Jdi na obsah Jdi na menu
 


Felinoterapie I.

1. 9. 2010

22.8.2010
Oslovily jsme 5 institucí v Hodoníně a okolí. První institucí, která se nám ozvala, byla příspěvková organizace Domov pro seniory Bažantice v ul. Bří Čapků Hodoníně, kam jsme se 1.9.2010 vypravily.
Felinoterapie představuje podpůrnou léčbu somatických i psychických poruch a zátěží a je založena na přímém kontaktu člověka s kočkou. Aplikuje se především u dětí a seniorů, jimž pomáhá zmírňovat vnímání zdravotních potíží, navozuje pocit klidu a optimismu. Má kladný vliv u depresí, úzkostí, mozkové mrtvice, mentální retardace, revmatismu, smyslových vad, tělesného postižení a handicapů, psychosomatických onemocnění. A protože jeden z cílů většiny kočičích útulků spočívá právě v tom, veřejnosti ukázat, co vše člověku kočka může dát, je bezpochyby přínosem i pro ně. O tom, že by se do felinoterapie pustilo i naše o.s., jsme uvažovaly již dlouho, tím hlavním impulsem však pro nás bylo, když jsme si přečetly zkušenosti o provozování felinoterapie, které na svých stránkách popisuje o.s. Devět životů.

Obrazek

Na tuto naši felinoterapijní premiéru jsme s sebou vzaly tři koťata: RudyhoMoly 03 a Valdu


 
Prezentace fotografií s hudbou
Jednotlivé fotografie si můžete prohlédnout zde.

 


Video s hudbou
Paní, která ležela na posteli, je slepá a s nikým nemluví, si při kontaktu s kočkou začala tiše zpívat. Starý pán se v naší přítomnosti proměnil v rozpustilého chlapce. A paní, která nás přivítala s kamenným obličejem a nechtěla s námi vůbec komunikovat, se při hlazení kočky začala smát (úplně na konci videa).

 

Děkujeme paní ředitelce Křížkové za skvělou spolupráci a hlavně chuť vyzkoušet něco nového. Velké uznání i poděkování si zaslouží i klienti Domova pro seniory, a také v neposlední řadě Moly, Rudy a Valda.
Všem moc děkujeme a věříme, že toto nebyla naše poslední felinoterapie a že se s klienty Domova pro seniory Bažantice zase brzy setkáme!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dotaz

(Lucie , 17. 7. 2022 8:34)

Dobrý den, hledám odpověď na tuto situaci. Mám 3 měsíční koťátko, které si mi vždycky v noci lehne na hruď, začne intenzivně vrnet a lízat a čmuchat mi na krku. Nenechá se dát jinam, vrací se na stejné místo a je do toho hodně zabrána. Úplně jako by tam něco cítila. Ještě jsem to nikdy se žádnou kočkou nezažila. Nevíte, co to může znamenat? Děkuji

Re: Dotaz

(Kočky SOS, 17. 7. 2022 11:49)

Dobrý den, ano, víme ...
Kotě je najednou bez matky a tak hledá "útočiště", místo, kde se může k někomu přitisknout, kde je teplo, kde cítí puls. Olizuje vás a možná se i pokouší najít v tomto místě cecík a sát. Jste teď jeho člověk, nemá kočičí mámu ...

Proto my umísťujeme koťata jen po dvou, aby jim nebylo smutno, aby měla s kým spinkat, s kým si hrát, ke komu se přitulit. Podívejte se prosím do rubriky vlevo v menu na příspěvek "Proč koťata dvě?"

Krása

(Miu, 8. 11. 2011 16:30)

To je vážně nádhera. Obdivuji kočičky. Chtěla jsem také poskytovat felinoterapii, ale ani jeden z těch mých raubířů se na to nehodí - jedna se bojí cizích lidí, druhý je divoch utržený ze řetězu.

Re: Krása

(Kočky SOS, Petra, 8. 11. 2011 16:38)

Tak až si budete pořizovat třetí kočku, obraťte se na nás, Miu, my Vám nějakou vhodnou na felinoterapii rády dodáme.:)