Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočka v bytě

16. 11. 2006

Mezi lidmi panuje poměrně rozšířený názor, že kočka žijící jen v bytě je nešťastná a trápí se, protože nemůže ven. Toto však neplatí o všech kočkách, důležitá je povaha kočky.

Je potřeba si uvědomit, že každá kočka má, stejně jako člověk, jinou povahu a jiné potřeby. Nemůžeme-li tedy dopřát své kočce výběh, měli bychom si vybrat takovou kočku, které pobyt v bytě nebude vadit (takové kočky existují), a byt pak co nejlépe uzpůsobit jejím potřebám. Kočka může žít jak v domku se zahrádkou tak v bytě.

Obrazek


Jakou kočku tedy zvolit?
Kočka, jež vyrůstala v bytě a výběh nikdy nepoznala, jej ani nepostrádá, pakliže jí ho neukážeme. Potom už by jej totiž vyžadovala stále. Existují kočky, u kterých zjistíme velký temperament, takovým pak hledáme domov právě s možností výběhu. Pokud chcete mít jistotu, co bude kočce vyhovovat, neberte si malé kotě, které ještě nemohlo projevit své potřeby a povahu. Dospělou kočku si vezměte z útulku, o které vám dobrý útulek poví, co kočce vyhovuje, jakou má povahu.
Další možností je osvojit si kočku starší nebo takovou, která má zvenku špatné zkušenosti nebo je handicapovaná. Pro takové, které venku zažily strádání jsou plná miska a pelíšek u vás doma daleko důležitější než možnost chodit ven. Bývá to nejvěrnější společník.

Velice důležité je také to jak žijete, jak často jste mimo domov, jak je váš byt velký.
Je rozdíl, pokud se jedná o byt, kde žije rodina s dětmi, které přijdou už po obědě ze školy a nebo je člověk už v důchodu a tak má kočka dost pozornosti, není sama a tak pro ni velikost bytu ani není nijak důležitá. Ale pokud žijete sami, např. v bytě 1+1 a jste převážnou většinu dne mimo domov, kočku si raději nepořizujte, bude mít smutný život.         

Jak uzpůsobit byt?
Kočka vás bude milovat, umožníte-li jí dívat se z otevřeného okna (při vhodném počasí). Na okně a balkoně je nutná
síť.  Pokud máte balkón je nutné ho zabezpečit zasíťováním a to i v případě, že bydlíte v přízemí! Do bytu je pak třeba pořídit kočce WC se stelivem, které pohlcuje pachy. Nejlepší umístění je zpravidla v koupelně či klidném zákoutí chodby. Na broušení drápků je vhodné škrabadlo, dnes je jich velký výběr a nebo můžete kočičí strom i sami vyrobit - návod na výrobu kočičího stromu. Měla by mít pár hraček – chrastící myšky, míčky či třeba jen obyčejnou kuličku z papíru. Další tipy na přizpůsobení bytu Vaší kočce najdete v rubrice Kočičí architektura.

 

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

 

Nadváha u koček v bytě
Výborným řešením, jak kočku v bytě zabavit a zároveň alespoň zčásti omezit její přísun kalorií, jsou různé dávkovače jídla a různé jiné vychytávky. Namátkou jmenujme např. Labyrint CatIt Design Senses od Hagenu, o kterém velmi hezky píše na svém
webu jedna z našich fanynek, nebo CatActivity FunBoard od Trixie, který mají ve svém novém domově Apolenka, Dominik a Oskar.


Labyrint CatIt Design Senses

101---dominik-je-expert-na-hroty.jpg
CatActivity FunBoard od Trixie

"Dvě kočky vás přijdou nastejno jako jedna kočka, ale užijete si s nimi dvojnásob legrace." (Alexander Lloyd)

Většině koček je samotným smutno, proto doporučujeme pořídit kočce
kočičího kamaráda. Ideální je, současně pořídit kočky dvě, které jsou na sebe zvyklé. Kočka je společenský tvor a samotou velmi trpí. Takto není závislá na vás, pokud na ni zrovna nemáte čas. Paní, které jsme radily pořídit kočky dvě a zdály se jí v bytě přece jen příliš, se po roce narodilo miminko a kočička začala žárlit – svou žárlivost projevovala tak důrazně, že nám ji paní musela vrátit. Svěřila se potom, že až děťátko odroste a znovu bude chtít pořídit kočičku, dá již na naše rady.

Obrazek
 

Kastrace je nutná jak pro kočku chodící ven tak pro kočku bytovou. Nekastrovaná kočička se v cca v 5 měsících začne mrouskat a v bytě se trápí, protože jí nedopřejete kocoura. Ta, která chodí ven, by okolo 5. měsíce zabřezla. To opravdu není žádoucí, protože máme tolik koťat, která hledají domov, že není správné nechat rodit další. Totéž platí pro kocoury. Nekastrovaný kocour by nám v bytě v okamžiku pohlavní dospělosti okolo 6. měsíce značkoval své území silně páchnoucí močí. Ten, který má výběh, často zmizí na celé dny i týdny. Vrací se často s opravdu ošklivými poraněními z kocouřích bitek, nebo se vůbec nevrátí. Většina koček, která skončí pod koly aut, jsou nevykastrovaní kocouři. Povaha ani temperament se u kocoura po kastraci nezmění, myši loví stejně a netoulá se, takže je ušetřen popsaných útrap.

Nenechme zvířata trpět za to, že jim nerozumíme. Ke spokojenému soužití s nimi stačí jen jediné – znát a respektovat jejich potřeby.

Poradíme a vysvětlíme chování a potřeby koček každému, kdo by měl zájem.

Fotky od kočičích majitelů, kteří se nechali inspirovat nápady z oblasti Kočičí architektury, najdete v naší fotogalerii na Kočky-online.cz.

 


Nestačí vám výše uvedené informace? Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kocourek

(Markéta, 4. 5. 2011 8:40)

Dobrý den, máme v bytě kocoura rok a půl starého, máme ho od koťátka v bytě, je vykastrovaný, pořídili jsme na balkon velký kočičí strom, hračky atd., přesto se mě zdá v poslední době nervózní. Ven nechodí vůbec. Chodíme normálně do práce, o víkendech nikam nejezdíme, přes den bývá občas někdo doma, celý den sám doma bývá výjimečně. Přes veškerou péči se mě zdá, když přijdu z práce, že je neklidný, dokonce někdy i agresivní /skáče na nohy a ruce, kouše/. Může mě někdo poradit, jak se lépe postarat o jeho lepší psychiku? Snažíme se mu věnovat, co nejvíce, máme ho moc ráci! Děkuji.

Re: Kocourek

(Lucka, Kočky SOS, 4. 5. 2011 20:35)

Dobrý den, Markéto,
zavolejte prosím paní Tomalové, tel 724 142 463, ví o Vás a ráda Vám s kocourkem poradí.
Děkuji.

Re: Re: Kocourek

(Markéta, 5. 5. 2011 10:23)

Prosím prozatím o nějaké obecné info, případně poté se ozvu telefonicky.
Děkuji

Re: Re: Re: Kocourek

(Lucka, Kočky SOS, 5. 5. 2011 21:30)

Obecné info... Podle toho, co píšete bych v první řadě řekla, že Vašemu kocourkovi chybí kočičí kamarád. Te by se s ním honil, zakusoval, skákal... zároveň by mu oplatil stejnou mincí to, co kocourek dělá Vám a Vy mu to oplatit prostě nedokážete. Nastavil by mu hranice, že takto už ne, to bolí.... Navíc by se s ním vyřádil a k Vám by se chodili jen pomazlit. Další info, proč jsou dvě kočky lepší než jedna si můžete přečíst tady https://kocky-hodonin.estranky.cz/clanky/zeptali-jste-se-nas/dve-kocky.html

Venčení koček

(Kočky SOS, Petra, 24. 1. 2011 10:15)

Lenko, Miladě jsem o venčení kočky psala proto, že venčí svého psa. Kočce by mohlo přijít líto, že pes chodí ven a ona ne. Pokud je ale kočka v domácnosti jediným zvířetem, doporučovaly bychom kočku nevenčit. Je opravdu možné, že by si časem venčení začala vynucovat více, než by Vám bylo milé, a pak by mohly nastat problémy. Takže nevenčit.

Ještě jeden dotaz

(Lenka, 22. 1. 2011 14:21)

Dobrý den, už jsem Vám jednou psala - viz. Půjde to? ze dne 17. 10. 2010.
Mám ještě jednu otázku. Psala jste Miladě, že by mohla kočku venčit venku na vodítku. Toto mě také napadlo, ale mám strach, že by si tím má kočka připomněla venek a mohla by ho zas vyžadovat a začít doma jančit.
Jinak přestěhování i s kočkou plánujeme na začátek března. Zatím si naše Princezna užívá život v domě tak i venku bez dozoru. Ach, jo, tak snad život v paneláku společnými silami zvládneme:-)

pro Miladu

(Kočky SOS, Petra, 7. 11. 2010 14:58)

Váš kocourek se určitě netrápí, jen je zvědavý, protože to, co je za dveřmi, je pro něj něco nového a on by to chtěl prozkoumat. Nechte ho co nejdříve vykastrovat (my kocoury necháváme kastrovat v 6 měsících). Tím by se měl trochu zklidnit, ovšem jeho zvědavost to nejspíš neutlumí. Musíte se snažit ho nějak zabavit. Aby zapomenul, že se dá dostat ven a je tam ještě spousta zajímavých věcí na objevování. Jednou možností by bylo chodit ho venčit spolu s Vaším psem (ovšem na vodítku, v žádném případě ne jen tak v náruči), další pak pořídit mu stejně starého a temperamentního kočičího kamaráda, který by zůstal doma s ním, až Vy půjdete se psem ven. Jestli s ním jezdíte někam na venkov, tak tam ho pouštět můžete, ale musí si tam nejprve zvyknout - tzn. jet tam párkrát s tím, že bude jen uvnitř, a teprv po nějaké době, až tam bude zvyklý, ho pustit ven. Nejdříve ale doporučujeme ho vykastrovat. Nevykastrovaného ho nepouštějte, mohl by se vydat za kočkami.

dotaz

(Milada, 5. 11. 2010 12:54)

Ujala jsem se asi osmiměsíčního kocourka. Nebyl v dobrém zdravotním stavu, tak jsem s pomocí veterináře kotě uzdravila. Teď má ale 3 měsíce a je velmi temperamentní. Když jdu venčit psa,tlačí se ke dveřím a chce jít také. Jednou jsem s ním v náruči obešla dům a viditelně by chtěl utéct. Bydlím ale v paneláku u frekventované cesty. Začala jsem uvažovat, jeslti se netrápí a neměla bych ho pustit ven. Mám ale obavu, že i kdybych ho pustila u známých na vesnici, že se mně nevrátí nebo že se zatoulá a nepřežije v zimě.

Pro Lenku

(Kočky SOS, 17. 10. 2010 12:50)

Lenko ještě k té sousedce - pohrozte jí, že když se o to nové kotě nebude starat, podáte na ni trestní oznámení.

Pro Lenku

(Kočky SOS, Petra, 17. 10. 2010 12:37)

Dobrý den, Lenko,
předně Vás musíme pochválit za příkladný přístup, s jakým jste se celému problému postavila. Jednak to, že jste donutili sousedku kočku vykastrovat, a také to, že jste se rozhodla si ji osvojit, když otec s jejím setrváním u sebe v domě nesouhlasil.
I zde platí, že život v bytě s veškerou péčí a láskou je pro kočku mnohem lepší než život venku o hladu a zimě. Takže určitě vemte kočku s sebou. Kromě přizpůsobení bytu bychom doporučovaly i pořízení kočičího kamaráda, s kterým bude mít kočka vybít si svůj temperament.
Kdyby se kočce u Vás přece jen nelíbilo, dá Vám to sama najevo - nejčastěji kočky projevují svou nespokojenost čuráním po bytě. Nemyslím, že by bylo pravděpodobné, že se to stane, ale je možná, že časem začnete mít pochybnosti a bude Vám líto, že jste ji vzali z místa, kde měla výběh... Takže to píšu spíš pro Vaše uklidnění - stelivo jí kupte určitě hrudkující bez vůně, na to by si měla zvyknout bez problémů. Držíme palce a dejte kdyžtak časem vědět, jak se situace vyvíjí.

Půjde to?

(Lenka, 17. 10. 2010 10:51)

Dobrý den, sousedka si pořídila kočku, samozřejmě ji nenechala vykastrovat a tak se každým rokem potýkala s koťátky, které pak její muž zabíjel. Naše rodina se naštvala a donutila sousedku, aby kočku vykastrovala.
Přežilo ji z koťat jedno koťe, které si odtáhla pryč. Když se vrátilo bylo už velké a tak si ho sousedi nechali a opet, protože to byla kočka, na náš nátlak nechali vykastrovat.
Jenže sousedka se o tuto kočku nestará, kočka ani vůbec neví, že má u sousedů domov...nedostává od nich jídlo a ani lékařskou péči.
Náš kocourek si ji vyhlídl a jako kamaradku si ji vodil k nám na zahradu. Takže jsme kočku na naše náklady odčervnili apod. a začali ji krmit. Poslední dva měsíce chrupe i u nás v domě.Můj otec s tím vůbec nesouhlasil a nakonec vše povolil jen pod podmínkou, že si ji vezmu s sebou do svého bytu, do kterého se budeme s přítelem za nedlouho stěhovat.
Otec tuto kočku nechce, protože je sousedů a tak se o ni mají starat oni a ne my. ke všemu si sousedka opět dotáhla domů kotě o které se opět nestará - takže by z nás byl za chvílí kočičí útulek.
Takže má otázka zní - zvykne si asi rok stará vykastrovaná kočka na trvalý pobyt v bytě, když doposud mohla chodit ven kdy se jí chtělo? Povahou je to takový anděl s ďáblem v těle=dokáže od rána až do večera být doma a pak ještě po procházce venku opět spát večer doma až do rána. Zaroveň si ráda hraje - lítá za balonkem, kouše paničku do prstů a sem tam jí udělá na ruce škrábanec:-)Je mi jasné, že by bylo nutné pro ni byt v centru Olomouce přizpůsobit - škrabadlo, šítě na okna, hračky...ale i přes naši snahu - zvykne si a nebude nešťastná?
Kdyby zůstala u rodičů, tak by byla jen venku a dostávala by zbytky po našem kocourovi, to by bylo vše co jsou rodiče pro ni ochotni uděla= žádná lekařská péče, chrupání doma apod.:-(
Co radíte?

Dojíždění o víkendech

(Kočky SOS, Petra, 15. 7. 2010 15:07)

Markéto, záleží na povaze kočky. Některé kočky takový život snášejí v pohodě, některé ale přesuny snášejí špatně. Nejlépe bude, když se poradíte přímo s útulkem či chovatelem, od kterého si kočku budete brát. Z našich svěřenců by pro podobný způsob života byly vhodné např. Uma, Pišta, Tomášek, možná Adina, více by Vám řekla paní Tomalová na tel.č. 724 142 463.

Dojíždění o víkendech

(Markéta, 14. 7. 2010 9:16)

Dobrý den, bydlím přes týden s přítelem v malém bytě v Praze a cca jednou za 14 dní jezdíme na víkend k rodičům. Moc ráda bych si pořídila kočičku a tak bych chtěla vědět, zda by jí nevadil zhruba dvouhodinový přejezd autem a dva dny v "cizím" bytě. Děkuji za odpovědi

Barushka

(Kočky SOS, Lucka, 29. 12. 2009 22:42)

Dobrý den,

Nevím, jak dlouhou dobu už Váš problém trvá, ale spíš bych řekla, že její chování nasvědčuje nějakému zdravotnímu problému. Možná má nemocné močové cesty, tomu by nasvědčovalo chození mimo záchodek. Vezměte kočičku co nejdřív k veterináři a popište mu její chování.

Problém

(Barushka, 29. 12. 2009 19:58)

Dobrý Den, chtěla bych se zeptat.... Mám takový problém... Mám doma kočičku už asi 5 let, vzala jsem si jí z útulku jako koťátko... Poprvý byla sice vystrašená a plachá, ale postupně se to zlepšovalo a poslední dobou to bylo už vpohodě- mazlila se, vrněla a bylo vidět, že je spokojená :-) ... Ale teď se to změnilo, nevim jestli to může být tim, ale mysolim, že ano... Přestavili jsme totiž celý obývák, tímpádem je její teritorium přeházený... Její chování je divné: Nejí, čůrá mimo WC, nekomunikuje, je zalezlá v boudičce a nechce vylést.... Poraďte prosím čím to může být?! :-( je mi jí líto a nevim si sní rady.... Děkuju předem

Kotě v bytě

(Kočky SOS, Petra, 13. 12. 2009 15:42)

Dobrý den, Káťo,
pokud si pořídite kotě, tak s tím, že Vám v bytě něco zničí, počítat musíte, protože čím je kočka mladší, tím je temperamentnější - stejně jako každé jiné mládě. Právě z tohoto důvodu doporučujeme pořídit si koťata dvě, protože je-li kotě jedno, začne se "kočkovat" právě s věcmi v bytě. Naopak starší kočky bývají klidnější. Určitě byste měla pořídit škrabadlo, protože broušení drápků je přirozenou činností koček, kterou jim těžko můžete odepřít. Stejně tak doporučujeme přizpůsobit byt i jinak (jak popsáno právě ve výše uvedeném článku), všechna tato opatření riziko zničení minimalizují a pomáhají zároveň vytvořit pro kočku prostředí, v němž bude mít vše, co ke spokojenému životu potřebuje. Při výběru kočky z našeho útulku Vám ráda poradí paní Tomalová na tel.č. 724 142 463.

Kotě v bytě

(Káťa, 13. 12. 2009 9:43)

Dobrý den,
kočku jsem nikdy neměla, ale už strašně dlouho si ji přeji. Bohužel bydlím v bytě a mám trochu strach, jak by to fungovalo. Bojim se třeba, že by nám zničila drápky sedačku nebo podobné věci. Chci se zeptat, jak tomu zabránit? Děkuji za odpověď

Kotě v bytě

(Kočky SOS, Petra, 22. 5. 2009 13:14)

Dobrý den, Danielo, koťata "takových těch obyčejných koček od chalup" nejsou o nich horší než koťata šlechtěných koček. Záleží spíše na povaze a temperamentu, volila bych tedy spíše klidnější kotě a možná spíše kočku než kocourka, protože kocouři bývají obecně temperamentnější než kočky. Jinak je hodně důležité vytvořit kočce v bytě takové prostředí, aby se nenudila - tím myslím zejména pořízení škrabadla, hračky, zasíťování okna nebo balkonu, z kterého bude moci kočka pozorovat venkovní svět, no a vzhledem k tomu, že je to kotě, by rozhodně bylo dobré vzít si ji spolu s některým jejím sourozencem. Koťata jsou jako malé děti - společnost vrstevníků je v ranném věku velmi důležitá a člověk při sebevětší snaze kotěti kamaráda nenahradí. Samotné kotě = smutné kotě, ve dvou je jim mnohem veseleji, vyhrají si spolu a ani Vy jistě nechcete ve chvílích, kdy nejste doma, myslet na to, že kotě po Vás smutní.
Majitelce kočky prosím řekněte, ať nechá svou kočku vykastrovat. Opuštěných koček jsou tisíce a nový domov najde jen část z nich, je zbytečné a zcela nesmyslné přivádět na svět další koťata.

Kotě v bytě

(Daniela, 22. 5. 2009 12:55)

Dobrý den, bydlím ve větším bytě a uvažuji o pořízení kočičky. Mám možnost vzít si pěkné, zdravé kotě kočky domácí, prostě obyčejné kotě takové té venkovní kočky od chalupy. Nejsem si ale jistá, jak bude kotě reagovat na chov pouze v bytě. Můžete mi prosím poradit, zda by nebyla lepší do bytu nějaká šlechtěná kočička? Děkuji.

pro Dášu

(Kočky SOS, Petra, 12. 9. 2008 11:35)

Dášo, zavolejte prosím paní Tomalové na tel.č. 724 142 463. Probere to s Vámi a doporučí Vám vhodnou kočku, které by takový způsob života vyhovoval.