Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak vypiplat kotě

9. 8. 2010

Našli jsme malé kotě, které ještě neumí samo jíst. Jak a čím ho máme krmit? Je vhodný třeba Sunar?

Naše odpověď:
Jako první pomoc lze použít mléko TATRA neslazené, naředěné vývarem z ovesných vloček (vločky povaříme, zcedíme a zcezený odvar použijeme na ředění) 2:1, dva díly mléka a jeden díl odvaru.
Sunar pro koťata jsme nikdy nezkoušeli a popravdě i po speciálním kotěcím mléku nám koťata průjmovala. Nakonec jsme našli jedno jediné mléko, po kterém koťátka průjem nemají a hezky prospívají, a to Baby Cat Milk od Royal Canin.
Koťátka by mohla začít sama jíst už ve 4 týdnech, musí se ale ještě stále dokrmovat mlékem. V 6. -7. týdnu by už měla být s jídlem samostatná. Nedávejte jim však běžné kapsičky z obchodu, mohla by dostat průjem! Lepší je syrové maso drobně nakrájené nebo i rozmixované a můžete je trochu navlhčit vodou (koťátka když začínají papat, tak se snaží nejdříve sát) nebo vařené kuřecí zvlhčené vývarem (kuře se musí vařit bez kůže, aby vývar nebyl mastný). Nechte u koťat i misku s vodou, všimli jsme si, že některé si přijdou. Pokud volíte konzervy, musíte ty, kde je vysoký obsah masa, nám se u koťat osvědčilo NUEVO.
Lepší než pomocí všelijakých dudlíků a flaštiček je kotě krmit klasicky stříkačkou. Některá koťata totiž neumí z flaštiček sát. Měla by vypít 10-15 ml na jedno krmení.
TAKŽE!
Koťata je třeba krmit každé 3 hodiny a po jídle je nutné jim pomasírovat bříško až ke konečníku pomocí měkkého mulu nebo nějaké látky, aby se vyprázdnila. Koťata se musí udržovat v teple, a to i letním období, jinak budou podchlazená. Udělejte jim pelíšek v měkké přikrývce a přiložte termofor s teplou vodou (můžete použít i PET lahev), obojí obalit do utěrky či ručníku nebo dětské termofory se dají koupit už v plyšovém obalu.
Koťata bez matky jsou velmi křehká stvoření s nedostatečnou imunitou, často se špatnou genetickou výbavou od rodičů. Nebuďte zklamaní, když se vám kotě nepodaří odchovat, pokud jste postupovali podle našeho návodu, udělali jste vše, co udělat šlo.

Zajímavý článek najdete i zde: Pipláme kotě.


koj2.jpgTakto krmíme koťata, která k nám přijdou bez mámy - stříkačkou s kotěcím mlékem od Royal Canin.


Můžete nám zavolat na 724 142 463
nebo napsat na email kocky.sos@seznam.cz

 

Komentáře

Přehled komentářů

Příkrmy pro koťátka

(Míša, 11. 6. 2020 20:01)

Dobrý den mám třítýdenní koťátka,krmim je mlékem ze stříkačky, chtěla bych je začít zvykat na maso ale nevím jak na kolik by měly sníst a jak často je teď krmit. děkuji za odpověď s pozdravem Míša

Re: Příkrmy pro koťátka

(Kočky SOS Hodonín, 11. 6. 2020 21:37)

Dobrý den Míšo,
tak pokud mají 3 týdny, je ještě brzo, tak malá vám nezačnou papat tuhou potravu, musíte pořád krmit stříkačkou mlíčkem.
Sama zkouší papat až po 4 - 5 týdnu, to jim nabízejte jak je výše popsáno - vařené nebo syrové maso, vše pomleté a zvlhčené, nejlépe tím mlíčkem na kašičku. Oni když to zkouší, tak to nejdřív cucají a tím mlíčkem jim to voní, hlavně žádné konzervy a kapsičky z obchodu. Můžete zkoušet i vysoko tučný tvaroh.
A u toho musíte stále cca po 4 hodinách dávat to mlíčko stříkačkou, oni toho ze začátku moc nespapají, to kojení je pořád základ. Pak cca v 6 týdnech můžete zkusit mlíčko dávat na talířek, aby si ho sami vypili, to je pořád základ, vždyť kočka je kojí do 3 měsíců.
Pak postupně, čím víc sní té tuhé potravy, tím delší mezery můžete dělat mezi přikrmováním.
Můžete mně zavolát na 724 142 463.

Není zač :-)

(Lucka, 10. 10. 2010 19:05)

Gratulujeme, zdá se, že máte úžasně klidné a hodné koťata :-)

Děkuji

(Anna, 10. 10. 2010 14:27)

MOc děkuji za radu, koťátka příbírájí každým dnem tak nemusím mít obavy..Moc děkuji za rada už se nebudu muset bát. Děkuji Anna

Krmení

(Kočky SOS, Lcka, 10. 10. 2010 11:16)

Dobrý den Anno,
naše koťata se bezpečně po 3-4 hodinách na jídlo budí a řvou jako paviáni. Takto dlouho nikdy spát nevydrží. Ale napadlo nás, zkuste je každý den vážit, pokud budou přibírat, zřejmě jim to stačí, pokud by nepřibíraly, měla byste je asi budit, nebo zajít k veterináři, jestli nejsou nemocné.
Pokud budete chtít, můžete zavolat i paní Tomalové, tel. 724 142 463, můžete se poradit...

Žádám o radu

(ANNA, 9. 10. 2010 17:32)

Dobrý den mám 2 10 denní koťátka (úplně bez maminky) a nemám snimi žádný problém ale většinou je nakrmím, a pak dokáží spát klidně 7 hodin zbudí se a zase je nakrmím a zase spí..Nevím zda bych je neměla budit po 2-3 hodninách ..pak jsou nervózní a nechtějí mi dlouho usnout..Děkuji za radu