Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdy a jak kastrovat?

Spousta veterinářů, kteří žijí pouze z poznatků nabytých při svém studiu, doporučuje lidem kastrace v pozdějším věku.
Ti, kteří sledují výzkum a dovzdělávají se stále, však doporučují kastraci  u kočky ve 4. - 5. měsíci, u kocoura v 5.-6. měsíci.


 

Kdy a jak  a proč kastrovat kočku?

My kočky kastrujeme ve věku 5 nebo 5,5 měsíců. Máme zkušenosti, že v tomto stáří se již začne kočička mrouskat, protože je pohlavně dospělá a hormony začnou fungovat.


kastrace-mala.jpgNaše praktické zkušenosti ukázaly, že mladé kočičky snášejí kastraci lépe než starší. U kočičky se jedná hlavně o to NEČEKAT až dojde skutečně k mrouskání, protože v tu dobu jsou orgány prokrvené a kastrace není vhodná. Musí se pak čekat, až mrouskání, které se projevuje tak, že kočička se přehnaně mazlí, stále se hlasitě projevuje, nastrkuje zadek a zvedá ocásek a dokonce může značkovat močí -  odezní, což je nepříjemné pro Vás a ještě více pro ni. Takže netrapte ani ji ani sebe a veterináři, pokud doporučuje kastraci v pozdějším věku, klidně řekněte, že si přejete kastraci již v 5. měsíci a nebo vyhledejte jiného.

V západních evropských zemích je běžné, že se kastruje již ve 2.-3. měsíci laparoskopicky. U nás se však vychází z doby pohlavní dospělosti, a to je, jak uvedeno výše, v 5 - 5,5 měsících. Také podle váhy se dobře dá orientovat, i my kočičky zvážíme, aby nebyly podvyživené. Minimální váha kočky pro narkozu je 1,75 kg.

Nové trendy v kastraci koček zde a zde.

Čtěte i zde.

Před kastrací se též zeptejte veterináře, jakou metodou kastruje. Někteří veterináři totiž odebírají pouze vaječníky, přičemž miniaturní kousíček vaječníku, který by případně zůstal v těle, by se mohl obnovit a dorůst. Pokud by dorostl, kočička by stále měla dělohu a přitom možnost chodit ven, bylo by neštěstí hotovo - za 2 měsíce by přivedla koťata. Dalším důvodem je, že pokud děloha zůstane, je sice orgánem zcela zbytečným, ale přesto se často stává, že se v ní tvoří cysty nebo může dojít k zánětu. Proto je vždy lepší odebrat při kastraci i dělohu, když už je kočka v narkóze a má otevřené břicho. Nestojí za to riskovat, že za pár let bude muset kočka na operaci znovu.

Kastrovat je nutné i kočky, které žijí v bytě, nemají přístup ven a nehrozí, že vám přivedou nechtěná koťata! Je to proto, že když kočky mrouskají a nemůžou zabřeznout, jsou velmi nešťastné a frustrované, nervozní, na vaječnících se jim dělají cysty, na děloze velké jizvy. Mrouskání je pro kočky vysilijící a vyčerpávající. Kočky mívají bolesti a třeba ani netušíte, že pokud je kočka nevrlá, nespokojená, občas může močit mimo WC, že příčinou toho všeho je, že je nekastrovaná a má bolesti. Nechejte kočku vykastrovat a uvidíte, že to bude k jejímu prospěchu!


Kdy kastrovat kocoura?

Co se týká kastrace kocourů, veterináři často radí počkat, až začne kocourek značit. To však bývá již pozdě. Tady jsou důvody:

1) podle posledních studií kastrace kocourky ve věku 5 - 6 měsíců nijak nepoškozuje, není tedy třeba déle čekat
2) značení silně zapáchá a přetrvává v bytě i několik měsíců
3) když kocourek už jednou začne značit, nemusí tomu kastrace zabránit a mohl by pokračovat ve značení i po kastraci, což by bylo velmi nepříjemné
4) pokud je v domácnosti více kocourků, mohlo by mezi nimi čekání na pozdější kastraci způsobit velkou rivalitu - přeznačkovávali by se, stali by se z nich soupeři a mohli by se začít rvát
5) kastrace v pozdějším věku, kdy už začnou působit hormony, kocourky velmi stresuje, protože se budou chtít pářit a budou mít tendence se za každou cenu dostat z bytu - často se jim to v nestřežené chvíli i podaří a už by je nikdo nemusel najít
6) pokud byste s kocourkem jezdíte např. na chalupu, mohl by utéct za kočkami a ztratit se

U kocourka proto trvejte na kastraci ve věku 6 měsíců. Děláme to tak již několik let a nikdy žádný kocour neměl problémy. Máme to ověřené z praxe, prošly nám rukama stovky kocourů a koček.

Co o kastracích říká veterinární klinika Metropolevet - ZDE.
 

Přečtěte si jak to může dopadnout, když budete otálet s kastrací:

3.5.2014
Dobrý den,
po příliš dlouhé době nové zprávy o Orim a Mercy z Brna. Za ty necelé dva roky jsme toho spolu prožili docela dost :)
Oriho jsme vykastrovali jen o měsíc později, než jste nám doporučovaly a pak jsme toho dalšího půl roku litovaly, protože tak dlouho ještě značkoval. Měl pár svých míst, která měl obzvlášť rád. Používal je kdykoliv nebyl spokojený - nejčastěji ráno, když jsme podle něj dostatečně brzo nevstaly a nevěnovaly se mu, nebo prostě na truc. Docela dobře jsme za tu dobu vychytaly odsmraďovací techniky :D

Tento problém se ale vyřešil po příchodu našeho dočasného kočičího hosta Drobky, kterou potřebovala moje kamarádka pohlídat, dokud jí nenajde nový domov. Možná to byla její přítomnost, přidání dalšího záchodku nebo kombinace obojího, každopádně od té doby je od toho klid. Drobka tu s námi byla asi tři měsíce, Ori před ní měl velký respekt a Mercy ji nesnášela :D
Mercy byla také vykastrována, po svém prvním mrouskání - už nikdy nechci zažít v bytě mrouskající kočku! Mercy má krásný zpěvavý hlásek a za tu dobu mrouskání ho pěkně vypilovala (opravdu bylo poznat jak se zlepšuje). Jen by bylo lepší, kdyby nám tu nezpívala pravidelně ve tři hodiny ráno :D Pokud bude nějaké příště, už se nenechám ukecat na nějaké "po prvním mrouskání"!

Mercy a Ori, více zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Brzká kastrace kocourů

(Dominika, 11. 1. 2017 14:01)

Píšete, že předčasná kastrace kocourů v brzkém věku jim jinak neublíží. Avšak já byla svědkem toho, že díky brzké kastraci měl kocour nedovyvinutou močovou trubici. Prostě se mu po kastraci přestala vyvíjet, takže byla rapidně zúžená. Což vedlo k jejímu ucpávání a následné tvorbě kamenů v moč. měchýři.
Jinak, svědkem takového případu jsem byla v létě 2015, což není zrovna dlouho nazpět.

Re: Brzká kastrace kocourů

(Lucka, Kočky SOS, 14. 1. 2017 23:10)

A jak je prokázáno, že zúžená trubice souvisí s brzkou kastrací? Třeba měl kocourek nějakou genetickou vadu? Až takový odborník nejsem, ale primárně u kocoura asi nebyl problém zúžená močová trubice, ale močové kameny a ty s kastrací nesouvisí.

Kastrace

(Kočky SOS, Petra, 21. 2. 2010 15:51)

Naše doporučení nevycházejí jen z našich zkušeností, nýbrž i z nejnovějších poznatků veterinární medicíny, které víme od naší paní veterinářky, protože ta si pravidelně aktualizuje své veterinární vzdělání prostřednictvím školení a seminářů. Nejnovější poznatky veterinární medicíny uvádí, že problémy s močovými cestami nemají s věkem kastrace žádnou souvislost. Potvrzují to i naše zkušenosti, protože rukama nám už prošly stovky koček. V ordinaci naopak často potkáváme kocoury, kteří jsou již staří a nekastrovaní nebo byli kastrováni v mnohem pozdějším věku než který doporučujeme pro kastraci my, a problémy s močovými cestami přesto mají.

sendy

(PETRA, 21. 2. 2010 12:48)

to není pravda!!my jsme nechávali kočku kastrovaT V PĚTI MĚSÍCÍCH A TO PROTO,ŽE PRVNÍ KOČKA MĚLA KOŤATA V OSMI MĚSÍCÍCH KDYŽ SI SPOČÍTÁTE JAK DLOUHO JE V BŘEZÍCH TO ZNAMENÁ,ŽE OTĚHOTNĚLA NĚKDY V PŮL ROCE!!ČÍM DŘÍV TÍM LÍP.POTOM MŮŽE BÝT UŽ POZDĚ!

kastrace co nejdříve

(skooupilová, 14. 12. 2006 17:44)

čaas na kastraci se neurčuje stářím, ale fyzickou kondicí, chováním a možnostmi, mám teď momentálně 16 kočičand, převážně kocourky, ale musím mít i kočičky, které regulují chování těch raubířů. 2x jsem kastrovala už ve 3měs.byli to 2kg tygříci a tak brzy začali zlobit.smrděla jim moč, čůrali kde se dá, prali se. dnes mají 7-8kg a jsou nejvěší mazlíci