Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za kočičí osudy mohou jen lidé

26. 2. 2010

Za kočičí osudy mohou jen lidé... příběh s dobrým koncem.

Tuto skutečnost ilustruje obyčejný příběh, který se udál loňského roku v jedné vesnici v Moravskoslezském kraji. Na okraji této vesnice vyrostla chatová kolonie a s několika chalupáři se zde vytvořilo stálé osazenstvo lidí, kteří se znají mnoho let.

Mezi nimi i chalupáři-důchodci, u kterých našlo vždy domov několik koček. I v zimě je jezdili každý týden krmit a starali se o ně, a protože se vždy postarali i o koťata, tak debaty o vhodnosti kastrace vždy vyšuměly do ztracena. Vloni v lednu tito „milovníci koček“ chalupu prodali a už je nikdo potom neviděl. Dvě kočičky a kocourka ponechali svému osudu.

Co se asi stalo, začalo docházet ostatním osadníkům, když brzy zjara prosily zubožené kočky u jejich dveří o trochu jídla a tepla. Toho se jim samozřejmě dostalo, ale brzy bylo hůř. Obě kočičky byly totiž březí. První čtyři koťata se narodila v květnu a o jejich osudu se můžeme jenom domýšlet, ale určitě nebyl dobrý. Kočička se s nimi někde potulovala a když jí bylo nejhůř, přišla se dvěma zbylými koťátky před práh chaty jedné hodné osmdesátileté paní. Ta se jich ujala.

Koťátkům teklo z nosu a očí, tak je bylo třeba především vyléčit, což se podařilo. Ostatní chataři se složili a postarali se i o kastraci kočičky. Nakonec našli jí i koťatům nový domov v blízké vesnici. Druhá kočička našla domov u lidí na kraji vesnice. Je již také vykastrovaná a tři krásná koťátka se podařilo umístit přes internet. Kocourek je velký mazel všech a zůstává i přes zimu v osadě, o víkendu tam vždycky někdo přijede a přes týden zůstává v domečku s polystyrenu, který jste inzerovali na vašich stránkách.

Takže tento příběh má přeci jen dobrý konec, i když na začátku byla nepochopitelná nezodpovědnost majitelů koček. Kdyby na druhé straně nebyli rozumní a obětaví obyvatelé chatové osady, tak by se tam dnes potulovalo množství koček, za rok by tam byla kočičí kolonie a všichni by volali po nějakém radikálním a drastickém řešení. Jedno je ovšem jisté. Ty kočky by v tom byly nevinně.

Slavíková, Brno

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

kde je kocourek jmenem rozmarynek??

(barca, 18. 3. 2010 18:16)

dobry den,prosim v novinach blesk jste mel v nabidce kocourka jmenem rozmarynek...divala jsem se do nabydky zde a nikde sem ho nevidela..prosim odepiste na barapalatova@seznam.cz dekuji