Jdi na obsah Jdi na menu
 


Majkl 02

19. 7. 2020

majkl1.jpgKocour, nar. 3/2020
Umístění:
depozitum Hodonín I.

19.7.2020 - Zraněné kotě ve Starém Poddvorově nalezla oznamovatelka ležet u svého domu. Popsala, že rána byla staršího data, neošetřená, nekrotická, zapáchající, chlupy slepené hnisem a krví a protože je veterinářka, poskytla kotěti prvotní ošetření a přivezla ho k nám. U nás bylo kotě dále ošetřeno ve veterinární ordinaci MVDr. Plešové, nasazena ATB a kotě bylo umístěno do karantény. Kocourek dostal jméno Majkl. Takto do dopadá, když kotě není aspoň do kastrace doma. Nemá orientační schopnosti, zkušenosti, nedokáže trefit domů, většina koťat ponechaných venku se ztratí a končí v útulcích nebo umírá.

19.7.2020 - Příjem kotěte jsme jako vždy, ještě ten den zveřejnili na našem FB a na to se nám ozvala paní V., že kotě je jejich babičky a chce ho zpátky. Protože však kotě nemělo čip a paní ho v telefonickém hovoru nedokázala popsat, nevěděla ani jak je asi staré, uváděla, že zranění má na zádech a je to prý od pobodání vosami (což neodpovídalo ani mechanismu zranění ani jeho umístění), a když řekla, že nemá ani očkovací průkaz či jiný doklad, odmítli jsme kotě vydat.

majkl2a.jpg20.7.2020 - Dnes se dostavil do útulku muž a domáhal se vydání téhož kotěte. Opět nepředložil žádný doklad ani důkaz (krom jediné fotky maličkého černého kotěte), tentokrát tvrdil, že kotě se zranilo o větev a že se o něj starali (což neodpovídalo stavu, v jakém ho našla oznamovatelka). Opět jsme vydání kotěte bez dokladu a důkazů odmítli. Pan V. si však přivezl kamarády z městské policie a znovu se domáhal vydání kotěte. Strážníci od pana V. důkazy nepotřebovali, řekli, že ho znají a věří mu, ale na nás slovně tlačili a útočili, vyhrožovali zahájením nějakého řízení a přivoláním státní policie a my jsme pod tímto tlakem podlehli a kotě vydali. Vydali jsme ho s předávajícím protokolem a slibem, že hned pojedou do veterinární ordinace MVDr. Plešové na převaz a vyzvednou si tam léky a uhradí ošetření. Do ordinace se však na převaz nedostavili a pro antibiotika a uhradit fakturu přijeli pak bez kotěte, až pod tlakem, kdy jsme o tom napsali v komentářích příspěvku.

Litujeme, že jsme podlehli nátlaku městské policie a podali jsme na jednání strážníků stížnost. Ale máme zejména starost o to kotě. Tito lidé, respektive babička, u které údajně kotě žije, primárně zanedbali péči o zraněné zvíře, kotě bylo nalezeno oznamovatelkou mimo svůj domov, rána stará, hnisající, zapáchající. Rovněž se po převzetí kotěte nedostavili na slíbený převaz a náklady uhradili až pod tlakem. Máme tedy vážné obavy, jak o kotě oni nebo babička pečují a máme podezření, zda pokračují v započaté léčbě. Pokud kotě bude na ulici a bez řádné léčby, hrozí mu sepse a smrt. Proto jsme podali i podnět na veterinární správu, aby v místě bydliště byla provedrna kontrola, zda nedochází k zanedbání péče o zvíře. Na jednání strážníků podáme stížnost.

 

9.9.2020 - Jak to dopadlo?

STRÁŽNÍK MĚSTSKÉ POLICIE NEMŮŽE ROZHODOVAT, KOMU ZVÍŘE PATŘÍ
Jistě si vzpomenete na případ zraněného kotěte, jehož vydání se dožadovala rodina, která nedokázala předložit nejmenší důkaz o tom, zda se skutečně jedná o jejich kotě. A protože jsme kotě odmítli vydat, zavolali na nás městskou policii. Strážníci na nás útočili a tlačili a my jsme nakonec uposlechli a kotě rodině vydali.

Protože jsme se s jednáním městské policie nedokázali smířit, poslali jsme stížnost panu starostovi.
Jeho odpověď (najdete ji zde) nás dost překvapila a to ze dvou důvodů - jednak v ní obhajuje jednání strážníků a píše, že jednali se zachováním cti a důstojnosti a v tom případě se ptáme, pokud tomu tak bylo, proč jsme asi kotě vydali, když jsme nesouhlasili? Druhá věc, která nás překvapila, že pan starosta se pouští do úvah čí kotě je a pokládá předložené důkazy a to, že zaplatili na veterině (připomínáme, že po výzvě na FB) za dostačující.
My si ale myslíme, že strážníci nemají právo posuzovat důkazy a rozhodovat a že toto právo nemá ani starosta. Chtěli jsme se ujistit, kde je pravda a tak jsme díky jednomu z našich sponzorů zašli za právníkem.
Jeho vyjádření (najdete ho zde) potvrzuje, že pravda je na naší straně. NENÍ MOŽNÉ, ABY STRÁŽNÍK MĚSTSKÉ POLICIE SÁM ROZHODL KOMU ZVÍŘE PATŘÍ A DOMÁHAL SE JEHO VYDÁNÍ.
Strážníci pochybili a pan starosta jejich jednání obhajuje.

Další fotky zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jde tu o zvíře a jeho dobro, skutečně pane starosto? Nějak mi to z vašeho sdělení vůbec nepřipadá ...

(Pavel z Náchoda, 10. 9. 2020 22:01)

Jde tu o zvíře a jeho dobro, skutečně pane starosto? Nějak mi to z vašeho sdělení vůbec nepřipadá ... Spíš naopak. Místo toho, abyste ocenil postup Kočky SOS Hodonín, stavíte se svým vyjádřením proti nim...
--
Jak je na tom kotě, máte nějaké zprávy o něm? Jak se starají majitelé?
--
Skvělé, že se toho ujmul právník. Je evidentní a je to i dle mne až příliš okaté, jak se toho zhostil starosta. Absolutně opominul skutečnosti a jednoznačně se postavil na stranu MP. No jistě, přeci nepůjde proti svým lidem. Ovšem připadá mi, že to přehnal. Ne že bych si liboval v nějakých sporech. soudech, ale tohle by možná stálo i za to, aby se to dostalo před soud a právo aby bylo na straně zvířat a lidí, kteří jim pomáhají. Copak musí vždy zvířata a lidé jim pomáhající prohrávat, nebo "stahovat kalhoty" před arogancí moci, či lidí nepřející zvířatům? To pan starosta je slepý, hluchý a arogantní jednání strážníka (kamaráda majitele zvířete) si dovolí veřejně obhajovat, aniž by se nad ním nepozastavil? Kde to jsme??

Re: Jde tu o zvíře a jeho dobro, skutečně pane starosto? Nějak mi to z vašeho sdělení vůbec nepřipadá ...

(Kočky SOS, 11. 9. 2020 0:41)

Tak vy jste si dokonce myslel, že by v tomto případě mohlo jít o dobro zvířete? Tak to nás ani nenapadlo ...

Ale jak píšeme, byli jsme velmi zaskočeni jednáním strážníků a strašně na sebe naštvaní, že jsme nátlaku podlehli a protože jsme vzápětí poté, co se vše seběhlo, tak nějak tušili, že toto strážník nemůže, proto jsme stížnost podali. My jsme sice tušili, ale starosta a velitel městské policie, který případ šetřil, měli vědět.
Měli vědět, to co říká právník, že strážníci nemají právo (a neměla by ani případně zavolaná PČR) rozhodovat komu zvíře patří a měli p.V vysvětlit, jaké má možnosti.
O celé věci strážníci nesepsali protokol a to je jejich další pochybení.
Kotěti už nepomůžeme a nevíme, jak se o něj starají, ale strážníci měli být svým velitelem poučeni co smí a co ne a za své pochybení měli být potrestání, aby se příště nic takového neopakovalo.
Ale bohužel, ani to se nestalo.

Re: Re: Jde tu o zvíře a jeho dobro, skutečně pane starosto? Nějak mi to z vašeho sdělení vůbec nepřipadá ...

(Pavel z Náchoda, 11. 9. 2020 1:24)

Je to všude stejné a pramení to z neúcty ke zvířatům, ke kočkám obzváště. Mezi námi, já ani nevěřím tomu, že ti strážníci tam byli vysláni opravdu oficielně. Ale to je nyní už jedno. Nyní se spíš všichni snaží pokrýt, vše dodatečně zaštítit a o to se přesně snaží i starosta. Takové vyjádření, které dal, kdy kupu zmíněných a podstatných věcí záměrně ve svém vyjádření zamlčel, je do nebe volající. Tohle přeci musí snad každý právník rozdupat, dobrý právník z toho musí ještě vytěžit. Kdyby měl váš starosta smysl pro fér jednání, omluví se za hnusné jednání svých lidí (myslím MP, která je pod městem) a sám nabídne vstřícné jednání a urovnání (sám se bude aktivně zajímat o to kotě, jak na tom je).
No, vládnou nám všude stejní lidé, bezcharakterní. Tohle je u mne selhání člověka, nejen strážníka, ale i jeho nadřízených. A po tom vyjádření, selhání i starosty.
Kde je podpora města, záštita za vaši činnost? Alespoň slovní, právní, když už ne finanční (předpokládám, že ani u vás obec kočky vůbec neřeší, tak jak je to v dikci zákona)!
Vám držím pěsti, město by vás mělo blahořečit za vaši činnost. Jste jedni z nejlepších v republice, město by na vás mělo být hrdé a kdyby starosta nebyl hloupý, samotné město by z toho mohlo těžit, kdyby toho město dokázalo využít a vaši činnost správně propagovat.

Majkl 02

(Zuzana Maděřičová, 23. 7. 2020 14:11)

Už se mi ti obyvatelé našich dědin silně hnusí.Člověk by řekl,že by měli mít vztah k přírodě,ale je to jinak.Kotata s kočkou v lepším případě hodí v krabici ke kontejneru,v horším s kotaty mrští o zedˇ.Nekastrují a mají názory 100 let za opicemi.(Na kastraci i jiné věci).