Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zásady pro přemístění koček

1. 9. 2006

Při umísťování kočky do nového domova klademe novým majitelům na srdce, aby kočku, která u nich bude mít výběh, první 3-4 týdny nepouštěli ven. Často se setkáváme s dotazy, zda je takové opatření opravdu nutné. Ano, je to nutné, a to nejen když si přivezete domů novou kočičku, nýbrž i v případě stěhování či dovolené na chatě.

Předně je třeba se na celou problematiku dívat nikoliv z pohledu našeho, nýbrž z pohledu naší kočky.
Kočka prostě někde žila, ať už u lidí, nebo na nějakém jiném místě, kde byla zvyklá. Svůj domov má spojený právě s tímto místem: zná to tam, má tam skrýš, do které se schová, když se cítí ohrožena atd. A najednou ji někdo převeze jinam, na místo, kde to nezná. V takovém okamžiku kočka neví nic o důvodech, ze kterých se tam octla, nečekejte, že bude uvažovat jako člověk a bude si říkat: Aha, sem mě dali, protože tady mi prý bude líp, tak já to chápu a budu tady. Jediná věc, na kterou myslí, je, že se musí zase vrátit „domů“, tedy na své staré místo. Pokud jí otevřete, aby se šla proběhnout a seznámit se se svým novým prostředím, půjde „domů“. A nemusí najít cestu zpátky, protože k novému prostředí ji nic neváže a staré prostředí nenajde.

Co se může stát, když kočku pustíte v novém domově brzy, to si přečtěte zde. Příběh Čertíka, který 3 měsíce putoval z Ratíškovic zpátky domů, do Hodonína má sice dobrý konec, ale většinou to takto nekončí a kočka skončí ztracená, opuštěná a žije krušný život kočičího bezdomovce!
Pokud dáte na naše rady a kočka nebude mít možnost se vrátit na místo, kde byla zvyklá, tak za dobu 3-4 týdnů si na toto nové místo zvykne a bude ho považovat za svůj domov. Odtud potom nemá tendenci utíkat. Najde si za tu dobu novou skrýš a taky bude vědět, že tam dostává krmení a že ten nový člověk ji pohladí. Je samozřejmě nutné, aby po tuto přechodnou dobu měla k dispozici kočičí záchod se stelivem, jaký používají kočky žijící v bytě. Až bude mít přístup ven, bude pravděpodobně svou potřebu vykonávat venku, jak to dělají všechny kočky, které mají tu možnost. Koťata až do kastrace by ven chodit neměla! Kotě nemá zkušenosti, nemá orientační smysl, stačí, když jej děti při hře odnesou o dům dál a kotě cestu zpět nenajde!

bezdomovci.jpgVězte, že tato zásada nevyplývá z od reality odtržených teoretických výmyslů chovatelů, kteří se chtějí dělat důležitými a z chování kočky dělají zbytečnou vědu. Je důsledkem praktických zkušeností lidí, kteří znají etologii (chování) koček a moc dobře vědí, jak to dopadá, když se po pár dnech (někdy dokonce hodinách) pobytu na neznámém místě pustí jen tak volně z domu. Velmi se snažíme, aby tuto zásadu lidé dodržovali, aby se kočka zbytečně neztratila a mohla ve svém novém domově spokojeně žít. Kočka žije 15-17, někdy až 19 let. Takže 3-4 týdny v jejím životě, kdy bude mít omezený pohyb, stojí za pěkný život, který pak u vás dostane.

Na toulání koček má velký vliv i skutečnost, zda jsou kastrované. Kastrace je velmi důležitá už jen z toho důvodu, že v současné době se nejen v České republice nachází velmi vysoký počet nechtěných koček. Pokud někdo svou kočku nevykastruje a má v úmyslu - v tom lepším případě – si koťata ponechat, pak by se měl raději ujmout koťat již narozených, která čekají v útulcích na nový domov. Kastrace je v každém případě nutná, všechny prastaré názory, že kočka by měla mít alespoň jednou za život koťata, jsou nesmyslné, nepodložené a mají naopak za následek právě současné přemnožení a další nekontrolované množení nechtěných koček.

Ale vraťme se k tomu, jaký vliv má skutečnost, že kočka nebyla kastrována, na její možnou ztrátu: Pokud kočky/kocouři nejsou kastrováni, jejich chování velmi ovlivňují hormony, které jim velí vydat se hledat partnera – přitom vzdálenost zde nehraje roli, takže se vydávají mnohem dál než za hranice vaší zahrady a své teritorium si přitom neustále zvětšují. Pářící se kočky jsou mnohem méně obezřetné vůči hrozícímu nebezpečí než kočky kastrované – je zde tedy mnohem větší riziko, že je přejede auto nebo že jim ublíží lidé, kterým ječí v noci na zahradě při páření či kterým rozhrabou čerstvě zasazené záhonky.
Vykastrované kočky a kocouři se oproti tomu po včasné kastraci drží v blízkosti svého bydliště a potřebu toulat se prostě nemají. Proto se neztratí. Ovšem opakuji: včasné. Pokud už se vám začali toulat, ani kastrace na tom nic nezmění a budou se vám toulat dál, protože si cesty už pamatují a budou po nich dál chodit. Ideální věk pro kastrace je u kočky 5,5-6 měsíců, u kocoura 6 měsíců. Většina veterinářů sice kastraci doporučuje až kolem 1 roku zvířete, ovšem jakmile je zvíře již pohlavně vyspělé, není důvod dál čekat. To vše máme opravdu prakticky vyzkoušené, takto to funguje.
Pohlavní vyspělost u kočky se projevuje mrouskáním. Často ještě vypadá jako odrostlé kotě a má teprve 5,5 měsíců, ovšem můžeme vidět, jak se nastrkuje kocourovi, hlasitě mňouká, začne mu charakteristicky vonět pro páření a můžete si stokrát říkat, že je ještě malá, i tak malá zabřezne! Kocour v 6-7 měsících začne produkovat též hormony, děje se u něho to stejné a pokud ho v tuto dobu nevykastrujete, je jen otázkou času, kdy se vám domů nevrátí. Často můžete od lidí slyšet, že se jim kocour ztratil. Ano, protože nebyl (včas) vykastrován. Na včasné kastraci záleží, jak velkou šanci na přežití vaše kočka má.

Když se ujmeme nalezené kočky, je většinou i nemocná a je tedy třeba ji vyléčit. Pokud si přečtete 
Zprávy o naší činnosti, uvidíte, že je to spousta práce a starostí: vyléčit, odblešit, odčervit, zbavit ušního svrabu. Plus návštěvy veterináře, kvůli tomu všemu.

Ke každé z našich kočiček máme vztah, protože skoro každou z nich jsme takto více či méně "dávaly dohromady". Nemůžete se nám tedy divit, že velmi pečlivě prověřujeme, zda se o ni její noví majitelé budou dobře starat, a že nás velmi mrzí, když se pak kočička ztratí proto, že nám lidé nevěřili a vypustili ji po pár dnech ven. Když po vší té péči, s kterou jsme ji dávaly dohromady, pak může skončit ztracená a hladová kdoví kde, živořit jako štvanec a v zimě v mrazech znovu onemocnět…

Můžete nám zavolat na 724 142 463
nebo napsat na email kocky.sos@seznam.cz

 

Komentáře

Přehled komentářů

Dotaz

(Klára, 14. 4. 2023 17:03)

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat ,dostala jsem kočičku asi rok starou mela byt kastrovaná ,
chystali jsme jít s ni pro jistotu k veterinářovi ,aby jsem se ujistila že je opravdu kastrovaná .
Protože začala s ničeho nic kňourat a chtěla za každou cenu ven tak se mi to nazdalo ,ale přítel otevřel okno a kočička nám utekla a už 4 dny ne ni doma může to byt obdobím pařeni že kočička nebyla kastrovaná a proto nám utekla.
Všude ji hledáme voláme necháme ji jídlo u domu ale kočička nikde mam o ni strach aby se nám ještě vůbec vrátila .Venku je teď škaredé
a nikdy venku nebila byla jen v dome tak jestli se ji něco nemohlo stát.
Nebo jestli to je tím ze je teď období pařeni a kočička šla s ne jakým kocourkem jinám vrátí se domu nebo už cestu domu nikdy nenajde dost nám tu chyby a mam o ni strach venku to nezná .Děkuji za odpověď pěkný den přeji Klára

Re: Dotaz

(Kočky SOS, 14. 4. 2023 17:48)

Dobrý den Kláro,
přečetla jste si informace v tom příspěvku tady nahoře? Tak potom musíte vědět, že je to velká chyba, co uděal váš přítel, nechápu proč něco takového udělal.
Pokud kočka nikdy nebyla venku, okolí nezná, ztratila se a cestu k vám najít neumí. Jestli je u vás krátkou dobu, nepokládá toto místo za svůj domov a nemá důvod se vrátit. První měsíc v novém prostředí kočka prostě nesmí ven.

Venku pod oknem kudy kočka utekla nechávejte krmení, na kočku zkoušejte volat zejména v noci, kdy je všude klid a ticho.
Ona se pohybuje někde v blízkém okolí, proto je důležité
- všude po okolí informovat sousedy
- roznést co nejvíc letáků s informací, že se hledá kočka (na leták dejte její fotku nebo apoň popis - barvu) a telefonický kontakt na vás. Aby všichni věděli, že se kočka hledá, jinak se k vám informace, že ji někdo viděl, nedostane.

Tady na této stránce je vlevo seznam rubrik, podívejte se do rubriky "ztratila se vám kočka", tam najdete všechny informace.

A jestli se kočku podaří najít, co nejdříve se objednejte na veterinu ke kastraci.

Re: Re: Dotaz

(klara, 14. 4. 2023 22:13)

To vše jsem udělala, u nás je pul roku a venku byla vždy jen na vodítku aby nám neutekla boji se odstaních lidi a zvířat.
Sousedi ji na po sled viděli u nás na střese, ale pak začalo pršet a kočička místo aby šla domu tak někam utekla,může to byt tím že nebila kastrovaná a šla s kocourem někam? Mám o ni strach každý den čekám a volám že se ukáže u dveří či u okna a bude kňourat ale zatím nic.
Sousedka říkala že její kocour než byl na kastraci, chodil domu až za týden i měsíc, může to byt i u kočky prosím ? A na internetu píši že může dojit domu i s koťaty za par měsíců je to tak ?Nebo už nedojde vůbec domu jsem s toho hodně zoufala je to moje chlupaté miminko, bez kterého si nedokážu přestavit svůj život.

Re: Re: Re: Dotaz

(Kočky SOS, 14. 4. 2023 23:46)

Tak pokud je u vás už půl roku a venku byla aspoň na vodítku, tak by se už určitě měla dokázat vrátit.

Ano, jestli opravdu nebyla kastrovaná, tak by se mohlo stát, že se někde páří.
Ale není to jako sousedčin kocour, kočky se na tak dlouho nevzdalují a pokud se jí nic nestalo, měla by se vrátit. Vrátit teď, jakmile se domrouská, to znamená cca do 14 dní. Určitě ne, až s koťaty, to dělají jen kočky, které žijí jen na zahradě, bez přístupu do domu, takže si místo pro porod hledají třeba někde jinde (ve stodole apod.), a také to dělají kočky, které doma o koťata přicházejí (že jim je lidé zabijí), tak pak je porodí v úkrytu a přivedou až velké. Kočka, která žije v domě, kde se cítí v bezpečí, by rodila doma.

Je to opravdu velká škoda, že jste kočku nevzala na tu kontrolu na veterinu, když už je u vás půl roku. Tím že se páří s kdejakým kocourem, často dochází k nakažení různými nemocemi (FIV, FELV), pak se rodí i nemocná koťat, ... může dostat blechy, svrab... Jak jsem psala, jakmile se vrátí, hned se objednejte na kastraci a na nic nečekejte, nechte jí dát i kapku za krk proti parazitům.
Také je tu ta možnost, že je někde omylem zavřená, ve sklepě, garáži ... proto se doporučuje obcházet okolí pozdě v noci, až je úplně ticho, volat na ni a poslouchat jestli neuslyšíte odpověď. Dát ty letáčky a víc dělat nemůžete.

Osvojení starého kocoura

(Bohuslava Bártová , 21. 3. 2023 14:22)

Dobrý den, v brzké době do naší domácnosti přibude cca 13 let starý kastrovaný kocour, kterému zemřela majitelka. Chceme se ho ujmout. Přemýšlím co všechno připravit k jeho aklimatizaci u nás a v jednom z komentářů zde mě zaujal obojek proti stresu. Nikdy jsem o něm neslyšela. Můžete mi ho více popsat nebo dát odkaz, kde ho seženu? Třeba by mu to pomohlo a možná i naší cca 6leté kočce. Děkuji.

Re: Osvojení starého kocoura

(Kočky SOS, 21. 3. 2023 15:34)

Dobrý den,
určitě by to pomohlo, máme s obojkem dobré zkušenosti. Napište nám prosím na email kocky.sos@seznam.cz a pošlu odkaz a přidám i pár dobrých rad, jak postupovat při seznamování. :-)

Stěhování venkovních koček

(Soňa, 29. 8. 2022 11:26)

Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o radu. V práci v jednom z velikych arealu jsem se začala starat o několik koček, nyní se budeme stěhovat a chtěla bych je vzít sebou. Kočky jsou potřeba vykastrovat to mám již zajištěné. Muj plán by byl takový, že kočky odchytím, převezu na kastraci a poté umístím v novém domově. V novém pro ně bude připravena voliera aby ihned neutekly. Dostanou tam domeček na ktery jsou zvyklé a taky nějaké schovky aby se meli kam ukrýt.. Bohužel je nemohu zavřít dovnitř,jelikož jsou ješte dost divoké a pokud je zavřu do uzavřené mistosti snaží se proskočit uzavřeným oknem ven( odzkoušeno omylem- za jednou se pruvanem zavřeli dveře a vetsí záchvat paniky jsem nezazila) je mi jich líto a nechci je nechávat na pospaz osudu..
Myslíte, že by to takto mohlo klapnout??

Re: Stěhování venkovních koček

(Kočky SOS, 29. 8. 2022 23:45)

Stěhování plachých koček je dost velký problém.
Ideální by bylo, kdyby na místě mohly zůstat (kastrace je samozřejmostí a kočky nechte označit nástřihem ucha) a kdyby je tam i nadále někdo krmil.

Pokud na místě zůstat nemohou, tak jak to popisujete, je postup jediný možný, jinak to prostě udělat nejde. Ale bohužel ani tento postup nezaručuje, že po vypuštění kočky místo neopustí.
S plašankama je to totiž jinak, než s kočkou přátelskou, mazlivou. Ta skutečně potřebuje po přemístění ten měsíc na to, aby zjistila, že tady jsou lidi, co ji mají rádi, pomazlí ji, dají jídlo. A tak po měsíci už ví, že je tady doma, je tady vše co potřebuje a nemá důvod odcházet.

U plaché kočky to v hlavě funguje jinak. Ta, protože se bojí, tak bude celý ten měsíc ve stresu a bude přemýšlet, jak se z voliéry dostat. Takže když pak otevřete, nemusí se podařit, že všechny na místě zůstanou.
My jsme to několikrát v krajním případě, když nebyla jiná možnost, udělali jak popisujete, ale ne vždy to dobře dopadlo. Některé z koček jsme po vypuštění už nikdy neviděli, nedocházejí ani na jídlo, myslíme, že toto místo prostě opustily.
Takže určitě označit nástřihem ucho, je to mezinárodní označení plaché kočky vykastrované, aby, pokud kočka odejde a bude ji třeba po čase krmit někdo jinde, aby bylo jasné, že je kastrovaná.
Ve voliéře udělat co nejvíc úkrytů, pokud to půjde tak i ve výškách, mohou po voliéře i šplhat ve snaze najít možnost úniku.

A pokud to jen trochu jde, nechat kočky raději tam kde jsou. Vykastrovat a jestli to už pro vás nebude možné tam denně docházet, tak najít spolehlivého člověka, který je bude krmit.

Re: Re: Stěhování venkovních koček

(sona, 30. 8. 2022 10:11)

Mám uplně stejné obavy. Musím říct, že část se nám podařilo socializovat, kočky přijdou na jméno a nechají se pomazlit a traví den se mnou v kanceláři. Celý den se mi válí na autě před kanceláří a místo nepouštějí. Ta co je největší plašan udělala obrovský pokrok, ale stále je velmi plachá, ale když vidím lásku v jejich očích když se nechá pohladit na bříšku, tak představa že ji tu nechám mi drásá srdce... :-( notabene mají mezi sebou hezký vztah a nechat ji samotnou a bez nás mi přijde dost nemorální.. v areálu jsou další kočičí blázni co by je asi mohli krmit, ale spolehnout se asi na to nedá..
Děkuji za konzultaci.

Re: Re: Re: Stěhování venkovních koček

(Kočky SOS, 30. 8. 2022 11:44)

Tak toto nejsou úplní plašani!
Pokud jste po čase dosáhla toho, že slyší na jméno, pohladíte je, tak by to určitě mohlo vyjít.

Já psala o kočkách, které třeba několik let krmíte, přijdou na určitou hodinu, ale nepřiblíží se víc než na dva metry a jakýkoliv pokus a sblížení se nekoná ani po letech.

Tak to udělejte tak jak píšete, ještě bych doporučila - kupte všem obojky proti stresu, ať jim je veterinář dá na krk v době narkózy, aby se s ním už probudily a ta kastrace taky udělá své, dojde k celkovému poklesu hormonů v krvi, ke zklidnění.
Můžu vám poslat odkaz na ten obojek, napište na email kocky.sos@seznam.cz

Volne žijící kočky

(Olina Owen, 30. 9. 2021 16:42)

Dobrý den,
nevím si rady s volně žijícími kočkami,na které jsem narazila při venčení psa.Žijí uprostřed polí v hangáru se senem.Odchyt mám zajištěn a kastraci také,ale majitel sena je tam nechce.Prý mu kálejí na seno a nenůže ho prodat.Kam s nimi po kastraci nevím,do útulku to nejde,jsku zvyklé být venku. A farmy okolo nemají čas se o ně starat.Diky za radu.
O.Owen

Re: Volne žijící kočky

(Kočky SOS, 30. 9. 2021 18:39)

Dobrý den,
obávám se, že tady nelze moc poradit.

Majitel tam ty kočky nechce? A co pro to za celou dobu udělal? Proč je nedal kastrovat, aby se nemnožily?
Já chápu, že nejsou jeho, taková místa si často vyhlídnou nezodpovědní lidé a vyvážejí sem nechtěná koťata, ale pokud on je majitel pozemku, seníku, měl zakročit, jednat dříve. Je tedy od něho celkem sprosté, že vy jste zajistila odchyt, kastraci a on si ještě klade podmínky?
Pochybuju, že kočky kálí do sena ve kterém spí, bydlí ..., není to pro ně přirozené, kočka je čistotná a určitě svou potřebu vykonává venku.

Jak správně píšete, do útulku to nejde, většina takových koček je plachých a ty se do útulku neberou - jednak nemají šanci, aby nalezly nové domovy a kapacita útulku by pak byla brzy zaplněna a druhá věc je, že takové kočky uzavření v prostoru s dalšími kočkami velmi špatně snášejí, dostávají se do stresu, nepřijímají potravu a mohou uhynout.

Tyto případy se všude řeší kastrací koček (označit nástřihem ucha, aby byly rozeznatelné) a vrací se vždy zpět do původní lokality, jiná cesta není možná. Na místě by se pak kastrované kočky měly přikrmovat, aspoň granule a voda. Podívejte se v menu do rubriky Kočky plašanky na kolika místech se takto kočky vrací zpět, žijí v areálech firem, na statcích, nádraží, vinných sklepech ... vždy vráceny zpět.

Pokud byste našla jiné místo, kde by mohly kočky takto svobodně žít, platí to, co je v článku nahoře.
To znamená, že kočky nelze někde v cizím prostředí vypustit a domnívat se, že tady zůstanou. Vždy je nutné je na první měsíc zavřít (kůlna, stodola apod.) Kočky si prostě musí zvyknout na nové místo.

Pokud jste se takto rozhodla kočkám pomoci (děkujeme), tak pokud nenajdete jiné místo, vypustěte je zpět na místě odchytu, vy nejste ten, kdo by měl plnit nějaké představy pana majitele, vy jste tam ty kočky nedala, jen jste se dobrovolně rozhodla jim pomoci. Já bych to takto udělala a kočky přikrmovala, dala jim na místo granule a vodu.
Pan majitel by vám měl poděkovat.

Stehování na chatu

(Iva Krejčová, 12. 4. 2021 16:00)

Dobrý den, i já hledám radu, jak vyřešit tuto situaci. Žiji v rod.domku s pejskem a kočičkou - 2 letá nalezenkyně, vykastrovaná a dosti živá číča, která okýnkem vyběhne kdykoliv na dvorek a malou zahrádku, sžitá s pejskem, vše OK. Příští týden se budu stěhovat na půl roku na novou chatu v zahrádk.kolonii a řeším svojí číču. Problém je v tom, že zde plánuji být přes léto do podzimu a na zimu se zas budu vracet do bytu v domku, kde je Julinka zvyklá. Na chatě bude číča naprosto šťastná, celý den zde svítí sluníčko, velká zahrada, ticho, nejezdí auta, bude to super. Teď jen zvládnout přechod a až si zvykne, tak na podzim zas nazpět, protože chata není celoroční. Co tahle situace s kočičkou udělá ? Bude mít vlastně dva domovy. Moc děkuji, Iva

Re: Stehování na chatu

(Kočky SOS, 12. 4. 2021 21:54)

Dobrý den paní Krejčová,
odpověď na vaši otázku najdete v příspěvku pod kterým píšete a to hned v prvním odstavci - to znamená, že po přemístění nesmí kočka v novém prostředí první měsíc ven!
Spoustu koček takto cestuje a nedělá jim to problémy, ale v té zahrádkářské kolonii nikdy nebyla, proto musíte dodržet ty podmínky přemístění. Můžete třeba už po 3 týdnech dát kočce kšírky a zkoušet ji vzít ven, aby si každý den prohlédla okolí chaty.
Až se vrátíte domů, tam, kde žije kočka trvale, tam už by to nemusel být celý měsíc, protože ona na to určitě nezapomene, ale aspoň první 2 týdny bych ji taky nepouštěla, aby se adaptovala ...

Hodně koček takto lidé vozí a kočkám to nečiní potíže. Jen buďte při přepravě vždy opatrná, POZOR aby přepravky byla dobře uzavřená, vždy kontrolovat - když se kočce podaří utéct při přepravě na neznámém místě je to hodně velký průšvih a špatně řešitelná situace. Je dobré přepravku přikrýt ručníkem, aby kočka neviděla ven, ony se pak i míň bojí.

Stěhování s 16tiletým kocourkem

(Hana Pazderková, 7. 9. 2020 0:03)

Dobrý den, potřebuji poradit. Dostala jsem se do takové životně složité situace:
Bydlím v bytě v Kladně. Od roku 2004 mám kocourka. Je to nalezenec, ale byl ještě kotě, takže je mu letos asi 16 let. Moji 80tiletí rodiče bydlí v bytě v Praze. Táta je 10 let nevidomý a dosud se o něj starala maminka. Mamka ale byla teď v srpnu na těžké operaci (koronární bypass). Nebude se dál moci o tátu starat a sama bude potřebovat péči. Potřebuji se přestěhovat k nim do Prahy. Bydlela bych s nimi v jejich bytě. Mám ale velké obavy, jak to zvládne můj kocourek. Momentálně se mnou v Kladně bydlí syn. Ten ale většinou pracuje v zahraničí. Letos je zatím doma, kvůli pandemii covid mohl přechodně pracovat z domova,ale je otázkou času, kdy bude muset odcestovat. Aby to bylo ještě složitější, tak rodiče mají od února štěně - fenku biewer yorkšíra. Můj kocourek je sice na pejsky zvyklý - v minulosti jsem měla fenku vlčáka - ta tu ale byla dříve než kocour. I dcera má většího psa a jezdí ke mně často na návštěvy. Chvilku sice trvalo než si na sebe zvykli, ale teď se respektují. Jenže to je tady - kocour je tu doma a pes dcery to ví. Moc prosím o radu: jak bych měla nejlépe postupovat? Momentálně je fenka rodičů u bratra( dočasně). Moc se o svého kocourka bojím. Uvedomuju si, že samotné přestěhování pro něj bude asi hodně náročné a navíc ještě do bytu, kde bude mladý pes, kterého zatím nezná.

Re: Stěhování s 16tiletým kocourkem

(Kočky SOS, 7. 9. 2020 16:57)

Dobrý den paní Pazderková,
chápu vás, že máte obavy, přece jen je kocourovi už 16 roků, je to kočičí senior.
To přestěhování samo o sobě by nemuselo být takovým problémem (jako by třeba bylo, když kočka v tomto věku musí najít nový domov u cizích lidí), ve vašem případě je důležité a výhodou, že vy jdete s ním, že má vás. Vezměte mu i všechny jeho věci, deky, pelíšky na kterých bude mít pach svého domova.
Předpokládám, že v bytě u rodičů budete mít svůj pokoj a proto doporučuji kocourka nevpustit hned do celého bytu (aby se neukryl na nevhodném místě, za pračkou, pod vanou, za linkou apod.), ale umístěte si ho k sobě se vším co potřebuje (i WC). A až ty další dny, až bude sám chtít, mu necháte pootevřené a necháte na něm, kdy se bude chtít podívat dál.
Dost by kocourkovi mohl pomoci OBOJEK PROTI STRESU Max Calm, který mu nasaďte už před cestou. Jeho vůně kočky uklidňuje a vydrží 3 - 4 týdny.
https://www.juko-krmiva.cz/cz/max-calm-collar-cat-obojek-proti-stresu-zklidnuje-13644-2631

Nezapomeňte, že v oknech by měly být sítě proti hmyzu, aby se nemohlo stát, že vypadne ven, ale zároveň i mohl pozorovat. Pokud je v bytě balkon, asi při tomto věku kocoura nebude chtít investovat do síťování (nebo nevím), ale buďte opatrná, sám by na nezabezpečený balkon neměl chodit.

Samozřejmě tuto situaci může komplikovat to štěně, které bude asi hravé, rozjívené a správně předpokládáte, že starý kocour by toto mohl špatně snášet. Starý pes by jistě vyl problémem menším.
No v tom už vám asi moc neporadím.
Jedině snad - abych pravdu řekla, dost mě překvapilo, že rodiče v tomto věku mají štěně. Jistě musela mít vaše rodina plán, co bude s pejskem, když se rodiče o něj nebudou moci postarat, kdo ho vezme k sobě. A tak pokud by to aspoň trochu šlo, bych se přimlouvala, zda by štěně už teď nemohlo najít domov u někoho ve vaší rodině. To by stoprocentně situaci se zvykáním kocoura na nové prostředí usnadnilo.

Ztratil se kocour po prestehovatni

(Charlie, 23. 8. 2020 14:48)

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat. Před týdnem se rodiče přestěhovali přes 50km ze starého domu na chalupu, kde je velká zahrada a všude okolo lesy a jen hlavní cesta. Kocour je starý 8 let a byl týden v nové chalupě, v pátek jsme ho večer pustili večer, aby se podíval ven, za chvíli se vrátil, pak jsme ho zase pustili a zavřeli do zahradního domku, kde měl i mala dvířka. Ráno už tam nebyl a od te doby ho nemůžeme najít. Hledali jsme ho po lesích a volali ale zatím nic. Je možné, ze se vrátí? Ze je jen někde schovaný a nastvany? Případně jak dlouho muže taková kočka byt pryč?

Re: Ztratil se kocour po prestehovatni

(Kočky SOS, 23. 8. 2020 22:49)

Píšete pod příspěvek, ve kterém si sama můžete najít odpověď na svou otázku. Je velká škoda, že jste se sem nepodívala před tím, než jste kocoura tak brzy na novém místě vypustili ...
Po přemístění musí být kočka zavřená měsíc, aby si na novém místě zvykla a pokládala ho za svůj domov, týden (jak jste o udělali vy) je naprosto nedostatečný ...
Jestli je možné, že se vrátí, to netuším, ale je možné, že je na cestě do původního domova a jelikož se jedná o velkou vzdálenost, čeká ho strastiplná cesta, která nemusí dobře skončit.
Proč jste se nejdříve neinformovali, jak si máte počínat? Mohli jste napsat i na email, zavolat. Hledáte informace, až poté, co jste udělali velkou chybu ... Zkuste všude po okolí i do sousedních vesnic dát letáky s fotkou kocoura a kontaktem na vás.
Pokud se snad kocour vrátí, zavřete ho doma na celý měsíc!
Podívejte se do rubriky ZÁSADY PŘEMÍSTĚNÍ.

Kočička. 30.6 2020

(Mica, 30. 6. 2020 22:11)

Dobrý den od 17.6 2020 hledám svojí 5 letou kočku utekla a už se do dnes nevrátila je vykastrovana bojím se myslíte že by utekla a něco se jí stalo děkuji

Re: Kočička. 30.6 2020

(Kočky SOS, 1. 7. 2020 0:21)

Už jste nám tuto otázku napsala v rubrice "ztratila se vám kočka" a tam jsem vám i odpověděla.
Takže znovu:

Nevím co vám poradit, na co se ptáte? Všechny rady a návod, jak hledat kočku, máte v tom příspěvku ZTRATILA SE VÁM KOČKA?kam jste psala poprvé.
Musíte rozvěsit letáky s kontaktem na sebe, obejít sousedy, aby zkontrolovali své sklepy, kůlny ..., nechat to vyhlásit místním rozhlasem.

Nepíšete proč se ztratila, zda chodila ven nebo náhodou utekla z bytu.Takže je těžké vám nějak pomoci. Je lepší napsat nám na email a popsat celou situaci.

Pokud kočka chodí ven, tak se jí může cokoliv stát, může ji srazit auto, může se chytit do želez (které mnoho lidí nastražuje na kuny, přestože se to nesmí), mohl ji nějaký soused, kterému vadí, že kočky chodí na jeho pozemek, zastřelit ...
Je lepší mít zabezpečený pozemek, aby kočka nemohla opustit vaši zahradu.