Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odchyt plachých venkovních koček

20. 10. 2010

Často se setkáváme s tím, že lidé u svého domu krmí opuštěné kočky, ale kastraci již nezajistí, protože kočky nemohou z důvodu jejich plachosti chytit. V tom lepším případě se obrátí na útulek a poprosí o pomoc s odchytem, v tom horším celou věc nechají být a na útulek se obrátí až v momentě, kdy je z jedné či dvou koček najednou koček dvacet. Odchyt přitom není nijak složitý a pokud se vám nepodaří sehnat nikoho, kdo odchyt provede za vás, zvládnete jej při troše snahy i sami.

Odchyt se provádí při krmení. Venkovní kočky se zpravidla krmí jednou denně, vždy zhruba ve stejný čas. Pokud ne, je třeba nechat alespoň 12 hodin kočky vyhladovět. Do odchytové klece se dá miska s jídlem a jakmile do ní kočka vejde, klec se sama zavře. Klec hned přikryjte dekou nebo kusem látky - kočka si tak bude připadat ve větším bezpečí a uklidní se (v nezakryté kleci by lítala a snažila by se dostat ven) a ráno je třeba zavézt je na veterinu na kastraci.

img_3182.jpg


Po zákroku by měla kočka zůstat v teple a v klidu, opět přikrytá, nabídněte jí jídlo a vodu a druhý den ji vypusťte zpět na místo, kde to zná (ve známém prostředí, kde se cítí bezpečně, se zotaví lépe). S veterinářem se dopředu domluvte, že budete chtít kastrovat plachou kočku, aby Vás pak vzal bez objednání, ne vždy se podaří kočku chytit dle domluveného termínu. Kdyby neměl s kastracemi plachých koček zkušenosti, může nám zavolat. Na zašití by měl veterinář použít vstřebávací stehy, abyste nemuseli kočku znovu chytat a ještě jednou na veterinu na vyndání stehů.

K odchytu jsou tedy třeba tři základní věci:

  • odchytová klec
  • auto na odvoz k veterináři
  • ochotný veterinář


Plachou kočku, kterou odchytneme při krmení do odchytové klece, ponecháme v kleci i při převozu k veterináři. Ten ji v ordinaci uspí injekcí aplikovanou skrze mříže a teprve když je kočka uspaná, vyndá ji a vykastruje. Po kastraci ji opět do klece vrátí - je to lepší než vrátit ji do přepravky, protože klec nemá dno a můžeme tak pod ní snáze vyměňovat hadry, až bude kočka po narkóze močit.  

Co se týče financování, radíme obrátit se na příslušný obecní úřad, zda by kastrace alespoň proplatil, když už se nepostará o odchyt ani o další péči, další možností je domluvit se s veterinářem na případné množstevní slevě, je-li koček více. Na zapůjčení odchytové klece se zkuste poptat u policie či u nejbližších útulků, popř. je možnost ji zakoupit. Jste-li z Hodonína a okolí - obraťe se na nás a volejte 724 142 463. Máme Kastrační program! Více zde.

Přejeme dobré pořízení a šťastný "lov"! A mějte na paměti - čím dřív se do odchytu pustíte a čím víc koček necháte vykastrovat, tím méně jich bude venku strádat a tím méně jich budete i krmit.

nastrih-ucha.jpgA ještě jedna důležitá věc: Veterináře při kastraci požádejte, aby vykastrované kočky označil nástřihem ucha. Budete se pak lépe orientovat, která kočka je již vykastrovaná.

Tip!
Venkovní život můžete kočkám zejména v zimním období zpříjemnit pořízením polystyrénové boudičky.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Označení kastrované kočičky

(pavel, 4. 6. 2022 9:00)

Dobrý den, měl bych otázku.
CVIK na uchu dělaný při kastraci se dá velmi snadno zaměnit za zranění z bitvy - už se mi to několikrát stalo.
Co s tím ? U kocoura se stačí zvednou ocas, ale to u plašana stejně neudělám, a u kočky chytat a čekat jestli se rozmrouská...
Jak tedy spolehlivě označit plašany ? Tetování zaroste, na čip se musím přiblížit, na obojku se uškrtí, cvik vypadá jako roztržené ucho ze rvačky, tak co s tím ? Díky za odpověď

Re: Označení kastrované kočičky

(Kočky SOS, 4. 6. 2022 12:04)

Dobrý den,
tetování, obojek, čip - nic takového.
Vždy jen nástřih, který je dobře viditelný.
Aby nemohlo dojít k záměně s natrženým uchem, je potřeba dělat nástřih širší, ve spodní části mírně do obloučku, něco mezi písmenem V a U. Takto natržení ucha způsobené jinou kočkou vypadá málokdy, aspoň nám se to ještě nestalo, že by došlo k záměně ...
A pokud se to přece jen stane, co se dá dělat, lepší kočka odchycená dvakrát, než vůbec. :-)

Ochyt koček.

(Jan, 6. 12. 2019 19:56)

Já použivám na odchyt koček metrový sklopec a vždy odchytnu. https://www.lihneme.cz/vetsi-pasti-na-lisky--kuny--tchore--norky--kocky--vydry-a-nutrie/zl102x20x27/

divoké kočky

(Václava Krohová, 10. 6. 2019 11:04)

dobrý den, po zahradě se mně pohybuje několik divokých koček. Jsou dost drzé a jedna mě vlezla i do domu. Poradíte, jak situaci řešit? Nějakým odchytem a předáním do útulku? Děkuji.
s pozdravem Václava Krohová

Re: divoké kočky

(Ko, 10. 6. 2019 14:55)

Paní Krohová,
víte jistě, že kočky nemají majitele? Nejsou to něčí kočky z okolních domů, od sousedů, které chodí i k vám na zahradu?
Pokud jsou to opravdu kočky bez majitele a navíc jak píšete "divoké", správně plaché, tak tyto kočky by se měly odchytat pomocí sklopce a nechat vykastrovat. Nedají se však nikam odvézt, ani přijmout do útulku, protože plaché kočky odmítají kontakt s lidmi a takovým kočkám se nedá najít nový domov, nikdo nechce kočku, kterou nemůže ani pohladit.

Pokud jste z našeho okolí, můžeme vám s odchytem pomoci a kastrace zaplatit, ale vždy se budou kočky vracet na původní místo odchytu. Náš telefon - 724 142 463. Pokud nejste z Hodonínska, oslovte nejbližší útulek.
Zajistit kastraci je důležité, protože teď se vám na zahradě objevují třeba 2-3 kočky, ale pokud situaci necháte tak, můžeme jich tam mít příští rok mnohem víc.
Podívejte se do rubriky "KASTRUJTE"

Chci Vás požádat o pomoc

(Zuzana Vebrova, 28. 12. 2017 23:44)

Dobrý den.
Chci Vás požádat o pomoc. Bydlím v Duchcově na náměstí Republiky a vedle mě v opuštěném schátralým hotelu
žijí kočka a její koťata, momentálně čtyři.Denně je chodím krmit a i když jsou velmi divoké a plaché tak na mě si zvykly a každý den mě vyhlíží.Byla jsem na úřadě s tím aby se o to město nějakým způsobem postaralo, jelikož na jaře se ty kočky začnou rozmnožovat, ale na městě mi řekli, že nemají finance a že je nemám krmit.Ale nemohu je a navíc v té zimě nechat hladové.Máme tu i veterináře, kterému jsem taky vše řekla a ten je ochotný za částku 500 kč provést sterilizaci aby se aspoň nerozmnožovaly ale bude zde menší problém je chytit..Proto už nevím co dělat a na koho se obrátit a prosím Vás o pomoc ...


Mockrát děkuji a s pozdravem Zuzana Vebrová

Re: Chci Vás požádat o pomoc

(Kočky SOS, 29. 12. 2017 16:43)

Paní Vebrová,je super, že se o kočky staráte a že je chcete nechat kastrovat, to je opravdu moc důležité, ale jste na druhém konci republiky! My jsne na jihu Moravy, pokud byste byla z okolí, pomůžeme, půjčíme klece, zajistíme kastrace, ale takto ... Hledejte útulek ve vašem okolí, Teplice apod. a obraťte se na ně.
Ještě upozor%nuji, že teď, když je zima, se kočky ke kastracím neodchytávají, je potřeba počkat cca do března. Jestli potřebujete ještě nějak poradit, napište nám na email kocky.sos@seznam.cz

ztratila se kočka

(petra, 2. 8. 2016 11:03)

Dobrý den, včera večer se nám kočka nějak dostala na balkón a skočila. V noci jsem ji našla dvakrát ale nedala se odchytit,strašně se bál.teď přez den nikde není ale věřím že se v noci zase vrátí. Nemáte nějakou radu jak postupovat a kde půjčit odchytovou klec. Děkuji za odpověď.

Re: ztratila se kočka

(Kočky SOS, 2. 8. 2016 11:34)

Kočka se určitě zdržuje v okolí domu, pokud venku nikdy nebyla, moc se bojí.
Naše rady najdete v článku "Ztratila se vám kočka?" vlevo v menu, 12.řádek.
https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/ztratila-se-vam-kocka-.html
Musíte si vzít přepravku a v noci v tichu na kočku volat a lákat ji na oblíbené jídlo. Pokud se k vám přiblíží, neváhejte a chyťte kočku za krk a naložte do přepravky. Jestli se vám to nebude dařit, odchytnou klec vám můžeme půjčit, pokud jste z Hodonína nebo okolí, zavolejte paní Tomalové na 724 142 463.
Už teď dejte někde do blízkosti do křoví vodu a granulky.
A prosím, podívejte se i do rubriky "Síťujte", v našem menu je to 15.řádek. Když máte kočku musíte mít zasíťované okna i balkon!

Odchyt kocicky v Liberci

(Iva, 3. 9. 2015 8:09)

Dobrý den,již několikrát jsem se snažila odchytit kočku do sklopce,ale nezdařilo se.Lidé v domě kočku možná pustili.Vysvětluji si to tím,že bylo vše snědeno a kočka ve sklopci nebyla.Lidé v domě tam kočičku nechtějí,nekrmí ji a střílí po ní ze vzduchovky.V útulku to vědí,ale nic s tím zatím neudělali.Jdu si opět vypůjčit sklopec a budu se snažit kočku odchytit.Hledám tímto někoho z Liberce,kdo má s odchytem koček nějakou zkušenost a mohl by mě kontaktovat a pomoci mi s odchytem.Umístění pro kočičku mám.Tel.731177663

Re: Odchyt kocicky v Liberci

(Kočky SOS, 3. 9. 2015 11:19)

Rádi bychom pomohli, ale jste moc daleko, tak jsme alespoň vaši žádost o pomoc zveřejnili na našem facebooku. Snad se vám někdo ozve. Ale zkuste znovu kontaktovat útulek, oni s odchytem musí mít zkušenosti.

odchyt koček

(Dagmar Černá, 20. 5. 2013 16:55)

Dobrý den, prosím kde je možno si vypůjčit klec na odchyt koček. Obecní úřad v místě mého bydliště přemnožení neřeší. Je možno, a na základě kterého nařízení,donutit úřad k činnosti? Nemohu na své náklady nechat kastrovat celou oblast.
S díky
Černá

Re: odchyt koček

(Lucka, Kočky SOS, 20. 5. 2013 22:12)

Paní Černá, odkud jste?
Pročtěte si prosím tento odkaz http://www.kockaapravo.cz/oznameni-clanek.php?id=208 , Jinak by Vám na tomto mailu/stránkách/ měli poradit postup na obci. Ovšem musím říct, že my dosáhly aspoň malé domuvy s městem po ca 10 letech :-/

odchyt

(Dana, 7. 12. 2012 9:43)

Dobrý den. Přečetla jsem si vaše stránky. Chci vás, laskavě, požádat o informaci zda jde odchytit kočka-y a vykastrovat, která je agresivní, běhá k nám na dvůr a již několikrát nám pokousala naše kočky,které máme pravidelně očkované,odčervené atd. Musíme je vézt vždy ihned na veterinu pro antibiotika, případně jiné léky. Zítra nebo v co nejbližším termínu zavolám.

Re: odchyt

(Kočky SOS, 7. 12. 2012 9:44)

Dobrý den,
určitě kočka odchytit a vykastrovat jde. Zavolejte tedy prosím paní Tomalové (tel. 724 142 463), domluví s Vámi postup.