Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příběh kočičky Gríši

22. 6. 2007

21.6.2007 se na nás obrátila nešťastná slečna z Brna s tím, že jí z balkonu ve 4. patře vyskočila nekastrovaná kočička. Jak postupovat v takových případech a jaká je vůbec šance, že se kočička najde?

Gríša takto utekla již jednou - tehdy ji hned našli, seděla celá vyplašená a schoulená na sklepním okně pod balkony. Tentokrát se však situace zdála mnohem vážnější: do hledání se zapojil i slečny přítel, avšak po Gríše jakoby se slehla zem. Slečně jsme přeposlaly osvědčené rady, jak v případě ztracení kočky postupovat, a doporučily jsme jí, aby Gríšu nepřestávala hledat, a to nejlépe v době, kdy je největší klid - v časných ranních hodinách a v noci.

Gríša však na volání a hledání nereagovala. Slečnin přítel ji hledal i v noci, ale marně. Zoufalství nešťastných majitelů bylo o to větší, že museli druhý den na dva dny odjet a nemohli tudíž v hledání pokračovat. Ta nejistota, co s ní je a zda někde nečeká na pomoc, je v takových případech snad ze všeho nejhorší. Nikdo totiž nevíme, co se s kočičkou může stát. Pokud je přítulná, může ji někdo sebrat a vzít k sobě. Pokud se cizích lidí bojí, může se zase přidat k ostatním kočkám a odejít s nimi neznámo kam. Není-li kastrovaná, zabřezne. V neznámém prostředí se nebude orientovat a může ji přejet auto. Majitelé se pak už nikdy nemusí dozvědět, co se s jejich mazlíkem vlastně stalo a zda je o něj dobře postaráno. Kdyby byla kočička kastrovaná a balkon zasíťovaný, nemuselo se něco takového vůbec stát! Ale pozdě bycha honit, nezbývá než doufat, že se ztracená Gríša přece jen najde.

Obrazek

Celý příběh naštěstí skončil dobře: po bezesné noci majitelé Gríšu našli. Byla dokonce tak šikovná, že způsobně čekala před vchodem do domu.:-)

Z nalezení Gríši máme samozřejmě radost i my. Zároveň jsme však slečně kladly na srdce, aby svou kočičku nechala vykastrovat a nechala zasíťovat balkon. Ukázalo se dokonce, že firma Nečas, kterou jsme slečně v Brně doporučily, patří její dobrému známému. Slečna slíbila, že kastraci i síťování zajistí. Na kastraci je už domluvená s veterinářkou a při síťování alespoň bude mít možnost opět se vidět se svým známým.:-)

Mají však všechny příběhy stejně šťastný konec? Berušku, která nezasíťovanou škvírou v balkonu vyklouzla před měsícem, její majitelé dosud nenašli, kočička Michaelka byla po pádu z okna velmi těžce zraněná. Pokud kočka pád přežije, je z cizího prostředí, v němž se náhle ocitne, většinou velmi vystresovaná a vystrašená. Potřebuje vaši pomoc, vy však nevíte, kde je. Je mnoho případů, kdy se ztracená kočka již nikdy nenajde, zbývá se jen dohadovat, jak a kde skončila. Je-li navíc nekastrovaná, zabřezne a porodí koťata, která nikdy nemusí najít dobrý domov. Zamezte tomu, dokud je čas. Po kastraci bude vaše kočka klidnější, při mrouskání totiž touží po kocourovi a pokud jej nemá, velmi se trápí. A bude-li mít doma zasíťovaný balkon a okna, kterými větráte, bude navíc i v bezpečí a vy budete mít větší jistotu, že se jí nic nestane. Přečtěte si naše tipy na firmy, které síťování provádějí, a více o kastracích. Buďte vaší kočce zodpovědnými majiteli, zaslouží si to.

Výše uvedené se samozřejmě netýká koček, které jsou na chození ven zvyklé. Bydlíte-li v domku či bytu se zahrádkou nebo dvorkem v místech, kde není rušná silnice nebo jiné nebezpečí, které by mohlo vaši kočku ohrozit, zvyká si kočka na chození ven postupně a síťování samozřejmě není třeba. Jen je třeba držet ji první 3-4 týdny doma, aby nové prostředí přijala za své a vracela se tam. Jinak bude mít tendenci vrátit se do svého původního domova a vy si můžete její další osud opět jen domýšlet. (Více viz Zásady při přemístění koček.)

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Síťujte!

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

My jsme takové štestí neměli

(mica, 27. 6. 2008 17:35)

Chtěla bych přidat i mojí zkušenost i když je bohužel velice smutná. Teď když vidím vaše stránky beží mi jen hlavou dvě slova ...kastrovat-síťovat.A náš miláček mohl být ještě tu.Asi roční kočička nám vyskočila z 9.patra, když jsme ji našli byla již mrtvá. Možná, že kdybych vaše stránky našla dříve...neměla jsem ani tušení,že by mi kočička mohla vyskočit. Možná si říkáte, že jsem úplně hloupá, ale kolikrát jsem ji přistihla, jak se prochází po parapetu a nic se nestalo.Dnes již na to nespoléhám a můj nový kocourek je kastrovaný a okna zasítěná.

Ztracený kocourek

(Kočky SOS, Lucka, 17. 7. 2007 12:56)

Dobrý den, pane Vlnasi,
na Vašem místě bychom se snažily kocourka zakrmovat (dát tam i vodu) tam, kde se momentálně vyskytuje (pokud to neděláte, musí být hodně hladový, přijde se najíst). Nejlepší je chodit pozdě v noci nebo nad ránem. Měl by se naučit chodit na jídlo pravidelně a pak ho u jídla jistě chytnete. Myslím, že se Vás nebojí, jen se nechce nechat chytit a užívá si svobody. Touha vydat se za kočkami ho po kastraci přejde.
Pokud jste někde z okolí Hodonína, mohly bychom Vám případně půjčit i nášlapnou odchytnou klec - dal byste do ní jídlo a až by na něj kocourek přišel, klec by se sama zavřela. Venku hrozí nevykastrovanému kocourkovi hodně nebezpečí.
Přeposílám odkaz na stránky, kde je úplný popis, jak postupovat, pokud jste kočku spatřil a pokud ji nemůžete chytit http://www.kocky-online.cz/jportal/articles.phtml?op=read&id=842 .
Přeji Vám, abyste kocourka chytil, pokud máte další dotazy, napište. A pokud budete potřebovat odchytnou klec, obraťte se na nás, případně Vám můžeme doporučit nějaké kočičí sdružení u Vašeho bydliště.
Rozhodně dejte vědět, jak jste dopadl.
Hodně štěstí!

Ztracený kocourek

(Vlnas Václav, 17. 7. 2007 12:54)

Dobrý den,
vyskočil nám roční kocourek z balkonu. Těsně před kastrací. Stalo se to již podruhé. Poprvé se kocourek vrátil druhý den před barák a byl krotký a hned ke mě šel. Tentokrát jsem ho našel už po půl hodině, venku před barákem. Byl ale vyděšený a bál se mě. Utekl do místních zahrad naproti našemu baráku. Ještě ten den jsem kontaktoval majitele a zahrady jsem prohledával. Sice se mi ho povedlo najít, ale opět ke mě nechtěl jít. Nakonec sem to vzdal a od té doby (asi 3 týdny) jsme ho párkrát vídali vždy večer jak se krčí mezi stromy. Přiblížení bylo opět neúspěšné. Nyní jsem ho už dlouho neviděli. Až včera mi dal o něm zprávu kamarád , který bydlí asi o 300 metrů dál. Kocourek se převážně pohybuje v okolí, kde bydlíme v panelákovém komplexu. Je plachý a nevím si rady, jak ho chytit. Prosím poraďte, jak bych mohl postupovat. Předem děkuji.