Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skoronice

1. 11. 2017

Vloni v říjnu nám zavolala paní, že jí zemřel ve Skoronicích otec a že na pozemku u domu jsou nějaké kočky a pes, psa že si vezme, ale neví, co s kočkami.
Na místo jsme zajeli a zjistili, že dvě plaché kočky jsou v natolik špatném stavu, že jsme je po dohodě na veterině nechali uspat, další dva kocouři a kočka se odchytli ke kastraci a vrátili na pozemek k domu, koťata jsme pochytali a odvezli.

sko350.jpgKoncem minulého roku tedy u domu zůstali dva kocouři a kočky, všichni kastrovaní, majitelka domu nám pravidelně na krmivo posílá 500 Kč měsíčně a naše dobrovolná spolupracovnice se zde o kočky začala starat a krmit je.

Další fotky zde.

A protože už máme zkušenost, že na obcích nebývají o této "kočičí problematice" dostatečně informovaní, už v lednu jsme napsali starostce Skoronic tento obsáhlý informační email, kde jsme nabídli i pomoc:

Dobrý den paní starostko,
po telefonické domluvě posílám informace.
Náš spolek Kočky SOS Hodonín má za cíl starat se o opuštěné, týrané nebo zatoulané kočky a pomoci jim. Informace o nás najdete i na našich webových stránkách zde:

https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/o-nas.html
Je totiž až zoufalé, kolik lidí je nezodpovědných, kočky nekastruje, nechává rodit dvakrát i vícekrát do roka koťata a těch se pak zbavují odložením někde v krabici na parkovišti, či odvezením do lesa, oblíbenými místy jsou statky, koňské stáje apod.
Že se tímto lidé dopouštějí trestného činu Vám nemusím zdůrazňovat a to, že odhalení pachatele je takřka nemožné, také ne.
Pokud se jedná o malá koťata, která nikdo nenajde, jsou tímto odsouzena k pomalé a trýznivé smrti hladem a žízní. Když už jsou starší a je to v teplém letním období, dokážou přežít a na takovém místě často pak vznikají až kolonie koček, které nikou nepatří a lidé na to často upozorní, až jej jich opravdu hodně a lidem z okolí to vadí.
V takovém případě my můžeme pomoci - odchytem a kastrací koček a tím zamezit jejich dalšímu množení.
Pokud se některé kočky po odchytu projeví jako k člověku přítulné, NIKDY je nevracíme zpět, ale zůstávají u nás, my je necháme kastrovat, očkujeme, odčervíme a hledáme jim domov - na našich stránkách zde:

https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/kocky--ktere-cekaji-na-novy-domov/
To je i případ Kaje z Baťovky, už je v novém domově:
https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/nasi-v-novem-domove/majka-a-kaj.html
Většina koček však bývá plachých a k lidem taková kočka nikdy nenajde cestu, taková kočka se nemůže vzít do útulku, jednak by uzavřený prostor těžko nesla a jednak nemá šanci, aby se umístila, aby se jí našel domov. Proto jediné možné řešení je, tyto kočky po kastraci a ošetření vracet zpět na původní místo.
Důležité je, pak zajistit na tomto místě krmivo, aby kočky nestrádaly a neonemocněly. Krmič - člověk, který tady pak kočky krmí, situaci monitoruje a hlásí nám případné další kočky, které by se tu objevily a my opět hned zajišťujeme odchyt a kastraci - zkrátka zamezíme dalšímu množení.
A tady často narážíme na problém - lidé bydlící poblíž takového místa často pro to nemají pochopení, zbrojí proti krmení koček a často říkají - "my je tady nechceme, odvezte si je"!
Ale kam odvézt? To nejsou naše kočky a navíc jsou na tom určitém místě doma, mnohdy tam vyrostly od kotěte.
Bohužel - jsou to kočky té určité obce, města, jejichž občané je tam odložili a kočky se pomnožili. Kočka je domestikované zvíře a každá měla v minulosti svého majitele. A o opuštěné zvíře se má obec postarat. Psi se odchytnou a odvezou do útulku. A kočky? Kočky se neřeší, do té doby, dokud nevznikne kalamita, jako třeba na Rúdníku, kde k dnešnímu dni krmíme na 20 koček a nejednu z nich jsem přivezli právě občané Ratíškovic a Vacenovic, více zde:

https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/pomahame/akce-rudnik.html
https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/kocky-plasanky/rudnik.html
Přitom by stačilo tak málo - nechat vykastrovat kočku.
Tady je nejdůležitější osvěta, ale přes naše snažení a přesto, že každý rok necháme kastrovat okolo
300 koček, opuštěných koček neubývá.
Přitom řešení je naprosto jednoduché:
Člověk nechá
kastrovat kočku - ta nerodí nechtěná koťata a člověk se jich nemusí zbavovat - nevznikají žádné lokality opuštěných plachých koček a není co řešit. A toto je nutné občanům vysvětlit.
K osvětě by bylo dobré přidat motivaci a to je v možnostech každé obce - hradit nebo
přispívat občanům na kastraci.
První vlaštovkou v okrese je Strážnice, kde situaci pochopili, spolupracují s námi a také nám finančně v loňském roku přispěli.
V příloze zasílám leták k tisku a pokud byste ještě cokoliv potřebovala, můžete se na nás obrátit.
Naďa Tomalová, předsedkyně Koček SOS

Paní starostka sice tvrdí, že na základě tohoto emailu občany informovala, ale nám se ze Skoronic nikdo neozval, nikdo o pomoc s kastracemi koček nežádal.

A jak už to bývá, na zahradách u opuštěných, neobydlených domů - pozemek se stal lákadlem pro lidi, kteří se neumí postarat o svou kočku a nechat ji kastrovat a zbavují se nechtěných koťat. Taková prázdná zahrada je přece ideální!
A tak letos od jara na pozemku průběžně přibývala koťata. Mnohdy v zoufalém stavu, s nemocnýma očima, podvyživená. Jedněm
i z mnoha jsou i černí dlouhosrstí Picasso, Suri a Tizian.
Naše spolupracovnice zde letos koťata odchytávala, dávala léky, odvezla 14 (!) koťat a nechali jsme zde kastrovat dalších 10 koček!
Ale před časem nás informovala, že přes její veškerou snahu, má zde problémy a přeposlala nám SMS zprávu, kterou dostala od starostky Skoronic:

Dobrý den,
další malá koťata na pozemku L. jsou už snad výsměchem celé vaší péče včetně kastrací - nebo výsledkem vaší dobré péče.
Já to neobhájím vůbec ničím a už s jakoukoliv mojí podporou nelze počítat, ani s článkem ve prospěch Koček SOS. Kočka je evidentně od L. A situace je neúnosná pro celou ulici.
Na místo zlepšení situace v počtu koček je naprosté zhoršení.
S pozdravem Půčková, Skoronice

Přiznáváme se, toto nás naštvalo.
Toto nejsou naše kočky, to jsou kočky Skoronic! Přesto se o kočky staráme, kastrujeme, léčíme, vše za prostředky Koček SOS a pro paní starostku je naše péče výsměch?
To nejsou kočky paní L., ty jme dali kastrovat, to jsou kočky, koťata odložená občany Skoronic, je to zodpovědnost paní starostky.
sko300.jpg
My nemůžeme počítat s její podporou? My nějakou její podporu potřebujeme? NE! To Skoronice potřebovali nás.
Článek ve prospěch Koček SOS? My žádný takový článek nepotřebujeme, článek měl být informativní, do místního tisku, aby lidi věděli, že musí kastrovat a že my jsme ochotni pomoc!

Takže 25.10.2017 odesíláme další email:

Paní starostko,
paní J. nám přeposlala SMS zprávu, kterou jste jí poslala a protože se nás bezprostředně týká, chtěli bychom na ni reagovat:
Další malá koťata jsou výsměchem naší péči? Jak tomu rozumět? Vy se domníváte, že jsme ta koťata tam přivezli my?
Na tomto místě koťata neustále přibývají z jednoho a prostého důvodu - odkládají je tam občané Skoronic. Nemají kastrovanou svou kočku, ale o koťata nestojí a tak je někteří topí a jiní je odkládají na taková místa jako je toto! Jako starostka byste měla vědět, že se tím dopouštějí trestného činu opuštění zvířete. Zkuste si ve své obci obejít občany a zjistit, kolik z nich má kočku kastrovanou a pakliže ne, ptejte se, co dělají s koťaty.
Toto místo u domku L. ve Skoronicích je totiž zcela vyjímečné. A čím?
Za 15 let naší praxe se nám ještě nestalo, že po kastraci všech tří koček, které na místě byly (ano, čtete dobře, 3 koček - protože po L. zde zůstalo 5 koček,
http://kockysos.rajce.idnes.cz/Kocky,_kastrace_Skoronice/ Dvě byly tak nemocné, že jsme je nechaly uspat a kočku a dva kocoury jsme nechali hned vykastrovat, takže je absolutně nemožné, aby kočky, které se nyní na pozemku zdržují, měly cokoliv společného s L.! Paní L. vše zaplatila a nyní nám přispívá na krmivo zděděných 3 koček), takže opakuji - ještě se nám nestalo, že by se během roku po vykastrování koček jejich počet neustále zvyšoval a druhá věc se kterou jsme se ještě nesetkali od představitelů obce je takový postoj k celé situaci jako máte Vy.

V lednu jsme Vám napsali obsáhlý email (který nyní pro připomenutí přeposílám), kde jsme se Vám snažili problematiku opuštěných koček a její řešení vysvětlit, přiložili jsme leták, kterým jste mohla své občany informovat, udělala jste to?
Že nelze počítat s článkem ve prospěch Koček SOS Hodonín?
To snad nemyslíte vážně. My žádné články v náš prospěch ani reklamu od vás nepotřebujeme, my nic neprodáváme. My jsme chtěli článek informativní, do vašeho místního tisku, ve vašem zájmu informovat lidi, proč je nezbytné kočky kastrovat, upozornit je, že odkládání nebo zabíjení koťat je trestný čin a v neposlední řadě nabídnout kastrace koček za sníženou cenu přes náš spolek.
My jsme spolek založili na pomoc opuštěným kočkám a děláme to ve svém volnu a za peníze které pracně získáváme výrobou dárkových předmětů, vydáváním kalendářů nebo od našich drobných sponzorů apod.
Paní J. sice není naše členka, ale vydatně nám na určitých místech pomáhá, protože jí osud opuštěných a strádajících koček není lhostejný. Ve svém volnu je ve Skoronicích odchytala, odvezla na veterinu do Hodonína, jezdí je krmit - vše bez nároku na nějakou odměnu, naopak používá svoje auto a pohonné hmoty ji samozřejmě nikdo neproplácí. Za tento rok zde pochytala a na naše náklady nechala vykastrovat 10 koček a odvezla 14 koťat! (Protože jak vysvětlujeme v tom lednovém emailu, pokud kočka, koťata nejsou plachá, bereme je a hledáme jim domovy, plachá musí zůstat na místě). Víte kolik to všechno stálo?
Dosud jsou u nás dvě koťata z tohoto místa, kterým se snažíme najít domov:

Suri
https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/kocky--ktere-cekaji-na-novy-domov/suri-04.html
Tizian
https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/kocky--ktere-cekaji-na-novy-domov/tizian.html
A Vám se to zdá málo? Vy si jí ještě dovolujete nařizovat, aby pozemek poryla? Ona není Váš zaměstnanec.
Jelikož fungujeme jen díky sponzorům, tak o veškeré naší činnosti informujeme i na našich
stránkách a FB.
Paní starostko,
to jsou Vaše kočky, kočky které opustili, zbavili se jich skoroničtí občané! Obec má povinnost ze zákona se o opuštěná zvířata postarat.
Usmrcení je však trestný čin.
Pokud kritizujete náš postup, který je v souladu s výkladem zákona o regulaci populace volně žijících koček a ignorujete nutnost kastrace koček, jejichž majiteli jsou občané Vaší obce, co navrhujete?
V lednu jste neodpověděla, tak doufám, že teď nějaké stanovisko k problému zaujmete. Věřte, že jediným řešením je, kastrace koček jejichž majiteli jsou obyvateli Skoronic.
S tím jsme stále ochotni pomoci.
Za Kočky SOS Hodonín
Naďa Tomalová, předsedkyně z.s.

 

Odpověď paní starostky, dne 26.10.2017:

Vážený paní předsedkyně,
na základě Vašeho dopisu vidím, že Vaše informace o celé situaci jsou poněkud kusé.
Vyjádřím se jen k základním věcem.
SMS jsem poslala paní J. a zároveň i majitelce domu paní Renatě L. O dalším řešení se rozhodnu, až promluvím s paní L., se kterou máme domluvenou schůzku.
Průběžně jsem komunikovala, alespoň dosud, s oběma ženami.
Práci, snahu a náklady p. J. v nejmenším nezpochybňuji. A nic jsem jí nenařizovala. Dokonce jsem jí říkala, že je péče o tyto kočky hodně na ní a že by se měli víc zapojit majitelé.

Byly jsme domluveny, že v obecním časopise zveřejním upozornění, aby lidi koťata do zahrádky domu neodkládali, a opětovně informaci o Vašem spolku a možnostech kastrace.
(Mimochodem, dřívější letáček od Vás jsem zveřejnila a lidi osobně upozorňovala na Váš spolek a možnosti kastrace). Ale to můžu teď těžko dělat, když namísto 3 vykastrovaných koček je v současné době ve dvoře min. 5 dospělých koček (z toho 2 kocouři, pokud jsem správně poslouchala, přinejmenším ten mladý je nevykastrovaný) a asi 10 koťat, kdy si ta nejmenší evidentně přivedla kočka z domu Liškových. Za takové situace rozhodně nikoho nepřesvědčím. I když věřím paní J., že dělá, co může.
(O záhoncích a trávnících v ulici se vůbec nedá mluvit, jsou plné výkalů. To neberu v úvahu, že pohrabané záhony kočky poťapkají, to je to nejmenší. A ani nám se za 20 let, co v této obci bydlím, nestalo, že by byly přemnoženy kočky. Až po smrti p. L., otce současné majitelky, kdy jsem je upozorňovala, aby tady zvířata nenechávali, když tu nebydlí.)
Tedy ode mne zatím tolik.
S pozdravem a přáním příjemného dne
SKORONICE, obec Jízdy králů
ing. Marie Půčková
tel. 518 625 090, 728 008 302
email: starostka@skoronice.cz
www. skoronice.cz
 
Takže my jsme majitelce pozemku vykastrovali kočky a paní starostka stále píše, že "evidentně z jejich domu, pozemku pochází 10 koťat"? Ví paní starostka, že kastrovaná kočka se nemnoží?
 
Naše odpověď, téhož dne 26.10.2017:
 
Dobrý den paní starostko,
tak znovu:
  • kočky po zemřelých L. jsme nechali kastrovat, dvě nechali uspat a koťata odvezli. Jakékoliv další kočky či koťata nemohou patřit paní L., kastrovaná kočka se nemůže rozmnožovat!
  • Takže pokud píšete, že ..."namísto 3 vykastrovaných koček je v současné době ve dvoře min. 5 dospělých koček (z toho 2 kocouři, pokud jsem správně poslouchala, přinejmenším ten mladý je nevykastrovaný) a asi 10 koťat, kdy si ta nejmenší evidentně přivedla kočka z domu L." ... nemá s tím paní L. nic společného, její kočky se nemohou množit.
  • paní L. a ani my nebo paní J. nemůžeme zařídit, aby se na opuštěný pozemek, kde je klid neodkládala koťata nebo aby si ho něčí nekastrovaná kočka nevybrala a neporodila tu (je známá skutečnost, že pokud majitelé kočce opakovaně koťata zabíjí, začne si vyhledávat k porodu jiná místa, než je její domov)
  • pokud jste náš letáček otiskli a občany informovali, je to chvályhodné, ovšem ze Skoronic se nám nikdo neozval, tudíž jsme si jisti, že většina vašich občanů má kočky nekastrované a koťat se zbavuje (připadají vám ta černá dlouhosrstá koťata, která jsme odebrali 3.září z pozemku L., jako potomci jejich obyčejných krátkosrstých a ještě kastrovaných koček?)
  • pokud píšete, že naše informace jsou kusé, nemůžu souhlasit. Jednak paní J. mě pravidelně informuje a četla jsem tu vaši SMS, kde doslova říkáte, že "koťata na L.  jsou výsměchem celé vaší péče a kastracím". Z toho usuzuji, že jste nic nepochopila a musím říct, že my se tady moc nesmějeme a začínáme toho mít dost, protože výdaje na kastrace a odchyt pro Skoronice pro nás začínají být neúnosné. Možná by Vám stálo za to, nainstalovat kamery či fotopast.
Naďa Tomalová
Kočky SOS, z.s., Hodonín
 
Bohužel koncem minulého týdne jsme dostali od krmičky zprávu, že po celém pozemku jsou naházeny otrávené návnady!
V pondělí 30.11.2017 jsme paní starostku navštívili, přítomna byla i majitelka pozemku paní L. a krmička koček paní J.
K žádnému výsledku jsme se však nedobrali, paní starostka si nic nepochopila a nakonec prohlásila, že si zavolá odchytovou službu, aby kočky odstranila.
Paní starostka asi neví, že odchytové služby kočky odchytávají, kastrují a vypouštějí zpět do původních lokalit, zrovna tak jako my.
Je škoda, že pokud má obec prostředky na odchytovou službu, že je nevyužije spíše na kastrace stávajících koček v obci.
sko270.jpgCo se týká otrávených nástrah, podáme trestní oznámení na neznámého pachatele.
 
Na pozemku kromě plašanů zůstává po smrti majitele domku i tato asi 10 letá kočička, té bychom chtěli najít domov, než se jí něco stane. Je hodná a mazlivá. Pokud byste někdo měl zájem dát jí domov, zavolejte nám na 724 142 463.
 
 
 
 
 
Také by nám pomohlo, kdybyste svůj názor napsali paní starostce Skoronic na email uvedený v podpisu - starostka@skoronice.cz
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Pomoc

(Jitka, 5. 11. 2017 21:48)

Jak se říká pro dobrotu na žebrotu, ale nevzdávejte se, moc vám fandím. Chci nabídnout pomoc ohledně kočičky po zemřelém člověku. Pokud se ještě nenašel někdo, kdo by se jí ujal, tak po domluvě s manželem jsme ochotní jí dát domov, bylo by škoda, kdyby se jí něco stalo. Jsme ze Zlína, bydlíme v bytě se zasíťovanou lodžií a máme pět kočiček, krom jednoho všichni nalezenci. Tak, jestli by jste chtěli, vzali bychom ji k nám.

Re: Pomoc

(Kočky SOS, 5. 11. 2017 22:03)

Děkujeme, zavolejte prosím paní Tomalové na 724 142 463 nebo nám napište na email kocky.sos@seznam.cz svůj telefon a my se ozveme.

POUČENÍ?

(Ria Buchtíková, 2. 11. 2017 9:49)

Přečteno a zjištěno, že chování některých lidí je neskutečně trapné! Nenechte se odradit ...už Werich pronesl něco v tom smyslu, že se zlem a blbostí nelze bojovat!