Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zásady pro přemístění koček

1. 9. 2006

Při umísťování kočky do nového domova klademe novým majitelům na srdce, aby kočku, která u nich bude mít výběh, první 3-4 týdny nepouštěli ven. Často se setkáváme s dotazy, zda je takové opatření opravdu nutné. Ano, je to nutné, a to nejen když si přivezete domů novou kočičku, nýbrž i v případě stěhování či dovolené na chatě.

Předně je třeba se na celou problematiku dívat nikoliv z pohledu našeho, nýbrž z pohledu naší kočky.
Kočka prostě někde žila, ať už u lidí, nebo na nějakém jiném místě, kde byla zvyklá. Svůj domov má spojený právě s tímto místem: zná to tam, má tam skrýš, do které se schová, když se cítí ohrožena atd. A najednou ji někdo převeze jinam, na místo, kde to nezná. V takovém okamžiku kočka neví nic o důvodech, ze kterých se tam octla, nečekejte, že bude uvažovat jako člověk a bude si říkat: Aha, sem mě dali, protože tady mi prý bude líp, tak já to chápu a budu tady. Jediná věc, na kterou myslí, je, že se musí zase vrátit „domů“, tedy na své staré místo. Pokud jí otevřete, aby se šla proběhnout a seznámit se se svým novým prostředím, půjde „domů“. A nemusí najít cestu zpátky, protože k novému prostředí ji nic neváže a staré prostředí nenajde.

Co se může stát, když kočku pustíte v novém domově brzy, to si přečtěte zde. Příběh Čertíka, který 3 měsíce putoval z Ratíškovic zpátky domů, do Hodonína má sice dobrý konec, ale většinou to takto nekončí a kočka skončí ztracená, opuštěná a žije krušný život kočičího bezdomovce!
Pokud dáte na naše rady a kočka nebude mít možnost se vrátit na místo, kde byla zvyklá, tak za dobu 3-4 týdnů si na toto nové místo zvykne a bude ho považovat za svůj domov. Odtud potom nemá tendenci utíkat. Najde si za tu dobu novou skrýš a taky bude vědět, že tam dostává krmení a že ten nový člověk ji pohladí. Je samozřejmě nutné, aby po tuto přechodnou dobu měla k dispozici kočičí záchod se stelivem, jaký používají kočky žijící v bytě. Až bude mít přístup ven, bude pravděpodobně svou potřebu vykonávat venku, jak to dělají všechny kočky, které mají tu možnost. Koťata až do kastrace by ven chodit neměla! Kotě nemá zkušenosti, nemá orientační smysl, stačí, když jej děti při hře odnesou o dům dál a kotě cestu zpět nenajde!

bezdomovci.jpgVězte, že tato zásada nevyplývá z od reality odtržených teoretických výmyslů chovatelů, kteří se chtějí dělat důležitými a z chování kočky dělají zbytečnou vědu. Je důsledkem praktických zkušeností lidí, kteří znají etologii (chování) koček a moc dobře vědí, jak to dopadá, když se po pár dnech (někdy dokonce hodinách) pobytu na neznámém místě pustí jen tak volně z domu. Velmi se snažíme, aby tuto zásadu lidé dodržovali, aby se kočka zbytečně neztratila a mohla ve svém novém domově spokojeně žít. Kočka žije 15-17, někdy až 19 let. Takže 3-4 týdny v jejím životě, kdy bude mít omezený pohyb, stojí za pěkný život, který pak u vás dostane.

Na toulání koček má velký vliv i skutečnost, zda jsou kastrované. Kastrace je velmi důležitá už jen z toho důvodu, že v současné době se nejen v České republice nachází velmi vysoký počet nechtěných koček. Pokud někdo svou kočku nevykastruje a má v úmyslu - v tom lepším případě – si koťata ponechat, pak by se měl raději ujmout koťat již narozených, která čekají v útulcích na nový domov. Kastrace je v každém případě nutná, všechny prastaré názory, že kočka by měla mít alespoň jednou za život koťata, jsou nesmyslné, nepodložené a mají naopak za následek právě současné přemnožení a další nekontrolované množení nechtěných koček.

Ale vraťme se k tomu, jaký vliv má skutečnost, že kočka nebyla kastrována, na její možnou ztrátu: Pokud kočky/kocouři nejsou kastrováni, jejich chování velmi ovlivňují hormony, které jim velí vydat se hledat partnera – přitom vzdálenost zde nehraje roli, takže se vydávají mnohem dál než za hranice vaší zahrady a své teritorium si přitom neustále zvětšují. Pářící se kočky jsou mnohem méně obezřetné vůči hrozícímu nebezpečí než kočky kastrované – je zde tedy mnohem větší riziko, že je přejede auto nebo že jim ublíží lidé, kterým ječí v noci na zahradě při páření či kterým rozhrabou čerstvě zasazené záhonky.
Vykastrované kočky a kocouři se oproti tomu po včasné kastraci drží v blízkosti svého bydliště a potřebu toulat se prostě nemají. Proto se neztratí. Ovšem opakuji: včasné. Pokud už se vám začali toulat, ani kastrace na tom nic nezmění a budou se vám toulat dál, protože si cesty už pamatují a budou po nich dál chodit. Ideální věk pro kastrace je u kočky 5,5-6 měsíců, u kocoura 6 měsíců. Většina veterinářů sice kastraci doporučuje až kolem 1 roku zvířete, ovšem jakmile je zvíře již pohlavně vyspělé, není důvod dál čekat. To vše máme opravdu prakticky vyzkoušené, takto to funguje.
Pohlavní vyspělost u kočky se projevuje mrouskáním. Často ještě vypadá jako odrostlé kotě a má teprve 5,5 měsíců, ovšem můžeme vidět, jak se nastrkuje kocourovi, hlasitě mňouká, začne mu charakteristicky vonět pro páření a můžete si stokrát říkat, že je ještě malá, i tak malá zabřezne! Kocour v 6-7 měsících začne produkovat též hormony, děje se u něho to stejné a pokud ho v tuto dobu nevykastrujete, je jen otázkou času, kdy se vám domů nevrátí. Často můžete od lidí slyšet, že se jim kocour ztratil. Ano, protože nebyl (včas) vykastrován. Na včasné kastraci záleží, jak velkou šanci na přežití vaše kočka má.

Když se ujmeme nalezené kočky, je většinou i nemocná a je tedy třeba ji vyléčit. Pokud si přečtete 
Zprávy o naší činnosti, uvidíte, že je to spousta práce a starostí: vyléčit, odblešit, odčervit, zbavit ušního svrabu. Plus návštěvy veterináře, kvůli tomu všemu.

Ke každé z našich kočiček máme vztah, protože skoro každou z nich jsme takto více či méně "dávaly dohromady". Nemůžete se nám tedy divit, že velmi pečlivě prověřujeme, zda se o ni její noví majitelé budou dobře starat, a že nás velmi mrzí, když se pak kočička ztratí proto, že nám lidé nevěřili a vypustili ji po pár dnech ven. Když po vší té péči, s kterou jsme ji dávaly dohromady, pak může skončit ztracená a hladová kdoví kde, živořit jako štvanec a v zimě v mrazech znovu onemocnět…

Můžete nám zavolat na 724 142 463
nebo napsat na email kocky.sos@seznam.cz

 

Komentáře

Přehled komentářů

Re: Re: Re: Re: nalezeny kocourek

(Irena, 26. 8. 2013 0:10)

Moc děkujeme za radu, budeme se ji držet a dáme vědět, jak to dopadlo. I.

nalezený kocourek

(Irena, 20. 8. 2013 23:55)

Moc děkujeme za odpověď a radu. Kamaráda musíme ještě zvážit....
Ještě se chceme zeptat,když kocourek zůstane ubytovaný v garáži, která je dveřmi propojená s halou domu, kolik času denně je potřeba s ním strávit, aby si na nás dostatečně zvykl a mohl se začít pouštět ven. Zatím ho budeme nosit na ruce po zahradě, aby poznal svoje nové prostředí, protože jinak nám utíkal přes frekventovanou silnici k sousedům, kam poprvé zaběhl a zatímco já ho přes hodinu hledala, hráli si s ním sousedovic děti. Nyní má kocourek pocit, že může přebíhat sem tam, máme strach, že ho srazí auto. Ještě jednou moc děkujeme.

Re: nalezený kocourek

(Lucka, Kočky SOS, 21. 8. 2013 23:21)

No to je těžký..., kolik času. Kocourek by chtěl celý Váš čas nebo aspoň toho parťáka na hraní a na spaní. Koukněte třeba na tyto naše dnešní fotky - odsud doprava. http://kockysos.rajce.idnes.cz/Lucy_Bell#IMG_8984.jpg
Jestli touží po pozornosti a přes cestu jsou děti, myslím tam chodit nepřestane, ale to neznamená, že se nevrátí k Vám, kde má zázemí a taky mazlení.
Věnujte se mu seč můžete, aspoň tři týdny. A dejte vědět!

Re: Re: nalezený kocourek

(Lucka, Kočky SOS, 21. 8. 2013 23:22)

Dejte vědět - prosím. :-)

nalezeny kocourek

(Irena, 20. 8. 2013 23:48)

Moc vam děkujeme za odpověď a radu. Ještě bych ráda věděla, když kocourek zůstane ubytovany v garáži, ktera je dveřmi propojena s halou domku, kolik času denne je potřeba s nim strávit, aby si na nas dostatecne zvykl a mohl se začít pouštět ven. Zatím ho budeme nosit na ruce po zahradě. Aby poznal nove prostředí, protoze jinak nam utikal pres frekventovanou silnici k sousedům, kam poprve zaběhl a zatímco ja ho přes hodinu hledala, hráli si s nim na zahrade jejich děti. Nyni ma kocourek pocit, že muže prebihat sem tam..Máme strach, ze ho srazi auto...ještě jednou moc děkujeme. I.

nalezeny kocourek

(Irena, 20. 8. 2013 22:14)

Dobrý den, před 5 dny se k nam pritoulal kocourek asi 3 měsíce starý, hladovy a hubeny.rozhodli jsme se si ho nechat. Zacali jsme ho krmit, ihned nam začal důvěřovat. Chceme ho mit v garáži, do dveří dat prulez a nechat ho volne běhat po zahradě. Dnes po tom co nam ze zahrady utekl, jsem našla vas článek. Nyni je stále v garáži, chodíme si s nim hrát, ma tam wc, skrabadlo, misky i hračky. Ale chce ven. .doma byt nemůže, mame s manželem alergii. Je mozne aby si na nas za ty 3az 4 tydny zvykl ikdyz neni doma v domku s nami? Dekuji mocza oodpověď. Irena Berankova

Re: nalezeny kocourek

(Lucka, Kočky SOS, 20. 8. 2013 22:40)

Dobrý večer, Ireno,
hned na úvod - děkuji za kocourka. Je moc hezké, že jste se o něj rozhodli postarat.
Zásady přemístění platí hlavně v tom případě, že si kočku, která někde žila, převezete na jiné místo - domů. Když si Vás hladová kočka a kočka v nouzi vybere sama, tak jak ve Vašem případě, a dostane najíst, už nikam neodejde. Ovšem na druhou stranu je 3 měsíční kocourek ještě malý a taková koťata jsou hloupá a velice neopatrná. Ztratit se můžou nebo se jim často něco stane. My nedoporučujeme pouštět ven až do kastrace (tj. 6 měsíců věku).
Pokud můžu radit - nějaký čas pouštět kotě ven jen pod dohledem. A pokud můžu doporučit - vím, že je to těžké - jednak z důvodu alergie a jednak z důvodu toho, že jste před 5 dny o kočce asi ani neuvažovali, ale pořiďte kocourkovi kamaráda. Uvidíte, jak jsou dvě koťata super! Zabaví se, vyhrají si, dělají si společnost, když s nimi zrovna nemůžete být... Přikládám odkaz https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/zeptali-jste-se-nas/dve-kocky.html

kocourek

(lenka, 14. 4. 2013 22:42)

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat mám asi ročNího kocoura vykastrovaneho. Dnes se mi zaběhl a ještě se nevrátil hledala jsem snad všude ale nikde ani stopy. Mam o něho starost. Dostali jsme ho od známého který ho choval venku do 3 měsíců od té doby byl do dneska doma a nechodil cen. Nevím jestli se dokáže vrátit. Moc mě to trápí. NeVím jestli přijde a jestli dokáže najít cestu zpět když je to poprvé co je venku

Re: kocourek

(Alena Kočky SOS, 15. 4. 2013 8:17)

Dobrý den Lenko, pokud se kocourek zaběhl a nebyl zvyklý chodit ven, tak bude určitě někde poblíž. Bude určitě vyplašený a někde schovaný. Může být někde zalezlý a bát se ukázat. Doporučuji Vám choďte hledat, když je klid, nejlépe pozdě v noci, nebo velmi brzy ráno. Volejte , chrastěte granulkami, v blízkosti ztráty dejte krmení.. Rozneste letáčky s fotkou po okolí, nabídněte odměnu za nalezení kocourka. Kocourek se vrátit může, ale nemusí, na to moc nespoléhejte. Může být u někde zavřený, u někoho ve sklepě, v kůlně.
Co dělat když se kočka ztratí najdete zde:
https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/zeptali-jste-se-nas/ztratila-se-vam-kocka.html
Držíme palce at kocourka brzy najdete.

Re: Re: kocourek

(lenka, 15. 4. 2013 22:25)

Dobrý den naštěstí se nám kocourek vrátil když. Jsem odcházela do práce tak přiběhl domu:-) tak jsem rada! Děkuji za podporu a radu chci aby se naučil chodit ven ale jak se znám Budu pořád neklidná. .:(:-)

Re: Re: Re: kocourek

(Alena, Kočky SOS, 16. 4. 2013 19:23)

Tak to je moc dobrá zpráva. Jsme rády, že to dobře dopadlo. Snad se bude tulák už držet doma.

Monty

(Linda, 13. 5. 2012 6:16)

Dnes je to 5 den,co mi nedopatřením vypadl v přepravce roční 2 měsíce vykastrovaný kocourek do neudržovaných zahrádek,kde se zdržují kočky i kocouři,nebot lidi je krmí,Montyho jsem hledala v ten den kolem domu asi 5 hod.ale uspěšná jsem nebyla,volám a nikdo se neozývá,hledám i brzy ráno a navečer,ale stále nic,ani nevím jak daleko mohl Monty utéct a jestli je v okolí.Pod okny jsem mu nechala jeho přepravku,ale jídlo tam dát nemůžu,protože kolem je spousta koček.Moc se o Montíka bojím a netuším,kde může být a kde ho všude hledat,vyvěsila jsem i inzeráty,ale bude nejspíš někde schovaný a bát se a nebo ho někdo vzal.Nevím ani kam takový kocourek může chodit na jídlo když je kolem spousta kocourů.Jsem už zoufala a ztrácím naději.Děkuji Moc za radu.

Re: Monty

(Kočky SOS, Petra, 13. 5. 2012 9:44)

Dobrý den,
rady, co dělat, když se Vám ztratila kočka, najdete zde: https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/zeptali-jste-se-nas/ztratila-se-vam-kocka.html

Re: Monty

(Kočky SOS, Lucka, 13. 5. 2012 17:18)

Ještě bych doplnila, že pokud se Vám kocour ztratil v zahrádkách, je potřeba hledat tam, ne kolem domu. A hledat, hledeat, hledat, nevzdávat to, vylepit letáky i tam.

kocour

(Nikola Veselá, 29. 3. 2012 20:09)

Prosim Vas,potrebovala bych poradit mam kocoura ve veku cca 6mesicu,vykastrovany neni,casto ted mnoura,snazi se utect a obcurava nam sedacku a podobne veci doma.Rada kocoura je britska modra dekuji za odpoved

Re: kocour

(Kočky SOS, Petra, 30. 3. 2012 18:22)

Nikolo,
kocoura nechte vykastrovat, věk 6 měsíců je na kastraci kocoura tak akorát. A pokud budete mít dál pocit, že je nespokojený, radíme pořídit mu kamaráda.

Poděkování

(Andrea, 3. 10. 2007 13:02)

Dobrý den, chci vám moc poděkovat za tento poučný článek, pořídili jsme si již druhého kocourka, odrostlé kotě, marně jsem tápala, jak dlouho ho mám zvykat na nový domov, kdy ho pustit ven. Staršího kocoura jsme měli od malého koťátka, starali jsme se o něho jako o miminko, tenhle nový rošťák už je něco úplně jiného.Těch pár týdnů rozhodně vydržíme. Děkuju!

je to nutné

(skoupilová, 13. 12. 2006 19:36)

kočka je tvor, který poznává své okolí v kruzích, málé-větší-velké, musí sama od někud vyjít a tak potom ví jak se vrátit, samozřejmě v klidu. Napřed však musí poznat jistotu, lásku, lidi a domov, to vše chvilku trvá


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4