Jdi na obsah Jdi na menu
 


Split

8. 5. 2015

split350.jpgKocour, kastrovaný, nar. 5/2014

Split je kocourek, kterého našla naše kolegyně na dovolené v Chorvatsku, při cestě do Splitu. Kocourek se krčil v blízkosti rušné silnice. Podrobný příběh najdete v jeho fotoalbu. Split je temperamentní, zvědavý a milý kocourek. 8.5.2015 byl Split umístěn do Brna, do domku k pěti kočkám.

Další fotky z pobytu u nás i z nového domova zde.

Split byl adoptován na dálku - jeho adoptivní rodinou byla firma IZOVELLA s.r.o. a kocour Markus. Děkujeme!

 

Zprávy z nového domova:

8.5.2015
Můžete být klidná, cesta proběhla v klidu, ani mňoukaneček. Doma si vzal z ruky krůtí šunku, prošmejdil pokojíček, zalezl a usnul. M.
Večer:
Dobrý večer, Lucie!
Píšeme Vám se Splitem z postele!
Split naprosto předčil moje očekávání, tulí se ke mně a mazlí se, jakobych ho měla odjakživa!!!! Je naprosto mimořádný! A takový kliďas!!! K obědu měl menší porci šunky, k svačině porci syrového kuřecího masa, u nás se servíruje nakrájené na malé kousky:-) a k večeři 2. část šunky. Proč by jedl z misky, když to jde z ruky! Trošku se schovával, ale vzala jsem si ho k sobě, a odpoledne už jsme se chovali v náručí. Pak vlezl za to piáno, jak jsem čekala. Odtáhla jsem ho, a byl můj:-) Teď už ke mně přijde, když ho zavolám, vyskočí na postel, rozvaluje se a sám chce drbkat, jakobych ho měla odjakživa! Když stojím, otírá se mi okolo nohou a vrní a vrní.
Všude cítí naše kočky a touží je poznat. Karotka moc společenská nebyla, ale Košišta, poté, co si očuchala mé oblečení, se nám asi zamilovala, třela se jak šílená a začala vrkat. Teď se přišla seznámit Šoura, tak je jdu hlídat.
Tak se mějte krásně, a my se zase ohlásíme. M.

9.5.2015
Já byla strašně nervózní, aby mu ta změna sedla, aby netesknil, abychom my obstáli, ale on je strašně pozitivní. Bylo to v doteku, a on začal odpovídat. A nebo jsme byli všichni pomatlaní tím kozlíkovým sprejem a zítra přijde prozření: co ta cizí baba po mně chce? Pozorovatelna za oknem do zahrad se Splitovi taky líbí. A nebojte, večer už začal lumpačit :-)
... Pusu na čumáček dostal! Prostě si nechá ode mě vlepit pusu na čumáček! To je nádhera! A udělal úžasnou věc, vyskočil mi na bedra a začal tlapičkovat...

Později:
... tak Split už se cítí ve své kůži:-) V noci velmi ožil a řádil durch až do rána, utahal mě "domrtva". Bezpočetkrát jsem ho sundávala ze skříně a z garnýže, chodil po té kulaté tyčce jakoby nic, nebo vyběhl na skříň po mém kostýmu pověšeném vertikálně na ramínku. I na okusování palců už došlo! A ráno jen nasadil nevinný kukuč a mazlil se, že to nebyl on...a pak odpadl:-) Zatím jí úplně všechno, co dostal, prostě fantazie!

No Split je neuvěřitelný! Vážně výjimečná povaha. I když je plachý, chce komunikovat přes doteky, chce, aby ho z té skrýše někdo vytáhl a dotýkal se ho, to se pak úplně rozplizne a cítí se bezpečně. Povolali mě do práce, tak se může po tom výkonu v klidu prospat ;-)
Tak my zas dáme vědět, jaké děláme pokroky. Bude to i tím, že vy nejste klasický útulek, že od vás kočky neodcházejí traumatizované. Ještě otázku: je možné, že se bojí rolniček? Jak slyší hračku s rolničkou, vyděšeně zapadne pod postel. M.

10.5.2015
... včera jsem přišla z práce a garnýž byla na 2 půlky na zemi. tak jsem Splita opusinkovala na šišce, a šLA TO UKLIDIT :-D (Šoura mi    leží n+aa klávesnici a spouští caps:-) Splitovi se nic nestalo, dopadl do hromady oblečení, co na ní viselo, A DOKONCE Si na něm ani neustlal, je vážně hodný! POHRÁLI JSME SI VE SKŘÍNI, Povečeřel kuře z ruky, a odpadli jsme oba. v NOCI SP;;;A+L!!!!!!!!!!!! PĚKNĚ PŘITULENÝ KE MNĚ. PŘES DEN VYLUXOVAL CELou     misku granulí, K SNÍDANI ZABODOVAL TUŇÁK A SMETANA. Kapsičky zatím jí je Felix, jiné podobné neprošly, Bozita taky ne, zrovna posvačil krůtí šunku. Pije dostatečně, a to i z misky, fontána se u nás doma neujala, tak ji nemáme...

13.5.2015
Dobrý den,
Split už poznává okolí, takže to jeho ocasisko vidíme celkem často. S kočkama se pozorují, ale do kožichu si zatím nevletěli. Největší chuť má v noci, to má ale smůlu, nechci riskovat, aby se mezi sebou "porovnali" až moc, zatímco budu spát. Takže v noci řádí u mě, dokáže otevřít krabici a vytahat z ní knížky!!!! jak správná výtvarnická kočka naskakuje na obrazy a visí z nich :-) dokáže mě fakt utahat. Většinou spolu dáme večerní krmení na posteli a oba u toho usneme v objetí. A cca ve 2 ráno to začne. Jinak "denní" Split a "noční" Split jsou dvě rozdílné kočky, přes den je něžný a odpočívací v noci skáče snad i po stropě. Je sladký, jak mě roztaženýma prstíkama hladí po tváři nebo jakoby mě chtěl profackovat, občas se mě rozhodne drápky učesat. Chutná mu smetana a kočičí pudink.
Jinak Vám musím strašně poděkovat já, že je Split tak v pohodě a zdravý... Ráda bych poslala nějaké fotky, zatím nejsou moc kvalitní, protože řádíme večer, ale to jeho ocasisko se mi částečně už vyfotit povedlo.
M.

20.5.2015
Tak my se zase hlásíme z Brna! Split už většinu času šmejdí volně po domě a chce se seznamovat, jen ty naše potvory na něj pořád vrčí a vzájemně se obcházejí, občas si Split zazpívá, ale nenapadají se. Dělá mi to trochu starosti, na společné foto při siestě si asi budeme muset ještě počkat :-( Každopádně Split už se cítí suverénní a jejich vrčení má zcela na háku :-) Tuhle před sebou hnal Ignáce, byla jsem i ráda, protože jsem se bála, že to bude naopak, a Split nikomu neublíží. Ani se ho nedotkne, jen ho "informuje"! Prostě neuvěřitelná povaha. Když zrovna nedává audience, tak si dokáže neskutečně vyhrát v umyvadle s pramínkem vody, když už je dost mokrý, přijde se pomazlit do postele... A nebo napsat mail, umí je i posílat :-) Baští nejraději kuřecí prsa, felixe a shebu - kapsičky, gourmet souflé, ale jinak už měl párkrát i gourmeta pěny i perle, tuňáka... denně má tak 3-4 čerstvé chody a spořádá k tomu misku granulí. Trošku jsme přibrali na bříšku, ale figuru si držíme ;-) Přikládám konečně nějaké fotky!
Maud a Split

29.5.2015
... Jinak Split už prochází všemi postýlkami a chová se, jakoby s námi žil odjakživa. Skáče do ledničky, večeří s Ignácem na kuchyňském stole, spí vedle Ignáce v jeho pelíšku na skříni, ano, zázrak se konal a kocouři se skamarádili! Jak jste to věděla?!!:-) Občas se proženou, nebo si vlepí facku, ale spíš už jen přátelsky, holky už to vrčení taky pomalu přestává bavit, takže o víkendu už se chystám risknout první asistovaný výlet na zahradu.
Všichni ho milujeme, ale chodí pořád za mnou! Chce být se mnou všude! Víkendovou siestu si dává u mě na prsou, ale donutí nás se s ním okamžitě začít válet kdekoliv si lehne. Nej pochoutka je pro něj teď kousek uzené makrely...

1.6.2015
... byli jsme venku! zatím jen na dvoře a kousíček na trávníku a v křoví. Byl pěkně naježený, a jak mě neměl úplně na blízku, utekl zpátky do baráku. Ale zvědavost mu nedala, myslím, že už si moc nepamatuje, jaké to venku bylo, že je to pro něj opravdu hodně nové. Pak si vynutil odpolední siestu na prsou, a když si odpočal, za setmění se vydal poprvé na dvorek sám! Teď usnul vedle své největší rivalky, Šouriny, asi už si to odpoledne mezi sebou vyřešili:-) Rozhodně nemá tendenci někam utíkat, takže budu moct nechat volný přístup na zahradu pro ostatní a Split si vybere. Fantazie!

12.6.2015
Dobrý den,
myslím, že teď už je u nás Split opravdu šťastný. Už pokořil i poslední metu - zahradu! Běhá si volně, protože se chodí pravidelně hlásit, tak si mezitím může svobodně zahrad ničit a hrát s ostatními. Jednou jsme ho sice hledali, přišel vycházkovým krokem ve 2 ráno, a vypadal jakoby nic, ale je vážně vzorný. Dokonce je i při tom všem řádění a válení se stále bílý! V posteli už spí se mnou a se Šourou nebo s Ignácem, a ti už vrčí jen vzácně. S Košištou by si chtěl hrát, ale ona se ho zatím bojí. Moc mu chutná mlíko pro koťata a pokud jde o syrové kuře, zásadně vyžaduje krmení z ruky, a my si to strašně užíváme. M.

23.6.2015
Zdravím Lucko!
Split se má úžasně, celý den lítá mezi zahradou, postelí a kuchyní (tam si chodí pro dobroty:-), a kočky už si na něj zvykly. Večer miluje, když ho někdo odnese do postele a uspí, hladí, než usne. Ničeho se nebojí, tuhle přišel k řvoucímu mixéru a v klidu si ho prohlížel! A koupat už se chodí rovnou do vany, kde má po kotníky vody. Chystám se na ProPet, tak se tam třeba uvidíme. Bydlím blízko výstaviště, kdybyste chtěla Splita navštívit u nás na zahradě.
Sleduju, co Sting v novém domově. Určitě se mu strašně strašně obrovitánsky stýská po Vás. Držím mu palce, i když, kočky umí být strašně věrné, tak nevím co mu vlastně přát:-) Mějte se! M.

19.7.2015
Zdravím, Lucko,
Split je od rána do večera na zahradě a je tam mega šťastný. Lítá a schovává se mezi řádky brambor, kličkuje mezi slunečnicemi, honí mouchy, kočkují se s Ignácem, užívá si svobody. Je to velký hrabavec, takže začal brambory i sklízet! Teď v těch horkách mají na zahradě bazének - dětskou vaničku s vodou po kotníky, tak v ní řádí.

Moc mu chutná chleba! kouše ho nejraději z celého pecnu.
Moc rád spí na klíně.
Miluje hraní s klubíčky, roztahá je vždycky přes noc po celém domě, že je panička na infarkt.
Šantu jsem na Vaši radu nasušila a vycpala s ní polštář v koši, kde naši chrupkají siestu. Split hned ráno seběhne a hned po snídani se v něm jde převalovat.
Mám radost, že Maud tak pookřála a už se druží! Držím Vám palce se všemi letošními koťaty a přeji příznivé teploty u Vás v podkroví!
M.

26.8.2015
Zdravím Vás Lucko!
Z Vašeho kotěcího Splita už je rozvážný mladý muž, zesílil, zmohutněl a nádherně mu zelenají oči. Myslím, že ten vysokoproteinový Canin fungujeJ A asi jsou za tím i všemožné mléčné laskominy, ty má úplně nejraději.
Miluje syrové kuře, ale krmící rituál, že ho nesní jinak, než z ruky, už nám zůstal. Cokoliv jiného sní z misky, kuře jedině z ruky a dokáže dávat najevo, že si přeje, aby mu bylo podávánoJ
Když byla ta vedra, přes den ležel ve stínu na zahradě, ale jak se setmí, vzorně se nechá vzít do náručí a odnést do „svého“ pokoje. V noci už tolik neřádí a když nespí, sedí na svém zasíťovaném okně do zahrady. I můry honí jen decentně. Na Košištu a Zazi se občas ještě naježí, ale docela náš kočičí kolektiv stmelil, a spolu jsou pro každou špatnost.
split300.jpg
Když zalívám, lítá po záhonech a chytá vodu, do postele mi pak přijde blátivá koule. Musí se nacpat do všech pootevřených dveří. Jinak škádlítko z Propetu už rozkousal, stačila jediná noc a na konci prutu visela jen bílá nitka… Ale začíná z něj být pan kocour. Vím, že Vám ho musím vyfotit, jak leží a kouká na mě těma doširoka rozevřenýma očima, je to neskutečná nádhera, tak se plížím pro foťák, jenže Split seskočí a jde se mnou, a je po pózeJ tak posílám aspoň jednu noční momentku při řádění. Držím palce Barunce, Sidíkovi, Darince a všem Vašim kočičákům a Vám ve všem, co děláte! M.

9.9.2015
Jen tak pro radost posílám důkaz, že celý náš dům je jedno velké škrabadlo (obzvlášť kredenc je úkaz :-). Split se mnou dnes kopal brambory a máme díky němu bramborové hody, všechny je nakousal a je třeba je spotřebovat co nejdřív :-) On prostě ví, co je pro nás nejlepší! Nové fotky v albu.

13.12.2015
Zdravím Vás Lucko,
po nějaké době posílám fotky Vašeho chorvatského raubíře:-) Je úžasný, zrovna mi spinká u nohou, hlavičkou pěkně na nártu, tam to má nejraději, když dělám překlady, dokáže tam ležet hodiny. Spí ve stejných pózách jako náš španělský kocour, jsou si v mnoha věcech strašně podobní.
Split se v poslední době zajímá o všechny možné „nekočičí“ potraviny, tahá po podlaze rohlíky v sáčku, kouše perníčky, chleba (ten také dokáže tahat po podlaze v sáčku), miluje bramborovou kaši a schováváme před ním čokoládu, protože jak zůstane ležet na stole, jde po ní a líže jak pominutý. Fakt mám strach, tuhle našel tabulku čokolády, vytáhl si ji z košíku a lízáním skoro rozpustil 2 čtverečky. Stačí, aby ji jen cítil, a jde po ní, vyskočí za ní kamkoliv. Připisujeme to i jeho "kontyšácké" průpravě, protože samozřejmě šílí i po rybách. V poslední době rozverně lítá po domě a kvílí u toho a samozřejmě natvrdo okusuje cokoliv živého i neživého, co se objeví v jeho blízkosti.
Přeji klidné Vánoce všem a já se zase ozvu, až budu mít něco do krámku.
Maud


12.5.2016
Zdravím Vás, Lucko,
tak už je to rok, co máme Splita, tak Vám posílám "výroční zprávu":-)

Vyrostl do krásy a je z něj pořádný divočák, ale jakmile vidí klín, nebo něčí prsa ke spočinutí, okamžitě zaujme pozici a umí být velmi něžný….. i nohy už nám okusuje o něco decentněji. Neustále se zlepšuje v dovednostech, jako je přemisťování celého bochníku chleba na velké vzdálenosti; jeho nejoblíbenější hračka jsou tvrdé rohlíky v sáčku, které může tahat po domě, a čistit si na nich zuby. Mávátka jsou fajn, ale chleba je chleba. Další oblíbenou hrou je posunování otevřených dveří, jejichž vrzavé zvuky ho fascinují, nejvíce ve dvě ráno. Když vidí mouchu, chodí po dvou.
Kontinuálně si zvyšuje kvalifikaci v zahrad ničení, díky Splitovi nás letos čeká i revoluce na zahradě, v tandemu s Ignácem totiž poshazovali všechny sazenice, takže pro nás vybrali jen tu nejvhodnější zeleninu a ani nevíme, kterou J. I sázení je u nás týmová práce. Vyhrabu díru, Split ji zahrabe. Vyhrabu díru znovu, otočím se pro sazenici, Split ji znovu zahrabe. Vyhrabu díru potřetí a honem vkládám sazenici, dokud je kam. V tu chvíli se objeví Split a bleskurychle sazenici vyhrabe. Vysokou efektivitu vykazuje i v slídění po čokoládě; o Velikonocích během okamžiku bezchybně svlékl celé čokoládové vejce ze staniolu a vylízal do obou konců úhlednou díru. Naštěstí se mu nic nestalo. Hodně času tráví i v koupelně, již 2x dokázal namířit kapající kohoutek na mýdlo tak šikovně, že ho celé rozpustil a odstřikující mýdlová voda zaplnila celé umyvadlo pěnou, viz foto ráno poté. Dokáže také pěkně prohnat ostatní kočky, začíná to vzájemnou péčí o srst a končí pištící chlupatou koulí s efektem kulového blesku. Split totiž na Ignáce piští. I přes veškerý trénink však není našich 6 koček schopno zatočit s 1 jedinou myší, která už půl roku nerušeně bydlí ve sklepě, a naši ji tak max. chodí pozorovat.
split300.jpegPokud jde o jídlo, ani tentokrát se chlebu nic nevyrovná. (Možná jen koláče nebo štrůdlJ) Nedáváme mu ho, ale Split si ho umí opatřit sám přes všechny překážky. Pokud je k němu i kousek makrely nebo dětské šunky, tím lépe. Veškeré kočičí jídlo napřed zahrabává a vzápětí sní, syrové kuře vyžaduje, aby mu bylo vkládáno do tlamky po kousíčkách, a nám je obrovskou ctí mu vyhovět. Vodu nejraději pije tak, že ji vyhazuje tlapkou nebo vylévá z misky a zachytává jazykem. I granule musí mít napřed rozptyl, aby je snědl. Prostě je to osobnost a my ho za to milujeme, uctíváme a respektujeme! (a pak to jdeme ukliditJ)
Mějte se pohodově Vy i kočičandy a přeji Vám pokud možno již žádné zájemce o adopci řešící, jaký by měli mít z kočky "vnitřní pocit".

Maud, Split, Ignác, Šoura, Košišta, Karotka a Zazi.


25.12.2016
Ahoj Lucko!
Kočičáci povečeřeli misku kapra (kluci v posteli, jen Karotka stolovala důstojně, před tím i s námi na stole) a Split druhý den ochutnával cukroví. Poslední vánočku si snědl už včera ráno. Miluje všechno pečené, neboj, čokoládu jsme ho sežrat nenechali!
Přejeme všem veselé a kočičí!
Maud, Split, Karotka, Šoura, Košišta, Ignác a Zazi

23.8.2017
Zdravím Lucko,
po nějaké době o sobě zase podáváme hlášení. Nová kuchyň je hotová a kocouři už ji zabydleli. Rozuměj večeří na lince, spí v kredenci, vozí se v šuplatech a kloužou se po ubruse na stole. Zatímco pánečci dolaďovali poslední detaily, Split vytopil koupelnu o patro výš. Lavór s prádlem prostě musel padnout. Součástí nového kočkodromu, aby se kočičákům dobře chodilo oknem dovnitř, je i škrabadlo pod okno. Bohužel neprošlo schvalovacím procesem, Split k němu čuchl a obešel ho po topení.

split350.jpgSplit a rohlíky
Den 1: Koupím si rohlíky. Před cestou do práce si je dám do kabelky, otevřu kabelku, abych si odemkla. Vrátím klíče do kabelky a rohlíky jsou rozkousané na cimpr campr, venku ze sáčku a vnitřek kabelky vymazaný rohlíkovou žužlaninou. Vyhazuji rohlíky, kabelku čistím až v práci, obědvám tatranku.

Den 2: Kupuji si nové rohlíky. Přinesu nákup domů a jdu za sebou zamknout. Vracím klíče do kabelky a rozkousané rohlíky trčí ze zbytků sáčku. Vzhledem k tomu, že Spliteček si tak čistí zoubky po porci syrového masa, vyhazuji rohlíky a plánuji další cestu do obchodu. A kdo by si myslel, že tady příběh končí... :-)
Pac, Maud + 5

31.7.2018
Posílám fotky, jak Split snáší horko. Evidentně dobře!
Má se výborně, lítá po zahradě, honí kapky, vyvaluje se ve stínu, občurává mi sochy... prostě idylka! Košištu a Zazi stále honí na život a na smrt :-(, ale s 2. půlkou domácnosti mě svorně vytlačují z postele.
Přeju snesitelné léto, M.

20190628_143104.jpg4.7.2019
Drahá Lucko a všichni v Kočkách S.O.S.!
Posílám zas nějaké fotky, kterak Split nezapře svůj původ. Na léto mu vypadá podsada a zůstanou jen douhatánské štětinaté pesíky, tak se ten dikobraz spokojeně vyvaluje v tom největším pařáku na přímém slunci. Chodí se se mnou i opalovat! Naštěstí ví, kdy má dost, tak si pak lehne třeba pod lehátko.
Teď má chudák zaracha, porval se s nějakým válečníkem z ulice a ten ho kousl do tváře. Na to jaký je to raubíř, i veterinářka byla u vytržení, jak byl hodný a statečný. Své zranění snáší jakoby nic a zmínka, že i sám leze do přepravky, mu vysloužila pověst hrdiny.
Mějte se krásně Vy i kočičáci, Maud a Split

Další fotky z nového domova zde.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Reakce na "výroční zprávu"

(Beata Dvorská, 21. 5. 2016 19:39)

U článku jsem se ohromně pobavila :-D ... dobře napsané, je radost číst takové články... :-)

Super!

(H&spol., 18. 5. 2016 21:49)

Tak jsem se moc pobavila při čtení výroční zprávy. Musím napsat, že nejen Split, ale i ostatní kočky jsou moc krásné! A ty fotky mají neopakovatelný náboj!

To nevymyslíš!

(Maud+6, 18. 5. 2016 1:20)

Díky náleží Kočkám SOS Hodonín! Jak se říká, "to nevymyslíš!" Tuhle přiletěla máma ze zahrady: "Teď jsi mohla mít krásnou fotku do výroční zprávy, Split byl úplně nahoře na ořechu."
"To je toho, včera byl úplně nahoře na borovici."

Nádherný chorvatský kocourku ( nyní už český !)

(Mirka L., 17. 5. 2016 20:15)

Splitíčku, máš kouzelnou rodinu, číst " výroční zprávu" je mnohem lepší než sledovat Tv a podobné zbytečnosti...Děkuji za takové lidičky!
Mějte se nadále úžasně, Splitíčku pomáhej paničce a vyřiď jí, ať zase brzy napíše jak se máš, protože to je kouzelné počtení.

Výročí

(Zuzka, 17. 5. 2016 9:56)

No to je parádní výroční zpráva :-). Hned mám veselejší den. Je skvělé, že má ten "kvalifikovaný expert" a jeho parťáci takové super páníky.

Pěkné vánoce!

(Mirka L., 16. 12. 2015 19:31)

Krásné vánoce tobě Splitíku i tvé úžasné paničce, co má pochopení pro všechny tvé lotroviny. A vyřiď paničce, aby o tobě zase brzo napsala něco milého.
Mějte se krásně.
Mirka + 4 kočičí mazlíci

NÁDHERNÝ CHORVATOMORAVÁK!

(Daniela se svými osmi kočkoláskami, 28. 8. 2015 9:20)

Splitík je opravdu překrásný kocourek,vůbec si nezadá s krásou i ostatních vašich kočen-gratuluji a jen tak dál!

Splitíku,hodně krásných let

(Daniela se svými osmi kočkoláskami, 10. 5. 2015 13:08)

a šťastný,zdravý kočičí život v Brně v krásném domově!Jsi krásný,úžasný kocourek,gratulace tvé rodině,že si Tě vybrali!!!!

krasavec

(daajs, 8. 5. 2015 19:22)

Že mu ale ten pobyt na Moravě prospěl!! :-)

Mimořádně

(Honza, 25. 10. 2014 14:26)

vyvedený kus kocoura

úžasný příběh

(Daniela se svými sedmi kočkoláskami, 24. 10. 2014 20:17)

a doufám,že příznivý osud malého chorvatomoraváka bude pokračovat a tento jižanský krasavec najde brzičko šťastný domov plný lásky a prožije v něm krásný,dlouhý kocouří život.Hodně štěstí,kočičáčku!