Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva za 3.+4.Q 2005

14. 4. 2006

 Zpráva o naší činnosti
za 3. a 4. čtvrtletí roku 2005

Pokračujeme kastracemi venkovních plachých i přítulných koček. Plaché, označené vracíme do jejich lokalit. Přítulné přijímáme do našich domácích depozit, léčíme, zbavujeme parazitů a hledáme jim nový domov. A to prostřednictvím inzerce, osobní nabídkou a na umísťovacích výstavách opuštěných koček, které se konají v Praze a my je odvážíme přes celou republiku téměř 300 km. V říjnu jsme absolvovaly 1 výstavu. Pomáháme sociálně slabým a starým lidem, kteří se starají o nalezené kočičky, ale nemají prostředky na kastrace. Staráme se o osvětu formou info nástěnek ve velkých obchod. centrech, vylepováním letáků o prospěšnosti kastrací a péči o kočky. Vedeme neustále neúspěšný boj s vedením města o prostory pro zřízení útulku a finance na naši práci.


ČERVENEC

Obrátila se na nás stará paní Kolářová z Dubňan, která se vzhledem ke svému zdraví a věku nezvládá starat o 4 kočky navíc – přitoulaná kočka u ní porodila 3 koťata. Odvezly jsme je k nám a ještě paní pomohly s těžce nemocným pejskem. Přivezly jsme veterinářku, zjistila rakovinu varlat. Doporučila pejska humánně uspat, aby netrpěl. Ošetřily jsme jí její 2 kocourky a psa proti parazitům a darovaly pro ně krmivo. Odvezené - Otylku, Jůlinku, Lízinku a Vilíka - jsme po kastraci umístily.
Naše paní krmička Mikulášková, která se stará o kočky u špitálu a lázní Hodonín zavolala, protože se u schodů k lázním krčí 3 vyhozená koťata. Odvezly jsme je k nám, ošetřily od parazitů. Albínka, Sisinku a Nácíčka se podařilo umístit do Jindřichova Hradce a Hodonína.
V zahradě špitálu byly vyhozena 2 koťata, které našly paní ze mzdové účtárny, které tam přikrmují kočky a volají nás, když onemocní. Tyto kočičky Viktorku a Amálku (Amálku jsme vykastrovaly) se nám podařilo umístit do Tábora.
Ze sídliště Bažantnice se k nám dostala 2 koťátka ve velmi zuboženém stavu. U kocourka Fešáčka zjistila veterinářka zauzlení střev, nebylo pomoci. Kočičku Drobinku se z těžkých průjmů podařilo vyléčit. Vážila 40 dkg a převážná část její váhy byli střevní paraziti! Drobinka nám vytvořila rekord ve vzdálenosti – přijeli si pro ni z Klatov.
K výjezdu ohrožených koček nás zavolali hasiči a Městská policie. Na stavbě na parkovišti u IRO (obchodní centrum) zazdili kočku s koťaty. Stavba přiléhá k restauraci a tam slyšel personál mňoukat kočky z půdy. Rozhodly jsme, že je třeba udělat otvor ve zdi, aby měli možnost vyjít ven. Pak nám nastaly dva týdny každodenního sledování, než se nám je podařilo mezi míchačkou a pískem odchytit. Matku jsme po kastraci vrátily zpět, je s dalšími plachými u IRA každý den krmená.
Její 3 kocourky jsme vzaly k ochočení, jeden z nich, Barvínek, spadl do vápna, které se mu denně po částech odstřihávalo. Filípek je umístěn v Praze, Barvínek s Macíkem bydlí v domku u Tábora. Byli oba vykastrováni.
Firma Talbot (zabývající se výrobou bot) měla na dvoře kočku s kotětem, které nechtěli. Kočku Mindu jsme vykastrovaly, umístily k paní Janíkové do Lužic. Paní nedodržela naše pokyny a moc brzy ji vypustila, Minda se ztratila. Je nám moc líto Mindy, která přišla o domov kvůli nezodpovědnosti majitelky. Mindino kotě Lola se má dobře u paní Skalkové v Hodoníně.

"Zavápněný" Barvínek

Obrazek



SRPEN

Na sídlišti u lázní bylo vyhozeno kotě, které jsme nazvaly Bela. Po vyléčení se ji podařilo v Hodoníně umístit.
U jezu řeky Moravy byl nalezen kocourek Fifipírko. Dehydrován se dopotácel ke kolemjdoucím a tak se dostal k nám. Zatím čeká na nový domov.
Od naší veterinářky se k nám dostala 4měsíční kočička, kterou nalezl její bratr. Bublině se po kastraci podařilo najít svůj domov na umísťovací výstavě v Praze.
14.8. našla nový domov kočka Kleopatra, která byla u nás od dubna. Vyléčily jsme jí zhnisanou packu. Je u paní Bezděčkové v Hodoníně.
Pán, který v Kočičím ráji u Nadi Tomalové maloval, se zmínil o přitoulané kočce, která zůstala na jeho dvoře. U nich je zvykem koťata zabíjet, a tak mu paní Tomalová nabídla kočku vykastrovat, naštěstí nabídku přijal.
Obrátila se na nás paní Dvořáková s nalezenou kočičkou, které jsme nabídly řešení, že pokud by si ji nechala, necháme ji vykastrovat. Kočička tak našla nový domov.
Naše členka paní Veselská našla 3 koťata v zahrádkách Na Výhoně. Rozinka a Artur jsou již umístěni, Oskar zatím čeká na nový domov u paní Veselské. Všechny jsme již vykastrovaly.
Sestra paní Tomalové našla v 5 hod. ráno na sídlišti Jihu v motoru auta schovaného 2měsíčního kocourka Edu. Jeho veliké naříkání ji vzbudilo, nikdo z celého sídliště mu nešel pomoct.
Ukázalo se, že mimo jiné jeho naříkání způsobovaly desítky blech na něm. Našel svůj domov s kočičkou Rozinkou u manželů Ruskových v Otrokovicích.
Rozárku nalezla paní veterinářka při venčení psa ve vinohradech. Vykastrovaly jsme ji. Když onemocněla, vozily jsme ji na injekce a léčily, jak jen se dalo, ale bohužel svému vážnému onemocnění podlehla.

Z Fifipírka vyrostl krásný elegantní kříženec barmské kočky.

Obrazek

Eda s Rozinkou byli bohužel téměř po roce z rodinných důvodů vráceni. Nový domov našly 12.11.2006 na umísťovací Výstavě pro kočku.Obrazek



ZÁŘÍ

Ve dvoře U Centrumu (OD) jsme odchytily ke kastraci kočku, která se přidala k našim plachým kočkám, přikrmovaným ve dvoře. Po rekonvalescenci jsme ji vrátily zpět s označeným nastřiženým uchem, čímž označujeme venkovní kastrované kočky. Aby se nestalo, že ji bude znovu chtít někdo kastrovat.
Obrátila se na nás paní z Pančavy, zda bychom si nevzaly přitoulanou kočku, která vrhla koťata. Podařilo se nám ji přemluvit, aby si je nechala a kočku jsme vykastrovaly.
ObrazekStará paní se ujala kočky od mladých sousedů, kteří odjeli pracovat do Německa, onemocněla a tak se obrátila na nás. Kočky jsme se ujaly. Bleška je vykastrovaná, je internetové nabídce.
V bývalém areálu Cukrovaru, kde kočky žily mnoho let, se začalo bourat, aby bylo postaveno obchodní centrum. Když připravili bourání Redlichovy vily, pokoušely jsme se již mockrát odchytit plachou kočku, která na rozdíl od ostatních neodešla kvůli ruchu staveniště. Zjistily jsme, že zřejmě byla v časové tísni a musela tam porodit. Naštěstí ne ve sklepě bourané vily, ale porodila v naší vyteplené boudě, kterou jsme jim tam daly na zimu. Přesunuly jsme její koťata do odchytky, aby šla za nimi. To byl jediný způsob, jak ji odchytit. Odvezly jsme je na veterinu, kde doktorka zjistila, že koťata kočka ve spěchu a stresu nestihla ošetřit. Pupeční šňůry byly zamotané, koťata byla poškozená a umřela. Kočku jsme ošetřily a vykastrovaly a umístily do jiné lokality.
Na náš inzerát, kde žádáme o pomoc opuštěným kočkám, se nám místo pomoci ozývají lidé, abychom pomohly my jim s kočkami. Zavolala paní z Mutěnic, že otec chce zabít 3 jejich kočky, protože mají pořád koťata. Kočky jsme jim vykastrovaly.



ŘÍJEN

Paní Dobešová našla U Zelené lékárny 4měsíční kočičku, požádala nás, abychom se jí ujaly, kvůli psovi si ji nemohla nechat. Zuzanka je již vykastrovaná a čeká u nás na umístění.
Ze Strážnice nás poprosila o pomoc Katka Kalužová, která se tam stará o kočky. Potřebovala pomoci jak s odchytem koček vyhozených za městem v poli u parkoviště, tak s umístěním. Kočku-matku přejelo auto a 4 koťata tam zůstala. Dvě z nich, Luisu a Lotku, jsme vzaly k nám, kde čekají na umístění, jsou již vykastrované. Ostatní rozdala Katka.
Krmička u špitálu paní Mikulášková opět našla vyhozené koťátko, které jsme vzaly k nám. Mopinka těžce onemocněla a s ní další 2 koťata Oliver a Bivoj. Bohužel podlehly pro koťata nevyléčitelné nemoci - panleukopenii.
Z Moravského Žižkova nás paní poprosila o pomoc pro 5měsíční na poli nalezenou Adélku. Paní měla sama 3 kočky a je nezaměstnaná, nemohla si ji nechat. Adélku se po kastraci podařilo brzy umístit u zdravotní sestry paní Valové z Hodonína.
Do veterinární ordinace přinesly děti nalezenou kočičku Olušku. Přijaly jsme ji, vykastrovaly a podařilo se ji umístit do Platan u Kolína. Manželé Richterovi píší SMS, jsou z Olušky nadšeni.
Byly jsme požádány paní Novákovou z nadace Felis o pomoc s odchytem kočiček ve závodu Ploma, kde v provozu byly kočky. Odchytly a vykastrovaly jsme tam 5 koček a 1 kocoura.
V Plomě se ujala před časem koťat paní Vrzalová z Lužic. Zvířata nevykastrovala, stav jí přerostl přes hlavu a navíc jí vyhořel domek. Pomohly jsme jí s léčením na smrt nemocného kocourka, kočičku Pusinku a Julinku jsme vyléčily a čekají u nás na umístění. Vykastrovaly jsme od ní další 2 kocoury a 4 kočky (včetně Pusinky a Julinky). Ostatní kočky u ní jsme ošetřily proti parazitům. V sousedství jsme u romské rodiny vykastrovaly kočku. Kocourka i jejich 2 pejsky jsme musely odblešit, byli v katastrofálním stavu. Vyrobily jsme jim zateplené boudy a přivezly obojky a vodítka, a vysvětlily dětem, že je třeba brát je denně na procházku.
Z Broumovic se na nás obrátili o pomoc babičce Kočišové, která má již 11 koček a je to nad její síly. Kromě koťat jsme 5 koček vykastrovaly.
V zahrádkách Na Štěpnici se potuluje mnoho koček. Dozvěděly jsme se, že hodonínští občané sem přijíždějí, aby zde vyhodili nechtěné kočky a koťata. Na jedné z těchto zahrádek krmí přijaté kočky naše členka paní Jonášová. Odchytly a vykastrovaly jsme odtud 14 koček, které jsme vrátily zpět.

Zuzanka

Obrazek



LISTOPAD

V listopadu bylo opět vyhozeno kotě U Zelené lékárny. Paní Haunoldová nám ho předala z důvodu alergie svého synka. Žofinka byla asi 2měsíční, podvyživená kočička se zápalem plic a ušním svrabem, jaký svět ještě neviděl. Po měsíci léčení není její stav ještě dobrý.
Na Sacharovově ulici našla paní Rakvicová kocourka, kterého nám předala. 5 měsíční Šimon měl silně zahnisané oči a rýmu, teď už je zdráv a čeká u nás na umístění.
Další ze sociálně slabých se na nás obrátila paní Preclíková z Milotic. Ujala se 2 přitoulavších koček, které jsme jí pomohly vykastrovat.
Z bývalého sklenářství nás požádali o odvezení přitoulané kočky s koťaty, protože na zimu odjíždí pryč. 1roční kočička Moly je již vykastrovaná a čeká u nás na umístění. Její dvě 3měsíční koťata Bertík a Bertička se ochočují každým dnem a pojedou na výstavu do Prahy.
Od činžáků v Bažantnici nás prosila o pomoc pro vyhozenou kočku paní Konečná. Mikinu jsme vykastrovaly, čeká na umístění u nás.
Druhý den se paní Konečná ozvala znovu, ve vedlejším činžáku odvezli majitelku kocoura s mozkovou příhodou do špitálu. 5letý Mikeš zůstal u vchodu, kde ho jedni krmili, ale někteří zase kopali. Mikeš čeká u nás na umístění a je už vykastrován.
Na naší nástěnce vyvěšené v čekárně rehabilitace našla naše číslo paní Kozáková, která se ujala vyhozené kočičky, která měla 3 koťata. Pomohly jsme jí s kastrací.
O pomoc pro koťata v Moravském Písku nám zavolala Zuzana Fenclová, našla prosbu na internetu. Do Písku jsme jely, domluvily s paní, zda by nemohla koťata nechat u sebe do výstavy, protože už je nemáme kam uložit. Rézinka a Vojta čekají na umístění. Tento měsíc se podařilo krásně umístit kocourka Vašíka k manželům Šišákovým do Březolup.

Mikina
Obrazek

PROSINEC

 

Někdo nám do zahrady hodil 5měsíčního kocourka. Piškot byl u nás hned jako doma, nevadily mu ostatní kočky. Pojede na výstavu do Prahy.
Zápalu plic bohužel podlehla kočička Žofinka po měsíčním léčení.
Pod viaduktem byla vyhozena bílorezavá 3měsíční kočička Lucy, kde ji našla naše členka Lucka Malečková, vzala ji do péče k sobě.
Do Moravském Písku jsme se vydaly na pomoc paní Mišurcové, protože bohužel nezvládala vyléčení jejich průjmů. Vozily jsme je na veterinu na injekce a vyléčily je. Potom bylo u Vojty bohužel zjištěno onemocnění FIP, je v kočičím nebi, Rézinka čeká na nového páníčka.
Na umísťovací výstavu do Prahy jsme bohužel kvůli počasí nejely, takže máme depozita plná koček.
O pomoc s plachými kočkami ve statku Mikulčicích se na nás obrátila zdravotní sestra paní Koláčková. Odchytaly a vykastrovaly jsme 9 koček, které po rekonvalescenci, vyléčení a zbavení parazitů jsme vrátily zpět.
Pod viaduktem byl vyhozen další chlupáč, mourek s bílými ponožkami Buráček, čeká na domov.
Náš inzerát o pomoc si přečetl pan Pouchlý a obrátil se na nás o radu. Přitoulal se k němu na chalupu kocour a pán nevěděl, zda ho dát vykastrovat. Kocour už je po kastraci a pan Pouchlý řekl, že nám občas vypomůže krmivem. Moc mu děkujeme.
Městská policie volala, zda se ujmeme kotěte, které bylo dva dny na stromě, neumělo slézt. V dešti ji sundali přivolaní hasiči, tak dostala jméno Dešťovka. Podařilo se ji za týden umístit do Brna i s Ferdou, který byl u nás od listopadu.
Krmička u lázní našla vyhozené, černé, ochočené kotě. Kocourek Emilek čeká na umístění.
Na Štědrý den přivezla Městská policie 5měsíčního zrzečka Adámka, nalezen byl holčičkou u elektrárny. Čeká na umístění u nás.

Dešťovka a Ferda v novém domově

Obrazek

 

Od července do konce prosince 2005 jsme:

 
- umístily celkem: 30 koček
- nechaly vykastrovat: 72 koček
- nechaly vakcinovat: 45 koček

Měsíčně platíme za veterinární ošetření a kastrace cca:

10 000 Kč

Měsíční náklady na krmivo a stelivo činí cca:

10 000 Kč

Měsíční cestovné na veterinu, odchyt a odvoz ke kastracím,
nákupy krmiva a rozvoz krmičům činí cca:

1 000 Kč

Případná účast na 1 výstavě vyjde cca na:

1 500 Kč

Celkové náklady od 1.7. do 31.12.2005 činí cca:

127 500 Kč

Potýkáme se s kritickým nedostatkem finančních prostředků. Město nám letos přispělo pouhými 10 610 Kč na osvětu a monitoring, a to přesto, že suplujeme jeho povinnost péče o ztracené či opuštěné kočky. Ani koruna nesměla být použita na veterinární péči a krmivo pro kočky.

Prosíme Vás, podpořte nás libovolným příspěvkem, jehož hodnotu si můžete ve smyslu zákona č. 586/1992 Sb. o daních odečíst z daňového základu.

 

Tuto dobrovolnou, neplacenou činnost vykonávají 2 hodonínské milovnice koček: Marie Brázdilová a Naďa Tomalová, za spoluúčasti profesionální účetní Lucie Malečkové.

 

Celý rok 2005 jsme fungovaly pod záštitou První společnosti za práva koček.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář