Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zásady pro přemístění koček

1. 9. 2006

Při umísťování kočky do nového domova klademe novým majitelům na srdce, aby kočku, která u nich bude mít výběh, první 3-4 týdny nepouštěli ven. Často se setkáváme s dotazy, zda je takové opatření opravdu nutné. Ano, je to nutné, a to nejen když si přivezete domů novou kočičku, nýbrž i v případě stěhování či dovolené na chatě.

Předně je třeba se na celou problematiku dívat nikoliv z pohledu našeho, nýbrž z pohledu naší kočky.
Kočka prostě někde žila, ať už u lidí, nebo na nějakém jiném místě, kde byla zvyklá. Svůj domov má spojený právě s tímto místem: zná to tam, má tam skrýš, do které se schová, když se cítí ohrožena atd. A najednou ji někdo převeze jinam, na místo, kde to nezná. V takovém okamžiku kočka neví nic o důvodech, ze kterých se tam octla, nečekejte, že bude uvažovat jako člověk a bude si říkat: Aha, sem mě dali, protože tady mi prý bude líp, tak já to chápu a budu tady. Jediná věc, na kterou myslí, je, že se musí zase vrátit „domů“, tedy na své staré místo. Pokud jí otevřete, aby se šla proběhnout a seznámit se se svým novým prostředím, půjde „domů“. A nemusí najít cestu zpátky, protože k novému prostředí ji nic neváže a staré prostředí nenajde.

Co se může stát, když kočku pustíte v novém domově brzy, to si přečtěte zde. Příběh Čertíka, který 3 měsíce putoval z Ratíškovic zpátky domů, do Hodonína má sice dobrý konec, ale většinou to takto nekončí a kočka skončí ztracená, opuštěná a žije krušný život kočičího bezdomovce!
Pokud dáte na naše rady a kočka nebude mít možnost se vrátit na místo, kde byla zvyklá, tak za dobu 3-4 týdnů si na toto nové místo zvykne a bude ho považovat za svůj domov. Odtud potom nemá tendenci utíkat. Najde si za tu dobu novou skrýš a taky bude vědět, že tam dostává krmení a že ten nový člověk ji pohladí. Je samozřejmě nutné, aby po tuto přechodnou dobu měla k dispozici kočičí záchod se stelivem, jaký používají kočky žijící v bytě. Až bude mít přístup ven, bude pravděpodobně svou potřebu vykonávat venku, jak to dělají všechny kočky, které mají tu možnost. Koťata až do kastrace by ven chodit neměla! Kotě nemá zkušenosti, nemá orientační smysl, stačí, když jej děti při hře odnesou o dům dál a kotě cestu zpět nenajde!

bezdomovci.jpgVězte, že tato zásada nevyplývá z od reality odtržených teoretických výmyslů chovatelů, kteří se chtějí dělat důležitými a z chování kočky dělají zbytečnou vědu. Je důsledkem praktických zkušeností lidí, kteří znají etologii (chování) koček a moc dobře vědí, jak to dopadá, když se po pár dnech (někdy dokonce hodinách) pobytu na neznámém místě pustí jen tak volně z domu. Velmi se snažíme, aby tuto zásadu lidé dodržovali, aby se kočka zbytečně neztratila a mohla ve svém novém domově spokojeně žít. Kočka žije 15-17, někdy až 19 let. Takže 3-4 týdny v jejím životě, kdy bude mít omezený pohyb, stojí za pěkný život, který pak u vás dostane.

Na toulání koček má velký vliv i skutečnost, zda jsou kastrované. Kastrace je velmi důležitá už jen z toho důvodu, že v současné době se nejen v České republice nachází velmi vysoký počet nechtěných koček. Pokud někdo svou kočku nevykastruje a má v úmyslu - v tom lepším případě – si koťata ponechat, pak by se měl raději ujmout koťat již narozených, která čekají v útulcích na nový domov. Kastrace je v každém případě nutná, všechny prastaré názory, že kočka by měla mít alespoň jednou za život koťata, jsou nesmyslné, nepodložené a mají naopak za následek právě současné přemnožení a další nekontrolované množení nechtěných koček.

Ale vraťme se k tomu, jaký vliv má skutečnost, že kočka nebyla kastrována, na její možnou ztrátu: Pokud kočky/kocouři nejsou kastrováni, jejich chování velmi ovlivňují hormony, které jim velí vydat se hledat partnera – přitom vzdálenost zde nehraje roli, takže se vydávají mnohem dál než za hranice vaší zahrady a své teritorium si přitom neustále zvětšují. Pářící se kočky jsou mnohem méně obezřetné vůči hrozícímu nebezpečí než kočky kastrované – je zde tedy mnohem větší riziko, že je přejede auto nebo že jim ublíží lidé, kterým ječí v noci na zahradě při páření či kterým rozhrabou čerstvě zasazené záhonky.
Vykastrované kočky a kocouři se oproti tomu po včasné kastraci drží v blízkosti svého bydliště a potřebu toulat se prostě nemají. Proto se neztratí. Ovšem opakuji: včasné. Pokud už se vám začali toulat, ani kastrace na tom nic nezmění a budou se vám toulat dál, protože si cesty už pamatují a budou po nich dál chodit. Ideální věk pro kastrace je u kočky 5,5-6 měsíců, u kocoura 6 měsíců. Většina veterinářů sice kastraci doporučuje až kolem 1 roku zvířete, ovšem jakmile je zvíře již pohlavně vyspělé, není důvod dál čekat. To vše máme opravdu prakticky vyzkoušené, takto to funguje.
Pohlavní vyspělost u kočky se projevuje mrouskáním. Často ještě vypadá jako odrostlé kotě a má teprve 5,5 měsíců, ovšem můžeme vidět, jak se nastrkuje kocourovi, hlasitě mňouká, začne mu charakteristicky vonět pro páření a můžete si stokrát říkat, že je ještě malá, i tak malá zabřezne! Kocour v 6-7 měsících začne produkovat též hormony, děje se u něho to stejné a pokud ho v tuto dobu nevykastrujete, je jen otázkou času, kdy se vám domů nevrátí. Často můžete od lidí slyšet, že se jim kocour ztratil. Ano, protože nebyl (včas) vykastrován. Na včasné kastraci záleží, jak velkou šanci na přežití vaše kočka má.

Když se ujmeme nalezené kočky, je většinou i nemocná a je tedy třeba ji vyléčit. Pokud si přečtete 
Zprávy o naší činnosti, uvidíte, že je to spousta práce a starostí: vyléčit, odblešit, odčervit, zbavit ušního svrabu. Plus návštěvy veterináře, kvůli tomu všemu.

Ke každé z našich kočiček máme vztah, protože skoro každou z nich jsme takto více či méně "dávaly dohromady". Nemůžete se nám tedy divit, že velmi pečlivě prověřujeme, zda se o ni její noví majitelé budou dobře starat, a že nás velmi mrzí, když se pak kočička ztratí proto, že nám lidé nevěřili a vypustili ji po pár dnech ven. Když po vší té péči, s kterou jsme ji dávaly dohromady, pak může skončit ztracená a hladová kdoví kde, živořit jako štvanec a v zimě v mrazech znovu onemocnět…

Můžete nám zavolat na 724 142 463
nebo napsat na email kocky.sos@seznam.cz

 

Komentáře

Přehled komentářů

Stehovani

(Sabina, 26. 3. 2018 14:26)

Dobrý den,
Máme jeden takovy problém

Stehovani

(Sabina, 26. 3. 2018 14:29)

Dobrý den,
Máme jeden takový problém.Máme 10-letou kočičku,která je od malicka zvyklá chodit ven.Ale teď se budeme stehovat do bytu a bojíme se,ze v měla kočička nějaký šok nebo by si nezvykla.Muze se to kočička naučit nebo ne?

Re: Stehovani

(Kočky SOS, 26. 3. 2018 14:35)

Nebojte se, zvykne si naprosto bez problémů, navíc už je starší a většina koček už v tomto věku hodně spí a nebude to tak řešit.
Důležité je, aby jste v bytě měli v oknech sítě proti hmyzu a pokud tam bude balkon, je nutné ho zasíťovat - podívejte se tady na stránce vlevo v menu do rubriky "Síťujte".
Také dejte pozor při stěhování, kdy je zmatek, aby kočka neutekla, návod na stěhování najdete rovněž vlevo v menu v rubrice "Stěhování s kočkou".

stěhování

(Lucie, 12. 11. 2017 23:25)

Dobrý den, máme šesti letou kočičku, je s námi od malička, vykastrovaná, očipovaná. Má ráda jenom nás, cizích lidí se bojí, dále se bojí hlučných věcí, aut, atd. V Čechách máme baráček se zahradou, kde byla zvyklá běhat venku, málo kdy se vzdálila z naší zahrady, nikdy se nezaběhla... Před rokem a půl jsme se přestěhovali do Německa. Původně jsme to měli mít jen na rok a protože jsem jezdila prakticky každý týden do Čech, rozhodla jsem se, že ji zatím nebudu vystavovat tomu stresu z cesty autem a změně prostředí a nechala jsem ji v tom baráčku v Čechách, kde se nám o ní starala sousedka. Sice tam přes týden byla sama, ale mohla si běhat venku. Po roce se nám to Německo ale prodloužilo a nám se vzájemně moc stýskalo ( i na kočce bylo znát, že je nešťastná, že tam nejsem), tak jsme ji převezli. Je to asi měsíc a já se ji tu bojím pustit ven, ale očividně je z toho dost nešťastná. Koupila jsem ji kšíry a vodítko a zatím jsme to dvakrát byly zkusit tak, ale hrozně se bojí. Venku se přikrčí k zemi, vrčí a je agresivní.. bohužel jsem netušila, že to bude někdy potřebovat a neučila ji na kšíry od mala. Sice bydlíme opět v baráčku se zahradou, ale máme v něm pouze horní patro bez přístupu na zahradu, protože dole bydlí majitelé a zahrada je jejich. Navíc mají sami kocoura a netuším jaký je k ostatním kočkám... ale zase bydlíme na okraji vsi, naše ulice je slepá, takže provoz minimální a před barákem pole a les... doma už si zvykla, ale začíná se nudit a sedávat na okně a nešťastně koukat ven, je mi jí líto. Nemáte nějakou radu, jak na ni? Snažím se jí hodně věnovat a hrát si s ní, ale moc jí to nebaví, vidí se venku... Předem moc děkuji za případné typy a přeji hezký den

Re: stěhování

(Kočky SOS, 14. 11. 2017 18:57)

Dobrý den Lucie,
každá kočka je jiná a nějaká obecná univerzální rada neexistuje.
Pochopila jsem to správně,že máte od majitelů domu dovoleno kočku pouštět ven? Ale ona má venku strach a na kšírkách to také nejde ...
Já bych řekla, že v tomto případě by mohla zůstat už i v bytě, ale pokud máte pocit, že ona by chtěla ven, tak jsme se tady radily s kolegyní a napadá nás jediná věc - kupte přenosnou klec a zkuste kočičku zvykat na venek tak, že ji zavřete do této klece. Část klece můžete překrýt třeba dekou, aby měla i jisté soukromí. Bude tak moci koukat ven, zvykat si na zvuky a bude dobré, když přijde i domácí kocour a proběhne přes klec seznamování.
U nás při příjmu je každá kočka nejdříve v takové kleci, může tak pozorovat okolí, ostatní kočky a přitom se cítí v bezpečí. Až po několika dnech se nechají otevřená dvířka a je na kočce, kdy se rozhodne klec opustit. A i pak se některé kočky ještě několik dní do klece vrací, cítí se tam bezpečně.

Tak jedině takto. Ale asi bych to vzhledem k počasí nechala na jaro. :-)

Mame rocniho kocoura a 5 letou fenku ted sme dostali 3 letou britku

(Karolina, 15. 10. 2017 21:57)

Dobrý večer. Mam synovce kteremu v roce zjistili alergii na kocky az na náběh astmatu. Bratr měl, teď je druhy den u nas, britku 3-letou co je zvykla na svuj klid a pohodli. Museli ji dat kvuli synovci pryc a prvni na rane sme byli my. Mam od nich kocourka je fost mazlivy je kastrovany a bratr nechal ted uz nasi FIFINU take vykastrovat. Mame jeste 5 letou fenku krizence malého a s kocourkem si hraji a dovadeji. Ale teď když je tu nova kocka kocour spi s nami nahore a ona je dole. Boji se jit i nazeat. Kocka je cely den schovana za skrini az kdyz zamnouka k veceru ze ma hlad musi ji nechat c mistnosti samotnou. Nevim jak se zachovat aby nasi mazlici fenka a kocour nebyli odstrceni a jak dlouho bude trvat asi nez si zvyknou všichni na sebe. Dekuji za odpověď jsem dost nervózní

Re: Mame rocniho kocoura a 5 letou fenku ted sme dostali 3 letou britku

(Kočky SOS, 15. 10. 2017 22:46)

Paní Karolíno,
pro vás platí totéž, co jsem psala paní Denise pod vaším dotazem. To znamená:
To, že kočka zalezla a nevylézá je úplně normální a potřebuje to čas.
Ona je v pro ni neznámém prostředí, neví co tu může čekat a bojí se. Tak reagují všechny kočky první dny v nových domovech, když si je lidé vezmou od nás. Mluvte na ni a do blízkosti jejího úkrytu dejte jídlo, vodu a taky WC.
Podívejte se do našeho MENU vlevo a rozklikněte si článek "Pořídili jste si kočku z útulku?" Ta vaše sice není z útulku ale je to o těch prvních dnech kočky v neznámém prostředí.
Zrovna tak je normální reakce vašeho kocurka, bojí se, neví co má čekat, takže ho uklidňujte mazlením, aby nežárlil.
Zvykání koček na nový přírustek jde někdy snadno a někdy je to úplná "věda" a může to trvat i týdny, chce to od vás jen trpělivost a zase trpělivost. dejte jim čas.
V naprosté většině si kočky na sebe zvyknou.
Ale samozřejmě může se stát, že ta britka je kočičí solitérka a nebude se s kocourkem dobře snášet, pak nezbude nic jiného, než jí hledat nový domov, takový, kde nebude žádná kočka. Ale to se stává spíše vyjímečně a zjistíte to až po několika měsících, kdy nedojde k žádnému pokroku.
Teď nemůžete nic udělat, než jim dát dost času.
Určitě to dobře dopadne :-)

Stěhování staré kočky

(Denisa moje Micina, 23. 9. 2016 4:42)

Dobrý den, mám dotaz před 4 lety sem se odstěhovala od svojí kočky kterou sem nechala u své babičky kde i žila celou dobu co sem si ji vzala z ulice no a včera mi mamka řekla že jí ostatní kočky šikanují a tak sem si ji večer po práci vyzvedla měla sem to i tak v plánu dříve či později ale problém je ten že zalezla pod gauč a od té doby ještě nevylezla otázka zní neudělala sem chybu? Zvykne si ? Přece jenom jí už je 9 let a nechtěla bych aby se jí nějak přitížilo , navíc se stěhováním koček nemám žádné zkušenosti a mám o ní strach

Re: Stěhování staré kočky

(Kočky SOS, 23. 9. 2016 9:10)

Dobrý den Deniso,
udělala jste to správně! Pokud ji ostatní kočky šikanují, nebylo jí tam dobře a bude se cítit líp u vás. To, že zalezla a nevylézá je úplně normální a potřebuje to čas. Ona je v pro ni neznámém prostředí, neví co tu může čekat a bojí se. Tak reagují všechny kočky první dny v nových domovech, když si je lidé vezmou od nás. Vaše kočka má aspoň tu výhodu, že vás zná, takže na ni mluvte a do blízkosti jejího úkrytu dejte jídlo, vodu a taky WC. Podívejte se do našeho MENU vlevo a rozklikněte si článek "Pořídili jste si kočku z útulku?" Ta vaše sice není z útulku ale je to o těch prvních dnech kočky v neznámém prostředí. Určitě to dobře dopadne :-)

kocourek

(jana, 8. 6. 2015 19:53)

Dobry den, chci se zeptat kastrovany kocourek 1,5 se drzel doma ale i pred kastraci vse bylo v pohode jenze ted nam kocourek vlezl do auta a az cestou jsem si toho vsimla, davala jsem pozor ale kdyz jsem musela vystoupit tak mi bohuzel uyekl kazdy denchodim na to misto kde utekl ale ani vidu ani slechu ,myslite ze by se mohl vratit domu je to cca 15-20 km jenze utekl yam kde to nezna umi kocka najit cestu jako to umi pes je to tyden co se ztratil moc dekuju za odpoved

Re: kocourek

(Lucka, Kočky SOS, 8. 6. 2015 20:23)

Dobrý den, Jano,
to je mi moc líto! Možná jste se měla raději otočit a jet domů..., no ale co už teď. Myslím, že není moc reálné, aby našel cestu zpátky. Je to hodně daleko. Známe případ Čertíka, ten se vrátil za 3 měsíce a byl daleko 6 km.
Nevzdávejte to, jezděte na místo, kde utekl, nejlíp pozdě v noci, až je klid, choďte, volejte, poslouchejte, nechte někde misky se žrádlem. Vylepte v místě ztráty letáčky s informací, že kocourka hledáte. Bál se lidí? Myslíte, že by u nich mohl hledat pomoc? Musíte vydržet hodně dlouho, klidně měsíc, dva
Přečtěte si náš článek, najdete tam spoustu rad https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/zeptali-jste-se-nas/ztratila-se-vam-kocka.html
Držíme palce ať kocourka najdete.

dobrý

(Eva, 30. 3. 2015 16:32)

nalezený kocourek

(Irena, 27. 8. 2013 22:36)

Dobrý večer,
možná píšeme příliš brzy, ale ten náš nalezenec novou Adinku začal napadat stále víc, celý den se věnuje jen jejímu sledování, zažene ji do kouta a pak na ni skočí a kouše ji. Adinka mňouká, nevím zda strachy, nebo ji to bolí..Ale je to stále častější, Adinka si stále hraje, proto nedává pozor a často nestačí uskočit.
Lilly se nechce ani chovat, snaží se neustále vymanit z náruče, naříká, ale nás neškrábe ani nekouše. Jen chce na zem, aby mohl na Adinku, domluvy nepomáhají, ani chovánína ruce... chvilku si se mnou hraje, ale stále vrčí a nemůže se soustředit. Někdy Adinku hledá, ona zatím přejde jinam, nemůže ji najít a když k němu Adinka přijde, strašně se lekne a zaječí. Napadlo nás, jestli třeba Lilly špatně nevidí, nebo je to jen z rozčilení...broučky v garáži honí normálně...Adinka by si s ním chtělahrát, ale od dneška se ho už bojí a drží odstup...Dnes se sice kocourek překonal, když měl chuť na kočičí mlíčko, které pila Adinka a pil s ní z jedné mističky. Když mlíčko došlo,začalo vše nanovo..
Adinka je na noc, nebo na dobu, kdy se musím vzdálit v jiné místnosti. Bojím se, že ji Lilly zakousne, honí ji jako myš...můžeme znovu poprosit o radu? Nevíme, co má vše chudák Lilly za sebou...děkujeme Beránkovi

Re: nalezený kocourek

(Irena, 13. 10. 2013 23:38)

Dobrý večer,
jen chci dát vědět, jak jsem slíbila,jak se naše kočičky sžily...
Zhruba po 14. dnech od minulého mailu došlo k zlomu.Rozhodli jsme se zútulnit "kočičí pokoj" a tak jsme dali Lilly do místnosti k Adince,která tam byla zatím "doma".Lilly vrčel , ale nesyčel, nakonec se schoulil do Adinčina pelíšku a usnul. Adinka se k němu potichu přikradla a našla jsem je, jak spolu podřimují...Po 3 dnech byl kočičí pokoj hotový, nové velké škrabadlo, koberec, fontánka.. a jak jsme tam kočičky přesunuli, byly tam obě nové, tedy žádný souboj Lilly s vetřelcem :-)
Od té doby spolu spí na okně, Adinka někdy v košíku nebo v kukle..Občas sice dojde k potyčce s dozadu sklopenýma ušima, ale jen vyjímečně..Většinou si krásně hrají, čistí si kožíšky, nebo se předhánějí, kdo se bude první chovat na klíně.Také wc mají společné, jen misky máme rozdělené, ikdyž Lilly po Adince stejně dojídá.
Ještě jednou moc děkujeme za všechny vaše rady, spoustu věcí jsme se dočetli na vašich stránkách.
Jsme moc rádi, že máme kočičky dvě.
Přejeme vám vše dobré a hodně milých zájemců o vaše kočičky.
Irena Beránková s rodinou, Lilly a Adinka

Re: Re: nalezený kocourek

(Lucka, Kočky SOS, 14. 10. 2013 23:12)

Dobrý večer, Ireno,
Tak to máme velikou radost, že to takhle dopadlo! :-) Tak ať jste dál všichni šťastní a spokojení. A hlavně nezapomeňte na včasnou kastraci, ať nemáte zbytečně potíže.:-)
A třeba pak pošlete fotku do našeho kalendáře, už na rok 2015.:-)

: nalezený kocourek

(Irena, 16. 10. 2013 0:03)

Už jsme domluveni s veterinářem, čekáme jen, až Lilly začne značkovat...
Je hodně veliký a vypadá dospěle, ale zatím neznačkuje..
Adince budou 24.10. 3 měsíce, později necháme kastrovat i ji. Máme v plánu je začít na jaře pouštět ven, to už budou po kastraci.

nalezeny kocourek

(Irena, 22. 8. 2013 0:44)

My se samozrejme s kocourkem snažíme byt, chodíme ale oba dva do práce. . Pokud bychom uvažovali o kamarádovi, měl by to byt opet kocourek nebo i kastrovana kočička? líbí se nám vase Adinka, , také v naší vesnici má soused 3 koťátka a neví co s nimi..
Každopádně vědět dáme určitě.

Re: nalezeny kocourek

(Lucka, Kočky SOS, 22. 8. 2013 23:55)

Já vím, že se snažíte :-), ale do práce holt člověk musí... a taky po práci není volno a někdy se chce člověk i pobavit. Tak proto ten kamarád. Je úplně jedno jestli kocourek či kočička, kastrovat musíte obojí. Kočku bezpodmínečně v 5 měsících (to už mrouská, může zabřeznout, v 7 měsících rodí a pak byste nevěděli co s koťaty) a kocourka v 6 měsících. Omezíte tím možnost, že by se Vám zatoulal a rval se, chodil zraněný... ostatně nastudovat to můžete zde :-) je tam spousta rubrik https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/kastrujte_/ .
Pokud má soused koťata, tak si jedno vemte a zkuste ho přesvědčit na kastraci kočky, protože za tři měsíce bude mít další koťata atd. atd.... Je to kolotoč a díky lidem co nekastrují svoje kočky jsme tak beznadějně přeplnění a tisíce koťat zbytečně umírá, navíc krutou smrtí...

Re: Re: nalezeny kocourek

(Irena, 25. 8. 2013 22:10)

Dobrý večer,
veterinář odhadl našeho kocourka na 3-3,5 měsíce.Nyní je naočkovaný (přeočkování za 3 týdny..)a odčervený- v ouškách měl parazity.
Dali jsme mu jméno Lilly, když jsem myslela, že je kočička.Dnes jsme mu pořídili kamarádku, aby nebyl sám. Vypadá jako vaše Adinka, také se tak jmenuje:-) Adince jsou bohužel teprve 4 týdny, majitelka má ale moc kočiček a dát je chtěla pryč už teď. Adinka má ráda granulky a chodí na WC.Prý je odčervená přes mléko od maminky, ale stejně s ní zajdeme k zvěrolékaři..
Nyní máme ale problém, Lilly se Adinka vůbec nelíbí. Syčí, vrčí a prská a snaží se do ní strkat tlapkou. Adinka také prská, zalézá, ale moc se asi nebojí. Je zvyklá na psa z bývalého domova. Lilly s námi moc nemluví, snažíme se ho nyní protěžovat, ale máme strach, aby Adinku nezranil nebo nezakousl přes noc, když u toho nebudeme...Dnes, na 1. noc jsme ji dali do haly, chtěla zpátky k Lilly, ale Lilly je moc nervozní. Zpočátku Adinka volala, později se už ztišila. Můžeme zkusit nechat kočičky přes den spolu, když jsme doma a garáž je prakticky sousední místnost a kočičky můžeme stále navštěvovat? A na noc je raději rozdělit? Adinka by se s Lilly mazlila ráda, ale aby nepřišla k újmě...Moc prosíme o radu, opět...děkujeme moc I. Beránková

Re: Re: Re: nalezeny kocourek

(Lucka, Kočky SOS, 25. 8. 2013 23:50)

Musíte moc moc moc protěžovat Lilly. Pokud je Adinka tak malinká, asi bych je pro jistotu rozdělila, ale teď se musíte snažit, aby byli co nejvíc spolu. Když spolu jsou, nevšímat si Adinky a stále protěžovat a konejšit Lilly. V žádném případě netrestat. On si Vás teď hodně hlídá. Ale takové malé koťata se skamarádí hodně rychle, dva, tři dny, jen to bude chvilku náročné. Hlavně aby Lilly nežárlil.