Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zpráva za 2.Q 2007

5. 7. 2007

Zpráva o naší činnosti
za 2. čtvrtletí roku 2007



 

DUBEN


 

6.4. jsme umístily Fionu do Hodonína. Bude bydlet u 78leté paní, které nedávno po 20 letech umřel kocourek. Od smrti svého kocourka byla paní velmi nešťastná, a tak jí její neteř přivezla Fionu jako překvapení. Paní byla moc ráda, štěstím dokonce plakala. Téhož dne jsme vykastrovaly 2 kocourky z Mikulčic, o něž se na své zahradě stará jedna paní. Jsou plaší a chodili domů zranění z kocouřích bitek. Podle posledních zpráv se teď nehnou od domu.
8.4. nám paní, která byla se psem na procházce v lese, přinesla čtyři 2týdenní koťata, která našla u plotu psího útulku zavřená v krabici: Aidu, Barta, Elzu a Liby. Měli štěstí, v krabici nebyli dlouho, dokonce ani ještě neměli hlad. Více o nich a o tom, jak u nás vyrůstali, se můžete dočíst zde.
10.4. do nového domova odjel Kvído, který byl umístěn do Brna k naší bývalé svěřenkyni Anie. Bude se mít moc dobře – kočičími dvířky se bude moct kdykoliv dojít podívat na zasíťovaný balkón a víkendy bude trávit na chatě.
12.4. jsme dovezly dvě kočky od paní, která si je nemůže nechat kvůli alergii svého syna. S oběma bylo evidentně velmi špatně zacházeno, neboť Amálka i její dcera Kordulka se zatím velmi bojí lidí.
V pátek třináctého nám byla nahlášena toulavá tříbarevná kočička. Vezli jsme ji vykastrovat a ona už kastrovaná byla. Vzpomněly jsme si na mladý manželský pár, který zhruba před dvěma měsíci tříbarevnou kočku postrádal. Jely jsme i s kočkou k nim a byla to opravdu ta jejich. Mezitím si pořídili další tříbarevnou kočku, jeli pro ni až do Prahy, a tak teď mají dvě.
Téhož dne byla pod železničním mostem u hlavní silnice v Hodoníně (na stejném místě jako kdysi Lucy a Buráček) nalezena 8měsíční mourovatá kočička. Apolenka byla hladová a měla svrab v uších.
14.4. jsme odchytly 2 plaché kočky z Měšťanské ulice. Po kastraci jsme je vrátily zpět do zahrady paní, která se o ně s naší pomocí bude dál starat.
16.4. nám paní, která krmí na sídlišti v Hodoníně, nahlásila asi 1ročního drobného černého kocourka s bílou náprsenkou a ponožkami, který se přidal k plachým kočkám. Frigo se zřejmě se ztratil, když se vydal za kočkami, protože nebyl kastrovaný.
17.4. odjela do nového domova Dafné, kterou jsme potřebovaly co nejdříve umístit, protože od ní koťata chtěla sát mléko tak úpěnlivě, že Dafince hrozil zánět mléčných žláz. Bude bydlet u lidí, kteří už jednu perskou kočku kdysi měli.
22.4. se konala v Praze tradiční podzimní umísťovací Výstava pro kočku, které jsme se však tentokrát nezúčastnily. Důvodem naší neúčasti je skutečnost, že v našich depozitech jsme v té době měly pouze plašší kočky, které by pobyt na výstavě velmi těžko snášely. Když jsme tak promýšlely, koho bychom mohly vzít, přišly jsme jen na Marjánku, ostatní jsou právě plašší kočky nebo kočky, které jsou ještě v léčení a nejsou vakcinované.
23.4. jsme přivezly od lázní ochočenou želvovinovou kočičku Limetku. Při kastraci paní doktorka zjistila, že musela nedávno porodit, její koťata jsme však nikde nenašly. Zato se velmi ochotně ujala těch našich.

Obrazek
Limetka u nás odkojila a vychovala celkem 13 koťat.

26.4. začala kotěcí kalamita: zavolala nám paní z Březolup, že jim kočku přejelo auto a zůstaly po ní 4 koťata narozená na Velikonoce. Benjamín, Goliáš, Kulička a Prcek putovali k nám, s tím, že až budou umět sami jíst, vezme si je paní zpátky. Více o nich a o tom, jak u nás vyrůstali, si můžete přečíst zde.

 

Obrazek moureček Goliáš a černý PrcekObrazek

23-27.4. odchyt 3 plachých koček u autoškoly, po kastraci byly vráceny zpět.
28.4. nám byl přivezen další kocourek – bílý hluchý Justin, jehož majitelka má alergii. Byl u nás chudáček zpočátku velmi vyděšený, pak si ale zvykl a zakrátko byl i umístěn.

V dubnu našli domov: Fiona, Kvído, Vendelínek, Dafné, Leošek.
Do depozit přijato: 14, umístěno: 5.


KVĚTEN

1.5. jsme umístily Berušku do Zlína k lidem, kteří sháněli kamarádku pro svou kočičku Mínu. U nás byla plachá a lidí se bála, ale v novém domově si kupodivu velmi dobře zvykla a z její přítomnosti má radost hlavně Mína.
2.5. nám byla dovezena další čtyři koťata Akim, Aron, Amir a Violka. Více o nich si můžete přečíst zde.
3.5. jsme do Uherského Hradiště umístily Apolenku a téhož dne přijaly bílého kocourka Gastona, kterého před 4 dny paní našla u hřbitova v Moravském Písku. Byl velmi špinavý a zanedbaný, ale paní jej vykoupala a vyfénovala. Na nový domov nečekal dlouho: 12.5. byl umístěn.
5.5. volala paní z Prušánek, že její kočka přišla po porodu o koťata a velmi teskní. Domluvily jsme se a daly jsme jí Violku. Téhož dne nám volal pán, abychom si odvezly kocourka, kterého právě odchytil, protože mu chodil na pozemek. Pro Matyáše jsme hned dojely a odvezly ho na veterinu ke kastraci.

Obrazek Obrazek
Matyáš 1 den po příchodu k nám... ... a nyní - čekající na nový domov

6.5. byl v Bažantnici ve 22.00 nalezen naříkající Čip. Paní ho našla při venčení psa a přinesla ho. Limetka ho přijala.
19.5. jsme byly u IRA pro koťata, která tam porodila plachá kočka: Alf, Melisa, Rozetka a Šebinka.
20.5. nám paní, která chodí se psem do lesa, přinesla z toho samého místa jako minule další kotě: 10denního Kryšpína. Téhož dne jsme přijaly i 2měsíčního Toníka: našla ho opuštěného paní v Radějově na své zahradě.
24.5. Lucka přispěla do internetové diskuze na téma, zda pořídit či nepořídit kočičce kamaráda, a tak se nám podařilo umístit Aidu.
25.5. jsme odchytily plachou kočku v Nesytu, po kastraci jsme ji vrátily zpět.
27.5. nám byl z rodinných důvodů vrácen Pluto. V depozitu je velmi nešťastný, postrádá výběh, na který byl ve svém domově zvyklý.
29.5. nám přinesla paní inzerát z Kauflandu, že někdo daruje koťata. Z obavy o jejich další osud se obrátila na nás. S majiteli jsme se domluvily, že Karolínku a Ťapku vezmeme k nám. Kočku jsme nechaly vykastrovat a po kastraci vrátily zpět.
30.5. se na nás obrátila paní, jejíž sousedka se chtěla zbavit své kočky a jejích dvou koťat. Micku chtěla nechat uspat a koťata Doda a Šušu chtěla dát lidem na chatu. To vše kvůli své snaše, která jí kvůli kočkám nechtěla půjčovat vnoučata. Všechny jsme je vzaly k nám, Micka už je vykastrovaná.

Obrazek
Micka 

V květnu našli domov: Beruška, Justin, Apolenka, Violka, Gaston, Benjamín, Kulička, Frigo, Aida, Bart.
Do depozit přijato: 20, umístěno: 10.


 

ČERVEN

1.6. zavolal pán z Brna, že by si rád pořídil 2-3 koťata do bytu. Měl cestu kolem, a tak se u nás stavil. Vzal si od nás Elzu a Melisu.
3.6. nám zavolala paní, která od nás kdysi měla Zuzanku, že na benzínce u frekventované silnice někdo vyhodil do keře koťata. Byly jsme tam dvakrát, ale nepodařilo se nám je chytit. Řekly jsme o nich alespoň místnímu policistovi, který nám slíbil, že se po nich večer podívá, bohužel je nenašel. Koťata utekla do lesa.
5.6. jsme do nabídky zařadily 2letého kocourka Olivera, jehož majitelka se přestěhovala z domku do bytu a Oliver, zvyklý na výběh, ztrátu výběhu těžce nese.

 

Obrazek
Oliver již našel nový domov.

6 a 7.6 jsme odchytly 2 plaché kočky v areálu Městské policie, které jsme po kastraci vrátily zpět. V odchytu dalších koček pokračujeme.
7.6. volala paní z Mutěnic ohledně kotěte, které našla v polích u benzínky. Izzí u nás celou první noc proplakala, uklidnila se až k ránu. Měla v uších hrozný svrab a je velice podvyživená.
12.6. jsme vykoupily naříkající kotě z hodonínského zverimexu. Lori byla plná svrabu a velmi nemocná. Snažily jsme se prodavačku přemluvit, ať nás majitel kontaktuje, že mu kočku vykastrujeme a poradíme, jak vyléčit svrab, který by se mohl provrtat až do mozku.
13.6. jsme byly v Podvorově pro 5 koťat a 2 kočky. Všechny byly plné blech. Troufáme si říct, že tolik blech, co měly, jsme ještě nikdy neviděly. (A to už jsme viděly ledacos.) Kočky jsme vykastrovaly a po kastraci (a důkladném odblešení) jsme je druhý den jely vrátit a přivezly další kočku – Mery - se dvěma koťaty. Koťatům bylo 18 dnů, ale vypadala na 7. Ještě ani neměla otevřené oči. Byla tak zablešená, že bohužel nepřežila. Paní, od které tyto kočky pochází, žije se svou 10letou dcerou ve velmi špatných podmínkách, a tak jsme jí – kromě spreje na blechy - dovezly i nějaké peřiny, povlečení a ručníky.
16.6. nám dovezli z Kroměříže 2 kotěcí holčičky Kler a Fren. Dva dny prý pištěly na sídlišti a nikdo si jich nevšiml. Až slečna, která je nám dovezla.
18.6. jsme odchytily plachou kočku v osadě Nesyt. Po kastraci ji pustíme zpět. Tentýž den nám volala paní ze zahrádek Štěpnice, že jí k domu někdo stále hází koťata. 7 jich už rozdala, ale 4 tam stále má. Dvě jsou od její kočky. Pro kočku a koťata jsme druhý den zajely s tím, že koťata vezmeme k nám a kočku jí po kastraci vrátíme zpět.
26.6. nám slečna přinesla dvě 5týdenní koťata: Sigiho a Maxe, které údajně našla v lese.

Obrazek
černý Sigi a moureček Max

27.6. jsme přijaly další koťata: Ofélii, kterou její majitel hodil lidem do zahrádky, Peteho, kterého za dveřmi svého domu objevili lidé, kteří nám již předtím donesli Leoška, a 8denního Piccola, jehož našly děti u školy. Zavolaly Městskou policii a ta zavolala nás. Ofélie byla zdravotně v pořádku, a tak jsme ji mohly dát hned do nabídky. Pepe je nachlazený a má nemocné oči, hlady pištícího Piccola se ujala Mery.
29.6. nám pán přinesl 3měsíčního Uriáše, kterého prý od někoho dostal a nemůže si ho nechat.

V červnu našli domov: Elza a Melisa, Liby, Čip, Ťapka, Kler a Fren, Cindy a Kristián.
Do depozit přijato: 22, umístěno: 9.



Od dubna do konce června 2007 jsme

- přijaly celkem:

56 koček

- umístily celkem:

24 koček

- nechaly vykastrovat:

32 koček

- po kastraci vypuštěno zpět:

22 plachých koček

 

Kromě koček v nabídce, které u nás čekají na nový domov, krmíme i více než 60 koček plachých, které po kastraci žijí ve svých původních lokalitách. Ve většině lokalit máme ochotné lidi, kteří kočkám krmení dávají a hlásí nám, objeví-li se nějaká nová kočka, abychom ji mohly odchytit, popř. vyléčit, a nechat vykastrovat.

Obrazek

Naše depozita nejsou nic jiného než dva soukromé byty, žádné jiné prostory k dispozici bohužel nemáme. Velmi bychom uvítaly, kdyby se našel hodný člověk, který by byl ochoten u sebe ubytovat libovolné množství koček, do doby, než pro ně najdeme nový domov. Pokud by se u Vás našlo místečko, určitě nás kontaktujte.

Od začátku roku 2007 jsme podaly 4 žádosti o grant: žádost o grant od města Hodonín byla zamítnuta, protože naše občanské sdružení v době uzavírky přijímání žádostí neexistovalo ještě jeden celý rok, žádosti o grant od společnosti Moravské naftové doly nebylo vyhověno, žádosti o grant od Nadace ČEZ a MAWT se zatím zpracovávají.

V květnu a červnu 2007 jsme se bohužel musely obejít bez finanční podpory paní Marcely Frei z organizace Srdce pro zvířata, které její finanční situace nedovolila nám v uvedených měsících zaslat pravidelné příspěvky. Tato okolnost - spolu s rekordním počtem přijatých (z valné většiny nemocných) koťat v posledních měsících - nás bohužel opět dostává do velké finanční tísně, neboť naše pravidelné příjmy, sestávající v současné době "pouze" z Vašich trvalých příkazů, činí 6 650 Kč, přičemž naše měsíční náklady se pohybují kolem 30.000 Kč:


Příjmy za 1. pololetí 2007

Jednorázové příspěvky od soukromých dárců

104 379,00 Kč

Trvalé příkazy soukromých dárců

35 850,00 Kč

Srdce pro zvířata

28 000,00 Kč

Příspěvek od nadace

20 000,00 Kč

Příspěvky na kastrace a vakcinace při umísťování koček

13 200,00 Kč

Celkem:

201 429,00 Kč

 

Výdaje za 1. pololetí 2007

Krmivo

85 389,50 Kč

Veterina

80 267,00 Kč

Stelivo

12 976,50 Kč

Škrabadla a šplhadla do depozit

8 148,00 Kč

Telefonní poplatky

2 416,00 Kč

Drobný materiál*

1 845,00 Kč

Bankovní poplatky

1 582,00 Kč

Celkem:

192 624,00 Kč

*kočičí záchodky, přepravky, tyčinky do uší, vatové tampony, papírové ubrousky, sáčky na odpadky apod.

Ve vyúčtování nejsou zahrnuty poplatky za energie, prací prášky, úklidové prostředky, benzín a opravy auta (které používáme jen na kočky), webové stránky, placenou inzerci.

Se snížením nákladů za krmivo nám v tomto pololetí velmi pomohly granule od firmy Royal Canin, které jsme obdržely začátkem roku od firmy Almika a které nám vystačí na krmení granulemi na celý rok. Firmě Almika, všem našim dárcům a všem, kteří si osvojili některou z našich koček, velmi děkujeme!

Chtěli bychom touto cestou velmi poprosit všechny, kdo naši činnost považují za užitečnou, o finanční pomoc. Nežádáme velké příspěvky, velmi bychom však uvítaly, kdyby byly pravidelné. Každý den registrujeme na našich webových stránkách 300-500 návštěv. Zadá-li alespoň část z Vás ve své bance trvalý příkaz v hodnotě 100 Kč měsíčně, nebude to pro Vás tak velká zátěž a nám to velmi pomůže. Pomozte nám prosím překlenout těžké období, které je každoročně s přílivem koťat spojené, jen tak se všechny naše kočky dočkají nových domovů a  budeme moci přijmout ty, které na místo u nás teprve čekají. Tato prosba je velmi urgentní, k dnešnímu dni máme na účtě zůstatek 2 505 Kč.

Ty z Vás, kteří naše stránky nenavštěvujete pravidelně, bychom rády upozornily na rubriku Dárky pro Vás, kde najdete dárečky, které Vám zašleme na vyžádání oproti finančním příspěvkům: pelíšky, misky, hračky pro Vaše domácí mazlíky, ale i hrnky a jiné předměty s kočičí tématikou pro Vás. Určitě tuto rubriku navštivte, výběr je opravdu veliký a je pravidelně doplňován. Zároveň můžete navštívit i rubriku Naše kočky. Třeba zjistíte, že by se u Vás ještě našlo místečko pro některou z nich - i to je možnost, jak pomoci.

A na závěr malá anketa. Není sice tak přesná jako transparentní účet, alespoň trochu Vám však pomůže sledovat, kolik lidí naši prosbu vyslyšelo:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

finanční podpora

(ing. Alena Kovaříková, 7. 7. 2007 0:16)

ráda bych vás finančně podpořila ve vaší úžasné a velice prospěšné práci s kočičkama, obdivuji vaši činnost a pomoc, kterou jim všem poskytujete. Sdělte mi prosím podrobnosti, jakým způsobem je možné vám peníze zaslat a dostat od vás potvrzení. Možná neodolám a vyberu si i kotě, ale mám doma 3 kočky a 2 koťátka takže bych vám ráda pomohla alespoň finančně.
Děkuji. E-mail : ALENKA.KA@CENTRUM.CZ