letého kocoura (britský modrý), k němuž jsme si teď pořídili koťátko (kočka domácí). Vypadá to, že si spolu hrají, ale kocour kotě kouše za krk a někdy je to pro kotě asi bolestivé, protože naříká a bojí se ho. Je to pro kocoura jenom způsob hry, nebo to znamená něco jiného? Zatím když nejsme doma, tak jsou odděleně, ale bojím se, že až budou ve společném pokoji v naší nepřítomnosti, aby se kotěti něco nestalo."

Naše odpověď:
Toto bohužel není dobrá kombinace - kotě je malé a ke hrám potřebuje stejně starého parťáka. Na druhé straně dospělý kocour pro to nemá pochopení, takže se dá říct, že chování obou je zcela normální a já bych je prozatím spolu nenechávala o samotě, ale jen pod vaším dozorem.
Je kocour vykastrovaný? Pokud je, tak by to měla být určitě hra.
Staršího kocoura zkuste zklidnit např. pomocí  přípravku do zásuvky, který uvolňuje do vzduchu látky, které odstraňují stres a napětí. Přidávám odkaz, aby jste měli představu o co se jedná, jinak můžete pohledat a zjistit si ceny i u jiných firem, takže např. zde
nebo se dá staršímu kocourkovi pořídit antistresový feromonový obojek.

Další velmi důležitou věcí při příchodu nového kočičiho člena je přidat další kočičí WC! Uvádí se, že by doma mělo být tolik záchodků, kolik je koček + jeden na víc! Takže toto nepodcenit!
Jinak staršího kocoura za napadání mladšího netrestejte, pokud k tomu dojde, snažte se pomocí hraček odvést jeho pozornost a nezapomínejte mazlit a protěžovat staršího, aby neměl pocit, že ho chcete vyměnit za toho "malého vetřelce".
Jak kotě poroste, dá se předpokládat, že bude později rovnocenným partnerem vašemu kocourovi, jen ten začátek bude trochu komplikovaný.

dva-koc-350.jpg


Obecně se dá říct, že je lepší pořizovat kočičího kamaráda podobného stáří. V útulcích čeká spousta koček na nové domovy, podle jejich věku a povahy jistě vyberete toho správného kamaráda pro svou kočku.

Pokud si pořizujete kotě, pořiďte si rovnou dvě! Koťata potřebují ke svým hrám parťáka, potřebují se mít ke komu přitulit při spaní a nebude jim tolik smutno po kočičí mámě. Více zde.

O kočičích rvačkách najdete zajímavý článek zde.

 

Nestačí vám výše uvedené informace?

Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přehled komentářů

2 kocouři

(Martina Budková, 19. 12. 2011 22:42)

Mám doma 4měsíčního britskýho kocoura, kterého mám už 2 měsíce doma. Nyní jsem si koupila druhého britského kocoura, kterému je 3,5měsíce. Jsou to oba kocouři skoro stejně staří, ale ten kterého jsem měla prvního pořád ubližuje tomu novému. Napadáho až mu i vyrve chlupy je to normální jsou to koťata a jsou spolu už 4 dny a nepřestává mu ten starší ubližovat. Bylo mi řečeno, že se 2 kocouři snesou je to pravda ?

Re: 2 kocouři

(Kočky SOS, Petra, 20. 12. 2011 8:50)

Martino, dva (vykastrovaní) kocouři se rozhodně snesou a bývají i velcí kamarádi. Otázka zní, zda se snesou konkrétně Vaši dva kocouři. A na to byste se měla zeptat toho, od koho je máte, ten zná jejich povahu. A pokud je to chovatel (píšete, že kocouři jsou britští modří), zná nejspíš povahu i jejich rodičů. Předpokládám, že jste mu za ně zaplatila nemalou částku, takže by Vám měl umět poradit.

kote nesnese starsiho kocoura

(Desadi, 7. 10. 2011 18:46)

Dobry den,
rada bych se zeptala jestli nekto nemate opacnou zkusenost.Mam doma 3,5 mesicni kocicku a u sousedu bydli dva 5ti lety vykastrovany kocoury, ktery jsou velice pritulny a hodne na nas fixovany, byli zvykli chodit k nam kazdy den, ten narikaji za dvermi, ale kdyz je pustim, nasa mala kocicka zacne silene sycet a dokonca uz ponich i skocila, kocourci se vzdy radeji schovaj. Nevite mi nekdo prosim poradit jak kote skamaratit s kocourmi? Dekuju

Re: kote nesnese starsiho kocoura

(Kočky SOS, Petra, 11. 10. 2011 11:06)

Dobrý den, kotě reaguje na kocoury úplně normálně, kočky si málokdy při seznámení "padnou kolem krku" a jsou z nich hned kamarádi, někdy to trvá i měsíc, než si zvyknou. Seznamování koček je postupný proces, který začíná syčením a někdy útočením, pokračuje ignorováním a končí vzájemnou tolerancí a často kamarádstvím. U Vás ale tím, že kocouři chodí jen na návštěvu a jdou pak zase hned pryč, začíná ten proces vždy od začátku a nemá šanci a čas pokračovat. Chtělo by to tedy nechat kocoury u vás déle. Protože takto si na sebe mohou zvykat třeba i půl roku.

kousani

(Novakova Iva, 26. 8. 2010 22:29)

Prosla jsem tim, co vy. Mam doma dvouleteho britskeho kastrovaneho kocourka a aby se nenudil a mel kamaradku, poridila jsem mu malou kocicku kocky domaci. Taky ji ze zacatku kousal a hral si s ni jako s mysi, ale velmi brzy si na ni zvyknul a ted se miluji, spi spolu v pelisku, lizaji si hlavicky a kozisky a neumim si predstavit, jak by byl kocourek nestastny, kdyby opet zustal sam. Vydrzte, britske kocky maji velmi pratelskou a milou povahu a snesou se pry s kazdym.

Hlídat

(Miri, 20. 6. 2010 19:40)

Totéž mi dělá kastrovaný roční kocour,bohužel občas se netrefí za krk,ale do nohy a už to 3 koťata odnesla kulháním s horečkou a návštěvou veterináře,což nebylo zrovna nejlevnější.
Raději bych je hlídala,dokud si na sebe nezvyknou a starší kocour s tím nepřestane.
Snad je to žárlením,zkuste se kocourovi věnovat víc než kotěti.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6