Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak bojujeme!

23. 6. 2011

Většina ochránců zvířat by nám jistě dala za pravdu: na práci se zvířaty není nejnáročnější práce a péče o zvířata jako taková, ale vyjednávání s lidmi, s kterými člověk během této práce přijde do styku. Vyjednávání s úřady, které by mohly pomoci, ale nedělají nic (v tom lepším případě) nebo vydávají nesmyslné zákazy, je mnohdy problematické, deprimující a jen málokdy se dostaví kýžený úspěch (alespoň co se Hodonína týče), ale velmi náročné je mnohdy i jednání se soukromými osobami, které se snažíme přesvědčit, aby své kočky nechávaly kastrovat a pomohly nám tak zabránit dalšímu množení nechtěných koček. Oba tyto problémy spolu přitom souvisí - kdyby město uznalo důležitost a prospěšnost naší práce ať už formou materiálních či finančních příspěvků, nebo třeba jen poskytnutím prostoru v Hodonínských listech, kde bychom mohly občany o problematice přemnožených koček informovat, vyslyšeli by naše slova možná i lidé, po jejichž kočkách sbíráme každé jaro a léto na nejrůznějších místech koťata. A tak zatímco podle rubriky Naši v novém domově se může zdát, že se nám daří a problémy se nám vyhýbají, zákulisí vypadá trochu  jinak...

ZOO Hodonín

23.6.2011 nechal ředitel ZOO ing. Jiří Koliba bezdůvodně utratit 3 zdravé kočky, které do té doby žily bez problémů v areálu ZOO Hodonín, kde je krmila pokladní. Na něj i MVDr. Burského, který utracení provedl, jsme podaly oznámení u příslušných orgánů. Více zde.


MÚ Hodonín

V prvé řadě je tu stále nedořešená kauza Nekrmte toulavé kočky. Tento boj není zdaleka ten největší, který jsme musely svést, ale lze na něm zcela nepochybně nejlépe doložit postoj Městského úřadu a styl, jakým se zastupitelé hodonínských občanů snaží problematiku přemnožených koček řešit.

img_1734.jpg

  • 5.12.2011 jsme daly venkovním kočkám do Sadové ulice novou krmicí boudu, kterou vyrobil manžel jedné z našich krmiček. Byla tam sotva týden. V úterý 13.12.2011 večer ji někdo podpálil, na místě zasahovali hasiči. V Perunské ulici zas hodonínským občanům pro změnu vadí krmení, které sem kočkám dáváme. Už 4. den po sobě jim sebrali granule i s miskama.

  • O tom, že je tato kauza stále nedořešená, svědčí i rozhovor s MUDr. Kubrickým, který jsme měly 22.7.2011 při krmení venkovních koček v Perunské ulici. Pan MUDr. Kubrický poté, co se nás zeptal, zda víme, kdo on je, že on je doktor a velmi vlivný člověk ze zastupitelstva, prohlásil, že se chováme jako Hitler a že kočky nemáme kastrovat ani krmit. V návaznosti na tento rozhovor jsme 25.7.2011 MUDr. Kubrickému i ostatním zastupitelstvům zaslaly otevřený dopis.
     
  • Dalším případem byla též kauza Kočky žijící v areálu hodonínských lázní. O neúnavném boji paní místostarostky Mgr. Zuzany Domesové (ČSSD) proti třem vykastrovaným, veterinárně ošetřeným kočkám žijícím již minimálně od r. 2002 v areálu hodonínských lázní, jste se mohli dočíst dočíst zde, ale ze stránek města byly tyto informace odstraněny.  Situace se uklidnila až po odchodu Mgr. Domesové z funkce.
  • 6.5.2008 jsme obdržely vyjádření ohledně výsledku naší žádosti o grant na rok 2008  - bohužel ani tentokrát jsme neuspěly. Kompletní výsledky grantového řízení pro rok 2008 najdete na webových stránkách MÚ Hodonín.


Zatímco v některých ostatních městech městské úřady na kastrace opuštěných koček přispívají, Hodonín zvolil cestu zákazů a bojkotu činnosti lidí, kteří se snaží situaci efektivně řešit. Nezbývá než doufat, že se složení zastupitelstva po příštích komunálních volbách změní tak, abychom v zastupitelstvu získali větší podporu. Apelujeme tedy na hodonínské občany - volte prosím v příštích komunálních volbách ty, kterým není osud opuštěných zvířat lhostejný! I to je způsob, jak nám pomoci.


Jak jednají jiné instituce financované z veřejných zdrojů:

  • Za zmínku jistě stojí i okolnosti, za nichž se k nám dostala nyní již šťastně umístěná Amanda, kterou jsme v červenci 2007 přivezly z areálu hodonínského domova důchodců. Důchodci ji tu krmili a velmi si ji oblíbili, ovšem vedení domova důchodců vydalo zákaz krmení a kočce hrozila smrt hlady. Paní ředitelku ing. Janu Matušinovou jsme následně kontaktovaly - korespondenci s ní si můžete přečíst zde. Je toto správný a citlivý postup vůči starým lidem?
     
  • 9. 4. 2013 Střední škola v Hodoníně. Roky trvalo, než jsme početnou kolonii opuštěných a plachých koček stabilizovaly, vykastrovaly a vyléčily. Podařilo se domluvit, že do parku školy umístíme boudičky pro kočky, kde budou mít zázemí a žrádlo chráněné před psy z okolního sídliště a zlými lidmi. V září roku 2012 nastoupila na školu nová ředitelka a 9.4.2013 jsme našly upozornění, že máme odstranit boudy i s kočkami. I přes veliké úsilí musíme krmící a monitorovací místo odstranit. O celé kauze včetně odkazů na všechny dokumenty si můžete přečíst zde.  

napis-kde-krmime-maly.jpg

Média

Poměrně důrazně jsme se ozvaly i v případě fejetonu šéfredaktora zpravodajství ČT Milana Fridricha, který byl pod názvem O lásce k němé tváři zveřejněn 14.11.2007 v regionálních Denících. V tomto případě byla však korespondence velmi krátká, neboť jsme nebyly jediné sdružení, které se proti fejetonu ohradilo, a notně unavený pan Fridrich již evidentně na obsáhlejší korespondenci neměl sílu - škoda jen, že argumentům lidí, kteří o kastracích vědí mnohem více než pan šéfredaktor, již v médiích prostor dán nebyl. Tématu se věnoval server Kočky-online.cz, kde se na toto téma strhla poměrně široká diskuze. Naši korespondenci s panem Fridrichem pak najdete zde.

Zatímco pan Fridrich ve svém fejetonu vyjadřoval "pouze svůj soukromý názor", příloha MF Dnes Bydlení věnovaná kočkám ze dne 30.4.2008 se již tváří jako objektivní článek dávající celé množství rad budoucím kočičím majitelům. I zde je však uvedena řada nepravd, na které jsme redakci MF Dnes upozornily e-mailem. Odpovědi jsme se nedočkaly.



Netolerance a nepochopení

Bojujeme i s lidmi, kterým velmi vadí přítomnost plachých koček ve venkovních lokalitách. Těchto koček je v současné době více než 80 a všechny jsou vykastrované. Pokud se objeví některá nová, okamžitě je nám nahlášena. Kočky se tedy dále nemnoží a jediné, co si přejí, je trocha životního prostoru, kde by rády dožily. Přesto se vždy najde někdo, komu jejich přítomnost velmi vadí. S takovými lidmi svádějí své každodenní boje naši spolupracovníci, kteří tyto kočky krmí a lokality monitorují.
 
Valná většina koťat, která nám každoročně plní depozita, pochází od lidí, kteří se postarali o jednu kočku, která se jim přitoulala na zahradu, a začali ji krmit, nenapadlo je však kočku zároveň nechat vykastrovat, a tak jim kočka dříve či později přivedla koťata, která pak skončila u nás. Přesto je pro nás velmi těžké takovým situacím dopředu zabránit, protože dokud se koťata nenarodí, lidé řeči o kastracích neberou příliš vážně. Rovněž tak je těžké vysvětlit, že i když se jim třeba podaří najít pro koťata své kočky nový domov, rozhodně nejsou schopni zaručit, že i o potomky těchto koťat a o jejich potomky atd. bude po celý život dobře postaráno. A tak zatímco jsou útulky neustále přeplněné, lidé nechávají rodit další a další nechtěná koťata... Jeden příklad za všechny zde.
 

15.12.2013 další vyhozené boudičky, které slouží jako úkryt kočkám před zimou. Více album na rajčeti.

 

Komentáře:

  •  (Zuzka, 14. 4. 2010 22:10) Já nikdy nepochopím, jak někdo nemůže mít rád kočičky(ale vlastně i všechna zvířata). Co je to proboha za člověka? :-(( (Nejenom) kočičkám přece stačí k životu a k tomu, aby byly šťastné, hrozně málo. Nemít prázdné bříško a sem tam nějaké to pohlazení a lásku. A je moc smutné, když se jim mnohdy ani toho mála nedostane. Tohle přece nemůže být normálnímu člověku lhostejné.
  • (Lucka Š., 16. 9. 2009 14:45) Achjo, tak arogantní ženskou jako je Domesová už jsem dlouho neviděla... Připojila jsem se k nesouhlasu a email jsem bez váhání odeslala. Doufám, že politická kariéra paní Domesové po tomto skončí, nadělala si v Hodoníně a okolí svými výroky spoustu nepřátel...
  •     (Mirka Bystřická, 15. 9. 2009 8:28) Připojuji se k nesouhlasu , jestliže nikomu nevadí,tak nevidím důvod je likvidovat, jsou to milý tvorečkové, kteří mají právo na život jako každý z nás...doufám ,že se vše obrátí v jejich prospěch a paní místostarostka vše posoudí zdravým rozumem.Nic jiného člověk neslyší jen agresivita,násilí a vraždění, jak to všechno dopadne? Začneme u koček a nechci domyslet kde to skončí!
  •     (Verushka, 13. 9. 2009 20:43) přidala jsem se k nesouhlasu ač v hodoníně nebydlím...taky už nebudu čssd volit...začínají být všichni pěkně arogantní...:-( držím palečky kočičkám!!!
  •     (Lucie Čevelová, 13. 9. 2009 9:55) Taky jsem se přidala a poslala paní místostarostce email. Myslím si, jelikož bydlím v areálu lázní, že kočičáci opravdu nikomu nevadí a nepřekážejí. Tak jsem zvědavá na její reakci. I když z minula vím, že ona s náma nekomunikuje. držím palce kočičkám, které jsou již jen 3 a mají právo na slušné dožití.
  •     (Markéta Kyslingerová, 11. 9. 2009 21:40) Přečetla jsem si výše korespodenci s paní Domesovou - z té ženské je mi nevolno, stejně jako předtím z madam Mrkosové. Takoví lidé sedí v parlamentu, brrr! Komunikuje arogantně a ze své úřední pozice dává najevo, že si můžeme trhnout nohou. Ani se neobtěžovala si mail po sobě přečíst a opravit chyby. Ovládám se abych byla slušná. ČSSD nikdy volit nebudu.
  •     (Táňa Bulová, 10. 9. 2009 20:57) Také jsem se přidala a paní místostarostce poslala nesouhlas s jejím příkazem. Doufám, že se přidá víc lidí a že hlas občanů kočičkám pomůže.
  •     (Jorga, 9. 5. 2013 11:08) ...na jedné škole dokonalý úspěch, na druhé totální tupost a zaslepenost...neplánujete napsat otevřený dopis ředitelce školy a té zjevně duchaplné slečně, či konkrétně "jejímu" odboru na úřadě? i když nejsem z Hodonína, podepsala bych ho a myslím, že bych nebyla sama. A třeba by nebylo od věci, udělat stran toho uměle vyvolaného problému referendum přímo mezi žáky zmíněné školy - možná by výsledek byl dost zajímavý...??

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář