Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdy a jak kastrovat?

Spousta veterinářů, kteří žijí pouze z poznatků nabytých při svém studiu, doporučuje lidem kastrace v pozdějším věku.
Ti, kteří sledují výzkum a dovzdělávají se stále, však doporučují kastraci  u kočky ve 4. - 5. měsíci, u kocoura v 5.-6. měsíci.


 

Kdy a jak  a proč kastrovat kočku?

My kočky kastrujeme ve věku 5 nebo 5,5 měsíců. Máme zkušenosti, že v tomto stáří se již začne kočička mrouskat, protože je pohlavně dospělá a hormony začnou fungovat.


kastrace-mala.jpgNaše praktické zkušenosti ukázaly, že mladé kočičky snášejí kastraci lépe než starší. U kočičky se jedná hlavně o to NEČEKAT až dojde skutečně k mrouskání, protože v tu dobu jsou orgány prokrvené a kastrace není vhodná. Musí se pak čekat, až mrouskání, které se projevuje tak, že kočička se přehnaně mazlí, stále se hlasitě projevuje, nastrkuje zadek a zvedá ocásek a dokonce může značkovat močí -  odezní, což je nepříjemné pro Vás a ještě více pro ni. Takže netrapte ani ji ani sebe a veterináři, pokud doporučuje kastraci v pozdějším věku, klidně řekněte, že si přejete kastraci již v 5. měsíci a nebo vyhledejte jiného.

V západních evropských zemích je běžné, že se kastruje již ve 2.-3. měsíci laparoskopicky. U nás se však vychází z doby pohlavní dospělosti, a to je, jak uvedeno výše, v 5 - 5,5 měsících. Také podle váhy se dobře dá orientovat, i my kočičky zvážíme, aby nebyly podvyživené. Minimální váha kočky pro narkozu je 1,75 kg.

Nové trendy v kastraci koček zde a zde.

Čtěte i zde.

Před kastrací se též zeptejte veterináře, jakou metodou kastruje. Někteří veterináři totiž odebírají pouze vaječníky, přičemž miniaturní kousíček vaječníku, který by případně zůstal v těle, by se mohl obnovit a dorůst. Pokud by dorostl, kočička by stále měla dělohu a přitom možnost chodit ven, bylo by neštěstí hotovo - za 2 měsíce by přivedla koťata. Dalším důvodem je, že pokud děloha zůstane, je sice orgánem zcela zbytečným, ale přesto se často stává, že se v ní tvoří cysty nebo může dojít k zánětu. Proto je vždy lepší odebrat při kastraci i dělohu, když už je kočka v narkóze a má otevřené břicho. Nestojí za to riskovat, že za pár let bude muset kočka na operaci znovu.

Kastrovat je nutné i kočky, které žijí v bytě, nemají přístup ven a nehrozí, že vám přivedou nechtěná koťata! Je to proto, že když kočky mrouskají a nemůžou zabřeznout, jsou velmi nešťastné a frustrované, nervozní, na vaječnících se jim dělají cysty, na děloze velké jizvy. Mrouskání je pro kočky vysilijící a vyčerpávající. Kočky mívají bolesti a třeba ani netušíte, že pokud je kočka nevrlá, nespokojená, občas může močit mimo WC, že příčinou toho všeho je, že je nekastrovaná a má bolesti. Nechejte kočku vykastrovat a uvidíte, že to bude k jejímu prospěchu!


Kdy kastrovat kocoura?

Co se týká kastrace kocourů, veterináři často radí počkat, až začne kocourek značit. To však bývá již pozdě. Tady jsou důvody:

1) podle posledních studií kastrace kocourky ve věku 5 - 6 měsíců nijak nepoškozuje, není tedy třeba déle čekat
2) značení silně zapáchá a přetrvává v bytě i několik měsíců
3) když kocourek už jednou začne značit, nemusí tomu kastrace zabránit a mohl by pokračovat ve značení i po kastraci, což by bylo velmi nepříjemné
4) pokud je v domácnosti více kocourků, mohlo by mezi nimi čekání na pozdější kastraci způsobit velkou rivalitu - přeznačkovávali by se, stali by se z nich soupeři a mohli by se začít rvát
5) kastrace v pozdějším věku, kdy už začnou působit hormony, kocourky velmi stresuje, protože se budou chtít pářit a budou mít tendence se za každou cenu dostat z bytu - často se jim to v nestřežené chvíli i podaří a už by je nikdo nemusel najít
6) pokud byste s kocourkem jezdíte např. na chalupu, mohl by utéct za kočkami a ztratit se

U kocourka proto trvejte na kastraci ve věku 6 měsíců. Děláme to tak již několik let a nikdy žádný kocour neměl problémy. Máme to ověřené z praxe, prošly nám rukama stovky kocourů a koček.

Co o kastracích říká veterinární klinika Metropolevet - ZDE.
 

Přečtěte si jak to může dopadnout, když budete otálet s kastrací:

3.5.2014
Dobrý den,
po příliš dlouhé době nové zprávy o Orim a Mercy z Brna. Za ty necelé dva roky jsme toho spolu prožili docela dost :)
Oriho jsme vykastrovali jen o měsíc později, než jste nám doporučovaly a pak jsme toho dalšího půl roku litovaly, protože tak dlouho ještě značkoval. Měl pár svých míst, která měl obzvlášť rád. Používal je kdykoliv nebyl spokojený - nejčastěji ráno, když jsme podle něj dostatečně brzo nevstaly a nevěnovaly se mu, nebo prostě na truc. Docela dobře jsme za tu dobu vychytaly odsmraďovací techniky :D

Tento problém se ale vyřešil po příchodu našeho dočasného kočičího hosta Drobky, kterou potřebovala moje kamarádka pohlídat, dokud jí nenajde nový domov. Možná to byla její přítomnost, přidání dalšího záchodku nebo kombinace obojího, každopádně od té doby je od toho klid. Drobka tu s námi byla asi tři měsíce, Ori před ní měl velký respekt a Mercy ji nesnášela :D
Mercy byla také vykastrována, po svém prvním mrouskání - už nikdy nechci zažít v bytě mrouskající kočku! Mercy má krásný zpěvavý hlásek a za tu dobu mrouskání ho pěkně vypilovala (opravdu bylo poznat jak se zlepšuje). Jen by bylo lepší, kdyby nám tu nezpívala pravidelně ve tři hodiny ráno :D Pokud bude nějaké příště, už se nenechám ukecat na nějaké "po prvním mrouskání"!

Mercy a Ori, více zde.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Je to dobrý nápad?

(Barbora, 30. 9. 2017 15:35)

Mám teď nově kocourka je mu 9 týdnů a je to venkovní kočka. Nechci aby se ztratil kvůli kočkám a tak bych ho chtěla dát vykastrovat ( samozřejmně ve větším věku ) ale bojím se případných ŠPATNÝCH následků. V jakém věku si tedy myslíte že je to nej lepší??? A jaké můžou být ŠPATNÉ následky??? Je to dobrý nápad dát ho kastrovat??? Děkuju za otpověd/i.

Re: Je to dobrý nápad?

(Kočky SOS, 30. 9. 2017 15:48)

Dobrý den,
v tom článku pod který tento dotaz píšete, je všechno napsané.
Špatné následky kastrace nejsou vůbec žádné a kocourka můžete kastrovat od 6 měsíců věku. Nápad je to rozhodně dobrý. Přečtěte si ten článek výše.
Jen moc nechápu, jak je venkovní? Pokud má kocourek teprve 9 týdnů, je to kotě, které nemá orientační smysl a venku se vám může ztratit. Navíc začíná být zima, hlavně v noci. Kotě venku nenechávejte!

Re: Re: Je to dobrý nápad?

(Aurelius Gazda, 14. 3. 2023 19:24)

Zdravím.
Rozhodně nechci touto reakcí shazovat Vaší odbornost. Zda-li nějakou máte. Ale, dovolím si Vás citovat: " v tom článku pod který tento dotaz píšete, je všechno napsané.
Špatné následky kastrace nejsou vůbec žádné... " a nesouhlasit s Vámi. Ačkoliv se Vám to může zdát jakkoliv malicherné nebo zbytečné. Tento můj komentář. Dle mého názoru, kastrace nebezpečná být může. Ano. Protože jakýkoliv zákrok může být nebezpečný. Ať už z důvodů malé odbornosti veterináře, nebo komplikacích při zákroku. Vždy může být jakýkoliv zákrok nebezpečný. Kastrace nevyjímaje. Osobně proti kastraci nic nemám. Pouze mi vadí Váš názor, že kastrace nemá žádné špatné následky. Kočička může dostat zánět po operaci. Jak už zde bylo zmíněno, může být kastrace provedena špatně, nebo nedostatečně a tak dále.

Re: Re: Re: Je to dobrý nápad?

(Kočky SOS, 14. 3. 2023 20:25)

Pane Gazdo,
nechcete snižovat naši odbornost (ale zároveň nezapomenete napsat "zda-li nějakou máme") ...
Náš útulek působí bezmála 20 let, za tu dobu nám prošlo útulkem tisíce koček a k 31.12.2022 jsme dali kastrovat 4 882 koček. Ani v jednom z případů nedošlo k ničemu co popisujete, k žádné komplikaci.

Vy zmiňujete malou odbornost veterináře, špatně provedené kastrace a z toho plynoucí komplikace jako je zánět ...

Tak samozřejmě.
Ale náš příspěvek nepojednává o tom, zda všichni veterináři jsou způsobilí provádět svou praxi na úrovni, ... a věřím tomu, že se najdou i takoví, co ani tu kastraci nezvládnou bez problémů. Ale to je na každém, aby si vybral správného veterináře, zkušeného a s dobrými recenzemi. My spolupracujeme jen s dobrými veterináři a proto se nám nic podobného nikdy nestalo.
A proto trváme na tom že kastrace je zákrok zcela bezpečný.

Spatně provedená kastrace

(Iris, 11. 11. 2021 2:52)

Dobrý den
Potřebuji radu odborníků jelikož si sama nevím rady a na netu nemohu pořádně nic dohledat.
Loniv říjnu jsme našli zubožené koťátko samičku, po léčbě svrabu, zápalu plic a vytržených kusú kúže se nám ji podařilo zachránit akorát pomalu přibírala i teď je hubeňour. V zimě ( což nám přišlo divné že ně na jaře) hned nějak po vánocích začala říjit tak jsme objedbali na kastraci tam nám bylo řeče no že až po ríji. Jelikož kočička sotva přestala tak za cca 2 týdny zase začala tak jsme tak nějak pozorovaly jak často se jí mrouskací ciklus opakuje- cca po necelých 3 týdnech. Kočičku jsme nechali kastrovat 22. 3.2020 vše v pořádku jen nám paní doktorka řekla že už byla zase chvilku před říjí , že to bylo hodně prokrvené.prý vyndali ovária a dělohu nechaly že zvazivovatí. Po kastraci chvilku klid cca 6 týdnů pak zase začala mrouskat a značkovat pejskovy pelíšek, takto cca 2x po 6 týdnech ( volali jsme na veterinu a prý to může být zbytek hormonů v krvi že to utichne do pár měsíců) přes léto byl celkem klid jen občas více mazlivější a otírání o předměty ale čistě mrouskání se nekonalo tak jsme mysleli, že ma konečně klid. Teď cca před dvěmi měsíci náznak říje poté cca po 4týdnech znovu a o trochu silnější, před třemi týdny a teď říje se vším všudy řve , značkuje hledá kocoura, zadek stále na hoře a nastavuje dotoho u vulvy stále čirý výtok bez zápachu. Snažila jsem se všude dohledat a našla jsem že se může jednat o zbytkovou ovariální tkáň. Volali jsme na veterinu kde kočičkukastrovali a toto vše popsali( tato veterina je vedena v našem okolí jako nejlepší klinika pro pejsky a kočičky) tam nám bylo řečeno že k žádnému pochybení nemohlo dojít z jejich strany a že jí nebudou zbytečně otvírat že to nemůže být říje ale nejaký jiný problém že jí udělají vyš. sono a krev. Když jsem jim zaslala video s kočičkou potvrdily říjia že mi jí znovu otevřou ale až nebude říjit. A teď prosím o rady
1- kočičku nechat otevřít při říji nebo po ? ( dočetla jsem se že u reoperací je lepší při říji, lépe se hledá zbytková tkáň)
2- pokud po říji jak naplánovat? nechat kočičku očkovat proti řiji a pote jí nechat operovat? Jelikouž mi přijde až na pár dní vždy že mrouská v kuse,a zákrok se nedá uplně naplánovat
3- při operaci nechat rovnou vzít i dělohu ? Nerada bych aby kočička měla později nějaké dalši problémy s tím spojené.
4- je normální že naše kočička říjí když ostatní mají období klidu ? Mám nechat uďělat nejaké doplňující vyšetření aby se zjistilo co to zpusobuje?

Jinak kočička je doma s jinými zvířaty než fenka a činčilky nepřijde do kontaktu. Očkovaná a odčervená pravidelně. Pravděpodobný věk je 1 rok a 3 měsíce.
Děkuji za odpověď Kuchtová

Re: Spatně provedená kastrace

(Kočky SOS, 11. 11. 2021 17:43)

Dobrý den paní Kuchtová,

to je smutný příběh. Kočička je špatně vykastrovaná a rozhodně bych se na stejnou kliniku nevracela.
Najděte si jiného veterináře a nejdřív se zeptejte jak kastruje, protože z našeho pohledu je jediná správná kastrace jen taková, když se odstraní všechno, včetně dělohy. Když děloha zůstane, velmi časté jsou její záněty a nutná další operace. Myslím, že už vaše kočička i zánět dělohy má.

Kočku bych doporučovala operovat právě jak píšete, v době mrouskání, právě proto, že tam někde zůstal kousek vaječníku, tak aby byl lépe dohledatelný. Žádné injekce proti říji, nic takového, to vše je škodlivé, řešit musíte ale vše co nejdříve, protože mrouskání jak ho popisujete je velmi vyčerpávající a kočička už by si zasloužila klid.

S těmi doplňujícími vyšetřeními bych počkala, až jak to bude vypadat po operaci. Základem je dobře provedená kastrace, s odstraněním všeho, včetně dělohy a věřím, že pak by se stav měl upravit.

Nevím odkud jste, pokud by to pro vás bylo sjízdné k nám do Hodonína na Jižní Moravě, mám chuť vám nabídnout kastraci u nás, aby jste měla jistotu, že vše dobře dopadne. Můžete zavolat na 724 142 463.

DOTAZ O RADU

(ALENA, 13. 2. 2021 10:51)

MÁM STRAŠNĚ AKTIVNÍ KOČIČKU ,KTERÉ JE ZA 2 MĚSÍCE 17 LET ! ŽIJE CELÝ ŽIVOT V BYTĚ ,VENEK NIKDY NEPOZNALA ,VE 3 LETECH MĚLA 5 PŘEKRÁSNÝCH KOŤAT S NAŠIM KOCOUREM, KTERÝ JIŽ PŘED LETY ZEMŘEL. OD TÉ DOBY JSME CHODILI NA INJEKCE PROTI MROUSKÁNÍ , LETOS JE TO DĚSIVÉ , OTRAVNÉ VELKÝM HLUKEM ,KOČKA NEPŘESTÁVÁ ANI PO 2 MĚSÍCÍCH .LONI KRVÁCELA A NA VETERINĚ NÁM PŘEDEPSALI JEN ANTIBIOTIKA. CHCI JI KONEČNĚ VYKASTROVAT, ALE MOC SE BOJÍM JEJÍHO VĚKU . NA VÁNOCE JSME MUSELI UTRATIT PEJSKA A KDYBY TO NAŠE KOČKA NEOBSTÁLA BYLO BY TO NA MĚ PSYCHICKY UŽ ZDRCUJÍCÍ .NAVÍC MOJE KOČIČKA MÁ ASI PORUCHU ŠTÍTNÉ ŽLÁZY COŽ MĚ NAZNAČIL VETERINÁŘ Z MÉHO JEDNÉHO DOTAZU I KDYŽ JI JAKO NOVÝ JEŠTĚ NEVIDĚL. PROSÍM PORAĎTE ! MOC DĚKUJI.

Re: DOTAZ O RADU

(Kočky SOS, 13. 2. 2021 11:10)

Číst vás dotaz je strašné.
Vy byste nepřežila, kdyby kočka odešla? A přitom jste neudělala ani to nejmenší, co jí mohlo život stonásobně zlepšit - a to dát ji včas kastrovat! Je to moc smutné.

Vy jste si za celou tu dobu nezjistila nic, žádné informace o kastracích?
Nikde jste nečetla jak je mrouskání pro kočky vysilující a bolestivé?
Že když kočky mrouskají a nemůžou zabřeznout, jsou velmi nešťastné a frustrované, na vaječnících se jim dělají cysty, na děloze velké jizvy a kočky mívají bolesti?

Nechala jste ji to dělat 17 let? A řešíte to až teď, kdy je kočka stará, krvácí, ale vám lezou na nervy její hlasité projevy.
Z takových majitelů je nám opravdu hodně smutno.

Ač je tady možnost, že kastraci nezvládne, nic jiného vám nezbývá než ji co nejdřív objednat! A to u dobrého veterináře a ne u takového, co krvácející kočce podá pouze antibiotika, panebože, to snad ani není možné ...
Musíte na tu kastraci jít, musí se jí vyndat celá děloha, vaše kočka trpí a má bolesti, jiné řešení není, prostě to udělejte.

Re: Re: DOTAZ O RADU

(Jackie, 4. 7. 2021 5:21)

Reakce na odpověď "Kočky SOS":

Nezlobte se na mě, ale byť souhlasím s Vaším názorem ohledně kastrování a při čtení důvodů, které uvádíte výše, jsem Vás měla celkem i za odborníky. Od těch bych ale nečekala reakci, hodnou pubertálního kočko-fanatika, kterej si ani pořádně nepřečte na co odpovídá a tázajícího spraží po vzoru svých rodičů. Mimochodem, není to akceptovatelné v žádném případě.

Prosím, čtěte celý dotaz ještě jednou a pomalu. Zastavte se a popřemýšlejte nad těmito částmi:
1. KOČIČCE JE 17 LET
2. VENEK NIKDY NEPOZNALA
3. MĚLA 5 PŘEKRÁSNÝCH KOŤAT
4. OD TÉ DOBY JSME CHODILI NA INJEKCE PROTI MROUSKÁNÍ

Pokud jste se stále nechytli za nos, pomůžu Vám:

1. Narodila se někdy kolem roku 2004, jaké informace mohla asi paní mít... ?

2., 3., 4. Kočička do nynějška jistě netrpěla a prožila jistě velmi krásný život obklopená milujícími bytostmi

Jsem přesvědčená, že paní svou kočičku velmi miluje a velmi se o ní obává a zjevně právem nedůvěřuje veterináři, proto přišla pro radu. A to, že by další ztrátu neustála, tak na tom snad není nic odsouzeníhodného!! A to jak jste se zachovali vůči ní bylo sprosté, nedospělé, necitlivé a hulvátské a ke všemu neoprávněné, měli byste se omluvit! Nikdy není správné ve druhých vyvolávat pocity viny!
NIKDY A V NIKOM! Prosím najděte v sobě trochu víc porozumění, naslouchání a vložte do toho víc citlivosti. Všichni, jsme lidé a všichni děláme chyby, je to lidské, je to v pořádku, je v pořádku se za ně omluvit a poučit se z nich, ale to si nejdřív musíme dát tu možnost, se z nich poučit a ne se za ně pranýřovat.

Re: Re: Re: DOTAZ O RADU

(Hanka, 4. 7. 2021 23:08)

Milá Jackie,
co to tady píšete prosím za nesmysly?
V roce 2004 nemohla mít informace? Nespletla jste si tento rok s rokem 1904? V roce 2004 totiž už bylo dostatek informací! A kdyby je neměla v roce 2004, tak je mohla mít třeba v roce 2010 nebo 2015, ne? A dát kočku konečně kastrovat. Já jsem svou první kočku dala kastrovat v roce 1992.
Ale ona jí celý život nechala rvát injekce proti mrouskání, které způsobují rakovinu dělohy, čehož se zřejmě chudák kočka nakonec dočkala, napovídá tomu krvácení.

Kočička jistě netrpěla a prožila krásný život? Na to zapomeňte. Nekastrovaná kočka, do které někdo cpe antikoncepce je celoživotní chudák, má obrovsky zvětšenou dělohu, způsobuje to nádorové bujení, kočka mívá bolesti. Sakra nejdřív si o tom něco zjistěte.

Cituji:
LETOS JE TO DĚSIVÉ , OTRAVNÉ VELKÝM HLUKEM ,KOČKA NEPŘESTÁVÁ ANI PO 2 MĚSÍCÍCH ...
Tato věta se vám zdá dost citlivá a láskyplná?
Mně se z ní chce zvracet. Majitelka se zajímá a shání radu, až ji kočka obtěžuje hlukem. S touto kočkou bylo hnusně (byť z neznalosti) celý život nakládáno a žádný šťastný život neprožila. Útulek se na můj vkus vyjádřil slušně a profesionálně, byť se jim asi otvírala kudla v kapse, tak jako mně.

Kastrace kocourka - 2,5 roku

(Michaela, 17. 1. 2020 10:03)

Dobrý den, máme kocourka ve věku 2,5 let, kastrovat jsme nechtěli, že zůstane celoročně na chatě, bohužel našeho kocourka si vzal na mušku toulavý kocour s kterým se pravidelně pere a pravidelně končí na operaci ,,zánětů,, kvůli ranám, které mu tento toulavý a ,,infekční,, kocour působí. Doporučili nám kastraci, neboť skoro polovinu roku tráví nakonec náš Charlie s námi v bytě kvůli léčení a samozřejmě značkuje. Chci se zeptat, je toto ta správná cesta, opravdu se přestane prát, přestože se bude na chatě potkávat se stejným toulavým kocourem, který nebude kastrován? Nevadí, že už si pravděpodobně s kočičkama užíval? Nerada bych kastrovala, když už to nic nezmění. Jinak jsme se rozhodli nakonec k řešení, že kocourek Charlie bude na chatě trávit jen polovinu roku a na zimu půjde bydlet s námi :).PS: Náš kocourek není žádné extra plemeno, je to našlý mourek z ulice a přestože je nekastrovaný je to mazel :). Děkuji Vám za odpověď a radu. Michaela

Re: Kastrace kocourka - 2,5 roku

(Kočky SOS, 17. 1. 2020 12:28)

Dobrý den,
tak především je třeba si uvědomit, že jste udělala chybu, že jste kocoura nedala kastrovat už dávno. Všechny ty trable, které chudák kocour má (bitky s kocoury, bránění teritoria, možnost nákazy kočičím AIDS apod.) jste mu mohla ušetřit. Kdyby byl kastrován včas, nebránil by území a nebil se s kocoury, nebyl by nemocný. Také nezapomeňte, že i váš kocour se v době mrouskání koček vydává na toulačku, i on sám je agresorem pro jiné kocoury, když se s nimi bije o kočku, při páření s kočkou (nejen při rvačce s kocourem) se může také nakazit různými nemocemi, může pochytat blechy, všenky, svrab ... V neposlední řadě je váš kocour otcem nechtěných koťat nezodpovědných majitelů nekastrovaných koček a přispívá tak k dalšímu nárůstu přemnožených koček.

Takže pokud se ptáte, zda je kastrace vhodná, tak ANO.
Píšete, že byste ho nerada kastrovala, pokud se nic nezmění. Tak pokud se kocour nekastruje včas, mladý, může se stát, že značkování úplně nevymizí (může se stát, ale nemusí!), také se může stát, že ještě nějaká bitka s kocourem proběhne, protože ten toulavý kocour je asi už naučený chodit k vám na pozemek a dávat tomu vašemu za vyučenou a váš už je zvyklý bránit teritorium, ALE co se změní je další a další ohrožování Charlieho nákazou smrtelnými FELV a FIV jednak při samotném páření a při rvaní se s kocoury o kočku v době mrouskání. Většina nekastrovaných kocourů se právě kvůli těmto smrtelným nákazám dožívá nízkého věku. Tak snad skončit s ohrožováním života vašeho Charlieho je změna dost podstatná a stojí za to, nechat ho kastrovat. Co nejdřív.

Re: Re: Kastrace kocourka - 2,5 roku

(Michaela, 20. 1. 2020 10:16)

Děkuji za odpověď. Vidím, že to není tak jednoduché, jak nám bylo sděleno. Když jsme Charlieho jako kotě našli, dotazovali jsme se na veterině, zda kastrovat a bylo nám řečeno, že když ho nehodláme domestikovat, tak že kastrace není nutná a my se s touto odpovědí s důvěrou k odborníkovi spokojili. Děkuji tedy za doplnění informací. Michaela

muj milacek Micicek

(Dagmar, 2. 4. 2014 23:50)

Já mám kocourka je mu 19 měsíců. Nenechala jsem ho vůbec kastrovat. Rad by chtěl holčičku ale vůbec nemá zájem utíkat ven. Od narozeni je doma. Je naucen na čistotu. Jen se vycura , hned mu to či tím. I když udělá kakiky, též hned čistim. Vůbec neznackuje, žádný pach není. Já si vůbec nemusím stěžovat. A když se jde vycurat a hned to či tím , tak opravdu to voní jak když je podesti ta čistá vune. Když ho pochvalim ze cural tak mu říkám moje vonava deštičko. Je vonavy velmi cistotny Kocourek. Nevidím důvod proč by mel jít na kastraci.

Re: muj milacek Micicek

(Iva Tomančáková, 3. 4. 2014 10:56)

Jestli váš kocour voní po čurání "jako po dešti" tak máte něco s čichem. No hlavně ho nepouštějte ven ať se nepodílí na plození dalších nechtěných koťat.

Re: muj milacek Micicek

(jana, 8. 8. 2014 18:32)

zvláštní...kocourek značkovat nemusí, ale jeho moč je agresivní a páchne

Re: muj milacek Micicek

(Hannah, 14. 3. 2019 9:42)

Proboha, to píšete o kočce nebo o svém milenci?:-D

věk

(Anonym, 12. 6. 2018 20:46)

Co by se stalo, kdyby se kočka kastrovala az třeba v 5ti letech?

Re: věk

(Kočky SOS, 12. 6. 2018 21:22)

Vůbec nic se nestane, naopak, kočka může mít v děloze různé cysty a potíže o kterých ani nevíte, rozhodně neváhejte a nechte kočku kastrovat.

Ťapík

(Karolína, 20. 9. 2017 18:49)

Nechaly jsme s kamarádkou kastrovat malého Ťapíka v necelých 5 měsících. Je to velký kocourek, stává se z něj obřík. V tom věku už měl skoro 3 kg, dneska je mu 7 měsíců a váží 3,8 kg. Vet se tehdy zdráhal, ale nakonec řekl že ano, že kocourek je předčasně vyspělý. Takže je vykastrovaný a ona má klídek. I její další kočičárna. Nemyslím si, že by mu to nějak uškodilo.