Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mohu k vám dát svou kočku?

Není vůbec neobvyklé, že se nás někdo zeptá, jestli k nám může přivézt svou kočku.

Život není vždycky jednoduchý a přestože své zvíře, ať už kočku nebo psa milujete a myslíte, že byste je nedali ani za nic a že pro ně děláte jen to nejlepší, může se každý z nás dostat do situace, kdy nemá jinou možnost.
NECHTĚJTE PROSÍM V TĚCHTO PŘÍPADECH UMÍSTIT KOČKU DO ÚTULKU!

simon2.jpgProč?
Útulek je pro kočky, které dosud měly svůj vlastní domov, své lidi - to nejhorší místo.
V útulku je na jednom místě velké množství koček, různého stáří, různých povah. Kočka nemá své lidi, nemá žádné soukromí, nechápe, proč tady je, při příjmu je umístěna a zavřena do karanténní klece - to všechno taková kočka snáší (a čím je starší, tím je to horší) velmi špatně, dostává se do velkého stresu, často odmítá potravu a může to mít pro ni až fatální následky a končit úmrtím zvířete.

Naprosto odlišně přijímá podmínky v útulku kočka z ulice, nemocná nebo dokonce zraněná, vyčerpaná - teplo, jídlo, péči a klec přijme s povděkem. A pokud třeba i kočky nesnáší nebo se jich bojí, projeví se to a zjistíme to mnohem později - až je zdravá a opadne z ní stres.

Toto je potřeba si uvědomit a proto je jakýkoliv útulek pro takové případy naprosto nevhodný.

Kočky se nemusíte zbavovat, když čekáte rodinu, nebojte se stěhování, nebojte se vzít kočku po příbuzných do bytu, i když před tím mohla chodit ven - ona si u vás zvykne, když jí dáte čas.
Pokud je však vaše rozhodnutí nezvratné,
musíte se snažit NAJÍT KOČCE NOVÝ DOMOV - oslovit své známé, přátelé, kolegy, inzerovat na FB v různých kočičích skupinách apod. - zkrátka snažit se, aby kočka přešla od vás do nového domova, NE do útulku.

Nové majitele si prověřte, pokud kočce najdete domov někde v domku, kde by mohla i ven, nezapomeňte nové majitele upozornit, že kočka rozhodně musí být první měsíc zavřená jen doma, než si zvykne, jinak se ztratí a bude z ní kočičí bezdomovec!

Víme, že ten, kdo nám zavolá a chce k nám umístit kočku, toto slyšet nechce, ale je to tak.
A třeba tento příspěvek toho, kdo řeší podobnou situaci, přiměje k zamyšlení a k hledání jiného řešení, než je umístění dospělé kočky, která dosud měla svůj domov, do útulku.

 

I takto může vypadat kočka (jinak k člověku mazlivá a kontaktní), která právě přišla o domov a ocitla se v útulku ...