Jdi na obsah Jdi na menu
 


PROČ KOČKY KASTROVAT?


1. Již půlroční kočka může zabřeznout. Odrostlé kotě porodí další koťata :-( ... Může mít až tři vrhy za rok, každý po 5 až 6 koťatech, tzn. že každým rokem je třeba najít až 18 nových domovů pro koťata jedné kočky. To se vám nikdy nepodaří!

2. Kastrace není příčinou tloustnutí koček. Pouze nadbytečné krmení vede k nezdravému tloustnutí. Zda bude zvíře tlusté záleží pouze na množství stravy a množství pohybu, stejně jako u nekastrovaných zvířat. Kastrované kočky se drží blízko domova, tam se cítí v bezpečí. Jsou také přítulnější, po kastraci se zklidní a kočka více přilne k majiteli. Vykastrované kočky neztratí schopnost chytat myši!

3. Nevykastrovaný kocour si značkuje své území silně páchnoucí močí. Je to vrozený pud, bude to dělat jak v domě tak i venku na zahradě. Často zmizí na celé dny někdy i týdny a vrátí se poraněný, někdy s opravdu ošklivými ranami. Většina koček, které skončí pod koly aut, jsou nevykastrovaní kocouři!
Při rvačkách kocouři mezi sebou přenáší smrtelné onemocnění FELV (kočičí leukémie) a FIV (kočičí AIDS). Tyto nemoci samozřejmě mohou přenést pak i na kočku se kterou se páří. Kočka pak může nejen onemocnět, ale i koťata se narodí nemocná. Když se kocouři rvou a páří s kočkami, přenášejí na sebe výše nejen uvedené nemoci, ale také svrab, blechy a všenky. Vykastrované kočky se tolik netoulají, nebrání svá území a proto se nervou s ostatními kočkami. Proto také pravděpodobnost poranění a přenosu nemocí a parazitů je minimální.

4. Není nutné, aby kočka měla před kastrací alespoň jeden vrh koťat. Kočka není člověk a páří se jen proto, že ji k tomu vede pud. To, že kočka by aspoň jednou měla mít koťata je zastaralý názor a pověra. Také čistě z finančního hlediska je nákladnější březí kočku a potom i koťata krmit, než zaplatit za kastraci.

 

kastrujte2.jpg

 

Můj život s kočkou:
"Zdrojem nekonečného zvířecího utrpení jsou spořádaní občané České republiky, kteří buďto z neznalosti, nebo v sobecké touze po přítomnosti zvířecích mláďat množí. Množitelé, to jsou prostě všichni lidi, kteří si pořídí kočku nebo kocoura a dopustí, aby kočka zabřezla nebo kocour oplodňoval jiné kočky. Zvlášť na vesnicích je jich plno… Množitel je i ten, kdo chce, aby jeho Micka mela aspoň jednou koťata. Koček je moc a "ztratily svou cenu", pro mnohé jsou kočky NIC a podle toho se s nimi jedná. Změňme to." Více zde.


Pokud jste přesvědčení, že kastrace je správným řešením, ale z nějakých důvodů se vám nedostává financi, můžete využít náš Kastrační program. Zavolejte nám na 724 142 463.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

komentář

(Betty, 9. 11. 2008 12:33)

Dobrý den, moc mě mrzí, co se děje s kočičkami a že máte takové starosti s tolika kočkami bez domova.
Stejně zde musím napsat příspěvek.Máme domek s velkou zahradou na kraji Brna. Po dvou letech co jsme neměli kočku jsem se rozhodla, že si pořídíme nějakou tříbarevku z útulku. Jednu jsem našla a zažádala o ni. Jenže mi tam řekli, že kočičku "musím" vykastrovat v dospělosti a podepsat to, jinak mi kočičku nevydají, že ji budou kontrolovat. Poslali mi i to jaké má kastrace "výhody". Jenže já si chtěla užít alespoň jednou koťátek a tak jsem tuto nabídku nevzala. Našla jsem nádherné tříbarevné koťátko u jednoho pána a ten mi ji přivezl. Jenže koťe bylo tak divoké, že mě dvarák prokouslo dlaň. Bála jsem se jestli nemá vzteklinu,ale začala jsem ji časem mazlit a stal se z ní velký mazel!! pak měla koťátka se sousedovic kocourkem(černobílý angorák). Byly tři. Jednoho kocourka černobílého jsme si nechali a ostatní dvě předali přes inzerát - tříbarevné a šedobílé. Okamžitě byly pryč. Kočičku jsme nechali vykastrovat. Kastrace stála 1200 Kč.Po kastraci byla jako kostra. Pak ale přibrala. A bohužel asi za měsíc nám ji přejelo auto. Zůstal nám kocourek. Kdybychom ji vykastrovali hned,tak bychom našeho milého kocourka neměli. Myslím,že kočky v útulcích jsou většinou "kočky ulice" pouličních barev jako černá a mourovatá a zrzavá,ale zato my lidé,co si přejeme vychovat jednou koťátka přece nemůžeme.A tak i když chápu důvody - přeplnění útulků, jsem ráda, že jsme s kastrací mohli počkat až po jedněch koťátkách a že tedy máme našeho kocoura. Ale určitě bych nerozmnožovala třeba mourky nebo černé kočky o které není zájem. Tak se nezlobte, ale myslím, že by to sice měla být majitelova povinost kočičku či kocourka vykastrovat aby každý půlrok neměli 10 koťat ale měl by si sám určit jestli chce alespoň jednou koťátka nebo nechce.Protože kdyby ty naše nebyly tak hezké a nikdo by je nechtěl,tak si je necháme a taktéž vykastrujeme, protože máme velkou zahradu, takže do útulku by nešly určitě. Ale to je jen náš případ. Každý to takto nemá.Přeji hezký den :)

Re: komentář - Betty 2009

(Dominika Doleželová, 29. 2. 2012 10:54)

Dobrý den,
útulky jsou plné díky přístupu jako máte vy... Alespoň jednou si odchovat koťátka - proč? Jen proto, že jsou roztomilá, že se chcete mazlit a mít pěkné fotečky s koťátky... Kočička měla po kastraci problémy - proč? Protože po koťatech již měla roztaženou dělohu a povolené břišní svaly... A útulky sou plné mouratých a černobílých koček - proč? Protože lidem záleží na barvě a exkluzivnosti zvířátka, ne na jejich povaze nebo nutnosti pomoci...

Re: Re: komentář - Betty 2009

(Petr Trnovský, 16. 12. 2020 22:34)

Paní, umíte číst? Z vaší reakce jsem pochopil to, že chcete, aby se všechny kočky dali vykastrovat. Víte jaký by to mělo výsledek. Vyhynutí.

Můj Názor

(Petr Trnovský, 16. 12. 2020 21:01)

1) Chápu, že vykastrujete kocoura kvůli zápachu že značkování, ALE když kočku/kocoura vykastrujete, vezměte ji to, co z ní dělá kočku/kocoura
2)Kocouři a kočky tu jsou u tisíce let a mají pořád ty stejné instinkty a přežili do teď, tak nevidím důvod, proč jim ve rvačkách o území, v páření a mít vlastní potomstvo bránit? Zkusili jste si někdy vcítit do role těch koček? Asi by vám nebylo úplně příjemný, kdyby vás někdo vykastroval, a proč jenom kočky a ne i psi?
Kastrujte pokavaď pro kocoura je nebezpečné kvůli snížené imunitě vycházet ven a přát se s ostatními a kočku, pokavaď je pro kočku životů nebezpečné mít potomstvo. Jinak je to jenom povišenost lidí nad ostatními tvory.

Re: Můj Názor

(Kočky SOS, 16. 12. 2020 21:40)

1) Chápu, že vykastrujete kocoura kvůli zápachu že značkování, ALE když kočku/kocoura vykastrujete, vezměte ji to, co z ní dělá kočku/kocoura
NEVEZMETE JÍ NIC, CO BY NUTNĚ POTŘEBOVALA K SPOKOJENÉMU ŽIVOTU.

2)Kocouři a kočky tu jsou u tisíce let a mají pořád ty stejné instinkty a přežili do teď, tak nevidím důvod, proč jim ve rvačkách o území, v páření a mít vlastní potomstvo bránit?
INSTINKTY MAJÍ STEJNÉ PO TISÍCE LET A NIKDO JIM JE NEBERE, I PO KASTRACI JSOU TO STÁLE PREDÁTOŘI A ÚSPĚŠNÍ LOVCI MYŠÍ. POKUD NEVIDÍTE DŮVOD PRO JIM BRÁNIT MÍT VLASTNÍ POTOMSTVO, JE VIDĚT, ŽE S V TÉTO PROBLEMATICE VŮBEC NEORIENTUJETE A NEVÍTE, ŽE KOČKA JE V SOUČASNÉ DOBĚ ZVÍŘE VELMI PŘEMNOŽENÉ A NEDAJÍ SE VŠE NAROZENÝM KOŤATŮM NAJÍT DOMOVY!
KOČKA NEMŮŽE ŽÍT VOLNĚ, JEN TAK, NENÍ TU PRO NI DOST MÍSTA A POTRAVY. NA MÍSTECH BÝVALÝCH STATKŮ, LUK, POLÍ JSOU DNES SÍDLIŠTĚ, NÁKUPNÍ CENTRA. KAŽDÁ KOČKA POTŘEBUJE SVÉHO MAJITELE, KTERÝ JÍ ZAJISTÍ POTRAVU, DÁ DOMOV. KOČEK JE MNOHONÁSOBNĚ VÍC, NEŽ DOMOVŮ. KASTROVAT SE MUSÍ.
PROTO, ABY KOČKY NESTRÁDALY, NERODILY SE DALŠÍ.
PROTO, ABY SE LIDÉ NEZBAVOVALI KOŤAT VYVÁŽENÍM DO LESŮ, PROTO JE TŘEBA KASTROVAT.
PROTO, ABY KAŽDIČKÝ ROK NEPRASKALI ÚTULKU VE ŠVECH, PLNÉ KOŤAT, KTERÉ NIKDO NECHCE.

Zkusili jste si někdy vcítit do role těch koček?
DO ROLE KOČEK SE VŽÍVÁME DENNĚ A POKAŽDÉ, KDYŽ SE K NÁM NĚJAKÁ ZUBOŽENÁ, HLADOVÁ, NEMOCNÁ, NA POKRAJI SMRTI DOSTANE, PROTOŽE SE NENAŠEL NIKDO, KDO BY JÍ POMOHL, DAL DOMOV A JÍDLO.
DO ROLE KOČEK SE VŽÍVÁME POKAŽDÉ, KDYŽ SE K NÁM DOSTANE CELÝ VRH KOŤAT, KTERÉ NĚKDO SEBERE KOČIČÍ MÁMĚ A VYHODÍ JE JAKO NEPOTŘEBNOU VĚC DO KONTEJNERU ...
DO ROLE KOČEK SE VŽÍVÁME POKAŽDÉ, KDYŽ TATO MIMINA KRMÍME STŘÍKAČKOU A VSTÁVÁME K NIM V NOCI A MYSLÍME NA TU MÁMU, KTERÁ JE HLEDÁ A NENAJDE, ALE ZA PÁR MĚSÍCŮ BUDE RODIT ZAS, PROTOŽE JEJÍ MAJITEL MÁ STEJNĚ HLOUPÉ NÁZORY JAKO VY.

Asi by vám nebylo úplně příjemný, kdyby vás někdo vykastroval, a proč jenom kočky a ne i psi?
PSI SE BĚŽNĚ NEPOHYBUJÍ PO ULICI SAMI A NEDOCHÁZÍ K JEJICH SAMOVOLNÉMU NEKONTROLOVATELNÉMU PÁŘENÍ, PROTO NEJSOU TOLIK PŘEMNOŽENÍ JAKO KOČKY. I TAK SE JEJICH MNOŽENÍ (BEZ PP, MIMO CHOVNÉ STANICE) NEDOPORUČUJE A ÚTULKY KASTRUJÍ ZCELA BĚŽNĚ. KDO MNOŽÍ PSY BEZ TOHO, ŽE BY MĚL ZALOŽENOU CHOVNOU STANICI, MÁ TZV. MNOŽÍRNU.

Kastrujte pokavaď pro kocoura je nebezpečné kvůli snížené imunitě vycházet ven a přát se s ostatními a kočku, pokavaď je pro kočku životů nebezpečné mít potomstvo. Jinak je to jenom povišenost lidí nad ostatními tvory.
POKAVAĎ JE TO NEBEZPEČNÉ?
SAMOVOLNÉ PÁŘENÍ NEZNÁMÝCH KOČEK JE VŽDY NEBEZPEČNÉ! KOČKY SI MEZI SEBOU PŘEDÁVAJÍ SMRTELNÉ CHOROBY JAKO JE FELV NEBO FIV. PAK SE RODÍ I NAKAŽENÁ KOŤATA, KTERÁ ZÁHY UMÍRAJÍ.

NEJEDNÁ SE O ŽÁDNOU POVÝŠENOST LIDÍ. MY VŠICHNI KDO SE O KOČKY STARÁME, TO DĚLÁME PROTO, ŽE KOČKY MILUJEME A SNAŽÍME SE JIM POMÁHAT.
TAM VŠUDE, KDE DAREBÁCI CO NEKASTRUJÍ A SVÝCH KOŤAT SE ZBAVUJÍ, MY POMÁHÁME. NA STATCÍCH, V AREÁLECH RŮZBÝCH FIREM, VŠUDE KDE KOČKY KASTRUJEME A ZAJIŠŤUJME KRMIVO, TAM VŠUDE TYTO KOČKY PO KASTRACI ŽIJÍ SPOKOJENÝM ŽIVOTEM.

MĚL BYSTE SI TOHO TROCHU VÍCE ZJISTIT NEBO SE PODÍVAT DO RUBRIKY NABÍDKA KOLIK KOČEK U NÁS ČEKÁ NA NOVÉ DOMOVY A PŘEČTĚTE SI CO MAJÍ NĚKTERÉ CHUDĚRY ZA SEBOU.

Re: Re: Můj Názor

(Petr Trnovský, 16. 12. 2020 22:31)

Tak jste mě asi nepochopil

Ztrácí se mi kočky

(Lucka, 19. 10. 2017 7:38)

Měla jsem dva kocoury a utekli kastrovaní nebyli

Re: Ztrácí se mi kočky

(Kočky SOS, 19. 10. 2017 11:28)

No a proč nám to píšete? Ztratili se vám právě proto, že nebyli kastrovaní, v bodě 3. to je jasně napsáno:
Nevykastrovaný kocour si značkuje své území silně páchnoucí močí. Je to vrozený pud, bude to dělat jak v domě tak i venku na zahradě. Často zmizí na celé dny někdy i týdny a vrátí se poraněný, někdy s opravdu ošklivými ranami. Většina koček, které skončí pod koly aut, jsou nevykastrovaní kocouři!

perou se

(Alena Štolbová, 30. 6. 2015 10:00)

Mám 2 kocoury 13leté a kočičku 12let.Před 2roky se k nám vnutil zubožený a nemocný kocour.Vzala jsem ho na veterinu,vyléčil se nechala jsem ho vykastrovat, je mu asi 6-7let.Teď moje kočky vyhání a pere se s nimi a oni se ho bojí.Co se s tím dá dělat? Děkuji předem za radu.Alena.

Re: perou se

(Kočky SOS Hodonín, 3. 7. 2015 8:52)

Dobrý den, to se někdy stává, že ve smečce je jeden dominantní a moc s tím udělat nejde. Zkuste mu dát feromonový obojek, který se dá koupit v obchodech pro zvířata, např. na ZOOHIT.cz, ten by měl působit na zklidnění kocoura. Ale kdyby byla situace neúnosná (některá z pronásledovaných koček může ze stresu např.vykonávat potřebu mimo WC apod.) nezbude nic jiného, než tomuto kocourovi hledat nový domov.

kočky jsou nej

(Lucy, 29. 5. 2014 15:09)

Kočičky jsou boží. My jsme si našeho kocourka vzali před 3 lety přes http://zvirata.hyperinzerce.cz/inzerce-kocky-kotata/ a už si to bez něj nedovedeme ani představit.

otázka mimo diskuzi

(Karel, 12. 9. 2012 20:44)

Kopupil jsem kočku 20Května byli jí necelé čtyři týdny měla jedno očkování ještě jsme nebyli u zvěrolékaře mohl jsem něco zanedbat nějaké další očkování a pod.?
Díky za odpověď

Re: otázka mimo diskuzi

(Kočky SOS, Petra, 12. 9. 2012 20:56)

Čtyřtýdenní koťata ještě pijou od mámy a neumí ani sama jíst.. Nepopletl jste si to? Každopádně koťata se vakcinují dvakrát - poprvé v 9 týdnech věku a pak po 3 týdnech podruhé. Zajděte s ním k veterináři, od Vám řekne, co a jak.

Kastrace

(M.Charouzová, 29. 10. 2011 14:45)

Dobrý den, dali jsme vykastrovat kocorka a i tak courá. Kamarádka mi přinesla kočičku, někdo ji odložil. Je teď nádherná, vymazlená. Kocourek ale stejně lítá a mco ji nepřijal jako kamarád.
Je to možná tím, že je to teprve 14 dní a ještě žárlí. Máme ještě fenku 8 let rasa Rhodesky Ridgeback a ta kočičku přijala hned.
Všichni bydlí s námi v domečku amjí svůj pokojík a svoje spaní i hračky. Udělala jsem pro nalezenou kočičku vše.

Dva kocouři

(Kočky SOS, Petra, 6. 3. 2010 15:56)

Kastrace určitě pomůže, kocouři přestanou bojovat o své teritorium.

kastrace kocourů

(franta, 6. 3. 2010 11:22)

máme dva kocoury na zahradě a velmi se spolu perou,
pomůže jim kastrace?

kastrace

(eva, 17. 6. 2009 23:13)

Martino a jak dlouho je kočka po kastraci? Pokud jí koťata stéle prohánějí neni se čemu divit, už toho má dost, nebojte se vykastrovat i ty ostatní,víte, jak by to pak dopadlo a kolik koťat ba zbytečně přišlo na svět?

Reakce kočky po kastraci

(Martina, 12. 4. 2009 23:03)

Ahoj,sešlo se mi doma 5koček(boužel i mou chybou,že jsem včas kočičí slečnu nevykastrovala).Ale mohu říct,že kocour je po kastraci mazel,je jak miminko,ale když jde ven,nebo se podává maso,či jiná dobrota,přestal být průbojný,a je spíš bambula,tak nevím jestli mu to prospělo.A kočička měla jedny koťátka,a pak jsem ji nechala vykastrovat,začala být agresivní,i když vůbec před tím nebyla,je to už skoro rok a je furt náladová,a vyjede po kom koliv z členu rodiny,mimo mě,byť s náma vyrostla od uplného miminka,a nikdy taková dřív nebyla.Mám obavu ty ostatní už nechat kastrovat,aby je to zas nezměnilo.

PSS ke komentáři

(Betty, 9. 11. 2008 13:17)

jinak máme doma dva pejsky. Fenku křížence - vypadá jako schapendoes bílá s černými fleky, kterou nám v půl roce vnutil jeden pán, který se jí chtěl zbavit,jinak by ji dal do útulku. Záhy se jí narodily štěňata, protože k nám na zahradu přiběhl nějaký černý pudl ze sousedství. Ani jsme nevěděli,že je těhotná a jednoho dne jsme přišli domů a ouha. Tři černá klubka v boudě a jedno mrtvé přetažené blánou. Štěňátka byly naštěstí kluci, jednoho jsme si nechali,jedno nám ukradla nějaká babička :)(viděli jsme jak ho tahá přes branku :) a jedno si vzal jeden pán. Fenku jsme po tom nechali vykastrovat.Chová se teď sice trochu jako pes(zvedá nohu atd.)ale jinakje v pořádku. Takže máme doma dva pesany. Fence je teď 14 let a pejskovi 12. Nevím co bych bez nich dělala a když si vemu, že mohli skončit v útulku a fenka mohla mít bůh ví kolik štěňat.Jsem ráda,že je to jak to je. Ještě musím napsat že nám jednou utekli a odchytila nám je veterina a trvalo nám dva týdny než jsme je našli, protože oni vyvěsili akorád fotku u nich na stanici naší fenky ale naštěstí jsme si jí všimli a dostali je zpět. Moc je máme rádi!!!!

Betty,

(Kočky SOS, Petra, 9. 11. 2008 13:09)

děkujeme Vám za Váš názor na kastrace. I u nás je podmínkou, že bere-li si zájemce nevykastrované kotě, musí je v dospělosti vykastrovat. Pokud si chce užít koťat, může si jich od nás vzít klidně i víc. A není pravda, že v útulcích jsou jen černé nebo mouraté kočky, máme tu i velice atraktivní kočky... Ohledně Picola prosím zavolejte paní Tomalové na tel.č. 724 142 463, domluví s Vámi vše potřebné.