Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kočka v bytě

16. 11. 2006

Mezi lidmi panuje poměrně rozšířený názor, že kočka žijící jen v bytě je nešťastná a trápí se, protože nemůže ven. Toto však neplatí o všech kočkách, důležitá je povaha kočky.

Je potřeba si uvědomit, že každá kočka má, stejně jako člověk, jinou povahu a jiné potřeby. Nemůžeme-li tedy dopřát své kočce výběh, měli bychom si vybrat takovou kočku, které pobyt v bytě nebude vadit (takové kočky existují), a byt pak co nejlépe uzpůsobit jejím potřebám. Kočka může žít jak v domku se zahrádkou tak v bytě.

Obrazek


Jakou kočku tedy zvolit?
Kočka, jež vyrůstala v bytě a výběh nikdy nepoznala, jej ani nepostrádá, pakliže jí ho neukážeme. Potom už by jej totiž vyžadovala stále. Existují kočky, u kterých zjistíme velký temperament, takovým pak hledáme domov právě s možností výběhu. Pokud chcete mít jistotu, co bude kočce vyhovovat, neberte si malé kotě, které ještě nemohlo projevit své potřeby a povahu. Dospělou kočku si vezměte z útulku, o které vám dobrý útulek poví, co kočce vyhovuje, jakou má povahu.
Další možností je osvojit si kočku starší nebo takovou, která má zvenku špatné zkušenosti nebo je handicapovaná. Pro takové, které venku zažily strádání jsou plná miska a pelíšek u vás doma daleko důležitější než možnost chodit ven. Bývá to nejvěrnější společník.

Velice důležité je také to jak žijete, jak často jste mimo domov, jak je váš byt velký.
Je rozdíl, pokud se jedná o byt, kde žije rodina s dětmi, které přijdou už po obědě ze školy a nebo je člověk už v důchodu a tak má kočka dost pozornosti, není sama a tak pro ni velikost bytu ani není nijak důležitá. Ale pokud žijete sami, např. v bytě 1+1 a jste převážnou většinu dne mimo domov, kočku si raději nepořizujte, bude mít smutný život.         

Jak uzpůsobit byt?
Kočka vás bude milovat, umožníte-li jí dívat se z otevřeného okna (při vhodném počasí). Na okně a balkoně je nutná
síť.  Pokud máte balkón je nutné ho zabezpečit zasíťováním a to i v případě, že bydlíte v přízemí! Do bytu je pak třeba pořídit kočce WC se stelivem, které pohlcuje pachy. Nejlepší umístění je zpravidla v koupelně či klidném zákoutí chodby. Na broušení drápků je vhodné škrabadlo, dnes je jich velký výběr a nebo můžete kočičí strom i sami vyrobit - návod na výrobu kočičího stromu. Měla by mít pár hraček – chrastící myšky, míčky či třeba jen obyčejnou kuličku z papíru. Další tipy na přizpůsobení bytu Vaší kočce najdete v rubrice Kočičí architektura.

 

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

 

Nadváha u koček v bytě
Výborným řešením, jak kočku v bytě zabavit a zároveň alespoň zčásti omezit její přísun kalorií, jsou různé dávkovače jídla a různé jiné vychytávky. Namátkou jmenujme např. Labyrint CatIt Design Senses od Hagenu, o kterém velmi hezky píše na svém
webu jedna z našich fanynek, nebo CatActivity FunBoard od Trixie, který mají ve svém novém domově Apolenka, Dominik a Oskar.


Labyrint CatIt Design Senses

101---dominik-je-expert-na-hroty.jpg
CatActivity FunBoard od Trixie

"Dvě kočky vás přijdou nastejno jako jedna kočka, ale užijete si s nimi dvojnásob legrace." (Alexander Lloyd)

Většině koček je samotným smutno, proto doporučujeme pořídit kočce
kočičího kamaráda. Ideální je, současně pořídit kočky dvě, které jsou na sebe zvyklé. Kočka je společenský tvor a samotou velmi trpí. Takto není závislá na vás, pokud na ni zrovna nemáte čas. Paní, které jsme radily pořídit kočky dvě a zdály se jí v bytě přece jen příliš, se po roce narodilo miminko a kočička začala žárlit – svou žárlivost projevovala tak důrazně, že nám ji paní musela vrátit. Svěřila se potom, že až děťátko odroste a znovu bude chtít pořídit kočičku, dá již na naše rady.

Obrazek
 

Kastrace je nutná jak pro kočku chodící ven tak pro kočku bytovou. Nekastrovaná kočička se v cca v 5 měsících začne mrouskat a v bytě se trápí, protože jí nedopřejete kocoura. Ta, která chodí ven, by okolo 5. měsíce zabřezla. To opravdu není žádoucí, protože máme tolik koťat, která hledají domov, že není správné nechat rodit další. Totéž platí pro kocoury. Nekastrovaný kocour by nám v bytě v okamžiku pohlavní dospělosti okolo 6. měsíce značkoval své území silně páchnoucí močí. Ten, který má výběh, často zmizí na celé dny i týdny. Vrací se často s opravdu ošklivými poraněními z kocouřích bitek, nebo se vůbec nevrátí. Většina koček, která skončí pod koly aut, jsou nevykastrovaní kocouři. Povaha ani temperament se u kocoura po kastraci nezmění, myši loví stejně a netoulá se, takže je ušetřen popsaných útrap.

Nenechme zvířata trpět za to, že jim nerozumíme. Ke spokojenému soužití s nimi stačí jen jediné – znát a respektovat jejich potřeby.

Poradíme a vysvětlíme chování a potřeby koček každému, kdo by měl zájem.

Fotky od kočičích majitelů, kteří se nechali inspirovat nápady z oblasti Kočičí architektury, najdete v naší fotogalerii na Kočky-online.cz.

 


Nestačí vám výše uvedené informace? Zavolejte nám na telefon 724 142 463, rádi vám poradíme!

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kocourci ze zahrady do bytu

(Pavla, 6. 3. 2024 6:32)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám dva kocourky, oba cca 5 let, celý jejich život žijí se mnou na chatě se zahradou,kde trvale bydlím, mohou chodit ven a dovnitř jak chtějí. Bohužel se budu že zdravotních důvodů stěhovat do bytu a chatu prodavat.Mám dotaz:Je lepší je hned zvyknout na byt s terasou,tj. bez cestování o víkendech na chatu, nebo je zvykat postupně, a dokud chata bude k dispozici,je tam vracet na víkend? Děkuji za odpověď.

Re: Kocourci ze zahrady do bytu

(Kočky SOS, 6. 3. 2024 14:03)

Dobrý den,
myslíme si, že je rozhodně lepší je po přemístění do bytu už na chatu nebrat.
Aby věděli, že toto je teď jejich doma. Oni budou potřebovat nějaký čas, aby si zvykli, toto by je zbytečně mátlo. Po přemístění se mohou i trochu v neznámém prostředí bát, pokud máte byt velký, ubytujte je pro první dny jen v jedné místnosti, aby se vám neschovali na nějakém nevhodném místě. Musíte mít alespoň dvě WC.
Oni si v bytě zvyknou, jen prosím buďte opatrná na okna - v oknech byste měla mít sítě proti hmyzu a neotvírejte okna na ventilačku, tam může kočka uvíznout a způsobit si smrtelná zranění.
Pokud máte balkon nebo terasu jak píšete, bude to pro kocourky výborné, budou se mít kde vyhřívat na sluníčku, pozorovat okolí, ale také ji musíte zabezpečit - zasíťovat! Dnes se tím zabývá spousta firem.

Pokud se chcete ještě na něco zeptat, pište na email: kocky.sos@seznam.cz

Kocour v bytě

(Rockie, 9. 11. 2021 12:47)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně našeho 7 měsíčního kocourka.
Nechceme ho kastrovat ale zároveň se bojíme aby to na něj nemělo nějaký špatný dopad, je hodný, teritorium si zatím neznačkuje, nechtěli bychom aby se trápil a proto bychom uvítali radu.

Re: Kocour v bytě

(Kočky SOS, 9. 11. 2021 15:21)

Dobrý den,
až se mně nechce věřit, že se takto ptáte dnes, v roce 2021 ...
Opravdu jste si o kastraci nic nezjišťovali, nic nepřečetli, ... ani na našich stránkách?

Z jakého důvodu nechcete kastrovat?
U kocoura se jedná o jednoduchý zákrok, trvající několik minut, za hodinu, dvě po zákroku je kocourek úplně v pořádku.

Je správné, že se bojíte, aby to na něj nemělo špatný dopad, protože bez kastrace to špatný dopad mít bude.
Kocour vám na 100% začne každou chvíli v bytě značkovat, připravte se na očurané rohy, nábytek a to silně zapáchající močí. Toho zápachu se zbavit, bude postupem čase těžší a těžší ... . Budete mít doma velmi "zajímavé" prostředí ...
Nekastrovaný kocour se bude /zejména na jaře/ snažit dostat z bytu, protože se bude chtít pářit. Pokud není jeho potřeba páření uspokojena bude nervózní, může začít být i agresívní, bude nešťastný, může mít psychické problémy.

Pokud kocour nežije v bytě ale může chodit i ven, tam je sice jeho potřeba pářit se uspokojena, ale tím, že se páří s různými kočkami, musí o ně bojovat s kocoury, hlídat teritorium, tak při páření a rvačkám se velmi často nakazí smrtelnými nemocemi jako je FELV nebo FIV. Kvůli páření se kocouři vzdalují kilometry od svých domovů a často končí pod koly aut. Nekastrovaní kocouři se většinou nedožívají více než dvou, tří let.

Takže naše rada - kastrovat a to co nejdřív! Jestli kastraci budete oddalovat a on vám začne značkovat, může se stát, že tento zlozvyk mu pak zůstane i jako kastrovanému, proto je důležitá ta včasnost, na nic nečekejte.

Kastrovanému kocourkovi pak také můžete pořídit kočičího kamaráda nebo kamarádku, což u nekastrovaného není možné. Podívejte se do rubriky ZEPTALI JSTE SE NÁS na článek PROČ JSOU DVĚ KOČKY LEPŠÍ NEŽ JEDNA.
Podívejte se na informace do naší rubriky KASTRUJTE.

Do bytu

(Katka, 4. 3. 2021 11:16)

Je možné si adoptovat u vás kočičku, která by byla pouze v bytě?

Re: Do bytu

(Kočky SOS, 4. 3. 2021 13:36)

Vždyť to máte v tom příspěvku, pod který píšete, napsáno že ano, že kočka může žít v bytě.
Také když se podíváte do rubriky "Kočky, které čekají na nový domov" ... tak tam má přece každá kočka napsané, zda je vhodná do bytu nebo do domku se zahradou.

Problém je spíše, pokud chcete jen jednu kočku.
Většina koček potřebuje i kočičího kamaráda. Pokud jsou v bytě, mají mnohem méně vjemů, než když chodí ven a tak se často v bytě nudí, což se může projevovat "zlobením" - ničením věcí, škrabáním nábytku, shazováním věcí, hlasitým mňaukáním ...
Samotná v bytě by měla být pouze kočka, která má problém s kočičí společností a kočky nemá ráda. U většiny koček je napsáno, že je vhodná jako společnice k druhé kočce, klikněte na to slovo "společnice" a najdete tam další informace.

Na naší titulní stránce klikněte na "Jak si u nás vybrat kočku".

5 koček v 1+1

(Jana, 3. 12. 2020 16:00)

Dobrý den,je vhodné mít 5 koček v 1+1 s Malín dítětem ? Musela jsem je dát na statek bo přítel nemá rád kočky,a 1 teď hledám už 5 měsíců. Škrabadlo, hračky ty kočky mají do teď,s malím hezky vycházejí i si sním hrajou a nic mu neudělají.

Re: 5 koček v 1+1

(Kočky SOS, 3. 12. 2020 16:47)

Dobrý den,
moc nerozumím co hledáte? Hledáte těch 5 koček, co jste dala na statek kvůli příteli? To od vás nebylo moc pěkné, vůči těm kočkám ...

Pokud se ptáte, jestli může být 5 koček v bytě 1+1, tak to záleží na více okolnostech, hlavně na tom, jak se kočky spolu snáší. Pokud mají mezi sebou dobré vztahy, spí spolu, olizují se, tak se to asi zvládnout dá, ale obecně řečeno 5 koček do tak malého prostoru už je celkem dost, když uvážíme, že potřebují škrabadlo, potřebují prostor na několik WC, potřebují prostor se proběhnout, ..... tak bych do takového bytu volila jednu kočku, která má se soužitím s dalšími kočkami potíže a je tedy vhodná jako jedináček.

Re: Re: 5 koček v 1+1m

(Jana, 4. 12. 2020 15:34)

Mám na statku už jen 4 kočky,1 se mi ztratil. Kočky se sem tam škádlí ale jinak jsou v pohodě, měli tu 3 WC,škrabadlo a hračky. Byli tu všichni spokojený,jen přítel začal ohledně sociálky,tak jsem je musela dát na statek,ale chci si je vzít zpátky,i kdybych tu měla zůstat sama se synem a s kočkami.
Já vím že není vhodné tu mít 5 koček sále 3 jsem zachránila život.
Proto má otázka je. Je vhodné mít doma v 1+1 5 koček s malím dítětem, když vycházejí i s malím.

Re: Re: Re: 5 koček v 1+1m

(Kočky SOS, 4. 12. 2020 22:41)

Paní Jano,
pokud jste ty kočky dala na statek a oni už žijí venku, tak bych je zpátky už v žádném případě nebrala!

Žít venku, na statku je pro kočky přirozené prostředí, mají možnost být na vzduchu, v přírodě, chytat myšky ... Pokud je odsud vezmete a zavřete zpět do bytu a ještě k tomu tak malého, budou velmi nespokojené a nešťastné.
Pokud kočka žije v bytě, dokud venek nepozná, snáší to dobře. Ale pokud už venkovní prostředí pozná a žije svobodně, tak návrat do malého prostoru bytu nedoporučuji.

Důležité je, aby byly kastrované a nemnožily se, aby je na statku někdo přikrmoval.

Kočka do bytu 2+1

(Lucie, 26. 10. 2020 19:07)

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, jestli je dobrý nápad pořídit si do bytu 2+1 v 5. patře paneláku kočičku.

Mám dvě už větší děti (10 a 12) a oba kluci po ní touží také. Kvůli současné situaci zůstáváme více méně doma, ale v létě se snažíme často odjíždět z bytu pryč... A do budoucna bychom se rádi přestěhovali do nějakého domečku.

Myslíte, že v naší situaci máme raději počkat, nebo bychom to s kočičkou zvládli? Cítím, že bych ji moc potřebovala!

Děkuji za odborný názor!

Se srdečným pozdravem

Lucie

Re: Kočka do bytu 2+1

(Kočky SOS, 26. 10. 2020 20:13)

Dobrý den paní Lucie,

tak jak jste si přečetla v článku výše, pokud kočka do bytu, musí se byt uzpůsobit - to znamená pořídit vysoké škrabadlo a hlavně zasíťovat okna a balkon, protože hrozí nebezpečí, že by kočka mohla vypadnout.

Drtivá většina mladých koček potřebuje i kočičího kamaráda, protože pokud nemůžou chodit ven, v omezeném prostoru bytu se mohou nudit a cítit osaměle, velmi záleží na povaze kočky, pokud kočka do bytu a sama, musí si opravdu pečlivě vybrat.

Další věc - píšete, že teď jste často doma, ale v létě trávíte hodně času mimo byt. Co bude s kočkou, když jste v létě mimo byt?
Teď je taková situace, že je hodně lidí doma, ale kočka není na teď, je to závazek třeba i na 15 let, tak je vždy dobré vše důkladně zvážit.
Pokud v létě trávíte hodně času mimo byt, není tedy lepší pejsek, který může na cesty, výlety a dovolené s vámi?

Malý byt

(ŠÁRKA , 12. 6. 2020 7:58)

Hrozně bych chtěla kotě.. Ale mám malý byt a bojím se že to není dobrý napad si ji pořizovat.. Prosím o radu. Děkuji.

Re: Malý byt

(Kočky SOS Hodonín, 12. 6. 2020 17:28)

Dobrý den Šárko,
je dobře, že se předem informujte, než uděláte první krok, protože kočka je zavázek na 15 i více let, a to je potřeba si uvědomit.
Jak je v článku napsáno, kočka může žít i v bytě a bude spokojená.

Určitě si ale nepořizujte kotě, protože kotě nemá být samotné. Chodíte do práce a kotě, opuštěné, bez kamarádů, bez člověka bude celé dny plakat, bude se nudit a proto třeba i drápat sedačku, shazovat věci apod. Přečtěte si prosím ten příspěvek vlevo v menu sedmý odspodu PROČ KOŤATA DVĚ?
Do menšího bytu doporučujeme kočku starší, klidnější a takovou, která druhé kočky moc ráda nemá a bude raději sama. Také ale zaleží na velikosti bytu, jak malý vlastně je. Protože jestli se jedná třeba o 1+1 a s balkonem, který bude po zasíťování pro kočku výborným místem k vyhřívání se na sluníčku ... a nebo jestli jde čistě o garsonku, prostě jednu místnost a bez balkonu, tak bych kočku pořizovat nedoporučovala.

Pořízení nového kotěte

(Jitka, 8. 6. 2020 17:21)

Dobrý den,

je vhodné ke kočce 5 let (kastrovaná) pořídit malé kotě?
Děkuji

Re: Pořízení nového kotěte

(Kočky SOS Hodonín, 8. 6. 2020 17:33)

Dobrý den paní Jitko,
k 5 leté kočce kotě není vhodné.
Kotě si chce s dospělou kočkou hrát, jak je zvyklé u své mámy, to znamená - přepadat, zakusovat, honit kočce ocas, a to všechno co snáší kočičí máma s trpělivostí, druhá kočka naopak, je jí to na obtíž.

K dospělé kočce je vždy lepší pořizovat kočku podobně starou. Ale i tady je nutno zvážit všechny okolnosti, zda byla kočka zvyklá na kočičí společnost nebo jestli žije v bytě od malička sama? To pak nemusí být kočce vhod už žádná společnost. Záleží také na její povaze ...

Jestli chcete, můžete nám napsat na email a napište jak žijete (domek, byt, chodí kočka ven, je vás doma hodně nebo jste sama, zda kočka bydlela někdy s druhou kočkou, jakou má povahu)..., proč vás napadlo pořídit kotě, kočku můžeme to probrat. :-)

stěhování

(Terezie, 29. 1. 2019 11:18)

Dobrý den, prosím Vás, budu se stěhovat z domu do bytu. Mám dvě kočky, jedna je zvyklá být dost venku, například v létě nebyla doma celý měsíc. Nyní v zimě chodí každý den i několikrát, v noci spí v domě. Druhá kočka je větší pecivál,ale i ta chodí ven.Nyní mám jít do bytu, který je v přízemí a má balkon. Chtěla bych se zeptat, jestli by šel balkon zpřístupnit zvenku kočkám, aby se tam dostaly.Jinak mám obecně obavy, hlavně ta starší toulavá kočka by byla asi dost stresovaná, kdyby najednou zůstala zavřená v bytě. Kočky se navíc nemají rády.Co teď s tím? Budu vděčná za každou radu, děkuji.

Re: stěhování

(Kočky SOS, 29. 1. 2019 11:49)

Dobrý den,
napište nám prosím na email kocky.sos@seznam.cz
Zkusíme to s vámi probrat a poradit vám. :-)

dávkovač granulí

(Krátoška, 21. 6. 2018 13:23)

Já jsem kupovala dávkovač naší přežrané kočičce na zooo.cz. mají tam toho dost na výběr. a i cenově dobrý.

Z domu do bytu

(Lukáš, 16. 4. 2018 22:29)

Zdravím, nedávno sme se přestěhovaly s menšího domu kde měl náš kocour volnější výběh ven, ale z finančních důvodů sme se museli přestěhovat do bytu no a kocourek by chtěl asi ven jenže se bojíme že se už nevrátí, bydlíme až ve 4tém patře a je to sídliště.
Vzdát se ho nechci, aby nepřišel do nesprávných rukou, a taky už ho máme přes rok už sme si na sebe docela zvykli.
Tak se chci zeptat jestli ho mám pouštět za cenu že by se asi nevrátil nebo mu nějak můžu zpřístupnit byt či jiné rady.
Děkuji za odpovědi a rady. Lukáš


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

následující »