Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dopis p.Ivy

3. 10. 2015

Právě před rokem, první říjnovou sobotu jsem se viděla poprvé s Lízou. Tehdy jsem ještě netušila, že je to jedna velmi neobyčejná kočka, co všechno s ní zažiju a jak moc obohatí můj život.
Chtěla jsem tenkrát jen pomoci, protože dělám pro Kočky SOS stránky a tak jsem věděla, že jeden jejich sponzor hledá dočasnou péči (asi na rok) pro svou kočku. Brala jsem si Lízu na zkoušku, protože jsem si myslela, že moje kočka Žofka bude trucovat. Je velmi žárlivá a když jsem se snažila v minulosti opakovaně depozitovat koťata, nešlo to. A tak jsem se bála, že ani Lízu nebude snášet.
Ale Líza všechny překvapila!

krasna400.jpg
 

Nejdříve několikrát propleskla kocoura Balúa, jen tak, když čekali všichni na jídlo nebo když se k ní moc přiblížil. Balú byl po smrti mé první kočky nekorunovný král a vůdce smečky, občas Žofku i Oldu napadl, aby věděli, kde je jejich místo a Žofka z něho byla vystresovaná, nesnesla, aby se k ní jen přiblížil, to hned kvílela a vrčela a Balú jí to rád dělal naschvál. Odvaha Lízy Balúa naprosto konsternovala, viděla jsem jeho vyvalené oči a překvapený výraz! A co se nestalo - Balú přestal být šéf! Nenapadá Žofku ani Oldu, chová se normálně!
Líza nepřevzala velení, to ne, jsou teď bez šéfa, vycházejí spolu všichni dobře. Je neuvěřitelné, že Žofka to pochopila, že král byl sesazen a vůbec se nebojí a nekvílí, když se Balú přiblíží.
Neuvěřitelné, děkujeme Lízo!

s-zofkou400.jpg
Žofka a Líza spolu...


Je pravda, že ze začátku se mně zdála divoká, všude lezla a skákala a tak jsem si říkala, že to je ten důvod, proč u svého majitele nešla Líza s péčí o miminko dohromady. Ale během pár týdnů se Líza měnila - ona totiž postupně zjišťovala, že nejsou zavřené žádné dveře, že si to všude může omrknout a zkontrolovat kdy ji napadne, že nemá žádné zákazy, že nenadávám, když skočí na kuchyňskou linku, na stůl, na nábytek, na police, když vyleze na skříň...
No a když se to všechno může, koho by to bavilo, že? Takže z rozjívené kočky se stala úplně normální kočka, která se sice ráda občas proběhne celým bytem jako vichřice a ještě u toho radostně "štěká", ale jinak je úplně v pohodě.
Líza je jedna neobyčejná a chytrá kočka a vyskytuje se u všeho, u čeho se vyskytnout dá :-)
Líza práci na počítači miluje, je pravda, že ostatní jí jsou často velmi nápomocni.... Ale kafe se nenaučil vařit ni jeden :-)
U všeho musí být, to ano, ráda ráda přesazuje kytky, velice ráda žehlí a stele postel, ale nejraději má práci na počítači. U všeho je tak roztomilá, že se na ni nedá zlobit.

pocitac400.jpg
Takto vznikají stránky pro Kočky SOS
 

Ze všemi kočkami Líza navázala vztah, mají mezi sebou všichni jasno. S Balúem a Žofkou se tolerují a s Oldou se zpřátelila – hrají se spolu na honěnou, kočkují se a Líza mu tak pěkně umývá hlavičku! Ale on jí to nikdy nevrátí, no chlap!

kamaradi400.jpg

Líza rovněž převzala péči o mé prádlo!
Nejprve poctivě kontroluje jestli pračka vykonává svou práci dobře, poté osobně dohlíží na sušení prádla a nakonec, když vyžehlím, ještě to po mně trošku vymandluje, aby to všechno bylo perfektní!
Vůbec nevím, jak jsem si mohla poradit, dokud jsem Lízu neměla!

pradlo400.jpg

Líza miluje veškeré krabice!
Jak něco koupím, už zkoumá, jestli zbude nějaká krabice, která by se mohla prozkoumat nebo jestli by mohla posloužit jako pelíšek. A když se do krabičky nedá vlézt (třeba od vajíček), tak se musí alespoň rozcupovat!

krabice400.jpg


Mám balkón zasíťovaný a kočkám přizpůsobený a tak jak začne pěkné počasí, všichni na balkón rádi chodí a pozorují všechno co se dá. Líza si balkón velmi zamilovala a na sluníčku tráví hodiny..

balkon400.jpg


Líza je kočka velmi nevšední, chytrá a vynalézavá.
Když se jí domeček s měkkou kožešinovou peřinkou vevnitř nezdál, uzpůsobila si ho k používání po svém!

domecek400.jpg


Ale abych nebyla nespravedlivá, Líza používá pelíšky i standartním způsobem....

pelisky400.jpg


Líza je kočka velice čistotná, spořádaně chodí na zachůdek, ouška se jí čistit vůbec nemusí a pokud je to potřeba, nezaváhá a použije papírové utěrky!

cistotna400.jpg

Líza je nevšední, moc chytrá, sebevědomá kočka, která svého člověka miluje nevšednní velkou kočičí láskou a umí to dávat najevo. Jsem ráda, že jsem ji mohla poznat a ještě raději, že jsme se s původním majitelem domluvili, že Líza u mě zůstane, protože kdyby trvala původní domluva a Líza měla jít zpátky, upřímně přiznávám - bylo by mně to líto :-)

Iva, v Hodoníně 3.10.2015

pani-kocka400.jpg

pc100002.jpg

Fotky zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Líza.

(Mirka L., 5. 10. 2015 19:54)

Ano,do písmene souhlasím s paní Beatou. Pro milovníka koček a zvířat vůbec je takové krásné povídání potěšením a pohlazením po duši!Jistě si zase po čase počteme rády "příběhy" o Líze a dalších miláčcích, bude-li, jak doufám, pokračování.
Také mám tři mazlíky kočičí a život bez nich by nebyl úplný.Kromě toho krmím kočičí tuláky, kteří si přijdou pro snídani či večeři. Někteří chodí pravidelně a i u těch se strachuji,pokud se den neobjeví,zda se něco nestalo.
Moc zdravím obětavá děvčata do Hodonína.Děkujeme za Vaši péči o kočičky. Bez Vás by bylo trápení a bolesti na světě ještě více....

Re: Líza.

(Kočky SOS - Iva, 5. 10. 2015 21:25)

Jsem ráda, že se povídaní o Líze líbilo. O pokračování jsem neuvažovala, obzvláště proto, že má další kočka a dva kocouři mají už 11 roků a jejich takřka celodenní činností je "gaučink" :-) a o tom se toho moc napsat nedá. Leda, že by Líza pokračovala ve své neutuchající asistenci při všem, pak možná :-)

Líza

(Beata Dvorská, 4. 10. 2015 14:23)

Krásné fotky i povídání o Líze... docela jsem se i pobavila. :-D Kdo je velký milovník koček, tak takové povídání ho pohladí na duši. Kéž by všechny kočičky měly šťastný domov, jako tyto čtyři. Sama vlastním tři kočičky, je to velké obohacení a neumím si život bez těchto tvorečků představit... díky za hezké povídání, ráda jsem si ho přečetla. ;-) Kéž by bylo na světě více lidí, jako je paní Iva, Naďa a ostatní, kteří se věnují útulku SOS Hodonín.... :-)

Líza

(Jarmila, 3. 10. 2015 20:09)

Krásné povídání...každá kočka dovede ocenit domov a páníčka (teda paničku) a Líza měla obrovské štěstí, že se jí podařilo ten svůj pravý, který na ni čekal...a jinak, pokud budu v příštím životě kočkou, tak jedině u vás :-)