Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak seznámit psa a kočku?

3. 5. 2022

Jak seznámit psa a kočku?

doggy2.jpgZákladním požadavkem pro sbližování psů a koček je, že ani jeden z nich doposud nemá s tím druhým negativní zkušenosti.
Abyste byli úspěšní, měli byste se na první setkání obou zvířat pečlivě připravit. Vytvořte plán seznámení. Vezměte si pár dnů volna na jeho realizaci.
Obecně je důležité, abyste při prvním setkání svou pozornost plně soustředili na svá zvířata. Zvláštní události, jako je návštěva přátel nebo velká rodinná setkání, by se v této době neměly konat. I hlasité zvuky z rádia nebo televize v pozadí mohou první setkání psů a koček vážně narušit.

Rozhodující vliv na sžívání koček a psů má i skutečnost, kdo tu byl první: pes, nebo kočka? Psi jsou zvířata, která žijí ve smečkách. Díky tomu přijmou nového člena rodiny většinou poměrně brzy. Kočky jsou k nově příchozímu často mnohem skeptičtější. Psa totiž vnímají jako hrozbu pro své teritorium. Začlenění kočky do psí domácnosti tedy mívá většinou hladší průběh. Pokud tedy přivážíte od nás kočku do psí domácnosti, ubytujte kočku nejdříve v samostatném pokoji - více zde a dejte jí nejdřív několik dní na to, aby si zvykla na vás, na nové prostředí ... Teprve potom můžete začít seznamování se psem.

Abyste předešli konfliktům, měli byste si ve svém domě vybrat pro první schůzku neutrální prostor. Oblíbené místo „starousedlíka“ by bylo jistě nevhodným místem pro první setkání. Kromě toho byste se měli ujistit, že kočka bude mít možnost ústupu, pokud by jí situace byla nepříjemná. Při seznamování musí být pes na vodítku a kočka mít volnost pohybu! Kočičí škrabadla, vyvýšená police nebo prázdný okenní parapet, odkud může zpočátku psa z dálky pozorovat, dodá vaší kočce jistotu.

Kočce ponechte stále její samostatnou místnost, ve které se může prvních pár dnů zdržovat a uchylovat se tam, když nechce být v místnosti se psem. Nechat obě zvířata samotná, neoddělená v době kdy nejste doma, můžete až jste si scela jisti jejich přátelstvím ...

Doporučuje se také oddělit obě krmná místa. Předejdete tím závisti při krmení. Pro krmení kočky je nejlepší zvolit vyvýšené místo.

Více ve článku zde.

doggy1.jpgKocour Doggy byl umístěn k pejskovi. Dnes jsou z nich parťáci. Více zde.

Můžete nám zavolat na 724 142 463
nebo napsat na email kocky.sos@seznam.cz