Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak si u nás vybrat kočku? Nechte si poradit!

4. 4. 2020

Jak si vybrat kočku v útulku?
Nechte si od nás poradit!

Poslední dobou se u nás množí zájemci o osvojení kočky, kteří nabízejí pro danou kočku v novém domově úplně odlišné podmínky, než ona vyžaduje a má na své stránce napsáno.
Máme pečlivě zpracované webové stránky a pokud se rozhodnete pořídit si kočku nebo společnici k vaší kočce, udělejte si čas (vždyť je to velké rozhodnutí, pořídit si kočku a bude to mít vliv na dalších cca 15 let vašeho života), v klidu se posaďte a nepřejíždějte očima jen fotky, ale prosím, ČTĚTE.
Čtěte, aby jste se dozvěděli, jakou má kočka povahu a jaký domov je pro ni vhodný. Když budete pozorně číst, tak se vám pak nestane, že budete požadovat kočku z rubriky "Přednabídka", kde jsou kočky, které jsou většinou v karanténě a nebo ještě nejsou připraveny na nový domov. Když budete pozorně číst, tak se vám nestane, že si vyberete kočku, které nemůžete zajistit podmínky, jaké její povaha vyžaduje.

Nemůžete si přece vybrat kočku jen podle barvy, délky chlupů nebo proto, že tak vypadala ta vaše předcházející. Pochopte, že každá kočka má nějakou povahu!
 

Příklady:

  • Jde o kotě nebo mladou kočku, která miluje společnost druhých koček, chce se hrát, tulit, olizovat a vy jí nabízíte domov v bytě, samotné. PROČ? MYSLÍTE, ŽE BUDE U VÁS ŠŤASTNÁ A SPOKOJENÁ?
  • Nebo naopak, kočka má problém s kočičí společností a potřebuje být sama, rozmazlovaným jedináčkem, ale vy jí s klidem nabízíte domov, kde už máte šest koček.  PROČ? MYSLÍTE, ŽE BUDE U VÁS ŠŤASTNÁ A SPOKOJENÁ?
  • Kočka je třeba bázlivější a potřebuje čas, klid, trpělivost a vy ji požadujete do domova bez kočičích přátel a plného štěkajících čivav. PROČ? MYSLÍTE, ŽE BUDE U VÁS ŠŤASTNÁ A SPOKOJENÁ?
  • Mazlivé, kontaktní kočce nabízíte zázemí v garáži, ve sklepě. PROČ? MYSLÍTE, ŽE BUDE U VÁS ŠŤASTNÁ A SPOKOJENÁ?  Vždyť máme i kočky, které o člověka moc nestojí a na vaší zahradě by byly spokojené.
  • Dominantnímu kocourovi plnému nevybité energie hledáme domov pouze v domku a s možností volného pohybu venku a vy ho požadujete k vám do bytu 1+1 a ještě jste většinu dne v práci. PROČ? MYSLÍTE, ŽE BUDE U VÁS ŠŤASTNÝ A SPOKOJENÝ?

img_5915.jpgJak si toto vysvětlit? Jsou dvě možnosti. Buď opravdu nečtete a přeletěli jste v rychlosti jenom fotky koček a nebo ta horší varianta - čtete, ale je vám to celkem fuk, nezáleží vám na tom, aby kočka byla spokojená, prostě JÁ, JÁ a zase JÁ, chcete tu šedou nebo tu dlouhosrstou a hotovo.
Co si myslet o dotazu:
Mám zájem o kočku XY, ale má v podmínce uvedeno, že potřebuje kočičího společníka. Já chci ale jen jednu kočku. Má smysl vám volat?
Naše odpověď: NE, NEMÁ.

My se staráme o kočky opuštěné, zraněné, nemocné, které se ocitly na ulici a jejich strádání zavinili nějakým způsobem lidé. Ke každé z našich kočiček máme vztah, protože každou z nich jsme ošetřovali, léčili, prožívali její strach, bolest, zkrátka ji více či méně "dávali dohromady". Nemůžete se nám tedy divit, že velmi pečlivě prověřujeme nové domovy. A to nejen zda se o kočku její noví majitelé budou dobře starat, ale jestli i ty podmínky, které jsou nabízeny, jsou pro tu konkrétní kočku to pravé.
Stejně jako každý člověk žije trochu jinak, tak i kočky mají rozdílné životní režimy, různé povahy a každé vyhovuje něco jiného. A to je dobře, neboť každý má šanci najít si tu "svou kočku", pokud opravdu chce a při výběru respektuje nejen své, ale i její potřeby. Napište nám na náš email kocky.sos@seznam.cz jaká je vaše představa, jak žijete, zda v domku či bytě, kolik vás je a jestli máte i malé děti, zda máte už kočky, psa nebo jiná zvířata. Rádi vám poradíme.

Takže na závěr dvě rady:

  • nemyslet jen na sebe, ale zjistit si co nejvíce o kočce, které chcete dát domov
  • nechat si poradit od těch, kteří se o kočku starají a znají ji

A jedno důležité pravidlo:

Ke kotěti pořiďtě jako kamaráda druhé kotě, k dospělé kočce už raději kočku dospělou (kotě totiž může dospělou kočku svými hrami a výpady obtěžovat nebo naopak - dospělý kocour se může s kotětem nešetrně hrát) no a ke kočičímu seniorovi nepořizujte vůbec nic a nechte ho v klidu a bez stresu dožít.

Kočky, které čekají na nový domov jsou zde.

Podmínky osvojení zde.

Můžete nám zavolat na 724 142 463
nebo napsat na email kocky.sos@seznam.cz