Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočka v bytě

16. 11. 2006

Mezi lidmi panuje poměrně rozšířený názor, že kočka žijící jen v bytě je nešťastná a trápí se, protože nemůže ven. Toto však neplatí o všech kočkách, důležitá je povaha kočky.

Je potřeba si uvědomit, že každá kočka má, stejně jako člověk, jinou povahu a jiné potřeby. Nemůžeme-li tedy dopřát své kočce výběh, měli bychom si vybrat takovou kočku, které pobyt v bytě nebude vadit (takové kočky existují), a byt pak co nejlépe uzpůsobit jejím potřebám. Kočka může žít jak v domku se zahrádkou tak v bytě.

Obrazek


Jakou kočku tedy zvolit?
Kočka, jež vyrůstala v bytě a výběh nikdy nepoznala, jej ani nepostrádá, pakliže jí ho neukážeme. Potom už by jej totiž vyžadovala stále. Existují kočky, u kterých zjistíme velký temperament, takovým pak hledáme domov právě s možností výběhu. Pokud chcete mít jistotu, co bude kočce vyhovovat, neberte si malé kotě, které ještě nemohlo projevit své potřeby a povahu. Dospělou kočku si vezměte z útulku, o které vám dobrý útulek poví, co kočce vyhovuje, jakou má povahu.
Další možností je osvojit si kočku starší nebo takovou, která má zvenku špatné zkušenosti nebo je handicapovaná. Pro takové, které venku zažily strádání jsou plná miska a pelíšek u vás doma daleko důležitější než možnost chodit ven. Bývá to nejvěrnější společník.

Velice důležité je také to jak žijete, jak často jste mimo domov, jak je váš byt velký.
Je rozdíl, pokud se jedná o byt, kde žije rodina s dětmi, které přijdou už po obědě ze školy a nebo je člověk už v důchodu a tak má kočka dost pozornosti, není sama a tak pro ni velikost bytu ani není nijak důležitá. Ale pokud žijete sami, např. v bytě 1+1 a jste převážnou většinu dne mimo domov, kočku si raději nepořizujte, bude mít smutný život.         

Jak uzpůsobit byt?
Kočka vás bude milovat, umožníte-li jí dívat se z otevřeného okna (při vhodném počasí). Na okně a balkoně je nutná
síť.  Pokud máte balkón je nutné ho zabezpečit zasíťováním a to i v případě, že bydlíte v přízemí! Do bytu je pak třeba pořídit kočce WC se stelivem, které pohlcuje pachy. Nejlepší umístění je zpravidla v koupelně či klidném zákoutí chodby. Na broušení drápků je vhodné škrabadlo, dnes je jich velký výběr a nebo můžete kočičí strom i sami vyrobit - návod na výrobu kočičího stromu. Měla by mít pár hraček – chrastící myšky, míčky či třeba jen obyčejnou kuličku z papíru. Další tipy na přizpůsobení bytu Vaší kočce najdete v rubrice Kočičí architektura.

 

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

 

Nadváha u koček v bytě
Výborným řešením, jak kočku v bytě zabavit a zároveň alespoň zčásti omezit její přísun kalorií, jsou různé dávkovače jídla a různé jiné vychytávky. Namátkou jmenujme např. Labyrint CatIt Design Senses od Hagenu, o kterém velmi hezky píše na svém
webu jedna z našich fanynek, nebo CatActivity FunBoard od Trixie, který mají ve svém novém domově Apolenka, Dominik a Oskar.


Labyrint CatIt Design Senses

101---dominik-je-expert-na-hroty.jpg
CatActivity FunBoard od Trixie

"Dvě kočky vás přijdou nastejno jako jedna kočka, ale užijete si s nimi dvojnásob legrace." (Alexander Lloyd)

Většině koček je samotným smutno, proto doporučujeme pořídit kočce
kočičího kamaráda. Ideální je, současně pořídit kočky dvě, které jsou na sebe zvyklé. Kočka je společenský tvor a samotou velmi trpí. Takto není závislá na vás, pokud na ni zrovna nemáte čas. Paní, které jsme radily pořídit kočky dvě a zdály se jí v bytě přece jen příliš, se po roce narodilo miminko a kočička začala žárlit – svou žárlivost projevovala tak důrazně, že nám ji paní musela vrátit. Svěřila se potom, že až děťátko odroste a znovu bude chtít pořídit kočičku, dá již na naše rady.

Obrazek
 

Kastrace je nutná jak pro kočku chodící ven tak pro kočku bytovou. Nekastrovaná kočička se v cca v 5 měsících začne mrouskat a v bytě se trápí, protože jí nedopřejete kocoura. Ta, která chodí ven, by okolo 5. měsíce zabřezla. To opravdu není žádoucí, protože máme tolik koťat, která hledají domov, že není správné nechat rodit další. Totéž platí pro kocoury. Nekastrovaný kocour by nám v bytě v okamžiku pohlavní dospělosti okolo 6. měsíce značkoval své území silně páchnoucí močí. Ten, který má výběh, často zmizí na celé dny i týdny. Vrací se často s opravdu ošklivými poraněními z kocouřích bitek, nebo se vůbec nevrátí. Většina koček, která skončí pod koly aut, jsou nevykastrovaní kocouři. Povaha ani temperament se u kocoura po kastraci nezmění, myši loví stejně a netoulá se, takže je ušetřen popsaných útrap.

Nenechme zvířata trpět za to, že jim nerozumíme. Ke spokojenému soužití s nimi stačí jen jediné – znát a respektovat jejich potřeby.

Poradíme a vysvětlíme chování a potřeby koček každému, kdo by měl zájem.

Fotky od kočičích majitelů, kteří se nechali inspirovat nápady z oblasti Kočičí architektury, najdete v naší fotogalerii na Kočky-online.cz.

 


Nestačí vám výše uvedené informace? Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dotaz

(Dáša, 12. 9. 2008 11:28)

Dobrý den,
už několik let jsem chovatelkou koček, momentálně mám jednoho kocourka již 7 let, ale bohužel před rokem jsem se odstěhovala od rodičů a kocourka jsem musela nechat u nich, protože je spíše venkovní než domácí a změnu prostředí by neunesl. Vídáme se každý víkend, ale mně chybí kočičí společnost. Žijeme s přítelem v malém bytě a každý víkend jezdíme k mým rodičům na vesnici, řešíme situaci, jestli je vhodné si pořídit kočičku či kocourka, když neustále cestujeme a jak bude snášet novou kočičku můj "starej" kocour a pes. Moc bych chtěla mít kočičku bytě, ale jak by snášela,že bude o víkendu zavřená v v pokoji a druhá si bude chodit ven kdykoli se jí zachce a zda je možné neustále vozit kočku sem a tam, nechceme ji nechávat o víkendu samotnou. Existuje pro ná s nějaké řešení??

Pro Lenku

(Kočky SOS, Petra, 12. 7. 2008 15:20)

Dobrý den, Lenko,
myslíme si, že Vaše kočička není z toho, že nemůže ven, nějak extrémně nešťastná. Je spíš extrémně zvědavá a možná se i trochu nudí. Na život venku není zvyklá a pokud by se ven dostala, velmi pravděpodobně by ji s takovou povahou brzy potkalo nějaké neštěstí. Spíše bychom Vám radily pořídit jí nějakou kamarádku, určitě pak bude spokojenější a svůj temperament trochu vybije společnými hrami a také tím, že v druhé kočce bude mít o jeden podnět navíc.
Počítejte však s tím, že i když bude mít kámošku, zvědavá bude dál. Velmi pravděpodobně Vám dál bude vybíhat z bytu, kdykoliv otevřete, a bude dál vysedávat na okně. Neberte to ale tak, že se trápí, to rozhodně ne, ani tak, že by chtěla ven. To VELKÉ NEZNÁMÉ, co je za dveřmi a za oknem, pro ni představuje jen další podnět, který by moooc ráda prozkoumala.
Držíme palce a dejte vědět, jak se situace vyvíjí.

Dotaz

(Lenka, 12. 7. 2008 15:17)

Dobrý den,
Jsem začínající majitelka kočičky. Pořídili jsme si jí z útulku v únoru letošního roku. Protože nemáme možnost kočku vypouštět ven, vybrali jsme si ze dvou nabízených tu klidnější. Druhá - její sourozenec - byla pěkný rarach. Ta naše byla spíše vyplašená a ustrašená. Doma se rozkoukala rychle a stala se z ní pohodová, čistotná a šikovná čičina. Na začátku června podstoupila kastraci a i když většina lidí tvrdí, že kastrací se zklidní, nám se z hodné klidné kočičky stal čertík. Musím říct, že to nám nevadí, nějaké to řádění po bytě a pár škrábanců nás spíš pobaví, ale - a dostávám se k tématu článku - stále víc přemýšlím, jestli jí nechybí výběh ven. Do oken jsme pořídili sítě a od té doby je pilnou pozorovatelkou, ale snaží se po síti i šplhat a zřejmě se dostat ven. Také po našem příchodu domů se rozeběhne ven z bytu a lovíme ji po chodbě.
Bohužel výběh jí opravdu poskytnou nemůžeme, protože bydlíme v centru města, kde se i v noci prohánějí auta. Od vás potřebuji zřejmě uklidnit, že se netrápí.
Hraček má na výběr a když jí něco zaujme (papírová taška, krabice apod.), necháme ji dle libosti vyřádit, dokud jí to neomrzí. A vůbec se snažím v bytě ji co nejméně omezovat, snad jen když nejsme doma, nemá přístup do všech místností. Před ní jsme měli třináct let pejska, a proto než jsme si pořídili kočičku sbírala jsem informace o jejím chovu u každého kdo kočku doma má, ale každá je prostě jiná.....
Děkuji za odpověď a za pochopení.


« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7