Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak šel čas aneb něco z naší historie

 

Něco z historie ..

nada2.jpgS péčí o opuštěné kočky začaly Naďa Tomalová s Marií Brázdilovou v roce 1989.
Naďa Tomalová (předsedkyně z.s. Kočky SOS) tehdy pracovala v nemocnici a v nemocniční zahradě odjakživa žily kočky. Tam, v suterénní laboratoři, opuštěné kočky krmila a dávala jim ven domečky z polystyrénových krabic zabalené v igelitových pytlech. V roce 2004 pak absolvovala odborný kurs odchytu zvířat na Veterinární fakultě v Brně a je předsedkyní Koček SOS Hodonín a je u ní naše největší depozitum.
Marie Brázdilová, která po autonehodě zůstala invalidní, se o opuštěné kočky starala u sebe doma a kdejaké nalezené kotě u ní skončilo. Když ho vypiplala, snažila se ho umístit do dobrých rukou. V prosinci 2006 svou činnost pro Kočky SOS ze zdravotních důvodů ukončila.
Začátkem roku 2005 se přidala další milovnice koček -
lucka.jpgLucie Foltýnová (místopředsedkyně z.s. Kočky SOS), která dnes s Naďou vykonává veškerou práci kolem koček (viz níže), je řidičkou a má na starosti kontrolu účetnictví Koček SOS a druhé největší depozitum.
Od srpna 2007 do září 2010 nám s depozitováním pomáhala v Zastávce u Brna Lenka, která spolu s manželem zateplila zahradní domek a pečovala zde o nově příchozí koťata, která byla ještě příliš plachá na to, aby mohla odejít do nového domova, od léta 2009 do ledna 2011 jsme měly dočasnou péči v Bojanovicích, od léta 2010 do června 2013 dočasnou péči u Věry v Lužicích  a od června 2012 do jara 2014 byla dočasná péče u Lenky v Hodoníně.

jana-lastovkova.jpgKromě dvou hlavních depozit u Nadi a Lucie v Hodoníně máme od roku 2010 depozitum u Jany Laštovkové v Mikulčicích, od března 2014 u Jarky depozitum rovněž v Mikulčicích, toto depozitum bylo zrušeno a nahradila ho Pavlína Ilčíková v Dubňanech - (nyní již ukončeno a poskytuje pouze dočasnou péči několika kočkám) a od listopadu 2011 do jara 2014 bylo depozitum u Evy Votavové v Hodoníně, Eva depozitování musela vyměnit za péči o dvojčata a je na mateřské dovolené, ale stále má na starosti Kocky-online.cz.

petra3.jpgDalší depozitum je u Petry Šímové v Hruškách.

lada4.jpgPozději, v roce 2017 se k nám přidává Lada Buchtíková - dočasná péče Mutěnice.

jitka2.jpgA v roce 2018 to byla Jitka Rampáčková - dočasná péče Mikulčice.

Začátkem roku 2018 jsme zřídili další depozitum, a to ve Starovičkách u Katky Krškové - to ukončilo činnnost k 1.5.2019 a vznikl zde samostatný nový útulek z.s. Kočky u Katky.
Více zde.

V minulosti měla propagaci našeho spolku na starosti Petra Podařilová z Prahy, která pro nás v roce 2005 začala inzerovat a v únoru 2006, kdy hrozilo, že naši činnost budeme muset kvůli finanční tísni ukončit, napsala článek na v Kočky-online.cz s prosbou o pomoc pro nás, na jejíž podnět se od kočkomilné veřejnosti vybralo cca 80 tis. Kč. Od té doby na dálku z Chýně u Prahy pravidelně referovala o naší činnosti na našich webových stránkách a od r. 2010 i na Facebooku. Petra spolupráci s námi ukončila v únoru 2013.

i.jpgTuto činnost převzala Iva Tomančáková - je sestrou Nadi, má tři naše bývalé svěřence Olivera, Žofii a Balúa a začala pomáhat v roce 2011, kdy si převzala od Lucky účetnictví, v roce 2013 si přibrala inzerci a od března 2014 má na starosti naše webové stránky, facebook, adopci koček na dálku a další.

S umísťováním koček do nových domovů nám od roku 2007 pomáhala Leona, která si od nás 3.12.2006 na umísťovací výstavě Vánoce pro kočku osvojila kočičku Lizetku a později i Anušku a Gereta a v prosinci 2007 převzala od Petry inzerci. Svou činnost ukončila v létě 2014.

alena.jpgNaše dárce se snažíme motivovat nejrůznějšími dárečky, které za příspěvek na péči o opuštěné kočky nabízíme. Za výrobu těchto dárečků a šití pelíšků vděčíme naší další velké pomocnici Aleně Březovské (hospodářka z.s. Kočky SOS), která s námi spoluprace od roku 2006, kdy se stala zároveň majitelkou našich tří bývalých svěřenců Adámka, Mufina a Claudinky. Alena shání sponzory, zajištuje prodejní akce, organizuje umísťovací výstavy, výrobu kalendáře a diáře a další akce.

Začátky ...

Od června 2003 jsme fungovaly pod záštitou První společnosti za práva koček.
20. března 2006 jsme pak založily vlastní občanské sdružení Kočky SOS. Do dubna 2007 jsme naši činnost vykonávaly s finanční podporou paní Marcely Frei z organizace Srdce pro zvířata, od července 2007 pak nám pak opět velmi pomáhala paní Alice Oppová z
První společnosti za práva koček, která významně napomohla vzniku našeho útulku a patří jí náš dík.
Převážnou většinu našich příjmů však tvoří
adopce koček na dálku a drobné příspěvky celé řady soukromých dárců, bez nichž bychom vůbec nemohli fungovat. 


Další pomocníci ...

Lucie Pokorová, nám pomáhala s tiskem i výrobou letáčků, propagací a hledáním dočasek pro naše kočky. Sama pomáhala kočkám ve svém okolí, odchytávala kočky ke kastracím, dočaskovala až nakonec založila vlastní útulek pro kočky LuckyCats.  Díky její pomoci má nový domov i pes Bertík.
Markéta Doležalová poskytovala dočasnou péči v Moravské Nové Vsi našim kočkám a pomáhala s péčí o kočky na našem oploceném pozemku v Moravské Nové Vsi. Tuto činnost ukončila v roce 2019 a věnuje se péči o miminko.
Pavlína Ilčíková poskytovala dočasnou péči v Dubňanech našim kočkám, obětavě a s láskou o ně pečovala a nerada se s nimi loučila, pokud odcházely do nových domovů. Byla to také ona, kdo pečoval o těžce zraněnou Barunku. V současné době se stará o několik zbývajících koček. Více zde.
Magda Nevřivá pomáhá na našich výstavách a v minulosti přijala do péče už nejednu problematickou kočku.
Marie Hallová Pomajbíková pro Kočky SOS krásně maluje na porcelán i trička a všichni jistě pamatujete i na její nástěnný kalendář, v poslední době díky ní můžeme do aukcí dávat krásně pomalované stolky nebo židle.
Eva Votavová, velice šikovná a schopná depozitářka, ale péči o kočky musela vyměnit za péči o dvojčata. Ale i tak, kdykoliv může, přijede pomoci na výstavu nebo s prodejem v krámku.
Jana Šilhanová velmi obětavě pomáhá opuštěným kočkám v okolí Valtic, odchytává ke kastracím, dočaskuje a to i přesto, že má v současné době miminko.
Kateřina Kršková na mateřské dovolené začala pomáhat opuštěným kočkám v okolí Hustopečí, odchytávala na kastrace
a poskytovala dočasnou péči pro z.s. Mikeš i pro nás (kočky Žanda a Miňonka). V roce 2017 byl u ní ve Starovičkách postavem Kočičí domeček a zřízeno další depozitum Koček SOS Hodonín, které trvalo do roku 2019 kdy od 1.5. tady vznikl samostatný nový útulek pro kočky. Více zde.
A pak jsou tady další a další pomocníci, hlavně krmiči, ke kterým dovážíme krmivo a oni se starají o plaché kočky, všem moc a moc děkujeme.

kolaz-posledni500.jpg