Jdi na obsah Jdi na menu
 


Frigo 02

16. 10. 2020

frigo3.jpgKocour, kastrovaný, nar. 3/2018
Umístění:
dočasná péče Hodonín

6.12.2018 - Dnes byl nalezen na sídlišti ve Strážnici opuštěný kocourek. Vzali jsme ho k nám a dostal jméno Frigo.
1.4.2019 - Frigo onemocněl, má potíže s chůzí. RTG nic neprokázalo, zatím není jasné o jaké onemocnění se jedná.
14.5.2019 - Dnes vyšetření na klinice JAGGY v Brně u MVDr. Tomka. Bohužel u Friga se pravděpodobně jedná o suspektní epidurální lymfom. Celá zpráva níže.

4.9.2019 - Frigův zdravotní stav se výrazně zlepšil, přibral, je vidět, že trošku kulhá, ale to mu nebrání v tom, aby někdy běhal jak torpédo, skákal, lezl na škrabadlo ... Z toho několik dní jen proleží a prospí, málo jí. Je to jako na houpačce.
22.11.2019 - Momentálně je Frigův stav o něco horší, celé dny proleží, chuť k jídlu má, přijde se pomazlit, ale zase jde do pelíšku ...

16.10.2020 - Frigův stav se začal postupně zhoršovat, ubývalo dní, kdy chodil víc než jen na jídlo a na záchod nebo si i hrál. Tento týden byl už opravdu smutný a včera odmítal i jídlo. Dnes ráno jsme ho nechali odejít.

Další fotky zde.

Frigo byl adoptován na dálku - krmivo mu hradila Klára Chmelová. Děkujeme!

Frigo byl adoptován na dálku - veterinární péči a další náklady spojené s pobytem v našem depozitu mu hradila Šárka. Dělujeme!

 

Zpráva z vyšetření:

MVDr. Aleš Tomek, DipECVN
Klinika JAGGY, s.r.o., Komárovská 5, 617 00 Brno
V Brně dne 14.5.2019

Majitel: Naděžda Tomalová/SOS kočky Hodonín
Pacient: kočka domácí „Frigo“ kocour kastrovaný; 1.3.2018; 2,8kg

Lékařská zpráva:
Anamnéza: v útulku od prosince 2018. Došel v pořádku, je po kastraci a po očkování. Očkovaný byl 15.12. 2018 a od té doby pořád polehával, zhubl a je při chůzi nahrbený, jde toporně, má bolestivé zadní nohy. Rtg pánve, FeLv, FiV negativní, biochemie - vše negativní. Terapie - Medrol, od 11.3. se kocourek začal spravovat, začal jíst, spravila se mu srst, ale jen leží. Pokrok nastal jen v tom, že pěkně jí, přibral něco, ale nohy má bolestivé a chodí pořád stejně špatně. Medrol před vyšetřením vysazen.

KLINICKÉ VYŠETŘENÍ: Trias v normě, auskultace bez abnormalit, abdomen prohmatný. Středě těžká paraparéza, korektura oslabená na obou PK, spinální reflexy v normě. Hlavové nervy ok. Svalovina: mírná až pokročilá atrofie svaloviny paravertebrálně, mírná končetiny.
Lokalizace: ThL – hrudně bederní mícha
MRI: Th6/7 – změna signálu meziobratlové plotýnky. Ve středním úseku hrudní páteře na T2 a STIR sekvenci zvýrazněný – hyperintenzní signál v epidurálním prostoru, také paravertebrálně. Jelikož je signál hyperintenzní také na STIR sekvenci, je zde podezření na neoplastický proces, zánětlivý nebo poúrazový stav (staré krvácení) je málo pravděpodobné, vzhledem k anamnéze téměř vyloučené.

Mozkomíšní mok: Pandy: +pozitivní; počet buněk: 20 lymfocytů/3ul

DIAGNÓZA: suspektně epidurální lymfom, fibrosarkom
Zánětlivý granulom, traumatický proces není stále ještě kompletně vyloučen.

Prognóza: velmi otevřená, na návrat do normálního stavu vzhledem k délce obtíží nepravděpodobný
TERAPIE: - Kontrola ohybu – zabránit sebeporanění, např. pádu z výšky, pokud si není jistý na pánevních končetinách.
- kontrola močového měchýře/vylučování
- evtl. Fyzioterapie: - 1-2x denně pasivní: - masáže zad a končetin (hlazení, jemné hnětení, tření) + pasivní pohyby
- 5x denně stání a pružení na pánevních končetinách – trénink svalového napětí u antigravitačních svalů, střídat tento trénink na pravé-levé pánevní končetině, druhá je pokrčená pod tělem anebo se pasivně manifestuje krok
- chůze přes malé překážky, hry a stimulace k pohybu
- klidnější místo z menším počtem koček (nevíme, zda apatie a přílišný klid jedince není potlačen prostředím) – bude adoptován
- za 2-3 týdny konzultace stavu a bud zvážen další postup

28.5.: emailová konzultace stavu – videozáznam, chůze: bez zlepšení, nadále málo aktivní, přetrvává mírná až středně těžká paraparéza, bolestivý při pohlazení na hřbetě.
Komentář: diferenciální diagnózy nadále nejednoznačné, lymfom stále pravděpodobný
Další doporučení:
Návrat k Medrolu: ½ tablety 1x denně – za týden konzultace stavu

S pozdravem Aleš Tomek

p5310008.jpg2.6.2019
Frigo je přestěhovaný z depozita do dočasné péče, kde má klid: Frigo docela pěkně papá, mazlí se, ale většinu dne proleží. Jakmile se udělalo pěkně, je otevřeno na balkon a Frigo si tam sám dojde a na sluníčku se mu líbí. Nějaké cvičení nepadá v úvahu, hřbet  u konce ocasu je bolestivý.
Iva

18.6.2019
Z dočasné péče:

Frigo užívá už 2 týdny Prednicortone 5mg - 1/2 tablety denně. Jeho stav se hodně zlepšil v tom smyslu, že je v lepší náladě, má zájem o dění kolem sebe, začal si všímat hraček a umí se pohrát, dokonce i krátce rozběhnout. Začal si všímat i mých koček /k jejich nelibosti :-)/, pozoruje je a někdy i vyhledává. Dokáže sám skočit na židli, z ní pak na stůl. Kouká co dělám a dělá mně sekretářku. Chuť k jídlu má dobrou. Chůze zůstává beze změn - kulhavá, je stále nahrbený.
Iva

3.2.2020
Z dočasné péče:

Frigův stav je jako "na houpačce". Někdy leží  i tři dny, při otáčení naříká, málo žere a už si myslím, že by jsme ho měli nechat odejít, protože nemá žádnou radost, je mladý, měl by běhat a hrát si a on leží a sotva dojde na záchod ... Z toho se najednou po těchto dnech probudím a Frigo tu chodí, a zdá se, že v dobré náladě ... Zrovna dnes je takový lepší den - video. Zdá se mně, že i velmi citlivě reaguje na změny počasí. Prednicorton má zvýšený na celou tabletu denně. 

p5250281.jpg16.10.2020
Dnes jsem nechala Friga odejít.
Jeho stav se začal postupně zhoršovat, ubývalo dní, kdy chodil víc než jen na jídlo a na záchod nebo si i hrál. Tento týden byl už opravdu smutný a včera odmítal i jídlo. Dnes ráno jsem ho nechala odejít v pohodlí, v posteli a držela jsem ho za tlapku. Byl to takový můj malý šmatlala.

Další fotky zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář