Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočka v bytě

16. 11. 2006

Mezi lidmi panuje poměrně rozšířený názor, že kočka žijící jen v bytě je nešťastná a trápí se, protože nemůže ven. Toto však neplatí o všech kočkách, důležitá je povaha kočky.

Je potřeba si uvědomit, že každá kočka má, stejně jako člověk, jinou povahu a jiné potřeby. Nemůžeme-li tedy dopřát své kočce výběh, měli bychom si vybrat takovou kočku, které pobyt v bytě nebude vadit (takové kočky existují), a byt pak co nejlépe uzpůsobit jejím potřebám. Kočka může žít jak v domku se zahrádkou tak v bytě.

Obrazek


Jakou kočku tedy zvolit?
Kočka, jež vyrůstala v bytě a výběh nikdy nepoznala, jej ani nepostrádá, pakliže jí ho neukážeme. Potom už by jej totiž vyžadovala stále. Existují kočky, u kterých zjistíme velký temperament, takovým pak hledáme domov právě s možností výběhu. Pokud chcete mít jistotu, co bude kočce vyhovovat, neberte si malé kotě, které ještě nemohlo projevit své potřeby a povahu. Dospělou kočku si vezměte z útulku, o které vám dobrý útulek poví, co kočce vyhovuje, jakou má povahu.
Další možností je osvojit si kočku starší nebo takovou, která má zvenku špatné zkušenosti nebo je handicapovaná. Pro takové, které venku zažily strádání jsou plná miska a pelíšek u vás doma daleko důležitější než možnost chodit ven. Bývá to nejvěrnější společník.

Velice důležité je také to jak žijete, jak často jste mimo domov, jak je váš byt velký.
Je rozdíl, pokud se jedná o byt, kde žije rodina s dětmi, které přijdou už po obědě ze školy a nebo je člověk už v důchodu a tak má kočka dost pozornosti, není sama a tak pro ni velikost bytu ani není nijak důležitá. Ale pokud žijete sami, např. v bytě 1+1 a jste převážnou většinu dne mimo domov, kočku si raději nepořizujte, bude mít smutný život.         

Jak uzpůsobit byt?
Kočka vás bude milovat, umožníte-li jí dívat se z otevřeného okna (při vhodném počasí). Na okně a balkoně je nutná
síť.  Pokud máte balkón je nutné ho zabezpečit zasíťováním a to i v případě, že bydlíte v přízemí! Do bytu je pak třeba pořídit kočce WC se stelivem, které pohlcuje pachy. Nejlepší umístění je zpravidla v koupelně či klidném zákoutí chodby. Na broušení drápků je vhodné škrabadlo, dnes je jich velký výběr a nebo můžete kočičí strom i sami vyrobit - návod na výrobu kočičího stromu. Měla by mít pár hraček – chrastící myšky, míčky či třeba jen obyčejnou kuličku z papíru. Další tipy na přizpůsobení bytu Vaší kočce najdete v rubrice Kočičí architektura.

 

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

 

Nadváha u koček v bytě
Výborným řešením, jak kočku v bytě zabavit a zároveň alespoň zčásti omezit její přísun kalorií, jsou různé dávkovače jídla a různé jiné vychytávky. Namátkou jmenujme např. Labyrint CatIt Design Senses od Hagenu, o kterém velmi hezky píše na svém
webu jedna z našich fanynek, nebo CatActivity FunBoard od Trixie, který mají ve svém novém domově Apolenka, Dominik a Oskar.


Labyrint CatIt Design Senses

101---dominik-je-expert-na-hroty.jpg
CatActivity FunBoard od Trixie

"Dvě kočky vás přijdou nastejno jako jedna kočka, ale užijete si s nimi dvojnásob legrace." (Alexander Lloyd)

Většině koček je samotným smutno, proto doporučujeme pořídit kočce
kočičího kamaráda. Ideální je, současně pořídit kočky dvě, které jsou na sebe zvyklé. Kočka je společenský tvor a samotou velmi trpí. Takto není závislá na vás, pokud na ni zrovna nemáte čas. Paní, které jsme radily pořídit kočky dvě a zdály se jí v bytě přece jen příliš, se po roce narodilo miminko a kočička začala žárlit – svou žárlivost projevovala tak důrazně, že nám ji paní musela vrátit. Svěřila se potom, že až děťátko odroste a znovu bude chtít pořídit kočičku, dá již na naše rady.

Obrazek
 

Kastrace je nutná jak pro kočku chodící ven tak pro kočku bytovou. Nekastrovaná kočička se v cca v 5 měsících začne mrouskat a v bytě se trápí, protože jí nedopřejete kocoura. Ta, která chodí ven, by okolo 5. měsíce zabřezla. To opravdu není žádoucí, protože máme tolik koťat, která hledají domov, že není správné nechat rodit další. Totéž platí pro kocoury. Nekastrovaný kocour by nám v bytě v okamžiku pohlavní dospělosti okolo 6. měsíce značkoval své území silně páchnoucí močí. Ten, který má výběh, často zmizí na celé dny i týdny. Vrací se často s opravdu ošklivými poraněními z kocouřích bitek, nebo se vůbec nevrátí. Většina koček, která skončí pod koly aut, jsou nevykastrovaní kocouři. Povaha ani temperament se u kocoura po kastraci nezmění, myši loví stejně a netoulá se, takže je ušetřen popsaných útrap.

Nenechme zvířata trpět za to, že jim nerozumíme. Ke spokojenému soužití s nimi stačí jen jediné – znát a respektovat jejich potřeby.

Poradíme a vysvětlíme chování a potřeby koček každému, kdo by měl zájem.

Fotky od kočičích majitelů, kteří se nechali inspirovat nápady z oblasti Kočičí architektury, najdete v naší fotogalerii na Kočky-online.cz.

 


Nestačí vám výše uvedené informace? Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: Z domu do bytu

(Kočky SOS, 17. 4. 2018 10:37)

Dobrý den Lukáši,
na sídlišti kocourka opravdu ven nepouštějte! Měl by si v bytě zvyknout, ale je důležité mu byt uzpůsobit, jak je výše popsáno, velké škrabadlo, poličky na zeď po kterých by mohl skákat a hlavně zasíťovat okna sítěmi proti hmyzu, aby nevypadl ale mohl pozorovat okolí. Pokud máte balkon, je nutné zasíťovat i ten, jestli jste v pronájmu a byly by s tím potíže, existují i sítě bez vrtání, napište nám na email a pošlu vám odkazy a typy.
A teď to nejdůležitější :-)
Váš kocourek je mladý a může se v bytě nudit, když mohl chodit ven, tak měl více vjemů a možností, které jsou v bytě omezené, proto doporučujeme pořídit mu kočičího kamaráda nemo kamarádku. Aby se měl s kým hrát, koho pozorovat ... je to ten nejlepší prostředek proti kočičí nudě.

Postup

(Niko, 26. 2. 2018 13:47)

Dobrý den.Potřebuji poradit v postupu chovani2 koček.1 cca3 roky,2cca 2 roky.Spolu v bytě cca1,5 roku.Nikdy nebyl problem v chovani.Pri krmeni,se jedna z koček pravděpodobně lekla a druha si to asi vysvetlila jako utok.Popraly se a jiz 3 dny je mam odelene,každá v jinem pokoji.Pri pokusech je opet sblizit,na sebe vrci a prskaji(i pres dveře).jinak jsou obe velmi klidne,nic se v jejich chovani nezmenilo.Prosim o radu jak je opet sblizit.Dekuji.

Re: Postup

(Kočky SOS, 26. 2. 2018 23:22)

Dobrý den,
toto se stává málokdy, ale stát se to může.
Bude nutné postupovat, jako by se kočky neznaly, takže je seznamovat a použít zklidňující prostředky, můžete koupit do zásuvky Feliway nebo nejlépe bude jim oběma dát antistresový obojek, kočky to uklidňuje a budou si stejně vonět. Sem nejdou vložit odkazy, tak pokud nevíte o co se jedná, kde nakoupit, napište nám na email a pošlu vám odkazy.
Předpokládám, že obě kočky jsou kastrované, jestli ne, tak nechat kastrovat.

Informace

(Martina, 21. 10. 2017 4:24)

Dobry den, chtela bych se zeptat na souziti kocky se tremi papousky. Papousky uz mam dlouho, ted mam v byte i kote.. rada bych je zacla davat dohromady, ale kote bere ptacky jako hru, tak sem se chtela zeptat v kolika mesicich se zacina uklidnovat? Dale by me zajimalo jak naucit na skrabadlo a aby si nevsimala kytek. Mam jich totiz plny byt. Dekuji za rady.

Re: Informace

(Kočky SOS, 21. 10. 2017 10:36)

Dobrý den,
tak tady je každá rada drahá :-)
Nevím co vás vedlo k tomu, pořizovat k papouškům kotě, ale bude to vyžadovat spoustu trpělivosti. Je jasné, že kotě je bere jako hračku, možná i jak potencionální kořist a bude chtít na papoušcích trénovat lov, bude číhat apod.
Kotě se totiž potřebuje hrát a potřebuje PARŤÁKA KE HRÁM, a tím je jednoznačně druhé kotě!

Pořiďtě ke kotěti druhé ktě, budou si hrát spolu a odvede to jejich pozornost od papoušků. To stejné platí o kytkách - čím víc se bude kotě nudit, tím více bude vymýšlet "lumpáren" a hledat si zábavu.
Přečtěte si článek, který najdete v menu na konci, na této stránce vlevo "Proč koťata dvě".
Samozřejmě, pokud je byt plný kytek, i s dvěma koťaty dojde asi ke ztrátám, ale rozhodně to nebude takové, jako, když máte kotě jedno a to se nudí.
Aby se mu líbilo škrabadlo a používalo ho, zkuste koupit kozlíkový sprej a škrabadlo občas trochu nastříkat. Dá se koupit v obchodech s potřebami pro zvířata ne objednat třeba na ZOOHIT - Baldrian-Spielspray od TRIXIE.
Kotě dejte v 6.měsících vykastrovat, pak dojde k určitému zklidnění, ale pořád je to kotě a chce si hrát.
Každá kočka, která je sama, se nudí a vymýšlí více lotrovin.
Hodně štěstí.

mia

(zdenka, 22. 6. 2014 12:12)

Dobrý den,
chci se zeptat na názor ohledně hlídání kočičky.Pokud jedu někam na týden, přichází k mé kočičce, obden, dcera, nyní bych měla odjet zhruba na 14 dnů ( dcera bohužel nemůže docházet) snacha mi nabídla, že ji mám Miušku přivést k ním do bytu. Zvládne změnu prostředí? Dekuji.
Hezký den
Zdeňka

Re: mia

(Kočky SOS Hodonín, 22. 6. 2014 12:44)

Zavolejte prosím přímo p.Tomalové na 724 142 463 nebo nám napište na email kocky.sos@seznam.cz váš telefon a my zavoláme vám.

kočky jsou nej

(lucy, 29. 5. 2014 14:56)

Kočičky jsou boží. My jsme si našeho kocourka vzali před 3 lety přes http://zvirata.hyperinzerce.cz/inzerce-kocky-kotata/ a už si to bez něj nedovedeme ani představit.

Změna chování

(Frimila@seznam.cz, 27. 2. 2014 10:10)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na problém s chováním 10 měsíční kočky.Máme jí od 3 měsíců a vše bylo v pohodě do nedávna. Asi před 14 dny se začala chovat jako divoch, stále splašeně lítá po bytě takřka celý den, mezitím si chvili pospí a jinak jen lítá jak splašená, nevíme co se s ní děje, je i agresivní přestože dříve se ráda mazlila či si hrála. Žere a vyměšuje v pořádku, ale to běsnící chování nás udivuje.

Re: Změna chování

(Lucka, Kočky SOS, 27. 2. 2014 16:37)

Dobrý den a je už kočička vykastrovaná?

Re: Změna chování

(zdenka, 3. 3. 2014 11:33)

Dobrý den,
pokud je kočička vykastrovaná, neměla by se takto chovat, nezměnili jste nějak urovnání v bytě ( nějaká přestavba apod.), pokud ne, doporučovala bych návštěvu veterináře.

Re: Re: Změna chování

(Lucka, Kočky SOS, 3. 3. 2014 12:48)

S paní jsme se spojili i mailem. Kočička vykastrovaná není. Veterinář ji už prohlédl a doporučil kastraci.

Čůrání na koberec

(Jitka , 18. 2. 2014 15:07)

Dobrý den, máme s přítelem dvě vykastrované kočičky.Starší, dvouletá se mi už několokrát po sobě vyčůrala na předložku v koupelně.Nyní jsem do předsíně koupila nový kobereček, který znečistila a po vyprání ho opět znečistila.Poradíte mi, čím to asi může být.

Re: Čůrání na koberec

(Alena, Kočky SOS, 19. 2. 2014 13:35)

Dobrý den paní Jitko, zavolejte prosím paní Tomalové na tel. 724 142 463, ona to s Vámi probere a poradí.
Děkuji.

granule Royal canin

(Marcela Dvořáková, 8. 1. 2014 22:01)

Dobrý den,
chtěla bych se poradit. Doma máme 3,5 letou kočičku a asi od 1,5 roku ji krmíme granulemi Royal Canin Sterilised. Nyní jsem chtěla koupit další balení, ale četla jsem několik špatných recenzí o zhoršení kvality tohoto výrobku. My jsme dosud byli spokojeni. Nemáte náhodou nějakou zkušenost z poslední doby?
Ještě mám jeden dotaz a to, zda i k takto staré kočičce by byla vhodná další kočička či kocourek. Problém je asi i to, že naše číča je plachá a hodně se bojí. Našli jsme ji vyhladovělou na chatě, když jí bylo asi 3 měsíce. Hned na začátku se velmi bála lidí. Na nás si časem zvykla, ale bohužel na ostatní lidi dosud ne. Bydlíme v bytě, ale od jara do podzimu jezdíme na chatu a číča jezdí s námi. Z jara se tam trochu rozkoukává, ale pak to zvládá dobře i pobyt na zahradě. Pokud na zahradu zavítá jiná kočka, tak ji ale žene pryč. Předem děkuji za odpověď a také jsem vám chtěla poděkovat za všechno co pro zvířátka děláte.

Re: granule Royal canin

(Kočky SOS - Alena, 9. 1. 2014 20:00)

Dobrý den paní Marcelo,
my krmíme taky granulemi Royal Canin Sensible nebo Exigent a kočky jsou zatím spokojené. Co se kvality týká, my granule objednáváme ze Zoohitu a ty chodí z Německa. Zhoršení kvality jsme zatím nepostřehli. Sterilised nekupujeme, takže to nemůžeme posoudit.
Kamarádku nebo kamaráda kočičce určitě pořiďte. Nejlepší bude, když napíšete na mail kocky.sos@seznam.cz Vaše telefonní číslo, paní Tomalová Vám zavolá a probere to s Vámi. Pomůže Vám i s výběrem kočky. Nebo jí můžete zavolat na tel. 724 142 463.

Samotná kočička v bytě

(Monika, 23. 11. 2013 22:34)

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o radu. Před dvěma měsíci jsme si z depozita adoptovali asi dvouletého kocourka. Podle paní byl kocourek velmi klidný, kočičky ani psy mu nějak zvlášť nevadili, ale měl rád svůj klid, byl doporučován do bytu. Protože jsem chtěli jednu kočičku, a to do bytu, rozhodli jsme si vzít právě tohoto kocourka. Jak jsme si kocourka přivezli, byl krátce po kastraci a navíc ještě trochu nachlazený. Po pár dnech se zcela uzdravil a nakonec se ukázalo, že je to pěkný divoch...:-)Strašně rád si hraje a vyžaduje stálou pozornost, jinak je na nás uražený...:-) V noci nás někdy budí, a to nejspíš proto, že si chce hrát. Proto jsme poslední dobou začali uvažovat nad tím, jestli kocurkovi nechybí kočičí společnost, a nebylo by lepší pořídit mu kamarádku. Máme ho nesmírně rádi, je to naše zlatíčko, a proto bychom si přáli, aby byl šťastný. Je to velmi těžké rozhodování, protože je těžké odhadnout, jak by se na nový přírůstek do rodiny tvářil a jestli by byl za něj skutečně rád. V depozitu jsme si vyhlédli asi tříměsíční mourovatou holčičku. Nemáte někdo zkušenosti s sžíváním dospělého kocourka a malého kotěte? Vím, že každá kočičika je jiná a nejde 100% odhadnout, jak se spřátelí konkrétní dvě, ale myslíte, že za ten risk to stojí? Již jsme měli kocourka, ale toho jsme si adoptovali v jeho 10 letech. Byl to již starší kocourek, který se především rád mazlil, odpočíval a pochutnával si na nejrůznějších dobrotách. Na něm jsem viděli, že mu společnost nechybí a je spokojeným rozmazlovaným jedináčkem. Náš současný kocourek je ale ještě takový malý hravý puberťák (navíc věk 2 roky je pouze odhadován, bylo nám řečeno, že jiný veterinář odhadoval něco málo přes rok). Předem moc děkuji za odpověď.

Re: Samotná kočička v bytě

(Lucka, Kočky SOS, 23. 11. 2013 22:44)

Dobrý večer, Moniko,
běžte do toho. Kocourkovi pořiďte kamaráda. Na 90% to ocení- né okamžitě, sžívání trvá od dvou dnů po měsíc, ale určitě ocení společné hry a to, že i když budete mimo domov, nebude sám. Asi bych raději zvolila alespoň roční, už vykastrovanou kočku/kocoura, protože kotě je hodně hravé a divoké a mohlo by ho "prudit" :-), ale i to je lepší, než kdyby měl být sám....

kocka v novem byte

(andrea , 20. 11. 2013 15:34)

Vcera jsme tostali 2roky starou kocku a je unas 1den a ani neji ani nepije nehoti na zachod a tak nevime co zni je jen ze schovava procim o vyzvetleni

Re: kocka v novem byte

(Lucka, Kočky SOS, 20. 11. 2013 19:19)

Kočička je ve stresu ze změny. Netuší, co ji čeká a tak protestuje. Pokud den, dva nejí, jeto normální. Zkuste jí podstrojovat, co měla ráda. Syrové maso, šunku, sýr, tučný tvaroh... cokoli.